TV tipy: Sněžný kluk Toman v utajení porušil jedenácté přikázání

Vydáno: 18.02.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ani v druhé polovině února se v televizích neobjevují žádné zásadní premiéry, nicméně několik se jich najde. K těm nejatraktivnějším asi budou patřit tuzemské drama Toman a animák Sněžný kluk. Zbytek pak tvoří filmy méně výrazné.
Lovec (The Hunter) (pátek 18. 2., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Lovec / The Hunter
© Movie Poster Shop
Akční thriller z raných osmdesátých let není v našich končinách moc známý a do vysílání televizí se příliš nezařazuje. Režírující Buzz Kulik v něm totiž natočil naprosto zaměnitelnou, ale poctivou žánrovku, která nezklame, chybí jí ale jakákoli nadstavba. Spolehl se na otřepaný a vesměs klišovitý příběh, který ničím nepřekvapí, solidní atmosféru a pomalejší tempo, které ale nijak nevadí. Akce bohužel tolik není a je to velká škoda, protože scény honiček v poli a ve městě jsou naprosto vynikající, mají skvělé tempo a potřebný náboj. Ve slabších chvílích tak drží snímek nad vodou jako vždy výtečný a charismatický Steve McQueen, který jím uzavřel svou krátkou kariéru, neboť už v průběhu natáčení bojoval s rakovinou. Toho pak ve vedlejších úlohách doplnili třeba Eli WallachKathryn HarroldBen Johnson nebo LeVar Burton. Zapomenutý, avšak nedotažený a zbytečně nenápadný tip na páteční večer.

Zajímavost: Ačkoli McQueen byl i automobilovým závodníkem, přišel s myšlenkou, že jeho postava bude naprosto příšerný řidič.

Originální trailer filmu Lovec / The Hunter
Sněžný kluk (Abominable) (pátek 18. 2., Nova Cinema, 20.00 - 22.00 / sobota 19. 2., 14.00 - 16.00 / neděle 20. 2., 09.45 - 11.40 / úterý 22. 2., 05.20 - 06.50)

Český plakát filmu Sněžný kluk / Abominable
© Facebook tvůrce
Dva roky starý animovaný počin patří k tomu lepšímu, co bylo v poslední době v tomto žánru natočeno, a i když je určen především těm nejmenším dětem, vysloveně nudit se u něj nebudou ani rodiče. Režírující duo Jill Culton a Todd Wilderman ohromí především fenomenální vizuální stránkou, která je takřka dokonalá a plná nádherných barev, nechybí ani svižné tempo, v němž se pořád něco děje, sympatické postavy a atmosféra exotického prostředí. Příběh je pochopitelně prostý a jednoduchý, potěší ale, že v něm chybí prvoplánově infantilní humor, který je naopak poměrně chytrý a decentní. I nezbytné morální poselství je podáno vkusně a citlivě a ze snímku příliš nevyčnívá. Vzhledem ke střídmé stopáži je čas jen na to nejpodstatnější, což je jedině dobře. Pokud se divák smíří s tím, že tvůrci jdou až moc na ruku Číně, nebude si mít prakticky na co stěžovat. Tip na konec pracovního týdne pro celou rodinu. 

Zajímavost: Ve Vietnamu, Filipínách a Malajsii se film nepromítal, protože v jedné scéně je vidět mapa jihovýchodní Asie, z níž je patrné, že Čína si nárokuje celé Jihočínské moře.

Oficiální český trailer filmu Sněžný kluk / Abominable
V utajení (Unlocked) (pátek 18. 2., Nova, 22.50 - 00.40 / neděle 20. 2., Nova Cinema, 00.10 - 02.10 / Nova Action, 20.30 - 22.25)

Český plakát filmu V utajení / Unlocked
© Facebook tvůrce
Před pěti lety se britský thriller objevil i v tuzemských kinech, větší průvan v nich ale nezpůsobil. Režírující Michael Apted v něm uzavřel svou kariéru a diváky vrátil do devadesátých let, kdy se podobných žánrovek točilo dost a dost. Spoléhá se tedy na trochu staromilské řemeslo, poctivé budování atmosféry, pomalejší tempo a na ústřední příběh, který má sice atraktivní zápletku, nicméně je v něm dost klišé a od poloviny začíná působit zbytečně a prvoplánově překombinovaně. O akci platí de facto totéž, protože je zručně natočena, jenže chvílemi je přepálená a někdy až nechtěně směšná. Titulní roli ztvárnila spolehlivá Noomi Rapace, které sekundují třeba Orlando BloomJohn MalkovichToni Collette nebo Michael Douglas. Našince pak určitě potěší pražské lokace, které ale simulují Londýn, takže nejsou tak autentické. Nenáročná záležitost.

Zajímavost: Scénář k filmu se roku 2008 ocitl na seznamu nejlepších nerealizovaných scénářů.

Oficiální český trailer filmu V utajení / Unlocked
Most (Die Brücke) (sobota 19. 2., ČT2, 14.00 - 15.40)

Plakát filmu Most / Die Brücke
© Filmposter-Archiv
Západoněmecké válečné drama z konce padesátých let v tuzemsku zcela zapadlo a sehnat se dá jen na více než dekádu starých pošetkových DVD, která jsou dle všeho nevalné technické kvality. A je to škoda, protože režírující Bernhard Wicki v něm spoléhá na intimní, silný a hluboce lidský příběh, který poraženou německou armádu polidšťuje a dětskýma očima ukazuje krutosti války. Právě výrazné a apelující protiválečné poselství kompenzuje nedokonalosti snímku. Mezi ně se dají určitě řadit extrémně pomalé a nevyrovnané tempo, roztahaný úvod, který je místy k nesnesení a občas nepřesvědčivé herecké výkony ústředních dětských představitelů. Technicky na druhou stranu film oslní i po více než šedesáti letech, protože bojové scény jsou velkolepé a působí hodně autenticky a sugestivně. Body pak přidává i temná a dost depresivní atmosféra. Neprávem opomíjený počin na sobotní odpoledne.    

Zajímavost: Most, o němž film pojednává, je známý jako Most Floriana Geyera.

Originální trailer filmu Most / Die Brücke
Jedenácté přikázání (sobota 19. 2., ČT1, 15.40 - 17.00 / neděle 20. 2., 06.25 - 07.45)

Plakát filmu  / Jedenácté přikázání
© Filmový přehled
Prvorepubliková komedie je vůbec jednou z prvních zvukových, která se dá považovat za bláznivou. Režírující Martin Frič v ní ani tak neuchvátí scénářem, který vychází ze stejnojmenné frašky Františka Ferdinanda Šamberka a je vesměs další variantou příběhu, které se ve své době hodně točily a byly dost podobné a zaměnitelné, jako výborně vypointovanými dialogy a skvělým situačním humorem, který je poměrně chytrý a nabízí velké množství hlášek. Příběh samotný je záměrně překombinovaný, protože umožňuje různé bizarní podzápletky a záměny, které jsou záminkami pro již zmíněné vtípky a gagy. Excelentní je obsazení, v němž titulní roli ztvárnil Hugo Haas, za nímž příliš nezaostávají ani Jiřina ŠtěpničkováTruda GrosslichtováTheodor PištěkJindřich Plachta nebo Václav Trégl. Zub času se nicméně na výsledku podepsal především v utahaném začátku, nevýrazné kameře a zastaralou střihovou stránkou. Něco pro milovníky prvopočátků tuzemské kinematografie. 

Zajímavost: Na scénáři se podílel i tehdy ne tak známý Otakar Vávra.

Ukázka z filmu Jedenácté přikázání
Tři kroky od sebe (Five Feet Apart) (sobota 19. 2., Nova Cinema, 20.00 - 22.25 / neděle 20. 2., 13.40 - 16.00 / pondělí 21. 2., 07.55 - 10.15)

Plakát filmu Tři kroky od sebe / Five Feet Apart
© Facebook tvůrce
Tři roky staré romantické drama se v tuzemsku v kinech neobjevilo, ani se nedá oficiálně sehnat, což znamená, že není moc známé. Režijně debutující Justin Baldoni v něm překvapí řemeslnou jistotou a vydařenou atmosférou, která takřka bezchybně vyvažuje nostalgii, depresi a smutek. V pomalejším tempu nechává vyniknout velmi dobré práci s postavami, které jsou propracované a v rámci možností mají hloubku a nepostrádají motivaci. Samotný příběh je atraktivní svou zápletkou, nicméně se nevyhýbá několika klišé a je dost předvídatelný, tvůrce se vším naštěstí pracuje umně a citlivě a ani závěr není prvoplánově slzopudný a lacině dojemný, k čemuž zápletka logicky svádí. Příjemným zjevením je i ústřední herecké duo Cole Sprouse a Haley Lu Richardson, mezi nímž probíhá potřebná chemie, je naprosto přirozené a ani jeden z nich se neuchyluje k přehrávání. Ze známějších tváří se pak objeví jen Claire Forlani. Posmutnělá podívaná na víkendový večer.  

Zajímavost: Hlavní postava je inspirována Claire Wineland, která cystickou fibrózu zpopularizovala a stala se aktivistkou, bohužel ale zemřela ve věku jedenadvaceti let.

Originální trailer filmu Tři kroky od sebe / Five Feet Apart
Já, Simon (Love Simon) (pondělí 21. 2., Prima Max, 20.00 - 22.20 / úterý 22. 2., 17.45 - 20.00)

Český plakát filmu Já, Simon / Love, Simon
© CinemArt
Čtyři roky staré romantické komediální drama je poměrně příjemná teenagerská vztahovka, která ale chce uspokojit všechny, což je trochu problém. Režírující Greg Berlanti v něm vychází z románu Becky Albertalli a spoléhá hlavně na pohodovou a lehce melancholickou atmosféru, z níž sálá velký optimismus a pozitivní energie. Nechybí ani svižné tempo a příjemný soundtrack. I díky relativně střídmé stopáži je čas jen na to nejdůležitější a moc vatových scén tu nehledejte. Potěšující je i to, že homosexuální tematika je tu zpracována hodně ciltivě a empaticky a všichni hrdinové jsou vesměs sympatičtí. Tomu pomáhají i herečtí představitelé, mezi nimiž se objevují Nick RobinsonJennifer GarnerJosh DuhamelLogan Miller nebo Katherine Langford. Dojem ale trochu kazí přílišná pohádkovost, korektnost a naivita snímku, čímž v závěru nepůsobí úplně realisticky, ale spíše jako idea. Ve výsledku pohodový tip, o němž se více dozvíte z naší recenze

Zajímavost: V průběhu natáčení se bratr Robinsona přiznal, že je gay.

Oficiální český trailer filmu Já, Simon / Love Simon
Toman (úterý 22. 2., ČT1, 21.50 - 00.15)

Český plakát filmu  / Toman
© Facebook tvůrce
Česko-slovenské historické drama nevytěžilo veškerý potenciál, který mělo, což je obrovská škoda. Režisér a spoluscenárista Ondřej Trojan v něm měl trumf v podobě zpracování osudů většině diváků neznámé postavy, jenže ten minimálně v první polovině rozmělnil v množství dalších postav, které ale nemají větší význam a jen se krátkodobě střídají. Ke komfortu nepřispívá ani pomalé tempo, v němž se toho moc neděje a celé to v tu chvíli vypadá jako zfilmovaná učebnice dějepisu. Technicky si ale není nač stěžovat, protože dobová atmosféra a kostýmy jsou fantastické a i díky nim má snímek specifický polodokumentární nádech. Jistotou je i hvězdné obsazení, jemuž dominují na České lvy nominovaní Jiří MacháčekKateřina Winterová a Kristýna Boková, dále se pak objeví Stanislav MajerMarek TaclíkLukáš LatinákRoman Luknár nebo Táňa Pauhofová. O to větší škoda, že snímek nabere potřebné tempo a spád až v závěrečné třetině, v níž se konečně začne rozvíjet pořádná zápletka a postavy jsou najednou životné. Výsledku by pak prospěla i výrazně kratší stopáž. Nedotažené drama, o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Film se natáčel osmatřicet dní.

Originální trailer filmu Toman
Zákon lásky (úterý 22. 2., ČT2, 21.50 - 23.20)

Plakát filmu  / Zákon lásky
© Totalfilm
Před pouhým půlrokem se ve vybraných kinech objevil tuzemský dokument, jemuž menší obrazovka bude slušet přeci jen o něco víc. Režisérka a scenáristka Barbora Chalupová se v něm zabývá tematikou stejnopohlavních manželství a snaží se poukázat na absurditu procesu jeho (ne)schvalování v Parlamentu. Od počátku je jasné, na které straně stojí, a i když odpůrce zákona trochu zesměšňuje a ukazuje v nelichotivých situacích, dokáže problematiku vysvětlit širšímu publiku. Zároveň se jí daří zachytit vyhrocenou atmosféru kolem celospolečenské diskuze, která se přenesla i do Parlamentu, kde se rozpoutaly bouřlivé projevy a právě záběry z této instituce a nezájem některých jedinců patří k tomu nejsmutnějšímu z celého filmu. K ne úplně veselé atmosféře pak výrazně přispívá i řada obrazů z covidem vyprázdněné Prahy, které působí až fantaskně a bravurně vystihují celkovou náladu, která tuto tematiku provází. Možná to celé mohlo být o něco sevřenější a kratší a pár výpovědí zaznít nemuselo, přesto jde o poučný dokument. 

Zajímavost: Pro autorku je film samostatným režijním debutem. 

Originální trailer filmu Zákon lásky
Spolujízda (Stuber) (čtvrtek 24. 2., Prima Max, 21.45 - 23.40)

Český plakát filmu Spolujízda / Stuber
© Facebook tvůrce
Akční komedie je typickou žánrovkou poslední doby, která nikoho moc nepřekvapí. Režírující Michael Dowse v ní spolehl na naprostou diváckou jistotu a prioritami pro něj byly svižné tempo, pohodová atmosféra a krátká stopáž, v níž je prostor jen pro to nejdůležitější. Naštěstí se mohl opřít i o solidní humor, který sice hodně často střílí vedle a někdy i popírá logiku příběhu, po většinu času ale baví, nepřekročí hranice dobrého vkusu a trapnosti, navíc v něm fungují hlášky. Pozitivem budiž i hodně slušná akce, které je na podobný žánr docela dost. Titulní role sehráli lehce toporný Dave Bautista a spolehlivý Kumail Nanjiani, mezi nimiž probíhá chemie a jejich vzájemné špičkování výborně funguje a drží snímek nad vodou i v těch slabších momentech. Dále se pak objeví Mira SorvinoBetty Gilpin nebo těžce nevyužitý Iko Uwais. Nenáročná a relativně pohodová záležitost.

Zajímavost: Nanjiani se ve skutečnosti chvíli živil také jako řidič Uberu.

Oficiální český trailer filmu Spolujízda / Stuber


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY