TV tipy: Happy Feet tancuje na Velké čínské zdi a je lepší než kdy jindy

Vydáno: 22.07.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Wallpaper Cave

Za okny je vedro k zalknutí a prázdniny pomalu spějí do své poloviny. Podle toho vypadá i televizní program, který recykluje mnohdy už otravné filmy. Náš výběr je tak aktuálně plný počinů, o nichž mnozí možná nikdy neslyšeli.
Happy Feet 2 (Happy Feet Two) (pátek 22. 7., Nova Cinema, 20.00 - 21.55 / sobota 23. 7., 14.05 - 15.50 / neděle 24. 7., 08.55 - 10.40)

Plakát filmu Happy Feet 2 / Happy Feet Two
© Amazon.com
Pokračování australské animované komedie má na zahraničních databázích mnohem lepší hodnocení než na těch našich, přesto dosahuje jen velmi lehkého nadprůměru. Režisér a spoluscenárista George Miller, jemuž pomohla i dvojice debutantů Gary Eck a David Peers, v něm rezignoval skoro na všechno a jel vyloženě na volnoběh a tradiční rutinu. Příběh nemá smysl řešit, protože ten prakticky neexistuje, neboť vše je určeno těm nejmenším divákům, kterým stačí několik infantilních epizodek, v nichž se pořád něco děje a někdo někam legračně padá, a pár chytlavých a veskrze otravných písní, které jdou mnohdy za hranice dobrého vkusu. Animace je naštěstí solidní, tempo potřebně svižné a stopáž střídmá. Pro někoho může být pozitivem i to, že tvůrci opustili od jakéhokoli ekologického přesahu a o žádný jiný se nepokouší. Tip pro ty úplně nejmenší diváky. 

Zajímavost: Jde o úplně poslední film vyrobený divizí Warner Bros. Animation.

Originální trailer filmu Happy Feet 2 / Happy Feet Two
Zip & Zap a kuličkový gang (Zipi y Zape y el club de la canica) (sobota 23. 7., ČT :D, 09.20 - 10.50 / neděle 24. 7., 14.00 - 15.25)

Plakát filmu Zip & Zap a kuličkový gang / Zipi y Zape y el club de la canica
© FilmAffinity
Téměř dekádu starý španělský dobrodružný snímek je nejen v našich končinách absolutně neznámý. A svým způsobem je to škoda, protože jakkoli trailery a plakáty vypadají neoriginálně, výsledek je poměrně příjemnou podívanou, která se snaží být i osobitá. Režírující Oskar Santos v něm spoléhá na místy záměrně přepálenou stylizaci ve stylu žánrovek z osmdesátých let a snaží se i o vyprávění poměrně zajímavého příběhu, který je tedy chvílemi plný klišé a předvídatelný, má ale takový vnitřní náboj, že starší diváky strhne a baví po celou dobu. Tempo je potřebně svižné, hrdinové sympatičtí a stopáž je naštěstí dost krátká na to, aby se do ní nevloudila žádná vata. Dojem nezkazí ani obsazení neznámými tvářemi, které jsou zcela přesné a dokáží prodat většinu nenáročného a občas infantilního humoru. Jen škoda, že v závěru je snímek o něco ambicióznější, než by měl být. Tip pro celou rodinu. 

Zajímavost: Snímek vychází z komiksové série Josého Escobara.

Originální trailer filmu Zip & Zap a kuličkový gang / Zipi y Zape y el club de la canica
Policejní akademie 2: Jejich první nasazení (Police Academy 2: Their First Assignment) (sobota 23. 7., Nova, 10.45 - 12.30 / neděle 24. 7., 00.00 - 01.35 / pondělí 25. 7., Nova Cinema, 18.20 - 20.00 / úterý 26. 7., 13.55 - 15.35)

Plakát filmu Policejní akademie 2: Jejich první nasazení / Police Academy 2: Their First Assignment
© Movieposters
Druhý díl slavné komediální ságy pochází z poloviny osmdesátých let a v našich končinách se těší mnohem lepšímu hodnocení než na zahraničních databázích. Dáno to může být určitou vlnou nostalgie, protože zrovna on byl jedním z těch, které v socialistickém Československu kolovaly na pirátských videokazetách s jednohlasým dabingem. Režijní duo Jerry Paris a James Signorelli v něm každopádně navázalo na díl předchozí a volilo stejný typ humoru, který ale ještě nebyl úplně buranský a hloupý, ale naopak se držel na určité hranici vkusu a vycházel z jednotlivých situací. Zápletka pochopitelně smysl nedává, s tím se ale počítá a nemá cenu se tím zabývat, vzhledem ke krátké stopáži na to ani není prostor. Navíc tu je úplně nejsilnější záporák v celé sérii. V titulních rolích se vrátili Steve GuttenbergBubba SmithMichael Winslow nebo Marion Ramsey. Nenáročný tip, k němuž může být navázána hromada vzpomínek.

Zajímavost: Guttenberg se do role vrátit nechtěl, protože se mu nelíbil původní scénář, po jeho přepsání a navýšení výplaty ale souhlasil.

Oficiální trailer filmu Policejní akademie 2: Jejich první nasazení / Police Academy 2: Their First Assignment
Lepší než kdy jindy (Poms) (sobota 23. 7., Nova Cinema, 20.00 - 21.45 / neděle 24. 7., 14.45 - 16.30 / pondělí 25. 7., 12.30 - 14.15)

Plakát filmu Lepší než kdy jindy / Poms
© Facebook tvůrce
Tři roky stará komedie v tuzemsku moc známá není a oficiální cestou se donedávna sehnat nedala. Debutující režisérka Zara Hayes se v ní nějak netajila tím, že ji točila pro divačky v důchodovém věku, které tak nepochybně potěší, a to i přesto, že si z nich dělá trochu legraci. Příběh je tedy plný klišé a předvídatelný, ale vzhledem k tomu, že hrdinkami jsou starší dámy, dostává trochu jiný rozměr, tomu je uzpůsoben i humor, který rozhodně nikoho nezesměšňuje. Pozitivy budiž i střídmá stopáž a relativně svěží tempo. Ve slabších momentech drží snímek nad vodou výborné obsazení, jemuž dominují Diane Keaton a Jackie Weaver, objeví se ale i Celia WestonAlisha BoePam GrierCharlie Tahan nebo Rhea Perlman. Oddechový tip na víkendový večer. 

Zajímavost: Phyllis Somerville a Carol Sutton, které si zahrály menší role, zemřely pouhý rok po premiéře filmu.

Originální trailer filmu Lepší než kdy jindy / Poms
Královny kupónů (Queenpins) (sobota 23. 7., Televize Seznam, 20.15 - 22.40 / neděle 24. 7., 14.20 - 16.40 / úterý 26. 7., 12.20 - 14.40)

Plakát filmu Královny kupónů / Queenpins
© IMDb
Teprve před rokem měla v amerických kinech premiéru komedie, která je už teď k vidění na českých televizích, takže asi nikoho nepřekvapí, že jde o další neznámý film. Režírující a scenáristická dvojice Aron Gaudet a Gita Pullapilly se v ní snažila natočit zábavnou heist žánrovku, což se jí ale podařilo jen napůl. Po celou dobu totiž nedokázala vyvážit momenty humorné s těmi seriózními a většinou je podala dost unyle a nezajímavě, že i dobře vymyšlený vtip zanikl a prošuměl. Problémem pak může být i určité morální dilema, kdy divák má evidentně fandit někomu, kdo nedělá úplně zákonné věci, opět ale platí, že se to autorům nepodařilo podat tak, aby o tom nebylo třeba přemýšlet a následně se kvůli tomu stydět. Škoda též o něco přetažené stopáže a prvoplánovému fekálnímu humoru, k němuž se bohužel tvůrci sem tam uchýlí. I v tomto případě platí, že nad průměrem výsledek udržuje obsazení, v němž se sešli Kristen BellKirby Howell-BaptisteVince VaughnNick Cassavetes nebo Paul Walter Hauser. Další raritní záležitost, kterou lze ale velmi snadno přehlédnout.    

Zajímavost: Snímek vychází ze skutečné události, která se odehrála v roce 2012.

Oficiální trailer filmu Královny kupónů / Quuenpins
Velká čínská zeď (The Great Wall) (sobota 23. 7., Nova, 20.20 - 22.05 / středa 27. 7., Nova Cinema, 20.00 - 21.50)

Český plakát filmu Velká čínská zeď / The Great Wall
© Facebook tvůrce
Před pěti lety mělo i v tuzemských kinech premiéru dobrodružné fantasy, které sice nemá až tak vyloženě špatné hodnocení, vesměs ale jde o povrchní záležitost, na které je její vznik zajímavější než výsledek. Čínská produkční společnost totiž zafinancovala ty největší hvězdy, které měly stvořit epický a nezapomenutelný blockbuster. Režii dostal na starost zkušený Zhang Yimou, který uchvátí velkolepými scénami, monstrózní akcí, fenomenálním vizuálem a opulentní výpravou, která ždímá rozpočet do posledního juanu, jen ty digitální efekty jsou občas vidět až moc. A právě technická stránka je tím nejlepším, protože příběh nedává moc smysl, tempo je mimo akce dost rozvláčné a postavy jsou zaměnitelné. Je tedy dost s podivem, že při oné megalománii je stopáž vyměřena naštěstí dost střídmě. Titulní roli ztvárnil nevýrazný a viditelně znuděný Matt Damon, jemuž sekundují třeba Willem DafoePedro PascalAndy Lau nebo Eddie Peng. Víkendová oddechovka, o níž se více píše v naší hodně nespokojené recenzi.

Zajímavost: Kvůli natáčení strávil Damon se svou rodinou takřka půl roku v Číně.

Oficiální český trailer filmu Velká čínská zeď / The Great Wall
Když procitne zem (Run the Wild Fields) (neděle 24. 7., Barrandov, 13.40 - 15.35)

Plakát filmu Když procitne zem / Run the Wild Fields
© IMDb
Miléniové televizní drama je nejen u nás absolutně neznámé a v programu je jednoduché ho přehlédnout. Jestli je to úplná škoda, se říct nedá, když už ale na něj divák narazí, nemělo by ho vysloveně nudit. Tehdy debutující režisér Paul A. Kaufman si v něm byl dobře vědom omezených možností malé obrazovky a spolehl se na komorní atmosféru čtyřicátých let, poměrně silný, i když místy předvídatelný příběh a střídmou stopáž, v níž je prostor jen na to nejnutnější. Potěší, že se tvůrce vyhýbá vyloženému kýči a romantická zápletka je snesitelná a taktéž práce s diváckými emocemi není úplně prvoplánová. Nejznámější tváří v celém obsazení budiž velmi dobrý Sean Patrick Flanery, jemuž sekunduje především Joanne Whalley. Jen pozor na celkovou nevýraznost snímku a extrémně pomalý rozjezd. Nenápadný tip. 

Zajímavost: Scénář podle vlastního románu napsal Rodney Patrick Vaccaro.

Ukázka z filmu není dostupná.

Země dinosaurů 3: Velký dar (The Land Before Time III: The Time of the Great Giving) (pondělí 25. 7., ČT :D, 14.35 - 15.40)

Plakát filmu Země dinosaurů 3: Velký dar / The Land Before Time III: The Time of the Great Giving
© FilmAffinity
Animovaný rodinný snímek z poloviny devadesátých let je dalším příspěvkem do rozsáhlé ságy, kterou ale v našich vodách moc diváků nezná. Jako většina ostatních byl ovšem určen rovnou pro video, což je na výsledku znát. Režírující Roy Allen Smith v něm ale udržuje určitou úroveň, a ačkoli se nedokáže vyhnout příběhové naivitě a jednoduchosti, opírá se o solidní ruční animaci, relativně sympatické hrdiny, svižné tempo a vskutku střídmou stopáž, v níž není prostor na jakoukoli vatu. Chybět nesmí ani množství písní, které ale naštěstí nejsou otravné, na solidní úrovni je i humor. Dojmy nicméně sráží úplně zbytečné pokusy o trochu větší akci a vážnější momenty, které se úplně minuly účinkem. Tip, který by potřeboval být odvážnější a výraznější.

Zajímavost: Ve filmu se objeví dvacet šest druhů zvířat.

Originální trailer filmu Země dinosaurů 3: Velký dar / The Land Before Time III: The Time of the Great Giving
Hluboká voda (The Mercy) (pondělí 25. 7., Nova Cinema, 20.00 - 22.00 / středa 27. 7., 16.25 - 18.20 / čtvrtek 28. 7., 12.15 - 14.10)

Plakát filmu Hluboká voda / The Mercy
© IMDb
Ani britské životopisné drama u nás není bůhvíjak známé, což může být dáno tím, že mělo trochu větší ambice, než dokázalo naplnit a následný divácký ohlas byl spíše vlažný. Režírující James Marsh v něm v rámci atraktivity nevypráví příběh chronologicky, ale střídá jednotlivé časové úseky a pohledy zúčastněných. To je na jednu stranu dobře, protože divák má možnost sledovat reakce důležitých postav a vývoj celé klíčové události, na druhou stranu to ale vytrhává z pozornosti a emocionálně tak není snímek působivý a udržuje si určitý odstup. Důraz pak klade na specifickou atmosféru a celkovou zápletku, která nejvíce udiví tím, že se skutečně stala, čímž působí ještě bizarněji. Hlavní roli spolehlivě ztvárnil Colin Firth, kterému sekunduje především Rachel Weisz, dále se pak objeví kupříkladu David ThewlisJonathan Bailey nebo Zara Prassinot. Kdyby tempo bylo o něco rychlejší a závěr nehraničil s nudou, mohlo být hodnocení o dost lepší. Nevýrazný tip.

Zajímavost: Firth byl v průběhu natáčení hospitalizován s vykloubeným bokem.

Oficiální americký trailer filmu Hluboká voda / The Mercy
Osudový návrat (Fairhaven) (úterý 26. 7., Prima Max, 16.10 - 17.55 / středa 27. 7., 13.55 - 15.30)

Plakát filmu Osudový návrat / Fairhaven
© CSFD
Také dekádu staré komediální drama je absolutně neznámé a je snadné ho v programu přehlédnout. Debutující režisér Tom O'Brien v něm toho moc nevymýšlí a spoléhá na klasický a trochu předvídatelný příběh o muži, jenž je nucen se kvůli otcovu pohřbu vrátit do rodného městečka. Opřít se mohl i o romantickou atmosféru zasněžené krajiny a její dlouhé záběry, které do značné míry kompenzovaly nízký rozpočet, který je znát především v množství dialogů a v celkové komornosti prostředí. V tomto případě ani nevadí pomalejší tempo, které má svůj význam, navíc je stopáž natolik střídmá, že si ho divák de facto ani nevšimne. Výsledek pak funguje i díky sympatické a dobře napsané hlavní postavě, kterou výborně ztvárnil Chris Messina, toho pak doplnila velmi dobrá Sarah Paulson, mezi nimiž probíhá potřebná chemie. Další zaměnitelný, ale příjemný tip. 

Zajímavost: Premiéru si snímek odbyl 17. června 2012 na provincetownském filmovém festivalu.

Oficiální trailer filmu Osudový návrat / Fairhaven


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY