Kinopremiéry: Rakeťák za školou přemýšlí, zda by nebylo lepší, kdyby radši hořelo

Vydáno: 15.06.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Impawards

Diváckým hitem by se v následujícím týdnu v kinech měl stát animovaný snímek Rakeťák, který vychází z populární série Toy Story. Nejvíce mu pravděpodobně bude konkurovat tuzemská hasičská komedie Kdyby radši hořelo.
Rakeťák (Lightyear) (Falcon)

Český plakát filmu Rakeťák / Lightyear
© Cinemax
Animovaná série Příběh hraček je stále populární, proto není divu, že se z ní tvůrci pokouší získat víc a víc peněz a neustále ji oživují. Tentokráte se rozhodli pro spin-off, který je věnován asi nejoblíbenější postavičce, Buzzi Rakeťákovi. Příběh si dle synopse pohrává s motivy vesmírné sci-fi, což by mohlo být atraktivní i při předpokládaném použití alespoň základních klišé. Samotná značka je pak tím nejhlavnějším, co má do kin nalákat, protože režijně snímkem debutuje Angus MacLane. Ohlasy zatím neexistují, dá se ale předpokládat, že o žádný průšvih nepůjde. Vzhledem k účasti hvězdných hlasů může našinec jen litovat povinného dabingu. Premiéra týdne.

Synopse: Zkušený člen Vesmírného ochranného sboru Buzz Rakeťák a jeho velitelka Alisha se společně s celou posádkou vrací domů ze své aktuální mise. Přibližně 4,2 milionů světelných let od Země je senzor upozorní na přítomnost nezmapované, ale na zdroje potenciálně bohaté planety. Buzz rozhodne, že si jejich průzkumná loď udělá okliku a neznámou planetu prozkoumá. Snaha o rychlý odlet se však zvrtne a vyvrcholí havárií, při níž exploduje palivový článek a celá posádka na nepříliš přívětivé planetě uvízne.

Zajímavost: V celé dlouhé historii studia Pixar jde o úplně první spin-off.

Český trailer filmu Rakeťák / Lightyear
Tralala (Tralala) (Film Europe)

Plakát filmu Tralala / Tralala
© CSFD
Francouzský muzikál je jednou velkou neznámou, i když podle synopse působí notně ztřeštěně a možná i originálně, což někdy nemusí být na škodu. Tuzemský divák se nicméně musí spolehnout jen na zemi původu a žánr, protože jinak se nemá moc čeho chytit. Jediným slavnějším jménem je totiž Mathieu Amalric v titulní roli, někdo asi pozná ještě Mélanii Thierry. Režie a scénář je dílem sourozeneckého dua Arnaud Larrieu a Jean-Marie Larrieu. Ohlasů je naprosté minimum, proto nemá smysl se jimi příliš zabývat. Premiéra pro klubovější kina.

Synopse: Čtyřicátník Tralala (Mathieu Amalric) se živí jako pouliční zpěvák v Paříži. Jednoho večera potká ženu, která mu předtím, než znovu zmizí, poradí, aby nikdy nebyl sám sebou. Muž pochybuje, zda se mu to jen nezdálo, nicméně opouští Paříž a dívku začne hledat. Najde ji až v Lurdech, ona si ho ale nepamatuje. Zato ho pozná jedna šedesátiletá žena, která v něm vidí svého nezvěstného syna Pata, který před dvaceti lety zmizel v USA. Tralala se rozhodne tuto roli přijmout a rázem v sobě najde génia, o němž neměl tušení.

Český trailer filmu Tralala / Tralala
Kdyby radši hořelo (Bontonfilm)

Plakát filmu  / Kdyby radši hořelo
© CSFD
Česká komedie se alespoň dle synopse snaží navázat na tradici vesnických komedií a střílet si bude hlavně z hasičů, o nichž celá je. Za režií a částečně scénářem stojí debutant Adam Koloman Rybanský, který publikum bude lákat na tematiku a obsazení, v němž se sešli Miroslav KrobotMichal IsteníkAnna Polívková nebo Vladimír Škultéty. Ohlasů a komentářů je zatím velmi málo, ale jsou relativně spokojené, takže věřme, že půjde o výraznější počin, při jehož sledování se jen trochu příčetný a náročný divák nebude muset stydět. Možný divácký hit.

Synopse: V jedné obyčejné české vesnici se všichni připravují na Velikonoce, jarmark je v plném proudu a místní obyvatelé komentují úroveň zeleného piva v hospodě, když oslavy naruší dodávka, která narazí do fontány na náměstí. Řidičovi se podaří zmizet, všem je ale jasné, že šlo o teroristický útok. Bezpečnost obce nyní zcela závisí na hasičích a na jejich odhodlání a obětavé práci. Pro náčelníka jednotky (Miroslav Krobot), který se urputně pouští do pátrání po pachateli, znamená celý incident nečekanou vzpruhu, protože se stává hrdinou okamžiku a pro celé okolí pevnou oporou.

Zajímavost: Kvůli několikadenním tuhým mrazům bylo pozastaveno natáčení.

Originální trailer filmu Kdyby radši hořelo
Andílci za školou (High Level Pictures)

Plakát filmu  / Andílci za školou
© Facebook tvůrce
Tuzemský muzikál bude pravděpodobně jedním velkým diváckým očistcem a peklem. Stačí jen napsat, že hudbu složil Michal David, o režii se postaral Jan Lengyel a v obsazení se sešly "hvězdy" typu Petr KolářVojtěch DrahokupilNela ŘehořováKateřina BrožováFilip BlažekPavel TrávníčekDana Morávková nebo Václav Upír Krejčí. Ohlasy sice neexistují, ale po přečtení základní synopse, která v kompletním znění vyspoiluje celý film, a výše zmíněných jmen je jasné, že tohle nemůže skončit dobře. Adept na jeden z průšvihů roku.

Synopse: Deváťačka Nikola (Nela Řehořová) se s mladší sestrou Anetou (Ines Ben Ahmed) a otcem stěhuje do nového města. S tím pak pochopitelně souvisí i změna školy a potenciální noví kamarádi. Nová třída je pro Nikolu nepřátelské prostředí, kde si musí vydobýt své místo. Nemá to ale jednoduché, protože holkám šéfuje Majda (Eva Matějovská), které se úplně nelíbí, že třídní idol Šimon (Vojtěch Drahokupil) začne po nové žákyni pokukovat.

Zajímavost: Film byl natočen za dvacet tři dní.

Originální trailer filmu Andílci za školou


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY