TV tipy: Strážce je první člověk, který se stal vládcem vesmíru

Vydáno: 29.04.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Po delší době televize diváky moc nelákají, protože na přelomu dubna a května spoléhají na reprízy osvědčených snímků a zařazení několika ne tak výrazných počinů. Výjimkou je premiéra dramatu První člověk.
My Little Pony Film (My Little Pony Film) (pátek 29. 5., Nova Cinema, 20.00 - 22.00 / sobota 30. 4., 14.10 - 16.10 / neděle 1. 5., 10.10 - 12.05)

Český plakát filmu My Little Pony Film / My Little Pony Film
© Facebook tvůrce
Před pěti lety se celovečerní verze v zámoří populárního dětského seriálu objevila i v tuzemských kinech, velkou parádu v nich ale nenadělala. A je to logické, protože v našich končinách série není až tak vzývaná a slavná a zná ji jen velmi málo diváků. Režírující Jayson Thiessen v ní nicméně vůbec nic nevymýšlel a spolehl se jen a pouze na oblíbené atributy, které na publikum fungují. To tedy znamená, že prim hrají syté a trochu kýčovité barvy, solidní animace, chytlavé, avšak nenápadité songy, svižné tempo a relativně sympatické postavy, u nichž je nutné počítat s tím, že jsou vesměs upištěné. Příběh pochopitelně nemá smysl řešit, protože ten je prostinký, vychází z jednoduché zápletky a víceméně se soustředí jen na nezbytné morální poselství, které naštěstí funguje, a lehce infantilní humor. Samozřejmostí pak zůstává střídmá stopáž, v níž je prostor jen na to nejpodstatnější. Dospělí se sice budou po většinu času nudit, své potomky ale rozhodně zabaví. Tip pro ty nejmenší.

Synopse: Se stopáží devětadevadesát minut jde o vůbec nejdelší film z celé série.

Oficiální český trailer filmu My Little Pony Film / My Little Pony Film
Miláček (Bel Ami) (pátek 29. 5., ČT2, 22.05 - 23.45)

Plakát filmu Miláček / Bel Ami
© Facebook tvůrce
Dekádu staré romantické drama je možná trochu podceněné, nicméně se rozhodně nejedná o žádný zázrak. Debutující režijní duo Declan Donnellan a Nick Ormerod v něm vychází z literární předlohy Guye de Maupassanta a je si vědomo nadčasovosti tématu, které je v něm stěžejní, nedokáže ho ale maximálně vytěžit. Opírá se tak především o velmi slušnou dobovou atmosféru, krásné kostýmy, solidní výpravu i poměrně svižné tempo. Nejlákavější je nicméně obsazení, v němž hlavní roli ztvárnil Robert Pattinson, který je jako zhýčkaný mladík velmi dobrý, když se ale po něm chtějí hlubší emoce, selhává. Toho pak doplňují třeba vynikající Uma ThurmanKristin Scott ThomasChristina Ricci nebo Colm Meaney, u jejichž postav zase někdy chybí hlubší motivace. Škoda, že se tvůrci nerozhodli přesunout příběh do současnosti, čímž mohli zdůraznit jeho univerzálnost a stálou platnost. Trochu nevýrazný tip, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Synopse: Hlavní ženskou roli z časových důvodů odmítla Nicole Kidman.

Český trailer filmu Miláček / Bel Ami
Vládci vesmíru (Masters of the Universe) (sobota 30. 5., ČT2, 14.05 - 15.50)

Plakát filmu Vládci vesmíru / Masters of the Universe
© Facebook tvůrce
Akční fantasy z konce osmdesátých let je v tuzemsku hodnocena o něco lépe než v zahraničí, což je dáno zdejší velkou oblíbeností podobných bizarností. Debutující režisér Gary Goddard v ní natočil typický produkt své doby, který rozhodně není originální a naopak si půjčuje z různých populárních filmů a ság a pokouší se vytvářet svou vlastní mytologii, která ale absolutně nedává smysl, je ale tak zábavná a naivní, že jí to leckdo odpustí. Podobně je na tom i příběh, který neexistuje a je jen sledem různě zvláštních epizod, které mají nádech kultovnosti. Nechtěně směšná je i technická stránka, jejíž triky jsou viditelně digitální a nedokonalé, i ony ale dotváří celkově pozitivní a odlehčenou atmosféru. Titulní roli si zahrál extrémně toporný Dolph Lundgren, vedle kterého se objeví Frank LangellaMeg FosterCourteney Cox nebo Chelsea Field. Tip s těžkým nádechem nostalgie. 

Synopse: Lundgren pracoval i na choreografii akčních scén.

Originální trailer filmu Vládci vesmíru / Masters of the Universe
První člověk (First Man) (sobota 30. 5., Nova Cinema, 20.00 - 22.40 / neděle 1. 5., 14.00 - 16.40, pondělí 2. 5., 10.00 - 12.40)

Český plakát filmu První člověk / First Man
© Facebook tvůrce
Životopisné drama před čtyřmi lety v kinech až takový úspěch neslavilo, ačkoli vypadalo hodně velkolepě. Režírující Damien Chazelle v něm ale nešel cestou úplně divácké přívětivosti a příběh o prvním letu člověka na Měsíc pojal jako intimní rodinné drama a akční scény natočil výhradně z pohledu kosmonautů, čímž se můžou zdát málo epické. Poměrně klaustrofobní atmosféru dotváří také výborná hudba Justina Hurwitze a pomalé tempo, v němž je dost prostoru na práci s postavami, jejichž motivace jsou vykresleny hodně pečlivě, ta hlavní je ale zachycena natolik chladně a s odstupem, že si jen těžko hledá k divákům cestu. Vizuální stránka je ovšem naprosto perfektní, o čemž svědčí i Oscar pro vizuální efekty. Ústřední roli skvěle sehrál Ryan Gosling, podobně famózní je i Claire Foy, dále se pak objeví třeba ještě Ciarán HindsJason Clarke nebo Kyle Chandler, ti už ale nemají tolik prostoru. Jen škoda přetažené stopáže, v níž se řeší až moc linií, z nichž některé zůstanou neuzavřené a zbytečně vytrhávají z pozornosti. Tip týdne, o němž se více dozvíte z naší recenze.

Synopse: Při natáčení jakékoli scény, která se týkala mise Apolla 11, byla vždy přítomna osoba, která se jí osobně zúčastnila.

Oficiální český trailer filmu První člověk / First Man
Hon za svobodou (Chasing Liberty) (neděle 1. 5., Nova, 10.15 - 12.25 / pondělí 2. 5., Nova Cinema, 13.05 - 15.05 / čtvrtek 5. 5., 06.10 - 08.10)

Plakát filmu Hon za svobodou / Chasing Liberty
© FFF Movie Posters
Osmnáct let stará romantická komedie je mnohem lépe hodnocena v zahraničí než u nás. Čím to může být, lze jen spekulovat, režírující Andy Cadiff v ní každopádně nijak nespekuloval a natočil typickou žánrovku, která nikoho nemůže překvapit. Příběh je tedy od počátku značně předvídatelný, plný klišé a zoufale nenápaditý. Celé to ale disponuje svižným tempem, solidním soundtrackem a vydařenou a relativně pohodovou atmosférou, našinec navíc ocení příjemné a veskrze pozitivní zobrazení Prahy, která tu je sama za sebe. I v těch nejslabších chvílích ale snímek drží nad vodou obsazení, jemuž dominují Mandy Moore a Matthew Goode, mezi nimiž probíhá dostatečná chemie, ty pak doplní například Jeremy PivenAnnabella Sciorra nebo Mark Harmon. Trochu nevýrazný a snadno přehlédnutelný tip.  

Synopse: Kromě Prahy se natáčelo ve Washingtonu.

Oficiální trailer filmu Hon za svobodou / Chasing Liberty
Strážce (The Sentinel) (neděle 1. 5., Nova, 23.25 - 01.30)

Plakát filmu Strážce / The Sentinel
© FilmAffinity
Akční thriller z druhé poloviny nového milénia měl velký potenciál, protože se oháněl atraktivní zápletkou a prostředím tajných služeb a osobních strážců, nedokázal ho z ní ale vytěžit. Režírující Clark Johnson sice dokáže vytvořit potřebně konspirativní atmosféru, velmi dobře pracuje s napětím, opřít se může i o vizuální stránku, taktéž akce je v jeho podání příjemně svižná a přehledná a v první polovině spoléhá na svižné tempo, nohy mu ale podráží scénář. Ten se rozehraje velmi dobře, postupem času ale upadá a vrcholí naprosto nesmyslnou pointou, která snímek pošle o úroveň níž a zbytečně ho mění v tuctové akční béčko. Je to škoda o to větší, protože obsazení je naprosto luxusní a sešli se v něm Michael DouglasKiefer SutherlandEva Longoria nebo Kim Basinger, kteří jsou výborní a jejich slovní přestřelky jsou fantastické. Nedotažený tip. 

Synopse: Snímek vychází z literární předlohy bývalého agenta tajné služby Geralda Petieviche.

Originální trailer filmu Strážce / The Sentinel
Těsně vedle (The Heartbreak Kid) (pondělí 2. 5., Paramount Network, 01.25 - 04.00 / čtvrtek 5. 5., 01.25 - 03.35)

Plakát filmu Těsně vedle / The Heartbreak Kid
© Biggest Movie Box
Patnáct let stará romantická komedie je opět v zahraničí hodnocena lépe než v našich končinách a tentokrát je důvod jednoznačný - režiséry a spoluscenáristy jsou bratři Bobby Farrelly a Peter Farrelly, což mnohým divákům stačí k tomu, zda u snímku stráví svůj čas. Tvůrci se ale tentokráte pokusili o něco trochu jiného a částečně rezignovali na svůj typicky fekální humor a snažili se vtipy založit na trochu jiných pointách, což se jim někdy daří, po většinu času to ale moc nefunguje a některé fórky jsou opravdu trapné a nedotažené. Navíc se ve druhé polovině uchylují k moralizování, což jim také úplně nejde a nedokáží ho úplně prodat. Sami sebe tak začnou připomínat až v poslední třetině, to je ale bohužel velmi málo. Nad vodou nicméně snímek drží kromě několika originálních momentů a hlášek především obsazení, v jehož hlavní roli se objeví spolehlivý Ben Stiller, který ale mnohdy nemá co hrát, dále pak dostali důvěru mimo jiné Malin AkermanMichelle Monaghan nebo Scott Wilson. Ani tento ansámbl ale nezakryje, že stopáž je přetažená a potřebovala by dost pokrátit. Tip, jehož český název přesně vystihuje kvality snímku.  

Synopse: Otce Bena Stillera hraje jeho skutečný otec Jerry.

Originální trailer filmu Těsně vedle / The Heartbreak Kid
Jednotka intenzivního života (úterý 3. 5., ČT2, 21.40 - 22.55)

Plakát filmu  / Jednotka intenzivního života
© Česká televize
Loni v září se v kinech mihl tuzemský dokument, který si posléze odnesl ve své kategorii Českého lva. Režisérka a scenáristka Adéla Komrzý se v něm zabývá náročným a emočně nelehkým tématem paliativní péče, o kterém se ve společnosti moc nemluví, přitom jde o poměrně zásadní věc, která může zpříjemnit poslední chvíle lidského života. A právě tematika jako taková je tím nejlepším, protože autorka filmařsky rozhodně nepředvádí nic světoborného a spoléhá na tradiční postupy, v nichž se nevyhýbá ani tzv. mluvícím hlavám. Ty jsou ale natolik zajímavé, že jejich časté zabírání vůbec nevadí a naopak má divák možnost sledovat reakce v jejich obličejích a vliv takto náročné práce na jejich psychiku. I vzhledem k hodně střídmé stopáži a citlivému uchopení celé problematiky jde o jedinečný zážitek, který možná leckomu otevře nové obzory. Nenápadný, ale intenzivní tip.

Synopse: Autorka sledovala Oddělení paliativní péče tři roky.

Oficiální trailer filmu Jednotka intenzivního života
Bláznivá dovolená (Vacation) (čtvrtek 5. 5., Nova Cinema, 20.00 - 22.05)

Český plakát filmu Bláznivá dovolená / Vacation
© Facebook tvůrce
Sedm let starý remake populární komedie z osmdesátých let se sice celkově těší relativně solidnímu hodnocení, některé ohlasy jsou ovšem vysloveně zhnusené. Dáno je to tím, že debutující režijní dvojice ostřílených scenáristů Johna Francise Daleyo a Jonathana M. Goldsteina sice k předobrazu často odkazuje, nedokáže ale pracovat s načasováním vtipů, kterých je opravdu až moc, jejich úroveň je zoufale nevyrovnaná a bohužel nechybí ani ten nejryzejší fekální a tělesný humor, v němž je zobrazováno poměrně dost vysloveně nechutných scén, které vyžadují otrlého diváka. Nikoho asi nepřekvapí, že o celistvém příběhu nemůže být řeč, protože ten sestává ze sledu jednotlivých epizod, které jsou občas k pousmání, jindy ale zoufale trapné. Stopáž je sice střídmá a tempo svižné, i tak někomu může snímek připadat nekonečný. Obsazení, v němž se sešli Ed HelmsChristina ApplegateChris HemsworthLeslie Mann nebo Charlie Day, se ale povedlo a pomáhá divákům překonat ty nejhorší chvíle. Tip tak trochu na vlastní nebezpečí, což rozhodně potvrdí i naše vyloženě negativní recenze.  

Synopse: Ve filmu se měl objevit i Randy Quaid, kvůli zatčení a věznění za neplacení nájmu, z jeho angažmá sešlo.

Český trailer filmu Bláznivá dovolená / Vacation
Tchán (čtvrtek 5. 5., Prima Max, 20.00 - 22.05)

Plakát filmu  / Tchán
© CSFD
Normalizační komedie z konce sedmdesátých let není ničím výjimečná ani výrazná a jde vesměs o poctivou, avšak průměrnou podívanou. Režisér Zdeněk Míka v ní dostal k dispozici dobově poplatný scénář Jaroslava Dietla, který se tedy z větší části vyhnul nějaké politické angažovanosti a agitaci a řeší spíše univerzální rodinné problémy. Spolehl pak jen na svižné tempo, velké množství hlášek, rádoby pohodovou atmosféru a vskutku extrémně krátkou stopáž, která celovečerní film splňuje opravdu jen s přimhouřenýma očima. Kromě několika vtipných momentů je vrcholem výtečné obsazení, jemuž dominoval spolehlivý Josef Bláha, jemuž sekundovali Libuše HavelkováVlastimil BrodskýDagmar Veškrnová-HavlováValérie Kaplanová nebo Svatopluk Skopal. Z dnešního pohledu tak může mrzet především to, že snímek nezůstal ve formě televizní inscenace, ale snažil se být víc filmový, což se mu úplně nedaří, protože některé záběry jsou zhola zbytečné, rozptylují diváckou pozornost a tříští intimní podání, které by výsledku slušelo mnohem víc. 

Synopse: Míka údajně každé ráno odcházel na houby a film místo něj točil kameraman Jiří Stöhr.

Televizní spot filmu Tchán


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY