Téma: filmová série Psycho od nejhoršího dílu k nejlepšímu

Vydáno: 08.10.2022 12:30 - Václav Limberk | foto: Universal Pictures

Od premiéry přelomového snímku Psycho Alfreda Hitchcocka uběhlo letos 62 let. V tomto článku se podíváme na celou tuto filmovou sérii čítající tři pokračování a jeden remake.
5. Psycho IV: Začátek (1990)

Henry Thomas, Sharen Camille ve filmu Psycho IV: Začátek / Psycho IV: The Beginning
© Showtime
Chronologicky jde o čtvrtý a poslední snímek v sérii, v níž účinkoval představitel Normana Batese Anthony Perkins, který dva roky po dokončení tohoto filmu zemřel na následky AIDS v pouhých 60 letech. Snímek natočený jako televizní film (režíroval Mick Garris) je zároveň prequelem i sequelem předchozích dílů. Norman, který nyní žije v manželském svazku se svojí psychiatričkou Connie (Donna Mitchell), se bojí příchodu dítěte, které spolu čekají. Norman zavolá do rádiové talk show zaměřené na debatu o matkovrazích. Začne vyprávět svůj příběh, kdy jako mladý kluk (Henry Thomas) žil se svou matkou Normou (Olivia Hussey), kterou zavraždil i s jejím přítelem Chetem (Thomas Schuster). Inspiraci z této prequelové dějové linie si později vzal televizní seriál Batesův motel.

Hodnocení: 5/10
Trailer Psycho IV: Začátek

4. Psycho III (1986)

Fotografie z filmu  / Psycho III
© Universal Pictures
Třetí díl série si natočil Anthony Perkins sám. Děj filmu navazuje bezprostředně na konec druhého dílu. Norman Bates dále provozuje svůj již téměř opuštěný a zchátralý motel, kam zabloudí jeptiška Maureen Coyle (Diana Scarwid), která se předtím pokoušela spáchat sebevraždu a znovu se o to pokusí v Batesově motelu, ale Norman ji zachrání. Práci správce za něj dočasně převezme tulák Duane Duke (Jeff Fahey), který si chce vydělat nějaké peníze, než se vydá na další cesty. Kromě dalších vražd se třetí díl dále snaží prohloubit Normanovu historii a jeho původ, což vrhá nové světlo na události z předchozích dvou dílů. Třetí část je obstojně natočený thriller, který stále čerpá především z Perkinsova charismatického zjevu a dědictví svých předchůdců. Komerčně šlo ale o jednoznačný neúspěch a možná i proto byl čtvrtý díl natočen už jen pro televizi.

Hodnocení: 6/10
Trailer Psycho III

3. Psycho (1998)

Vince Vaughn, Anne Heche ve filmu  / Psycho
© Universal Pictures
Po komerčním úspěchu snímku Dobrý Will Hunting dostal režisér Gus Van Sant od studia Universal štědrou nabídku natočit si libovolný projekt. Van Sant si vybral remake slavného Hitchcockova filmu a natočil ho jako téměř záběr po záběru doslovnou kopii slavného originálu. I přes takto zvláštně zvolený, "neoriginální" způsob převedení je jeho verze svébytným kouskem, který doplácí jen na to, že napodobuje nepřekonatelný originál. Van Sant jinak natočil takřka perfektní, i když zhola zbytečnou kopii originálu, pouze s jiným hereckým obsazením. V něm jsou skvělí především William H. Macy jako vyšetřovatel Arbogast a Anne Heche jako Marion Crane. Naopak Vince Vaughn jako Norman Bates není tak přesvědčivý, jako byl v této roli Perkins.

Hodnocení: 7/10
Trailer filmu Psycho

2. Psycho II (1983)

Vera Miles ve filmu Psycho II / Psycho II
© Universal Pictures
Zřejmě z úcty k Alfredu Hitchcockovi, který zemřel v roce 1980, byl sequel Psycha natočen až 23 let po vzniku původního filmu. Norman Bates je pod dohledem psychiatra, doktora Raymonda (Robert Loggia) propuštěn na svobodu, ke značné nelibosti sestry zavražděné Marion, Lily Loomisové (Vera Miles). Ta spolu se svou dcerou Mary (Meg Tilly) připraví ďábělský plán, jak dostat Normana znovu za mříže. Norman zpočátku pracuje v bistru, ale brzy přebírá zpět svůj motel, z něhož propustí příliš benevoletního správce Toomeyho (Dennis Franz). Vše se brzy vrací do starých kolejí a série vražd narůstá. Druhé Psycho, které režíroval australský tvůrce a Hitchcockův student Richard Franklin, těží především z odkazu prvního filmu a zdařile na něj navazuje. Jde o opravdu povedené pokračování, které navíc nabízí "otevřený konec", jímž jakoby teprve vše opět začíná.

Hodnocení: 8/10
Trailer Psycho II

1. Psycho (1960)

Fotografie z filmu Psycho / Psycho
© Paramount Pictures
Praotce slasherů" lze považovat za nejinovativnější snímek v celé filmografii anglického režiséra a mistra napětí Alfreda Hitchcocka. Neobvykle invenční styl přitom vzešel z omezeného rozpočtu a levného televizního štábu. Ze zdánlivé z nouze ctnosti pak vzešel jeden z nejvlivnějších filmů všech dob. Začíná jako tuctové melodrama s detektivní zápletkou, když se mladá sekretářka Marion Crane (Janet Leigh) rozhodne utéct s ukradenými penězi. Když ale zabloudí do opuštěného motelu, kde chce jen přespat, než se vydá na další cestu, přichází nečekaný zvrat. Hlavní hrdinka je brutálně zavražděna v ikonické scéně ve sprše a na svět přichází duchovní otec všech Michaelů Myersů a jedna z nejlepších postav filmové historie, Norman Bates, kterého jedinečným způsobem ztvárnil Anthony Perkins. Černobílý obraz pak jen umocňuje celkovou působivost filmu včetně zlověstného domu na kopci, kde skrývá Norman svá temná tajemství. Snímku jsme věnovali samostatný článek ve Stroji času (zde).

Hodnocení: 10/10
Trailer filmu Psycho


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY