David Mamet natočí drama 2 Days/1963

Vydáno: 28.06.2022 15:30 - Václav Limberk | foto: Deadline

David Mamet se ve filmu s názvem 2 Days/1963 zaměří na zavraždění amerického prezidenta J.F. Kennedyho z jiné perspektivy než Oliver Stone.
Kevin Costner ve filmu JFK / JFK
© Warner Bros.
Americký scenárista a režisér David Mamet se ve filmu s názvem 2 Days, 1963 vrátí k událostem, které vedly k zavraždění amerického prezidenta Johna F. Kennedyho. Toho podle oficiální verze tzv. Warrenovy komise zastřelil osamělý střelec Lee Harvey Oswald. S touto verzí polemizoval například Oliver Stone v JFK, kde mafiánská story byla jednou z částí filmu. Mamet snímek natočí podle scénáře Nicholase Celozziho.

V jeho scénáři se vychází z premisy, že Kennedyho nechala zavraždit chicagská mafie jako odvetu za to, že se prezident snažil potlačit organizovaný zločin poté, co mu mafie pomohla ke zvolení prezidentem. Celozziho prastrýc Sam Giancana byl chicagský mafián zapletený do Kennydo atentátu. Mamet, sám rodák z Chicaga, byl dvakrát nominovaný na Oscara za adaptované scénáře k filmům Rozsudek a Vrtěti psem. Jako režisér má na svém kontě například snímky Dům herLabyrint lžiPravidla boje a Phil Spector.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY