TV tipy: Hamlet prožívá bouřlivé dny a srážku s láskou

Vydáno: 11.02.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: The Ringer

Tento týden v televizi nejvíc zaujmou asi dvě méně výrazné premiéry v podobě romantických komedií Yesterday a Srážka s láskou. Fajnšmekři si pak nepochybně užijí čtyřhodinovou adaptaci Hamleta v podání Kennetha Branagha.
Jackass: Děda Mizera (Jackass Presents: Bad Grandpa) (pátek 11. 2., Paramount Network, 22.00 - 23.55 / sobota 12. 2., 23.20 - 01.15)

Plakát filmu Jackass: Děda Mizera / Jackass Presents: Bad Grandpa
© Facebook tvůrce
Před devíti lety vzniklo další pokračování naprosto šílených příběhů svérázné komediální party, které je ale trochu jiné než ta předchozí. Režisér a spoluscenárista Jeff Tremaine se v tomto případě rozhodl jít cestou bizarního road movie, v němž Johnny Knoxville převlečený za staříka putuje se svým vnukem napříč USA a dostává nic netušící kolemjdoucí do prekérních situací. A jak u podobných počinů bývá zvykem, je výsledek značně nevyrovnaný, protože některé epizody mají blízko ke genialitě a jiné jsou zase za hranicí trapnosti. O nějakém celistvém příběhu pochopitelně nemá smysl mluvit, takže důraz je kladen především na svižné tempo a nečekané zápletky, které se nezastaví před ničím. Potěší i to, že je to celé nekorektní a poměrně sexistické, za zmínku stojí také fakt, že snímek se dočkal nominace na Oscara za masky. Zběsilá zábava na páteční večer.   

Zajímavost: Natáčení trvalo šedesát dní.

Oficiální trailer filmu Jackass: Děda mizera / Jackass Presents: Bad Grandpa
Legenda o ztraceném (Legend of the Lost) (pátek 11. 2., ČT2, 22.05 - 23.55)

Plakát filmu Legenda o ztraceném / Legend of the Lost
© Rotten Tomatoes
Dobrodružný snímek z druhé poloviny padesátých let není v našich končinách moc známý a zub času na něm přece jen zanechal své stopy. Režírující Henry Hathaway v něm spolehl zejména na atmosféru exotických lokací a vskutku nádhernou kameru Jacka Cardiffa, která všudypřítomnou poušť zabírá naprosto dokonale a prakticky z každého záběru na ni by mohl být obraz. Vzhledem k době vzniku je nutno počítat s pomalejším tempem, které je pro dnešního diváka lehce zdlouhavé a v závěru trochu nesnesitelné. Ústřední zápletka pak nikoho nepřekvapí, umně ale kombinuje linii čistě dobrodružnou s tou romantickou, která naštěstí funguje. V hlavních rolích se objeví John WayneRossano Brazzi a Sophia Loren, jejichž vzájemné pnutí je hodně intenzivní. Praotec mnohem mladších a slavnějších dobrodružství, který už není tak výrazný. 

Zajímavost: Wayne si během natáčení zlomil nohu.

Originální trailer filmu Legenda o ztraceném / Legend of the Lost
Yesterday (Yesterday) (sobota 12. 2., Nova Cinema, 20.00 - 22.25 / neděle 13. 2., 14.05 - 16.25 / pondělí 14. 2., 08.45 - 11.05)

Český plakát filmu Yesterday / Yesterday
© Facebook tvůrce
Britská romantická komedie je svéráznou poctou legendární kapele The Beatles a od lásky k ní je odvislý i celkový dojem. Režírující Danny Boyle se v ní spojil se scenáristou Richardem Curtisem a společně stvořili originální počin, který mnohdy postrádá logiku, své ústřední myšlenky moc nevyužívá a hraje v něm jedna píseň The Beatles za druhou, což ale vykompenzovali uchvacující a těžce pohodovou atmosférou, která sem tam obměkčí i toho největšího cynika. Pak se snadněji odpouští, že romantická linie moc nefunguje, stopáž je notně přepálená a hlavní hrdina je zoufale nevýrazný a necharismatický. Ztvárnil ho unylý Himesh Patel, jemuž dělá společnost především roztomilá Lily James, dále se pak objeví třeba Kate McKinnonJoel Fry nebo Sophia Di Martino. Jediné, co tak prakticky kazí dojem, jsou jména tvůrců, od kterých znalejší divák očekává přece jen o něco víc. Ideální podívaná na sobotní večer, o níž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Kromě kapely, které skládá snímek poctu, v jeho příběhu neexistují ani Coca-Cola, skupina Oasis, cigarety a Harry Potter.

Oficiální český trailer filmu Yesterday / Yesterday
Hamlet (Hamlet) (sobota 12. 2., ČT art, 20.15 - 00.10)

Plakát filmu Hamlet / Hamlet
© IMDb
Adaptace slavného dramatu Williama Shakespearea se ve druhé polovině devadesátých let režijně a herecky chopil Kenneth Branagh, který v ní předvedl svou naprostou posedlost tímto autorem a zároveň cit pro převádění náročného tématu do filmové podoby. Televize navíc zařadila do vysílání režisérský sestřih, který přesahuje čtyři hodiny, čímž činí z celého filmu fanouškovskou a až fetištickou záležitost. Na opravdu rozsáhlé ploše, která je pro většinu publika smrtící, si tvůrce dal záležet na dokonalé a puntičkářské výpravě a kostýmech, které se dočkaly oscarové nominace stejně jako hudba Patricka Doylea a scénář. Má prostor i na hlubokou psychologii klíčových postav a z jejich konfliktů dělá osudovou záležitost, která ve svém napětí, úkladech a precizně pronášených a napsaných dialozích dalece přesahuje divadelní svět. Vrcholem pak je hvězdné obsazení, v němž se krom autora sešli Richard AttenboroughKate WinsletJulie ChristieBilly CrystalJudi DenchGérard DepardieuCharlton HestonDerek JacobiJack Lemmon nebo Robin Williams. Precizní kombinace staromódní a moderní adaptace, u níž odrazuje opravdu jen extrémní délka. 

Zajímavost: Snímek byl kompletně natočen na 65mm formát a dodnes by měl být tím vůbec posledním, který tohoto formátu využil.

Originální trailer filmu Hamlet / Hamlet
Srážka s láskou (Long Shot) (neděle 13. 2., Prima Max, 20.00 - 22.30)

Český plakát filmu Srážka s láskou / Long Shot
© Facebook tvůrce
Tři roky stará romantická komedie je sympatická v tom, že se nebojí dělat si legraci z žánrových klišé a zároveň je neobvyklá ve složení ústředního páru, v němž se prohazují tradiční role. Režírující Jonathan Levine se od počátku nebere moc vážně a spoléhá na odlehčenou a naprosto pohodovou atmosféru a trochu drsnější humor, který ale naštěstí nikdy nepřekročí hranici trapnosti a postupem času je i příjemně sebeuvědomělý a reaguje na aktuální situaci ve světě. I tempo je poměrně svižné a některé vtipy, které střílí trochu vedle, jsou rychle nahrazeny těmi lepšími. Hlavní role ztvárnili Seth Rogen a velmi sexy Charlize Theron, která prokázala i velký komediální potenciál, navíc mezi oběma probíhá potřebná chemie. Dále se pak objeví třeba O'Shea Jackson Jr.Andy SerkisBob OdenkirkRavi Patel nebo Alexander Skarsgård. Škoda jen přetažené stopáže a toho, že zápletka je přece jen až moc nereálná. Příjemná záležitost na konec týdne.

Zajímavost: Celosvětová premiéra filmu proběhla na festivalu South by Southwest v texaském Austinu.

Oficiální český trailer filmu Srážka s láskou / Long Shot
Bouřlivé dny (Days of Thunder) (neděle 13. 2., Paramount Network, 20.00 - 22.20)

Plakát filmu Bouřlivé dny / Days of Thunder
© Behance
Akční drama z počátku devadesátých let ještě hodně evokuje končící dekádu a dnes je solidním, avšak nijak výrazným snímkem. Režírující Tony Scott v nadcházejících letech natočil mnohem lepší počiny, nicméně i v tomto je jeho rukopis znát, a to především ve výtečné akci zachycující slavné závody NASCAR, která má spád, napětí a je výborně sestříhaná. Radost pak udělají i poctivá atmosféra závodních okruhů, několik hlášek, svižné tempo a pochopitelně i nádherná auta. Na trochu jinou úroveň pak vše pozvedá vynikající hudba Hanse Zimmera. Titulní roli si zahrál ucházející Tom Cruise, jemuž dělají společnost především éterická Nicole Kidman a spolehlivý Robert Duvall, dále se pak objeví i Randy QuaidCary ElwesJohn C. Reilly nebo Michael Rooker. Kdyby tvůrci postupem času neakcentovali romantickou linii, která úplně nefunguje, byly by dojmy o něco lepší. Poctivý tip ze staré školy.   

Zajímavost: Produkce filmu začala, i když scénář nebyl ještě dopsaný a mnohdy se stávalo, že byl upravovaný i v den natáčení.

Originální trailer filmu Bouřlivé dny / Days of Thunder
Okouzlená (neděle 13. 2., ČT art, 20.15 - 21.50)

Plakát filmu  / Okouzlená
© CSFD
Zapomenuté protektorátní romantické drama se dnes moc nevysílá a nezařazuje do programů, což je trochu škoda. Režisér a scenárista Otakar Vávra v něm natočil příběhově nadčasový počin, který ve své době vybočoval z dějových schémat, protože závěr je hodně neobvyklý a pointou by se hodil spíš do dnešní doby. Atmosféra je sice hodně sentimentální a tehdejší časté praktiky tzv. červené knihovny jsou také dost znát, naštěstí ale ne tolik, aby to činilo sledování nesnesitelným. Pozitivy budiž také solidní kamera, střídmá stopáž a dobře napsané dialogy, které nejsou úplně kýčovité. Z obsazení nejvíce uchvátí excelentní Adina Mandlová, která zastiňuje zřejmě záměrně přehrávající Natašu Gollovou, jejíž výkon je ale tak trochu protivný, v hlavní mužské roli se objeví mladý Karel Höger, všem pak sekundují třeba Václav Vydra st.Marie Glázrová nebo Jan Pivec. Škoda jen zbytečně doslovnosti. Tip s překvapivě moderním vyzněním.

Zajímavost: Snímek je vzdáleně inspirován románem Františka Götze Paní našich snů.

Ukázka z filmu Okouzlená
Južná pošta (pondělí 14. 2., ČT art, 22.35 - 00.10)

Plakát filmu  / Južná pošta
© CSFD
Také československé drama z druhé poloviny osmdesátých let je dnes zcela zapomenuté, i když dokazuje, že v době normalizace se na Slovensku točily diametrálně odlišné filmy než v Česku. Režírující Stanislav Párnický v něm spoléhá hlavně na nostalgickou atmosféru zapadlé vsi kdesi na slovensko-maďarském pohraničí a kouzlo krátce poválečné doby, která byla plná naděje. Poetické ladění jen umocňuje překrásná kamera Laca Krause, která bez větších problémů posouvá děj a vypráví obrazem. Jakmile ale dojde na dialogy, část kouzla zmizí, protože ty jsou dost toporné, nepřirozené a až moc filozofické, kvůli čemuž pak výsledek působí "přemoudřele" a ne tak zajímavě. Spolehlivé jsou ovšem herecké výkony, které obstarávají třeba Jiří BartoškaMagda VášáryováZdena StudenkováPavol MikulíkEmil Horváth nebo Pavel Nový, pro něž je společné, že nemají tolik prostoru, ale využívají ho na úplné maximum, v hlavní dětské roli ovšem uchvátí Peter Zeman. Opomíjená poetická záležitost.

Zajímavost: Film je adaptací románu Ladislava Balleka.

Televizní spot filmu Južná pošta
Vlci na hranicích (úterý 15. 2., ČT2, 21.25 - 22.50 / čtvrtek 17. 2., 01.40 - 03.00)

Plakát filmu  / Vlci na hranicích
© Banger
Před osmi měsíci se v některých kinech objevil tuzemský dokument, který není úplně tradiční a stojí za pozornost, i když je třeba jít mu trochu naproti. Režisér a scenárista Martin Páv se v něm pohybuje na velmi tenké hraně mezi klasickým dokumentem a artem, kterou ale nikdy nepřekročí a dokáže obě polohy vybalancovat. Výchozím bodem se pro něho stala debata obyvatel jedné obce ohledně nakládání s vlky, kteří se na její hranici objevili. Aniž by do děje jakkoli vstupoval, dokáže precizně odvyprávět reálný příběh, dokonale označit typické vlastnosti české povahy a současnou neschopnost se jakkoli domluvit a připustit jiný názor. Do toho navíc zachycuje opravdu nádhernou přírodu dlouhými poetickými záběry. Možná by mohl nabídnout i vhled někoho, kdo by celou problematiku uvedl do širších souvislostí a o něco zkrátit stopáž, možná by pak ale zážitek nebyl tak intenzivní. 

Zajímavost: Na Broumovsku, kde se film odehrává, byli vlci vyhubeni před více než dvěma staletími.

Originální trailer filmu Vlci na hranicích
Zprávař 2 - Legenda pokračuje (Anchorman 2: The Legend Continues) (středa 16. 2., Paramount Network, 20.00 - 22.30 / pátek 18. 2., 00.55 - 03.30)

Plakát filmu Zprávař 2 - Legenda pokračuje / Anchorman 2: The Legend Continues
© Facebook tvůrce
Pod snadno přehlédnutelným a trochu zavádějícím českým názvem Žvanilové najdete v programu pokračování úspěšné komedie, které bohužel potvrzuje to, že málokterá dvojka je lepší než jednička. Režisér a spoluscenárista Adam McKay i tentokrát nechal všem volnou ruku při improvizaci a příběh moc neřešil, problém je ale v tom, že zcela rezignoval na jakoukoli satirickou a ironickou linku a natočil vyloženě buranskou komedii, která je velmi často trapná, naštěstí se v ní ale objeví i několik vydařených vtipů. Na lehkém nadprůměru tak výsledek udržují svižné tempo, pár dobrých nápadů, pohodová atmosféra a několik zdařilých hlášek. V obsazení se opět sešli spoluscenárista Will FerrellSteve CarellPaul RuddChristina ApplegateKristen WiigGreg Kinnear nebo Harrison Ford a spousta dalších hvězd v cameo rolích, u většiny z nich ale platí, že extrémně a nepříjemně přehrávají. Tip pro tolerantnějšího diváka, o němž se více píše v naší rubrice Za horizontem

Zajímavost: Původní scénář filmu byl psán jako muzikál pro Broadway.

Originální trailer filmu Zprávař 2 - Legenda pokračuje / Anchorman 2: The Legend Continues


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY