Čestného Oscara získají Peter Weir a Diane Warren

Vydáno: 22.06.2022 14:00 - Václav Limberk | foto: Deadline

Australský režisér Peter Weir a americká hudební skladatelka Diane Warren byli zvoleni letošními nositeli čestného Oscara za celoživotní dílo. Kromě nich cenu získají ještě režisérka Euzhan Palcy a herec Michael J. Fox.
Fotografie z filmu Návrat do budoucnosti / Back to the Future
© Universal Pictures
Akademie filmového umění a věd udílející každý rok svá ocenění Oscar ohlásila recipienty svých "čestných" Oscarů, které se neudílejí na samotném oscarovém ceremoniálu, ale v rámci takzvaných Governors Awards na samostatném slavnostním večeru. Letošními oceněnými jsou režisér Peter Weir, který byl celkem čtyřikrát nominován na Oscara za režii, mimo jiné za filmy Truman Show a Master & Commander: Odvrácená strana světa, režisérka z Martiniku Euzhan Palcy, která jako první černá žena získala v roce 1983 Stříbrného lva v Benátkách za snímek Ulice černých chatrčí. Její další film, Bílé období sucha, přinesl poslední oscarovou nominaci Marlonu Brandovi.

Oceněna bude i skladatelka Diane Warren, která byla celkem třináctkrát nominována na Oscara, mimo jiné i za hit “I Don’t Want To Miss A Thing” z filmu Armageddon. Humanitární cenu Jeana Hersholta získá americký herec Michael J. Fox, který se proslavil rolí Martyho McFlye z filmové trilogie Návrat do budoucnosti a založením nadace na výzkum Parkinsonovy nemoci, kterou sám trpí.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY