Stroj času: Čelisti děsí a baví i po 47 letech

Vydáno: 04.09.2022 13:30 - Václav Limberk | foto: Universal Pictures

Téměř půl století uběhlo od premiéry amerického dobrodružného filmu Čelisti, který patří k nejzásadnějším mezníkům kinematografie.

ČelistiRecenzoval/a Václav Limberk dne 04.09.2022 13:30. Téměř půl století uběhlo od premiéry amerického dobrodružného filmu Čelisti, který patří k nejzásadnějším mezníkům kinematografie. Hodnocení: 4.5
Čelisti
Jaws
Drama / Thriller / Dobrodružný
USA, 1975 , 124 min.

Režie: Steven Spielberg
Scénář: Peter Benchley, Carl Gottlieb
Kamera: Bill Butler
Hudba: John Williams
Herci: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary, Murray Hamilton, Carl Gottlieb, Jeffrey Kramer, Susan Backlinie, Jonathan Filley, Ted Grossman, Chris Rebello, Jay Mello, Lee Fierro, Jeffrey Voorhees, Craig Kingsbury

Česká premiéra: 01.09.2022

Hodnocení: 9/10
Čelisti hodnocení na Kinobox.cz: 83.18 %
Psal se rok 1974, když americký spisovatel Peter Benchley napsal román Čelisti o velkém bílém žralokovi terorizujícím poklidné přímořské letovisko plné turistů. Ještě předtím, než kniha vyšla, si ji přečetli filmoví producenti z Universalu Richard D. Zanuck a David Brown, kteří byli rozhodnuti knihu zfilmovat, i když netušili jak. Původní verzi scénáře napsal sám Benchley, ale k práci na scénáři se přidal významnou měrou i Howard Sackler, i když v titulkách je uváděn pouze Benchley a Carl Gottlieb. Na scénáři přitom spolupracovali ještě John Milius a dvojice Matthew Robbins a Hal Barwood

Susan Backlinie ve filmu Čelisti / Jaws
© Universal Pictures
Klíčovým prvkem pro úspěch či neúspěch filmové verze bylo vybrání vhodného režiséra. Producenty nejdřív napadl režijní veterán John Sturges, který natočil dobrodružné drama The Old Man and the Sea a také Dick Richards, který debutoval rok předtím westernem The Culpepper Cattle Co.. V záloze naštěstí číhal i mladý Steven Spielberg, který pro Zanucka a Browna právě dokončil svůj filmový debut Sugarlandský expres a Spielberg tak získal tuto lukrativní zakázku a dějiny filmu se tím navždy změnily.

Vznik Čelistí přitom od počátku provázely hlavně nesnáze způsobené perfekcionismem stejně jako nezkušeností mladého režiséra. Spielberg odmítl natáčet film v bezpečí filmového studia a trval na tom, že se bude natáčet ve skutečném prostředí na ostrově Martha's Vineyard u východního pobřeží USA. Čelisti jsou tak uváděny jako první velký hollywoodský projekt natáčený ve skutečném moři. Právě tato skutečnost působila při realizaci největší problémy a byla hlavním důvodem, že se výrazně přetáhl natáčecí plán (z 55 dnů na 159) a že se také vyýznamně překročil rozpočet (z 3 na 9 milionů).

Chris Rebello ve filmu Čelisti / Jaws
© Universal Pictures
Spielberg byl od začátku rozhodnut udělat ze žraloka hlavní hvězdu filmu a rezignoval na obsazení velkých hereckých jmen, která by mohla na sebe poutat přílišnou pozornost. Do role místního šerifa například odmítl Charltona Hestona, který o roli projevil zájem a angažoval raději Roye Scheidera. Roli zkušeného lovce žraloků Quinta mohli hrát Lee Marvin a Sterling Hayden, kteří ji oba odmítli. I přes počáteční nechuť si ho zahrál Robert Shaw. Pro třetí důležitou mužskou roli oceánografa Hoopera chtěl Spielberg Jona Voighta, ale George Lucas mu doporučil Richarda Dreyfusse, s nímž Lucas natočil Americké graffiti

Pro film byly vyrobeny celkem tři makety žraloka bílého poháněné hydraulikou, které ale při natáčení na otevřeném moři měly často poruchy, což nakonec přispělo k tomu, že záběrů se "skutečným žralokem" je ve filmu pomálu a nejvíce se sází na "hrůzu z neviděného", kterou kongeniálně sugerovala hudba Johna Williamse. Spielberg to později bral jako požehnání, neboť mu to umožnilo budovat hitchcockovské napětí místo toho, aby se pokoušel děsit latexovými modely.

Murray Hamilton, Richard Dreyfuss, Roy Scheider ve filmu Čelisti / Jaws
© Universal Pictures
Důležitými postavami pro film pak byl manželský pár dokumentaristů a potápěčů Rona a Valerie Taylor, kteří natočili záběry opravdových žraloků použitých pak Spielbergem ve filmu. Díky nim tu je i památná sekvence s klecí, kterou při jejich natáčení poničil skutečný žralok. Díky těmto záběrům pak přežila Dreyffusova postava, která měla původně zemřít. Skutečným vrcholem filmu je pak závěrečný lov a boj tří můžu na malé rybářské lodi Orca s krvelačným monstrem. Samotnému ataku předchází kamarádská pitka, při níž se Hooper s Quintem předhánějí v demonstraci zranění a Quint vypráví otřesný případ zkázy posádky válečné lodi Indianapolis inspirovaný skutečností ze sklonku druhé světové války. 

Velkou roli na obrovském diváckém úspěchu filmu měl marketing. Premiéru filmu propagovaly intenzivní reklamní spoty v televizi. Čelisti v kinech slavily enormní úspěch, který z nich učinil prototyp letního blockbusteru a do premiéry Star Wars také komerčně nejúspěšnější film všech dob. Zároveň strávily čtrnáct týdnů na špici amerického žebříčku tržeb. Byl to první film, který v USA překonal hranici 100 milionů a rekordy lámal po celém světě, hrál se i v kinech v bývalém Československu. Úspěch filmu pak podpořily i tři Oscary za hudbu, střih (Verna Fields) a mix zvuku. Nominace dokonce přišla i v nejprestižnější kategorii nejlepší film. 

Roy Scheider ve filmu Čelisti / Jaws
© Universal Pictures
Šlo o první velký hollywoodský projekt kategorie A, který inspiroval zástupy epigonů, převážně nízkorozpočtových béček snažících se (marně) zopakovat komerční úspěch Spielbergova mistrovského kousku, který i když byl od té doby z technického hlediska již překonán a dnes působí místy komicky a zastarale, je stále pro nové generace filmařů nepopiratelnou inspirací a ukázkou toho, jak má vypadat dobře udělaný film.

Na úspěch Čelistí se snažil navázat i přímý sequel Čelisti 2, který se dá ještě označit za podařený, zatímco Čelisti 3 a Čelisti IV: Pomsta jsou považovány za jedny z nejhorších filmů všech dob. 

Trailer filmu Čelisti


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY