Zemřel Owen Roizman

Vydáno: 08.01.2023 07:37 - Václav Limberk | foto: The Hollywood Reporter

Ve věku 86 let zemřel americký kameraman Owen Roizman, který stál za kamerou u filmů Francouzská spojka nebo Tři dny kondora.
Fotografie z filmu Vymítač ďábla / The Exorcist
© Warner Bros.
Owen Roizman zemřel po dlouhé nemoci ve věku 86 let. Narodil se v Brooklynu a původně uvažoval o kariéře baseballového hráče. Nakonec se ale rozhodl pro kariéru kameramana, k níž měl blízko i díky otci. Za kamerou u celovečerního filmu debutoval v roce 1970 na filmu Stop. Tam si ho všiml William Friedkin, který si ho vybral pro spolupráci na svém akčním thrilleru Francouzská spojka o stíhání drogových dealerů v New Yorku. Roizman natočil slavnou automobilovou honičku ulicemi New Yorku, která působila mimořádně autenticky právě díky natáčení v reálném prostředí během normálního provozu.

Fotografie z filmu Televizní síť / Network
© MGM
Byla z toho první oscarová nominace. S Friedkinem pak natočil i slavný horor Vymítač ďábla s mnoha pamětihodnými scénami a záběry, z nichž si můžeme připomenout například příjezd Maxe Von Sydowa, jehož silueta se rýsuje v zlověstném osvětlení před domem posednuté Regan. Byla z toho druhá oscarová nominace. V roce 1975 stál za kamerou akčního politického thrilleru Tři dny Kondora, čímž se začala jeho dlouhodobá spolupráce s režisérem Sydneym Pollackem. Natočili spolu western Elektrický jezdec, komedii Tootsie (nominace na Oscara) a drama Bez zášti.

Dustin Hoffman, Sydney Pollack při natáčení filmu  / Tootsie
© The Hollywood Reporter
Další oscarovou nominaci získal Roizman za satirický portrét zákulisí showbyznysu ve filmu Televizní síť. Popáté byl na Oscara nominován za western Wyatt Earp. Další filmy, u nichž stál za kamerou: Zahraj to znovu, SamePřepadení vlaku z PelhamuStepfordské paničkyNa svoboděAddamsova rodina a Francouzský polibek. V roce 2017 získal Čestného Oscara za celoživotní dílo.

Automobilová honička z filmu Francouzská spojka


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY