Kinopremiéry: Muži touží uvolnit pěsti a vidět Notre-Dame v plamenech

Vydáno: 20.04.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: AlloCiné

Žebříčky návštěvnosti bude v tomto týdnu nepochybně atakovat pokračování tuzemské komedie Po čem muži touží. Úlohu má usnadněnou v tom, že srovnatelnou konkurenci nemá, neboť zbytek novinek je určen pro náročnější publikum.
Notre-Dame v plamenech (Notre-Dame brûle) (Bioscop)

Český plakát filmu Notre-Dame v plamenech / Notre-Dame brûle
© Bioscop
Jak už název napovídá, francouzské drama se věnuje požáru, který před třemi lety zachvátil jednu z nejvýznamnějších staveb v Evropě. Jeho režie a částečně i scénáře se chopil slavný Jean-Jacques Annaud, který na celou událost nahlíží z pohledu hasičů a pokouší se ji rekonstruovat. Ohlasů je zatím naprosté minimum, takže nemá cenu jim přikládát zásadní význam, nicméně jsou vesměs nadšené a hovoří o decentní poctě všem zúčastněným a také celé monumentální stavbě. Vzhledem k obsazení, které tvoří méně známé tváře, by se mohl dostavit i potřebný pocit autenticity. Premiéra týdne.

Synopse: 15. dubna 2019 zachvátily plameny pařížskou katedrálu Notre-Dame a celý svět se zatajeným dechem sledoval, jak se jedna z nejvýznamnějších světových památek hroutí. V centru dění se rázem ocitli hasiči, kteří riskovali své životy, aby alespoň část stavby zachránili. Bez jejich nasazení by totiž lehla popelem úplně.

Zajímavost: Většina scén s ohněm ve filmu je reálných.

Český trailer filmu Notre-Dame v plamenech / Notre-Dame brûle
Lvi jedou do Benátek (Luanët Drejt Venecias) (Balkanfilm)

Plakát filmu Lvi jedou do Benátek / Luanët Drejt Venecias
© CSFD
Albánských filmů je v tuzemských kinech k vidění naprosté minimum, a to i na různých festivalech. V tomto týdnu se tak naskýtá unikátní možnost vidět jeden z nich, který tedy vznikal v koprodukci s Českem, Velkou Británií a Itálií. Podle synopse by sice mělo jít o klasické road movie o prožívání nových dobrodružství, jak to ale ve výsledku bude, nelze odhadnout. Vzhledem k tomu, že jde o celovečerní režijní a scenáristický debut Jonida Jorgjiho, může to dopadnout jakkoli, diváky pak pochopitelně nenaláká ani obsazení, v němž se objevují samé neznámé tváře. Nevyzpytatelná premiéra.

Synopse: Vani (Vassjan Lammi) a Kaçi (Kastriot Çaushi) jsou přátelé z dětství a prožili spolu už ledasco. Dnes už jsou starší pánové a filmaři s bohatými zkušenostmi, které jen tak něco nepřekvapí. Přesto je trochu šokuje, když se dozví, že jejich nejnovější film byl jako vůbec první albánský v historii vybrán do programu festivalu v Benátkách. Od managementu festivalu jsou jim pochopitelně nabídnuty letenky, oni se ale rozhodnou, že cestu absolvují autem. Tento výlet pro ně má punc něčeho výjimečného a nemýlí se - jejich putování je nakonec mnohem dobrodružnější, než by si kdy pomysleli.

Originální trailer filmu Lvi jedou do Benátek / Luanët Drejt Venecias
Uvolnit pěsti (Razzhimaya kulaki) (Film Europe)

Plakát filmu Uvolnit pěsti / Razzhimaya kulaki
© CSFD
Taktéž ruské drama je jednou velkou neznámou, a i když ani ono nevypadá podle synopse nijak originálně, může být poměrně silnou podívanou. Jeho autorkou je režisérka a scenáristka Kira Kovalenko, která bude spoléhat především na samotný příběh, protože obsazení opět tvoří v tuzemsku neznámé tváře, což může být velká výhoda. Ohlasy a komentáře zatím ovšem neexistují a nedá se očekávat, že by se na tom mělo něco měnit. Další premiéra do klubových kin a na VOD.

Synopse: Do malého důlního města Mizur poblíž Severní Osetie přestěhoval svoje děti přísný a trochu autokratický otec Zaur (Alik Karaev). Jeho nejstarší syn Akim (Soslan Khugaev) už před ním stihl utéct za prací do Rostova, další syn Dakko (Khetag Bibilov) se ještě musí rozhodnout, co od života očekává, a dcera Ada (Milana Aguzarova) aktivně plánuje útěk. Velmi brzy ale pochopí, že uniknout z otcovského objetí a začít nový život bude velmi složité. Do toho všeho se se domů vrací nejstarší Akim, jehož návrat připomene nevyslovená a nezhojená rodinná traumata.

Český trailer filmu Uvolnit pěsti / Razzhimaya kulaki
Po čem muži touží 2 (CinemArt)

Plakát filmu  / Po čem muži touží 2
© CSFD
Pokračování úspěšné tuzemské komedie bude jednoznačně cílit na první místa žebříčků návštěvnosti. O tom svědčí mimo jiné naprosto stejná synopse jako u předchozího dílu, jen s tím rozdílem, že tentokrát se proměny dočká ženská hrdinka, takže se dají očekávat obdobné vtipy i hlášky. Změny nenastaly ani v tvůrčím týmu, protože s režií a scénářem se vrátil Rudolf Havlík, který do hlavních rolí opět obsadil Jiřího Langmajera a Annu Polívkovou, dále se pak objeví Marek TaclíkTereza KostkováLeoš NohaRadek Holub nebo Zuzana Kronerová. Ohlasy ani komentáře sice zatím neexistují, ty ale stejně bude řešit málokdo. Potenciální divácký hit.

Synopse: Psycholožka a specialistka na partnerské vztahy Irena Kopáčová (Anna Polívková) neprožívá zrovna dobré období. Její rady klientům se míjí účinkem, dostává výpověď z nájemní smlouvy v domě, kde má ordinaci a vzápětí přistihne přítele při nevěře. Nejlepším lékem na podobná trápení bývá povyražení s kamarádkou (Tereza Kostková). Kroky opilé Ireny tak později zamíří do stanu vědmy Zoltany (Zuzana Kronerová), kde vysloví přání být mužem. Ráno po flámu se probudí a ocitá se v mužském těle a není nikdo, kdo by jí pomohl a možná i věřil, že ve skutečnosti mužem není.

Oficiální trailer filmu Po čem muži touží 2
Mimi & Líza: Zahrada (Pilot Film)

Plakát filmu  / Mimi & Líza: Zahrada
© Go To Brno
Pravděpodobně ve velmi omezeném počtu kin a na velmi omezenou dobu se bude promítat slovensko-český animák, který vychází z krátkometrážního večerníčkového seriálu. U jeho režie se spojily Ivana Šebestová a Katarína Kerekesová, které budou cílit především na ty, kteří sérii znají a pochopitelně na ty nejmenší. Už z trailerů i plákatu je znát, že animace bude velmi jednoduchá a celé to bude spíš o pojetí příběhu, morálního poučení a sympatických hrdinkách než o technické stránce. Nějaké dostupné komentáře byste pochopitelně hledali marně. Premiéra, která bez dětí nemá smysl a musí se v programech kin dost hledat.

Synopse: Nevidomá Mimi a Líza jsou nejlepší kamarádky. Na dvůr jejich domu právě přijel žlutý kontejner, který jejich sousedé velmi brzy začnou zaplňovat starými a rozbitými věcmi. Líza je zvědavá, co vyhodí Mimi a je překvapená, když nic nevyhazuje. Pro Mimi jsou totiž staré věci doma pevnými body a malými jistotami ve tmě. Líza se naopak rozhodne vyhodit svůj starý míč. Ten ale zapadne za kontejner a dívky díky němu objeví tajné dveře do světa Zahrady kouzelného skřítka Zázračníka, který je vezme na rychlou cestu skrze všechna roční období. Ani jedna z nich netuší, že tato cesta bude velkým dobrodružstvím, při němž budou muset obě zapojit všechny síly, aby Zahradu zachránily.

Originální trailer filmu Mimi & Líza: Zahrada


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY