Zemřela Monica Vitti

Vydáno: 02.02.2022 13:20 - Václav Limberk | foto: tcm.com

Ve věku 90 let zemřela italská herečka Monica Vitti, kterou proslavilo účinkování ve filmech režiséra Michelangela Antonioniho.


Marcello Mastroianni, Monica Vitti ve filmu Noc / La notte
© The Criterion Collection
V Itálii dnes na následky komplikací spojených s Alzheimerovou nemocí zemřela legendární herečka Monica Vitti. Klíčové pro ni bylo setkání s italským režisérem Michelangelem Antonionim na konci 50. let. Jejich kariéru i osobní život formovala společná práce na filmu Dobrodružství, které bylo označováno jako první díl "tetralogie citů" a oba tvůrci se díky jim proslavili. K ní ještě patřily snímky NocZatmění a Červená pustina.

Monica Vitti ve filmu Dobrodružství / L'avventura
© goldenglobes.com
Všechny tyto filmy ukazovaly odcizení člověka uprostřed moderní společnosti a Monica Vitti se v nich ukázala být jejich ideální protagonistkou. I když jejich vztah v 60. letech skončil, zůstávali i nadále přátelé a později spolu natočili ještě snímek Tajemství Oberwaldu. Kromě účinkování v Antonioniho dramatech hrála i v komediích, například ve filmech Dívka s pistolí nebo Tereza Zlodějka, kterou natočil její bývalý partner, kameraman Carlo Di Palma. Objevila se dále ve filmech Přízrak svobodyKachna na pomerančích, Ve státním zájmu a Vím, že víš, že vím. Jejím manželem byl od roku 2000 hudebník Roberto Russo, s nímž žila již od poloviny 70. let. V roce 1995 byla oceněna v Benátkách Zlatým lvem za celoživotní dílo.

Scéna z filmu Zatmění


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY