TV tipy: Godzilla a Asterix prožili sen noci svatojánské a jdou dlouhou cestu zpět

Vydáno: 08.07.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Prázdniny se rozeběhly, což reflektují i televize, které rezignovaly na zásadní premiéry a tradičně nasadily osvědčené hity. Do našeho výběru se tak jako skoro vždy v této situaci dostávají především snímky méně známé.
Kouzelný klíč (The Indian in the Cupboard) (sobota 9. 7., ČT :D, 09.20 - 10.55 / neděle 10. 7., 14.00 - 15.30)

Plakát filmu Kouzelný klíč / The Indian in the Cupboard
© IMDb
Dobrodružné fantasy z poloviny devadesátých let není v tuzemsku tolik známé, což je svým způsobem škoda. Režírující Frank Oz v něm spoléhal na poměrně originální příběh se silným morálním poselstvím, které je podané nenásilně a docela seriózně. I z důvodu, že se zabývá dospíváním hlavního hrdiny, není snímek určen úplně malým dětem a v některých scénách je dokonce dost vážný. O to víc pak vyniká chvílemi infantilní humor, který se sem moc nehodí. Atmosféra ale funguje velmi dobře a tempo je potřebně svižné, i digitální efekty jsou na svou dobu výborné, z dnešního pohledu ale přece jen trochu zastaralé. Vydařilo se i obsazení, v jehož hlavní roli se objeví Hal Scardino, ze známějších tváří dostali důvěru Richard Jenkins a Steve Coogan. Zásadním problémem celého počinu je, že je zbytečně nenápadný a není výraznější. Příjemný tip pro celou rodinu. 

Zajímavost:  Snímek je adaptací románu Lynne Reid Banks.

Originální trailer filmu Kouzelný klíč / The Indian in the Cupboard
Dlouhá cesta zpět (The Ride Back) (sobota 9. 7., ČT2, 13.50 - 15.10)

Plakát filmu Dlouhá cesta zpět / The Ride Back
© IMDb
Westernové drama z druhé poloviny padesátých let se v tuzemsku moc nevysílá a ani není nikterak známé. Dáno to může být celkovou komorností projektu a trochu jiným podáním jinak oblíbeného žánru. Režírující Allen H. Miner, jehož v jedné fázi na deset dní nahradil v titulkách neuvedený Oscar Rudolph, ho totiž pojal jako psychologický souboj dvou postav a ničeho jiného se divák prakticky nedočká. Důraz je tak kladen především na hutnou atmosféru a dialogovou stránku, která je precizní a skvěle vypointovaná a vůbec nevadí, že příběh i proměny obou charakterů jsou dost klišovité a předvídatelné. Tvůrce si byl vědom částečné divácké náročnosti, proto je stopáž velmi střídmá a je v ní prostor jen na to nejpodstatnější. Titulní role si zahráli vynikající Anthony Quinn a William Conrad, jejichž slovní přestřelky jsou inteligentní, velmi zábavné a nápadité, příliš se neztratí ale ani Lita Milan. Výsledku pomáhá také otevřený konec, který diváka donutí k zamyšlení a vlastní interpretaci. Zapomenutá záležitost. 

Zajímavost: Snímek vycházel z příběhu, který byl původně napsán pro rozhlasovou hru Gunsmoke z roku 1952.

Originální trailer filmu Dlouhá cesta zpět / The Ride Back
Let’s Dance 2 (Step Up 2: The Streets) (sobota 9. 7., Prima Max, 15.50 - 17.50 / neděle 10. 7., 12.50 - 14.50)

Plakát filmu Let’s Dance 2 / Step Up 2: The Streets
© Amazon.com
Pokračování hudebního romantického dramatu z druhé poloviny nového milénia je v našich končinách hodnoceno výrazně hůř než na zahraničních databázích. Důvod je zcela jasný, neboť režírující Jon M. Chu v něm dobře věděl, že s naivním, nechtěně směšným a červenoknihovním příběhem nemá moc šancí uspět, proto se soustředil na technickou stránku věci a snímek pojal jako celovečerní videoklip. Diváka tak uchvátí jen a pouze dynamickou a výbornou kamerou, která se nebojí ani nečekaných a netradičních úhlů, a fascinující choreografií tanečních scén, která je promyšlená do posledního detailu a vytrhává z letargie. Jen je potřeba trochu tolerovat hip hopovou hudbu, které je soundtrack plný. Ústřední role si zahráli Briana Evigan a Robert Hoffman, kteří ale nejsou tak podstatní a nemají příliš co hrát. Výplachový tip na víkendové odpoledne. 

Zajímavost: Hoffman se v rámci přípravy na roli účastnil skutečného underground break dance v Baltimoru.

Oficiální trailer filmu Let’s Dance 2 / Step Up 2: The Streets
Godzilla II Král monster (Godzilla: King of the Monsters) (sobota 9. 7., Nova, 20.20 - 23.00 / středa 13. 7., Nova Cinema, 20.00 - 22.40)

Český plakát filmu Godzilla II Král monster / Godzilla: King of the Monsters
© Facebook tvůrce
Akční sci-fi je na tom ohledně přijetí velmi podobně jako výše zmíněný film a důvody jsou víceméně taktéž podobné. Režisér a spoluscenárista Michael Dougherty v něm totiž nabídl přímočarý a místy hodně hloupý, nelogický a nezajímavý příběh, v němž chybí jakákoli výrazná postava a nefunguje v něm ani humor. Všechno ovšem vsadil na epickou a velkolepou akci, které je naštěstí dost a dost a je potřebně strhující, svým způsobem fascinující a fanouškům kaiju filmů se bude líbit dvakrát tolik. V hlavních rolích se objeví třeba Ken WatanabeVera FarmigaZhang ZiyiKyle ChandlerDavid Strathairn nebo Charles Dance, u všech ale platí, že nemají moc co hrát a jejich postavy jsou ploché a nikterak atraktivní. Jen je škoda, že tvůrce neměl soudnost a vyměřil svému počinu nesnesitelně dlouhou stopáž, která se zejména u dialogových částí dost vleče. Typicky hloupý blockbuster, o němž se více dočtete v naší recenzi

Zajímavost: Godzilla je v tomto filmu jedinou příšerou, která neumí létat.

Oficiální český trailer filmu Godzilla II Král monster / Godzilla: King of the Monsters
Sen noci svatojánské (A Midsummer Night’s Dream) (sobota 9. 7., ČT art, 22.25 - 00.25)

Plakát filmu Sen noci svatojánské / A Midsummer Night's Dream
© IMDb
Koprodukční komedie z konce devadesátých let je zpracováním jedné ze slavných her Williama Shakespearea. Režisér a scenárista Michael Hoffman v ní po dějově stránce zůstal předloze absolutně věrný, jen příběh přenesl do Toskánska v devatenáctém století, což nikterak nevadí. Právě naopak mohl vše obohatit o rozvernou a pohodovou atmosféru italského maloměsta, která jen doplnila výbornou výpravu, krásné kostýmy, malebnou kameru a perfektní hudební doprovod. Překvapivě funkční je i zachování původního veršovaného textu, který v kombinaci se vším zmíněným dodává výsledku specifickou pohádkovost. Vrcholem je hvězdné obsazení, v němž se sešli Kevin KlineMichelle PfeifferRupert EverettStanley TucciCalista FlockhartChristian BaleDominic WestDavid Strathairn nebo Sophie Marceau. Romantiky je sice někdy až moc a pohybuje se na hranici kýče, jinak ale není moc co vytýkat. Nepříliš známá adaptace klasiky.

Zajímavost: Natáčelo se pět týdnů a výhradně v noci.

Originální trailer filmu Sen noci svatojánské / A Midsummer Night’s Dream
Šílená matka (The Meddler) (neděle 10. 7., Nova Cinema, 18.05 - 20.00 / pondělí 11. 7., 14.35 - 16.30 / středa 13. 7., 05.40 - 07.30)

Plakát filmu Šílená matka / The Meddler
© IMDb
Sedm let staré komediální drama u nás tolik známé není, v zahraničí je na tom o dost lépe, a to i v rámci hodnocení. Režisérka a scenáristka Lorene Scafaria v něm nabízí trochu předvídatelný a klišovitý příběh, který uspokojí spíše ženské publikum a opírá se o snahu o realistický přístup. Ten funguje především v první polovině, kdy jsou dialogy jako ze života a situace uvěřitelné, v té druhé přece jen začne autorka vše idealizovat a idylizovat, to ale ve výsledku tolik nevadí, ačkoli někdy je to celé trochu víc afektované. V těch nejslabších a nejrutinnějších momentech drží snímek nad vodou obsazení, v němž exceluje Susan Sarandon, která zastiňuje třeba Rose Byrne nebo J. K. Simmonse. Tip, u kterého nejvíce zamrzí, že není výraznější a možná i trochu ironičtější a kousavější.  

Zajímavost: Lucy Punch a Casey Wilson, které se objeví v menších rolích, byly v průběhu natáčení opravdu těhotné.

Oficiální trailer filmu Šílená matka / The Meddler
Naslepo (Blindfold) (pondělí 11. 7., ČT1, 14.15 - 15.55)

Plakát filmu Naslepo / Blindfold
© Radio Times
Romantická komedie z poloviny šedesátých let je v tuzemsku známá jen minimálně a v programu se dá snadno přehlédnout. Režisér a scenárista Philip Dunne v ní natočil spíše špionážní parodii, která ale k celému žánru přistupuje roztomile a nedělá si legraci z něj jako takového, ale spíše z určitých klišé a postupů. Opírá se hlavně o pohodovou a bezstarostnou atmosféru, svižné tempo a překvapivě i zajímavý příběh, v němž se velmi dobře pracuje s napětím a doplňují ho inteligentní humor, který má k prvoplánovosti hodně daleko a výtečná hudba Lala Schifrina. Za zmínku pak stojí i nádherná kamera, která využívá všech možností širokoúhlého obrazu a hraje si s barvami i jednotlivými záběry. Nechybí ani solidní akce. Hlavní role sehráli výborní Rock Hudson a Claudia Cardinale, mezi nimiž probíhá slušná chemie, oběma pak zdatně sekundují třeba Jack WardenGuy StockwellAlejandro ReyBrad Dexter nebo Anne Seymour. Tip, který by zasloužil lepší vysílací čas.

Zajímavost: O roli padoucha se ucházel Ronald Reagan, režisér ho ale odmítl s tím, že si ho jako záporáka neumí představit.

Originální trailer filmu Naslepo / Blindfold
Muž na drátě (pondělí 11. 7., Televize Seznam, 20.15 - 22.10 / úterý 12. 7., 10.35 - 12.25 / středa 13. 7., 12.45 - 14.40)

Plakát filmu  / Muž na drátě
© Aukro
Normalizační krimi z poloviny osmdesátých let je typickým produktem své doby a dnes už by vznikala jen velmi těžko. Režisér a spoluscenárista Július Matula se v ní od ostatních žánrovek pokusil odlišit tím, že ve středu dění nebyl zločin a pátrání po pachateli, ale dopad kriminálního činu na náhodného kolemjdoucího. I proto od začátku rozehrává psychologickou hru, která funguje a nabízí hutnou atmosféru a láká k dalšímu sledování. Postupem času se ale tento koncept trochu rozpadá, což je dáno zbytečně pomalým tempem a nevýraznou režií, která jen za sebe skládá scény, které ale nemají takový emocionální dopad, jak bylo zamýšleno, navíc se ustupuje od psychologické studie, ale přechází se k obyčejnému, ale stále civilnímu příběhu o jednom špatném rozhodnutí, který už ale není tak zajímavý. V titulní roli se představí velmi dobrý Jiří Bartoška, jehož protihráčem je charismatický Boris Rösner, dále se pak objeví třeba Helga ČočkováFrantišek Němec nebo Josef Velda. Body navíc přidá i nečekaný a ironický závěr, který nejednoho diváka potěší. Vesměs průměrný tip.

Zajímavost: Natáčení probíhalo v pražských Kobylisích.

Televizní spot filmu Muž na drátě
Asterix a tajemství kouzelného lektvaru (Astérix: Le secret de la potion magique) (čtvrtek 14. 7., ČT :D, 09.05 - 10.25)

Český plakát filmu Asterix a tajemství kouzelného lektvaru / Astérix: Le secret de la potion magique
© Facebook tvůrce
Francouzský animák znovu přivedl na scénu legendy z komiksů Reného Goscinnyho a Alberta Uderza a vzhledem ke zvolené metodě natáčení dal tvůrcům takřka neomezené možnosti. A režírující Alexandre Astier a Louis Clichy jich dokázali využít prakticky na maximum, protože od počátku nastolují svižné tempo a spoléhají se na syté a bohaté barvy, na evropské poměry výbornou animaci a na relativně originální příběh, který má určitý nápad a není jen nutným zlem, a na střídmou stopáž. Chybět nesmí ani dostatečně šílený, přitom ale chytrý a inteligentní humor, který pobaví i dospělé, ačkoli není tak ironický jako v minulosti. Jen škoda, že tvůrci se až moc inspirují hollywoodskými blockbustery a závěr snímku je dost poplatný zámořské animaci a stylu tamní filmařiny. Některým pak bude vadit i to, že samotný Asterix není úplně hlavní postavou a prostor dostávají ostatní, má to ale své vysvětlení. Další tip pro celou rodinu, o němž se dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Snímek byl vytvořen v pařížském studiu Mikros Image Animation.

Český trailer filmu Asterix a tajemství kouzelného lektvaru / Astérix: Le secret de la potion magique
Risk (Out on a Limb) (čtvrtek 14. 7., Kino Barrandov, 20.00 - 21.40)

Plakát filmu Risk / Out on a Limb
© IMDb
V tuzemsku neznámá komedie z počátku devadesátých let je jediným hollywoodským počinem režírujícího Francise Vebera. Ten v ní pracoval se scénářem někoho jiného, což je znát, protože sice nezapře svůj cit pro načasování jednotlivých vtipů a gagů, ty ale zároveň nejsou až tak humorné a vtipné a někdy střílí hodně naprázdno. Komplexní příběh tu tedy neexistuje, protože jde spíš o sled různých scén, které jsou ale docela realistické a uvěřitelné a po většinu času inteligentní. Tempo je ale dost svižné, stopáž střídmá a černohumorné pasáže natolik osvěžující, že to moc nevadí. Titulní roli zahrál trochu nevýrazný Matthew Broderick, kterého zcela zastiňuje výborný Jeffrey Jones v dvojroli, dále se pak objeví i John C. ReillyHeidi Kling nebo Marian Mercer. Hodně raritní tip. 

Zajímavost: V celé Veberově filmografii jde o jediný film, k němuž si nenapsal scénář.

Oficiální trailer filmu Risk / Out on a Limb


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY