TV tipy: Harley Quinn je doma a poslední úkryt hledá ve vlčí boudě

Vydáno: 27.05.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Na přelomu května a června byste v televizích nějaký jednoznačný divácký hit hledali marně. Pozornost ale nepochybně vzbudí premiérové uvedení rozpačitě přijaté komiksovky Birds of Prey a katastrofického dramatu Greenland.
Peppermint: Anděl pomsty (Peppermint) (pátek 27. 5., Nova, 22.25 - 00.30 / pondělí 30. 5., Nova Cinema, 00.30 - 02.25 / čtvrtek 2. 6., 03.15 - 05.30)

Plakát filmu Peppermint: Anděl pomsty / Peppermint
© Facebook tvůrce
Čtyři roky starý thriller je typickým počinem, který se hodí na televizní obrazovky, po konci titulků na něj ale divák snadno zapomene. Režírující Pierre Morel v něm dostal k dispozici předvídatelný a ryze běčkový příběh, v němž je velmi brzy jasné, jakým směrem se bude ubírat a nikoho tak nepřekvapí. Jeho největším problémem ovšem je, že prakticky rezignoval na akci, která je sice poměrně syrová a místy hodně krvavá bez větších choreografií, je jí ale zoufale málo. Místo ní se totiž soustředil na dramatickou zápletku a psychologii postav, které ale nemají co nabídnout, chvílemi jsou hodně nudné a chybí jim jakákoliv atmosféra a náboj, příliš zajímavé pak nejsou ani lokace. Nad vodou tak krom zmíněné akce snímek drží Jennifer Garner v titulní roli, které ale zase chybí charismatický a výrazný protihráč. Zapomenutelný tip a ideální generická žánrovka na konec pracovního týdne.  

Zajímavost: Garner nosila v některých scénách paruku.

Oficiální trailer filmu Peppermint: Anděl pomsty / Peppermint
Bolest (La douleur) (pátek 27.5., ČT art, 23.30 - 01.35)

Plakát filmu Bolest / La douleur
© Ecran Large
Francouzské drama je v tuzemsku prakticky neznámé a hodnoceno průměrně, v zahraničí je na tom o dost lépe. Režírující Emmanuel Finkiel v něm adaptoval románovou předlohu Marguerite Duras, jejíhož ducha dle ohlasů zachytil naprosto precizně, s příběhem už to ale tak slavné není. Natočil totiž typicky festivalový snímek, v němž kladl důraz na vnitřní monology a dialogy postav, ústřední milostnou linii a dobovou atmosféru, což se mu ale ne úplně vydařilo. Válečná zápletka svůj potenciál nevyužívá ani zdaleka a příběh lehce připomíná tzv. červenou knihovnu, která se odehrává v atraktivních kulisách, o moc víc ale nenabízí a je vesměs povrchní a ne úplně zajímavá, prospěla by i o něco kratší stopáž. Výsledek tak zachraňuje pár nádherných záběrů a obsazení, v němž se sešli Mélanie ThierryBenoît MagimelElsa Amiel nebo Benjamin Biolay. Tip pro trošku náročnější publikum.

Zajímavost: Autorka o svém románu prohlásila, že vznikl z potřeby vyrovnat se s jistým traumatizujícím období jejího života.

Originální trailer filmu Bolest / La douleur
Dokonalá lež (The Good Liar) (sobota 28. 5., Nova Cinema, 20.00 - 22.15)

Český plakát filmu Dokonalá lež / The Good Liar
© Facebook tvůrce
Tři roky staré kriminální drama není tak výrazné, jak by asi zasloužilo, přehlédnout si ale úplně nezaslouží. Režírující Bill Condon v něm sice nevyužil možnosti, které skýtalo a trochu zůstal za očekáváním, nic špatně ale vysloveně neudělal. Nejvíc doplatil na ústřední příběh, který je zpočátku předvídatelný a nepřekvapivý, postupem času ale asi v rámci snahy o zatraktivnění je značně překombinovaný, takže logicky nabídne i nečekané zvraty, ty ale nejsou vždy jen pozitivní a leckdy postrádají elementární smysl a logiku. Atmosféra ale naštěstí funguje, tempo je potřebně svižné a překvapivě nevadí ani střídání žánrů, které se pohybuje od romance přes komedii k moralistnímu melodramatu. Největší devízou je ale obsazení titulních rolí, které si zahráli Helen Mirren a Ian McKellen, jejichž kooperaci a vzájemnou chemii je radost sledovat. Méně výrazný tip.

Zajímavost: Snímek je adaptací předlohy Nicholase Searleho.

Oficiální český trailer filmu Dokonalá lež / The Good Liar
Greenland: Poslední úkryt (Greenland) (sobota 28. 5., Nova, 20.20 - 22.40 / pondělí 30. 5., Nova Cinema, 20.00 - 22.20)

Plakát filmu Greenland: Poslední úkryt / Greenland
© Impawards
Akční katastrofický film, který se nakonec tuzemské kinopremiéry nedočkal, je sice dle synopse i upoutávek naprosto standardní hollywoodskou žánrovkou, ve výsledku tak tomu ale úplně není. Režírující Ric Roman Waugh v něm tedy rozhodně nepřekvapí předvídatelnou zápletkou, upoutá ale dvěma zásadními prvky. Tím prvním je vizuální stránka, která je překvapivě velkolepá, v rámci možností realistická a místy naprosto ohromující a strhující. Tím druhým pak to, že hlavními hrdiny nejsou žádné vědecké kapacity nebo členové ozbrojených složek, ale "průměrní" obyvatelé, kteří se potřebují vyrovnat s živelnou katastrofou, takže snímek je chvílemi hodně civilní a uvěřitelný, zcela tu tak chybí jakýkoli patos nebo nechtěná směšnost. Titulní roli ztvárnil velmi dobrý Gerard Butler, kterému zdatně sekunduje především Morena Baccarin, dále se pak objeví třeba Scott Glenn nebo Hope Davis. Trochu skromný tip týdne.   

Zajímavost: Zlověstná kometa Clarke byla pojmenována jako pocta spisovateli Arthuru C. Clarkovi.

Oficiální český trailer filmu Greenland: Poslední úkryt / Greenland
Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn) (Birds of Prey) (sobota 28. 5., Nova Cinema, 22.15 - 00.30 / pondělí 30. 5., 02.25 - 04.59)

Český plakát filmu Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn) / Birds of Prey
© Facebook tvůrce
Komiksové dobrodružství ze světa DC univerza dopadlo před dvěma lety velmi podobně jako většina novodobých adaptací této společnosti, to znamená rozpačitě. Režírující Cathy Yan se v něm musela vyrovnat s tím, že hlavní hrdinkou je méně slavná vedlejší postava a ukázalo se, že celý film úplně neutáhne, ačkoli je na to dostatečně šílená. Problémem je struktura vyprávění, která přeskakuje z jedné linie do druhé a střídá i několik časových rovin, mezi nimiž je obtížné se orientovat. Samotná akce pak je velmi dobrá, nikdy ale úplně zajímavá a asi by jí prospěla podobná bláznivost, která provází skoro všechny postavy a de facto i vizuální stránku, která je barevně naprosto přepálená až křiklavá. V kontrastu s tím pak dost bizarně působí zasazení předvídatelného příběhu do zašlých kulis špinavého města. Hlavní roli si vychutnává excelentní Margot Robbie, záporáka zase Ewan McGregor, dále se pak objeví třeba Rosie PerezMary Elizabeth WinsteadJurnee Smollett nebo Chris Messina. Nejednoznačný tip, o němž se více píše v naší recenzi

Zajímavost: Smollett všechny své party odzpívala sama.

Oficiální český trailer filmu Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn) / Birds of Prey
Táta je doma 2 (Daddy’s Home 2) (neděle 29. 5., Paramount Network, 17.55 - 20.00 / úterý 31. 5., 17.50 - 20.00)

Český plakát filmu Táta je doma 2 / Daddy's Home 2
© Facebook tvůrce
Pět let stará komedie navazuje na úspěšný první díl a jak to v podobných případech bývá, přichází víceméně s tím samým. Režisér a spoluscenárista Sean Anders tedy znovu spoléhá na svižné tempo, epizodický děj, který nedává moc smysl a velké množství gagů a vtipů, které ale oscilují mezi velmi dobrými a vypointovanými, i když třeba předvídatelnými, a tak trochu trapnými, které jsou ke svému osudu odsouzeny už od začátku. Nevyhýbá se bohužel ani občasnému fekálnímu a fyzickému humoru, kterým ale mnohdy střílí úplně vedle. Hodně toho ale zachraňuje sváteční atmosféra a pár záběrů na romanticky zasněženou krajinu. V obsazení se vrátili spolehliví Will Ferrell a Mark Wahlberg, jejichž otce si nově zahráli záměrně otravný John Lithgow a výborný Mel Gibson, který znovu ukázal svůj komediální potenciál. Nenáročná oddechovka.

Zajímavost: Oba otce měli původně hrát Chevy Chase a Robert De Niro.

Oficiální český trailer filmu Táta je doma 2 / Daddy’s Home 2
Vlčí bouda (neděle 29. 5., ČT art, 20.20 - 21.50)

Plakát filmu  / Vlčí bouda
© CSFD
Normalizační snímek z druhé poloviny osmdesátých let je rozhodně zajímavou podívanou, která ale vyvolává rozporuplné reakce. Dáno je to rozhodně osobou režisérky a spoluscenáristky Věry Chytilové, která s ním zabrousila lehce do hororového žánru. Podařilo se jí velmi dobře vytvořit dusivou a klaustrofobickou atmosféru odlehlého stavení, v níž jí velmi pomohly i hudba Michaela Kocába a kamera Jaromíra Šofra, která záměrně působí naprosto amatérsky, což má ale svůj daný význam. Problematičtější je to pak se samotným příběhem, který je zalidněn do jednoho nesympatickými postavami, které se navíc chovají hodně zvláštně, dost často nelogicky a nechtěně komicky. Navíc nejsou ani moc dobře zahrány vesměs neherci, z profesionálů pak nejvíce upoutá Miroslav Macháček, objeví se ale i Jiří KrampolJan Kačer nebo Nina Divíšková. Malinko pak možná zklame i samotný příběh, který je velmi dobře rozehraný a graduje v něm napětí, v závěru se ale změní v trošku lacinou moralitku, která rezignuje na lepší pointu. Svérázný počin od svérázné autorky.  

Zajímavost: Původně se měl snímek natáčet v Alpách, nakonec se ale z ekonomických důvodů točilo v Peci pod Sněžkou.

Televizní spot filmu Vlčí bouda
Feral (neděle 29. 5., ČT2, 23.15 - 00.30)

Plakát filmu  / Feral
© CSFD
Čtyři roky starý tuzemský dokument byl oficiálně k vidění jen na několika festivalech a zájemce se k němu jinak dostává hodně těžko. A ono se není co divit, protože je určen prakticky jen a pouze pro ty, kteří znají osobu undergroundového básníka Karla „Charlieho“ Soukupa, případně pro ty, které zajímají opravdu bizarní postavičky. Režisér a kameraman Jiří Holba v něm těží právě ze samotného hlavního představitele, jenž je hodně svérázný a po celou dobu pronáší zvláštní poselství a hlášky, kterým ale bohužel mnohdy není úplně rozumět, což v kombinaci s nepřehlédnutelným zjevem působí vskutku hodně zvláštně a někdy až nechtěně nepříjemně. Opřít se může o exotickou krajinu australské divočiny a opravdu nádherné záběry, které jsou nasnímány až hypnoticky. Velká škoda pak je, že hlavního hrdinu vůbec nepředstaví a počítá s diváckou znalostí reálií, čímž se zbytečně připravil o emocionálnější vyznění. Portrét divného patrona.

Zajímavost: Soukup emigroval z Československa na začátku osmdesátých let.

Oficiální trailer filmu Feral
Z města cesta (úterý 31. 5., ČT art, 21.10 - 23.00)

Plakát filmu  / Z města cesta
© CSFD
Přesně dvě dekády starý tuzemský dokument navazuje na fascinaci režiséra, scenáristy a kameramana Tomáše Vorla vesnicí a maloměstem. Na příbězích pěti lidí ukazuje různé pohledy výhod přesunu z města na venkov, byť ne třeba natrvalo, což mu de facto stačí a nemá potřebu jakkoli autorsky vstupovat do jednotlivých výpovědí. Přes atraktivní téma ale nelze přehlédnout, že celek je hodně nevyrovnaný a příspěvky jsou dost rozdílné. Mezi zpovídanými se objeví slavné tváře jako třeba Eva HolubováPetr Čtvrtníček nebo Boleslav Polívka, jehož část je ale svorně hodnocena jako nejhorší a nejméně důvěryhodná, k tomu nejlepšímu se naopak řadí příběhy svojského kočího a alkoholika Jiřího Hrušky, který se často exhibuje a nemá problém ani s otevřeně sexuálními záběry, a trampa Petra Kima, který nabízí úplně jiný pohled na symbiózu člověka s přírodou. Zapomenutá záležitost, která rozhodně stojí za vidění. 

Zajímavost: Všichni účinkující jsou režisérovi přátelé.

Originální trailer filmu Z města cesta
Vše o Nině (All About Nina) (úterý 31. 5., Nova Cinema, 22.20 - 00.15 / čtvrtek 2. 6., 01.45 - 03.15 / pátek 3. 6., 01.40 - 03.10)

Plakát filmu Vše o Nině / All About Nina
© CSFD
Čtyři roky staré komediální drama je ve zdejších vodách známé jen minimálně, hodnoceno pouze průměrně a oficiální cestou nesehnatelné, v zahraničí je na tom o dost lépe a jeho hodnocení se pohybují v lehkém nadprůměru. Celovečerně debutující režisérka a scenáristka Eva Vives si v něm rozhodně nebrala servítky a hlavní hrdinkou udělala stand-up komičku, což mimo jiné znamená, že se nevyhnula dost vulgárním a opravdu drsným výrazům, které navíc z ženských úst nemusí každému úplně vyhovovat. S tím pak souvisí i celkový humor, který je notně černý, leckdy nekompromisní a smutně realistický, zároveň ale dělá z ústřední postavy trochu nesympatickou. Romantická atmosféra funguje v rámci možností velmi dobře, i když i tady platí, že se nevyhýbá ani drsnějším scénám a k červené knihovně má na míle daleko. Hlavní roli si vychutnala výborná Mary Elizabeth Winstead, které sekundují například CommonClea DuVallCharlotte Newhouse nebo Jay Mohr. Jen škoda, že přes veškerou hrubost snímek působí povrchně a někdy se až moc schematicky opakuje. Tip pro otrlejší publikum.

Zajímavost: Na výsledku se podepsalo i to, že sama Winstead se v průběhu natáčení rozváděla.

Oficiální trailer filmu Vše o Nině / All About Nina


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY