TV tipy: Domestik John Wick je muž na pravém místě

Vydáno: 01.07.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Impawards

Prázdniny začínají na televizních obrazovkách v poměrně velkém stylu, protože dramaturgové nachystali hned několik atraktivních premiér. Tou nejzásadnější je třetí John Wick, na řadu ale přijde i české drama Domestik.
Krokodýl: Návrat do krvavé laguny (Rogue) (pátek 1. 7., Prima Cool, 22.20 - 00.15 / sobota 2. 7., Prima Max, 22.30 - 00.25 / úterý 5. 7., 02.50 - 04.45)

Plakát filmu Krokodýl: Návrat do krvavé laguny / Rogue
© FilmAffinity
Název patnáct let starého hororu zní zcela béčkově a také se o béčko jedná, velmi překvapivě jde ale o poměrně slušnou záležitost, čemuž nenasvědčuje vůbec nic. Režisér a scenárista Greg McLean v něm sbírá body hlavně tím, že titulního krokodýla moc neukazuje a nechává ho působit jako neviditelné nebezpečí a tím pádem vytváří poměrně hutnou a v dobrém slova smyslu nepříjemnou atmosféru. Když už se hlavní monstrum objeví, nevypadá naštěstí vysloveně směšně a s trochou tolerance je relativně děsivé. K pozitivům patří též nádherné lokace, sympatické a neotravné postavy a řízný hudební doprovod. Z dnešního pohledu je zajímavé i obsazení, v němž jsou nejvýraznějšími tvářemi Radha Mitchell a tehdy ještě nepříliš známý Sam Worthington, v menší roli se mihne i Mia Wasikowska. Příběh se pochopitelně řešit nesmí, protože leckdy postrádá logiku a je podřízen tomu, aby bylo stále přítomno napětí, to ale tolik nevadí. Překvapivě příjemná žánrovka na začátek prázdnin.

Zajímavost: Wasikowska natáčela pouhý den, stihla si ale přivodit úpal.

Originální trailer filmu Krokodýl: Návrat do krvavé laguny / Rogue
Marie, královna skotská (Mary Queen of Scots) (sobota 2. 7., Nova Cinema, 20.00 - 22.30 / středa 6. 7., 00.05 - 02.20)

Český plakát filmu Marie, královna skotská / Mary Queen of Scots
© Facebook tvůrce
Historické drama má v našich končinách o něco horší hodnocení než v zahraničí, dáno je to asi trošku střízlivějším přístupem našinců k britské historii a částečně i vyzněním. Debutující režisérka Josie Rourke se v něm totiž soustředila na zvýraznění ženského elementu v královském rodě a z hlavní hrdinky udělala silnou postavu, jenže při tom pozapomněla na nosný příběh, navíc si některé historické reálie přizpůsobila k obrazu svému. Ani dialogy nejsou tak působivé a strhující, jak bylo asi zamýšleno a naopak děj, v němž není jednoduché se orientovat, protože časově skáče hodně dopředu, zbytečně zpomalují. Opřít se ovšem mohla o vskutku nádhernou výpravu, na Oscara nominované kostýmy a masky a výbornou hudbu. V titulní roli exceluje Saoirse Ronan, které zdatně sekundují Guy PearceMargot Robbie nebo David Tennant. Škoda, že vše není o něco výraznější a svižnější.

Zajímavost: Ronan se filmu upsala, když jí bylo osmnáct let, natáčet se ale začalo až za dalších pět let.

Oficiální český trailer filmu Marie, královna skotská / Mary Queen of Scots
Domestik (sobota 2. 7., ČT art, 21.35 - 23.30)

Plakát filmu  / Domestik
© Facebook tvůrce
Tuzemské psychologické drama sice není přijímáno úplně jednoznačně, v rámci zdejší malé kinematografie se ale dost vyjímá. Celovečerně debutující režisér a scenárista Adam Sedlák v něm nejde divákovi naproti a naopak ho maximálně odrazuje výrazným a Českým lvem oceněným, ne však úplně příjemným zvukem, klaustrofobní a depresivní atmosférou, zcela jasnou uměleckou koncepcí a vesměs výbornou psychologickou studií hlavních postav. Fajnšmekrům pak udělá radost snaha o poctivý body horor, která se sice někdy míjí účinkem a nevydrží po celou dobu, většinou ale plní svůj účel a na snímek se moc příjemně nekouká, ocenit se musí i v českých podmínkách nevídaný prvek toho, že prostor jednoho pokoje se stává samostatným charakterem. Titulní role výborně sehráli Jiří Konvalinka a Tereza Hofová, kteří prakticky neslezou z obrazovky. Někdy je to sice trochu prvoplánové a artové hollywoodské vzory to vykrádá až moc, pořád jde ale o velmi dobrý počin, který stojí za pozornost, což potvrdí i naše recenze.

Zajímavost: V cyklistice je domestik označení pro tzv. "nosiče vody", který ostatním členům týmu vytváří na závodech vhodné podmínky.

Originální trailer filmu Domestik
John Wick 3 (John Wick: Chapter 3 - Parabellum) (sobota 2. 7., Nova, 22.20 - 00.40 / úterý 5. 7., Nova Cinema, 00.30 - 02.45)

Český plakát filmu John Wick 3 / John Wick: Chapter 3 - Parabellum
© Facebook tvůrce
Třetí díl překvapivě úspěšné akční frančízy za předchozími dvěma trochu zaostává a doplácí na přehnané ambice, pořád jde ale o velmi dobrou záležitost. Režírující Chad Stahelski ohromí především perfektní akcí, která je skvěle sestříhaná i zkoordinovaná, jen škoda, že ty nejlepší scény přijdou hned na začátku a pak už je nepřekoná. Body získává i častým střídáním atraktivních lokací, používáním netradičních bojových zbraní, lehce humorný nádech pak dodává přítomnost a zapojení zvířat. V hlavní roli pochopitelně vyniká Keanu Reeves, vedle kterého si své místo najde i vynikající Mark Dacascos, dále se objeví Laurence FishburneHalle BerryAnjelica Huston nebo Ian McShane, ti už ale tolik prostoru nemají. Zamrzí jen naprostá absence realističnosti, která se do série moc nehodí, a celkově překomplikovaný děj a paradoxně i zbytečné množství akce, které je s blížícím se závěrem vskutku extrémní. Tip týdne, o němž se více píše v naší recenzi.

Zajímavost: Originální podtitul filmu vychází z latinského Si vis pacem para bellum (Chceš-li mír, chystej válku).

Oficiální český trailer filmu John Wick 3 / John Wick: Chapter 3 - Parabellum
Pád letu A800 (Boîte noire) (neděle 3. 7., Nova Action, 20.30 - 22.45 / středa 6. 7., Nova Cinema, 23.50 - 02.10)

Plakát filmu Pád letu A800 / Boîte noire
© CSFD
V tuzemsku jen velmi málo známý francouzský thriller se dá snadno přehlédnout, byla by to ale škoda. Režisér a spoluscenárista Yann Gozlan v něm zaujme hodně originálním námětem, který je rozvinutý v chytrý příběh, který skvěle graduje, a i když v něm není tolik akce, je strhující a napínavý. Výhodou je též fakt, že ačkoli se hodně mluví o letecké technologii a vyskytuje se relativně dost názvosloví, snímek je pořád pochopitelný a divák se v něm nikdy neztratí. Funguje i hutná atmosféra určitého tajemna a nejasnosti, trefný soundtrack a dost výrazná vizuální stránka. Ústřední roli brilantně ztvárnil Pierre Niney, vedle něhož se objeví třeba Lou de LaâgeAndré Dussollier nebo Olivier Rabourdin. Dojem zkazí jen o něco slabší a konvenční druhá polovina, které vrcholí zbytečně uspěchaným a překotným závěrem. Nenápadný tip.

Zajímavost: Lou de Laâge byla obsazena pouhý týden před začátkem natáčení.

Oficiální trailer filmu Pád letu A800 / Boîte noire
Muž na pravém místě (A Family Man) (pondělí 4. 7., Nova Cinema, 20.00 - 22.15 / středa 6. 7., 14.00 - 16.10)

Plakát filmu Muž na pravém místě / A Family Man
© Amazon.com
Šest let staré drama v našich končinách příliš známé není a oficiální cestou se shání těžko. V tomto případě se ale není co divit, protože Mark Williams v něm natočil naprosto standardní žánrovku, která nikoho nepřekvapí. To tedy znamená, že ačkoli se zpočátku snímek tváří trochu jinak a zdá se, že stěžejní bude tematika personalistiky, velmi brzy převezme nadvládu klasická zápletka o rodinných vztazích na pozadí vážné nemoci. Tvůrce se neskrývaně spoléhá na řadu klišé a dost často tlačí na divácké emoce, místy pak připomíná soap operu, takových momentů ale naštěstí není mnoho. Vzhledem k zámořskému původu je nutné počítat s lehčím důrazem na náboženství a trochu duchovno, což může být někdy otravné. Nad hladinou lehčího nadprůměru tak snímek udržují krásné lokace, střídmá stopáž a obsazení, v němž hlavní roli velmi dobře odehrál Gerard Butler, jemuž sekundují třeba Gretchen MolAlison Brie nebo Willem Dafoe. Neškodný a snadno zapomenutelný tip. 

Zajímavost: Scenárista Bill Dubuque dvacet let pracoval jako korporátní lovec hlav.

Oficiální trailer filmu Muž na pravém místě / A Family Man
Tajný život mazlíčků 2 (The Secret Life of Pets 2) (úterý 5. 7., Nova, 12.25 - 14.05)

Český plakát filmu Tajný život mazlíčků 2 / The Secret Life of Pets 2
© Facebook tvůrce
Pokračování úspěšného animovaného dobrodružství nikoho nepřekvapí a je typickou dvojkou. Režírující Chris Renaud v něm vrací na scénu oblíbené postavy a pochopitelně přidává i další a spoléhá na několik minipříběhů, které jsou plné klišé a předvídatelné, nicméně natočeny ve svižném tempu a poměrně zábavné, a to i pro odrostlejší publikum. Vzhledem k cílové skupině je nutné, aby se stále něco dělo a stopáž byla střídmá, což je jedině dobře a potom se dají snadněji odpustit i občasné infantilní vtípky a hlášky. Technická stránka je takřka dokonalá a tvůrci si mohli dovolit vyhrát i s detaily a prostředím, které je potřebně barevné a hravé, stejně jako je atmosféra pohodová a je z ní cítit nadhled. Asi by to celé mohlo být odvážnější a možná ještě zábavnější, je ale otázka, zda lze toto po pokračování hollywoodského animáku vůbec chtít. Sváteční tip pro celou rodinu, o kterém se píše i v naší recenzi.

Zajímavost: Bílý tygr, který se ve filmu objeví, se jmenuje Hu, což se vyslovuje stejně jako tygr v mandarínské čínštině.

Oficiální český trailer filmu Tajný život mazlíčků 2 / The Secret Life of Pets 2
Vysoká hra pro pravou dámu (A Big Hand for the Little Lady) (středa 6. 7., ČT2, 20.00 - 21.40 / čtvrtek 7. 7., 16.15 - 17.50)

Plakát filmu Vysoká hra pro pravou dámu / A Big Hand for the Little Lady
© FilmAffinity
Westernová komedie z druhé poloviny šedesátých let je u nás takřka neznámá a oficiální cestou se nedá sehnat. Dáno je to tím, že jde o dost netradiční žánrovku, protože režírující Fielder Cook, který na velkém plátně debutoval a mimo televizi moc netočil, v ní prostředí kovbojů a divokého západu využil jen jako kulisu pro velice komorní konverzační záležitost, v níž absolutně chybí jakákoli akce. Místo ní dostal přednost velmi chytře napsaný a vystavěný příběh, který překvapí zcela nečekanou pointou, a i když se odehrává v jediné místnosti, je až nečekaně zábavný a strhující. Klíčové v tomto případě samozřejmě bylo vybrat správné obsazení, což se povedlo beze zbytku, neboť titulní role si vychutnali Henry Fonda a Joanne Woodward, jejichž slovní přestřelky jsou skoro fenomenální, navíc jim skvěle přihrává především Jason Robards, neztratí se ale ani Charles BickfordBurgess Meredith nebo Paul Ford. Raritní tip.

Zajímavost: Původně byl film psán pro televizi a měl se jmenovat Big Deal in Laredo.

Originální trailer filmu Vysoká hra pro pravou dámu / A Big Hand for the Litlle Lady
Ve stínu Beethovena (Copying Beethoven) (čtvrtek 7. 7., ČT art, 20.15 - 21.55)

Plakát filmu Ve stínu Beethovena / Copying Beethoven
© Pinterest
Životopisné drama z druhé poloviny nového milénia rozhodně nevyužilo svůj potenciál a víc než co jiného je na něm znát nižší rozpočet. Režírující Agnieszka Holland si tak nemohla moc dovolit a místo potřebně velkolepých scén musela volit komornější prostředí a dost často se spoléhala jen na přirozené světlo v podobě svíček, což má ale za následek to, že některé části jsou hodně tmavé a nejsou tak dobře vidět. Atmosféra také není úplně dotažená a gradace děje asi měla být intenzivnější. Trochu pak mrzí to, že v těchto podmínkách se tvůrci alespoň nedrželi historické reality a některé pasáže si upravili a hlavní postavu zachytili zbytečně protivně. Nejvíc tak zaujme několik jednotlivostí a povedených scén, kterým nechybí emocionální působivost. Nejlepší je ovšem hudba samotného Ludwiga van Beethovena, kterého si zahrál velmi dobrý Ed Harris, jemuž sekunduje především pohledná, ale ne tak výrazná Diane Kruger. Nedotažený počin.

Zajímavost: Harris kvůli natáčení nosil hnědé kontaktní čočky.

Originální trailer filmu Ve stínu Beethovena / Copying Beethoven
Daleko od Reykjavíku (Héraðið) (čtvrtek 7. 7., ČT art, 22.50 - 00.20)

Český plakát filmu Daleko od Reykjavíku / Héraðið
© Facebook tvůrce
Před třemi lety se koprodukční, z většiny však islandské drama objevilo i v našich kinech, jak už to ale u podobných záležitostí bývá, moc diváků si nenašlo. Hodně svérázný a osobitý režisér a scenárista Grímur Hakonarson v něm uchvátí odlehlou a malebnou islandskou krajinou, která ale není nijak zdůrazňována, protože v centru dění je silný, avšak nikterak překvapivý příběh, který dává nahlédnout do fungování tamní společnosti. Je zabalen do depresivnější a pochmurné atmosféry a nechybí v něm dost specifický černý humor, který ale vše příjemně oživí a diváky, kteří jsou naladěni na stejnou vlnu, nepochybně pobaví. Je třeba se připravit i na záměrně pomalé tempo, v němž se toho zase tolik neděje. V titulní roli se objeví excelentní a zemitá Arndís Hrönn Egilsdóttir. Kdyby měl snímek výraznější závěr a lépe vygradoval, byly by dojmy o něco lepší. 

Zajímavost: Část snímku se natáčela ve vesnici Hvammstangi na severozápadě ostrova, jejíž obyvatelé se natáčení aktivně účastnili.

Český trailer filmu Daleko od Reykjavíku / Héraðið


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY