Kinopremiéry: Avatar čarodějky Kiki zakládá doručovací službu

Vydáno: 14.12.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Impawards

O premiéře padesátého týdne nemůže být pochyb, protože po třinácti letech se konečně do kin vrací James Cameron se svým Avatarem, který bude především vizuální lahůdkou. Srovnatelnou konkurenci pochopitelně nemá.
Avatar: The Way of Water (Avatar: The Way of Water) (Falcon)

Český plakát filmu Avatar: The Way of Water / Avatar: The Way of Water
© CSFD
Dlouhých třináct let to trvalo, než perfekcionistický režisér a spoluscenárista James Cameron konečně uvedl pokračování svého podvodního megahitu. Znovu se v něm vrací na planetu Pandora a dají se očekávat opulentní vizuální orgie, které možná zastíní i samotný příběh, což by ale v tomto případě tolik vadit nemělo. V hlavních rolích se opět objeví Sam WorthingtonZoe SaldanaSigourney Weaver a Stephen Lang, k nimž se přidá třeba Kate Winslet. Ohlasů zatím mnoho neexistuje, dá se ale očekávat, že budou více než nadšené. Jasná premiéra týdne a zbytku roku a potenciální (dvou)miliardový hit.

Synopse: Jake Sully (Sam Worthington) žije společně se svou ženou Neytiri (Zoe Saldana) a jejich dětmi na planetě Pandora. Ani po deseti letech ale nemá klid a stále musí bojovat, aby svůj domov udržel naživu a v bezpečí.

Zajímavost: Původně měl mít snímek podtitul Manifest Destiny.

Oficiální český trailer filmu Avatar: The Way of Water / Avatar: The Way of Water
Doručovací služba čarodějky Kiki (Majo no takkyûbin) (Aerofilms)

Český plakát filmu Doručovací služba čarodějky Kiki / Majo no takkyûbin
© CSFD
Na tuzemská plátna kin se vůbec poprvé dostává klasika japonského anime z končících osmdesátých let. Režii a scénář obstaral legendární Hayao Miyazaki, který tentokráte příběh uzpůsobil více dětskému divákovi, což ale neznamená, že dospělí nebudou nadšeni. Možná jim bude malinko vadit jednodušší zápletka, ale uchvacující vizuální stránka a specifická animace zůstaly, takže v tomto směru nelze mít zásadních výhrad. Taktéž stopáž je snesitelná, tudíž jde o ideální záležitost pro ty, kteří se chtějí s tvorbou uznávaného filmaře seznámit, navíc na velkém plátně. Návrat legendy.

Synopse: Malá čarodějka Kiki se se svým mluvícím kocourem Džidžim vydává na zkušenou do světa. Ocitá se v prostředí malebného přímořského městečka, kde ji čekají malá i velká dobrodružství. Vynalézavá a odhodlaná Kiki využije své schopnosti létat a založí si doručovací službu, která jí má pomoci k tomu stát se opravdovou samostatnou čarodějkou.

Zajímavost: Postava Kiki byla inspirována dcerou producenta filmu.

Oficiální trailer filmu Doručovací služba čarodějky Kiki / Majo no takkyûbin
A do kuchyně! (La Brigade) (Bohemia MP)

Český plakát filmu A do kuchyně! / La Brigade
© CSFD
Francouzské komedie jsou u nás stále hodně oblíbené, možná i proto aktuálně míří jedna z nich do kin. Těžko ale říct, co od ní vlastně očekávat, protože krom země původu a žánru v ní prakticky není nač lákat. Synopse vypadá tuctově a předvídatelně, režiséra a spoluscenáristu Louise-Juliena Petita zná málokdo a ani Audrey Lamy, která hraje hlavní roli, není úplně slavná tvář. Ohlasů je navíc naprosté minimum, takže nemá moc smysl se jimi zabývat. Premiéra, která v kinech dlouho nepobude.

Synopse: Cathy (Audrey Lamy) je čtyřicet a konečně to vypadá, že si splní sen a otevře vlastní restauraci. Jenomže všechno se ze dne na den zhroutí a ona musí přijmout práci v jídelně domu pro nezletilé migranty. Nic horšího se opravdu nemohlo stát, protože kariéra slavné kuchařky je pryč a ještě se musí starat o partu přistěhovalců. Co když ale tohle všechno má nějaký smysl?

Český trailer filmu A do kuchyně! / La Brigade
Haut et fort (Haut et fort) (Film Europe)

Český plakát filmu Haut et fort / Haut et fort
© CSFD
Také francouzsko-marocké drama, které se někde může uvádět pod anglickým názvem Casablanca Beats, je jednou velkou neznámou a je jasné, že zájemci o jeho zhlédnutí ho budou muset ve svém oblíbeném klubovém kině přece jen trochu hledat. Režisérem a scenáristou je Nabil Ayouch, který evidentně vsadil na otřepanou synopsi, kterou se bude snažit pojmout atraktivně, k čemuž by mu mohla pomoci hiphopová hudba. Ohlasy pochopitelně neexistují, takže vše záleží na momentálním rozpoložení.

Synopse: Bývalý rapper Anas (Anas Basbousi) přijal práci v kulturním centru v dělnické čtvrti v Casablance. Jeho studenti, které on nepokrytě povzbuzuje, se pokusí od omezujících tradic osvobodit, aby vyjádřili své vášně a sami sebe prostřednictvím hiphopu.

Originální trailer filmu Haut et fort / Haut et fort
Vánoční pohádka (Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton) (Vertigo International)

Český plakát filmu Vánoční pohádka / Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton
© CSFD
Ani v posledním předvánočním týdnu nesmí v nabídce chybět pohádka. Ta ale v tomto případě pochází ze Švédska a má spíše podobu rodinného příběhu, který je zasazen do čtyřicátých let minulého století a s největší pravděpodobností bude mít silný sociální apel, což se dá dovodit už ze synopse distributora. A to jsou opět jediné věci, na něž lze nalákat, protože režii a částečně scénář obstaral méně známý Hannes Holm, který do hlavních rolí obsadil mimo svou domovinu prakticky neznámé tváře. I tentokrát platí, že ohlasy neexistují a jde tak jen o to, zda má divák chuť na nějakou vánoční alternativu.

Synopse: Karl-Bertil Jonsson (Simon Larsson) je syn bohatého majitele obchodu v jednom malém švédském městečku. Teď pracuje na poště, kde balí zásilky. Jeho budoucnost je ale naplánována předem, protože ho čeká rodinné dědictví. Jednoho dne ale chlapec narazí na chudé děvče Věru (Sonja Holm), které žije v sirotčinci. Rázem si uvědomí, že ne všichni mají štěstí jako on a rozhodne se jít ve stopách svého idolu Robina Hooda a ukrade vánoční balíčky bohatých, které začne doručovat těm skutečně potřebným.

Český trailer filmu Vánoční pohádka / Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton
Všechno bude v pohodě (Everything Will Be OK) (Film Europe)

Plakát filmu Všechno bude v pohodě / Everything Will Be OK
© FilmAffinity
Kambodžské snímky se do našich kin dostávají velmi zřídka, zdali vůbec. Tento týden každopádně v několika klubových kinech odstartuje svérázný dokument, který je jakousi dystopickou vizí jedenadvacátého století, kdy planetu ovládla zvířata. O moc víc toho napsat nejde, protože ohlasy ani komentáře pochopitelně neexistují a nedá se čekat, že by se jich větší množství objevilo. Doplňme jen, že režie a částečně scénář je dílem Rithyho Panha.

Synopse: Mnemotechnická esej vypráví pomocí ohromujících dioramat dystopický příběh jedenadvacátého století. V něm si zvířata zotročila všechny lidi a ovládla svět. Na vlně naděje byly odstraněny všechny sochy, ale vznikají nové, aby potlačily vůli lidu. Nyní je to planeta opic, divokých prasat a lvů a zoologická revoluce zvrátí a obnoví zvěrstva dvacátého století.

Oficiální klip z filmu Všechno bude v pohodě / Everything Will Be OK
Kůň (Bioscop)

Plakát filmu  / Kůň
© CSFD
Jelikož slovensko-česká komedie pochází z režijní a scenáristické dílny Martina Šulíka, je jasné, že nepůjde o nějaký divácký film, ale spíše o klasicky menšinovou záležitost, která už je dle synopse hodně bizarní. Autor v ní navíc nevsadil na žádné hvězdné tváře, ale naopak na dost málo známé herce, což také širšímu zájmu diváctva úplně neprospěje. Vzhledem k tomu, že nějaké komentáře vůbec neexistují a absolutně se nedá odhadovat, jak to celé může dopadnout, jde o dost nevyzpytatelnou premiéru s krátkou životností.

Synopse: Zakřiknutý učitel Dušička nemá úplně nejlepší životní období. Prožívá krizi s partnerkou, která ho chce vlastnit, ve škole ho nutí změnit styl výuky a sousedé mu vnucují jejich mešťácké praktiky. Navíc najde na Vánoce u sebe doma živého koně, což je o to absurdnější, že bydlí v bytě v druhém patře činžáku. Dušička vůbec netuší, jak se k němu zvíře dostalo, čí by mohlo být a už vůbec si neví rady s tím, jak se ho zbavit.

Trailer k filmu není dostupný.

KaprKód (Pilot Film)

Plakát filmu  / KaprKód
© CSFD
Ačkoli se Vánoce blíží, nemá česko-slovenský dokument s tradiční štědrovečerní večeří nic společného. Režisérka a scenáristka Lucie Králová v něm představuje Jana Kapra, kterého většina veřejnosti zřejmě vůbec nezná, protože nejdříve byl prominentním komunistickým umělcem, aby byl po roce 1968 umlčen a zakázán. Autorka se navíc dostala k unikátním materiálům, které natáčel sám Kapr, v nichž zachycoval svůj život i svérázné hrané scénky. Dle někollika málo ohlasů jde o vydařený a vtipný dokument, který je hodně nekonvenční a strhující. Zdá se tedy, že milovníci dokumentů si přijdou na své.

Synopse: Prominentní komunista Jan Kapr byl skladatel a experimentátor, který byl téměř vymazán z oficiální paměti. V padesátých letech se proslavil propagandistickou hudbou, za kterou byl oceněn Stalinovou cenou - jedním z nejvýznamnějších ocenění své doby. V roce 1968 ji však v reakci na tehdejší události vrátil a okamžitě následoval zákaz uvádění jeho děl. Právě v té době zachycoval skladatel svůj život na 8mm filmy, které tvoří základ tohoto dokumentu.

Oficiální trailer filmu KaprKód


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY