Téma: 10+1 zahraničních vánočních klasik, které musíte do Vánoc vidět

Vydáno: 04.12.2022 12:30 - Lukáš Frank | foto: Universal Pictures

Pokud už Vám cinkají rolničky v uších a po ulicích si pobrukujete vánoční koledy, tak je tenhle přehled vánočních filmových klasik přesně pro Vás! Věříme, že letos nevynecháte ani jeden ze zmíněných filmů!
Grinch (2000)

Jim Carrey ve filmu Grinch / How the Grinch Stole Christmas
© Universal Pictures
Paradoxem je, že jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších vánočních postav je právě zelený Grinch, který Vánoce bytostně nesnáší a snaží se je ze všech sil překazit. V roce 2000 natočil režisér Ron Howard (Rivalové, Šifra mistra Leonarda) podle předlohy Dr. Seusse snímek s Jimem Carreym v hlavní roli. Film vydělal při rozpočtu 120 milionů trojnásobek a získal Oscara za nejlepší masky. V roce 2018 vznikla také povedená animovaná verze, kterou vytvořilo studio Illumination. To má na kontě třeba úspěšné Mimoně a Já, padouch. Uvařte si ten nejhnusnější svařák, připalte vánoční cukroví, zanadávejte na předčasné vánoční kampaně obchodních řetězců a uvelebte se (samozřejmě nepohodlně) u jednoho ze zmíněných Grinchů.

Originální trailer filmu Grinch
Klaus (2019)

Fotografie z filmu  / Klaus
© Netflix
Tento možná trošku opomíjený španělský animovaný film byl natočen pro Netflix podle povídky Sergia Pablose, který snímek i sám režíroval. Příběh sleduje začátky Santa Clause, ve kterých figuruje mladý pošťák navazující nepravděpodobné přátelství se samotářským výrobcem hraček. Film byl nominován na Oscara za nejlepší animovaný film. Příběh má své kouzlo, které dokázalo proniknout i do snímku samotného, a proto by neměl chybět na vašem vánočním playlistu.

Originální trailer filmu Klaus
Láska nebeská (2003)

Fotografie z filmu Láska nebeská / Love Actually
© Facebook tvůrce
„Děti. Nekupujte drogy. Staňte se slavnými a budete je dostávat zadarmo!“ - tak zní jedna z legendárních hlášek stárnoucího rockera Billyho Macka (Bill Nighy) z vánočního hitu, který se postupem času stal kultovním. Málokdo by řekl, že snímek příští rok oslaví dvacet let od svého uvedení – nadčasový příběh, aktuální vtipy a vtahující atmosféra. Režisér Richard Curtis, mistr poutavých a originálních romantických komedií, dokázal správně nadávkovat všechny ingredience tak, aby výsledný produkt zachutnal každému divákovi tak jako správně připravené vanilkové rohlíčky. Snímek utržil celosvětově 245 milionů amerických dolarů (rozpočet: 40 milionů dolarů).

Originální trailer filmu Láska nebeská
Legenda o Vánocích (2007)

Hannu-Pekka Björkman ve filmu  / Joulutarina
© ČSFD.cz
Finský film sleduje osudy mladého Nikolase, který přišel o rodiče. Jeho rodná vesnice se o něj chce postarat, a to společnými silami. Nikolas tak každý rok bydlí u jedné z rodin. Jeho stěhování vždy probíhá na Boží hod a jako projev vděku vyrobí dětem v rodině nějakou hračku. Vesnici postihnou těžké časy, a tak se Nikolas stěhuje ke krutému tesaři, který jej naučí dárky vyrábět mnohem rychleji. Příběh o zrození jednoho z nejznámějších příběhů světa tak dostává zase trošku jiný rozměr. Kouzlo Vánoc tak díky tomuto filmu pronikne do srdce každého sledujícího.

Originální trailer filmu Legenda o Vánocích
Polární expres (2004)

Fotografie z filmu Polární expres / The Polar Express
© Warner Bros. Entertainment
Natočit tento počin bylo pro režiséra Roberta Zemeckise snem. A není se čemu divit. Samotný příběh je kouzelný a jeho poselství je opravdu silné. Zemeckis chtěl původně natočit hraný film, ale zjistil, že by jeho rozpočet byl astronomicky vysoký. Také se mu nedařilo sehnat kvalitní dětské herce do hlavních rolí. Rozhodl se tedy pro technologii motion capture, která umožňuje nasnímání herců, které je poté převedeno do digitální podoby. Tom Hanks si ve filmu zahrál hned několik rolí, a to včetně hlavního dětského hrdiny. Snímku jsou často vyčítány strnulé výrazy postav, které jsou způsobeny zvolenou technikou natáčení. I přes Zemeckisovo šetření film stál i s reklamní kampaní 270 milionů amerických dolarů. O to větší zklamání bylo, když v amerických kinech vydělal za první víkend jen 23 milionů. Do Vánoc se mu ale podařilo rozpočet pokrýt.

Originální trailer filmu Polární expres
Prázdniny (2006)

Cameron Diaz, Jude Law ve filmu Prázdniny / The Holiday
© IMDb.com
Snímek s hvězdným obsazením se stal vánoční stálicí až postupem času. V době svého uvedení velký boom neudělal, ale postupem času si našel cestu k srdcím diváků a v současné chvíli patří k tomu nejlepšímu, co si můžete k popíjení svařáku a zaboření se do oblíbeného křesla pustit. Nepřekvapivé vyústění zajímavé zápletky, která stojí na výměně dvou zcela odlišných domovů, zaujalo hvězdy první velikosti, a tak si své ideální prázdniny užije nejen Kate Winslet v luxusním hollywoodském domě, Cameron Diaz v zasněženém zapadákově v Anglii, ale také Jude Law nebo Jack Black. Režírovala Nancy Meyers, která má na kontě hity jako Past na rodiče, Po čem ženy toužíLepší pozdě nežli později nebo Stážista.

Originální trailer filmu Prázdniny
Sám doma 1,2 (1990, 1992)

Macaulay Culkin ve filmu Sám doma / Home Alone
© 20th Century Fox
Jestli si nějaký z filmů zaslouží označení „vánoční klasika“, tak je to určitě povedená rodinná komedie Chrise Columbuse. Příběh není třeba představovat, a kdo z vás neví nebo nezná, název filmu lehce napoví. Spousta hlášek z obou dílů zlidověla – „Harry, jdu do baráku!“, „Mám si zabalit kufřík?“, „Kreditní kartu, tu mám!“. Vše podtrhuje i kvalitní český dabing. O tom, že je u nás Kevin populární, svědčí i to, že v době svého uvedení navštívilo film více než 1 milion diváků. Celosvětově dokázal vydělat 285 milionů dolarů při rozpočtu pouhých 18. Dvojka měla podobný úspěch. Následující roky bylo vytvořeno spoustu „parodií“ na původní filmy, které ale ani po kotníky nesahaly originálu. Příkladem je katastrofální remake Home Sweet Home Alone z roku 2021, který měl být poctou k třicetiletému výročí filmu.

Originální trailer filmu Sám doma
Střihoruký Edward (1990)

Winona Ryder, Johnny Depp ve filmu Střihoruký Edward / Edward Scissorhands
© 20th Century Fox
Režisér Tim Burton není zrovna tvůrcem, z jehož filmů by vánoční atmosféra sálala jako teplo z hořícího krbu. Ale v našich tipech má hned dva filmy. Tím prvním je kultovní snímek s Johnnym Deppem a Winonou Ryder, který je možná trošku děsivý právě kvůli Edwardovi, který má místo rukou nůžky, ale vánoční náladu v něm určitě najdete. Podtrhne ji závěrečná scéna, při které padá sníh a stařičká Kim vypráví svůj příběh vnoučatům. Mráz po zádech zaručen! Málokdo ví, že původně měl hlavní roli hrát Tom Cruise. Ten ale preferoval happy end, který Tim Burton odmítal akceptovat.

Originální trailer filmu Střihoruký Edward
Ukradené Vánoce Tima Burtona (1993)

Fotografie z filmu Ukradené Vánoce Tima Burtona / The Nightmare Before Christmas
© Facebook tvůrce
U Tima Burtona ještě chvíli zůstaneme. Svou povídku chtěl převést na plátno už dávno, ale až s premiérou jeho Batmana se věci začaly hýbat a studia projevila o materiál zájem. Tim Burton nakonec příběh nerežíroval a práci na něm tak přenechal Henrymu Selickovi. Ten odvedl kus práce, které ale distributoři příliš nevěřili, hlavně kvůli hororově laděnému vánočnímu příběhu, a tak snímek nasadili jen do několika málo kin, z kterých se nějaké závratné tržby nevracely. Nicméně se stal kultem a „obličej“ hlavní postavy Jacka Skellingtona dnes už pozná každý. Právě Jack je starostou města Halloween. Tvoření hrůz ho ale už nebaví. Zatoulá se do vedlejšího Vánočního města, kde zkoumá zdejší tradice. Rozhodne se, že unese Santa Clause a připraví Vánoce podle sebe. S výrobou dárků pro děti mu pomáhají vlkodlaci a zombie. Co na to děti?

Originální trailer filmu Ukradené Vánoce Tima Burtona
Vánoční koleda (2009)

Fotografie z filmu Vánoční koleda / A Christmas Carol
© ImageMovers Digital LLC
Slavná povídka Charlese Dickense se dočkala mnoha zpracování - od těch animovaných přes celovečerní filmy až po tři roky starý třídílný seriál. Příběh je ale stále stejný. Ponurý, temný, děsivý. Starý Scrooge je lakomý lichvář, který nenávidí všechno včetně Vánoc i své rodiny. Duch zemřelého pracovního partnera mu poradí, aby se zřekl tohoto života, jinak se mu po smrti zle povede. Postupně se mu zjevují tři duchové – Duch minulých, současných a budoucích Vánoc, kteří mu ukazují situace, které se staly, dějí a mohou nastat. Scrooge své chování napraví a stane se milovníkem Vánoc a všeho lidu kolem. Verze z roku 2009 je natočena, stejně jako Polární expres, technikou motion capture a má také stejného režiséra – Roberta Zemeckise. Většinu postav (celkem osm) ztvárnil Jim Carrey. V dalších rolích se objevili Gary Oldman nebo Colin Firth. Snímek vydělal 325 milionů dolarů (rozpočet: 200 milionů).

Originální trailer filmu Vánoční koleda
Vánoční prázdniny (1989)

Chevy Chase ve filmu Vánoční prázdniny / Christmas Vacation
© Warner Bros
Ztřeštěná vánoční komedie s Chevym Chasem v hlavní roli nemusí sedět každému. Humor je lehce na hraně, pro někoho možná až za hranou, i přesto patří film k těm, které byste neměli před Vánoci vynechat. Clark se ze všech sil snaží mít doma co nejspokojenější rodinu. Bohužel je ale věčným smolařem a i ty nejjednodušší věci přemění v katastrofu. Tentokrát se rozhodne strávit Vánoce doma s rodinou, ale s velkou parádou. A k tomu je samozřejmě potřeba gigantický stromek, vysoký účet za elektřinu díky vánočnímu osvětlení a pozvání co nejpodivnějších členů rodiny. Rodinná idylka zaručena! Namísto Jeremiaha S. Chechika měl film režírovat Chris Columbus. Ten ale odstoupil, protože jej herec Chevy Chase nerespektoval. Columbus byl tehdy začínající režisér, kdežto Chase byl hvězda. O dva týdny později přišel Chrisovi scénář k filmu Sám doma, který napsal John Hughes, scenárista Vánočních prázdnin.

Originální trailer filmu Vánoční prázdniny


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY