Kinopremiéry: Popelka oživuje Matrix a zpívá

Vydáno: 22.12.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros.

Den před Štědrým dnem se do kin po osmnácti letech vrátí vzývaný a takřka kultovní Matrix, který původní trilogii rozšíří na kvadriologii. Zbývajícími dvěma premiérami pak jsou pokračování animáku Zpívej a norská verze Popelky.
Matrix Resurrections (The Matrix Resurrections) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Matrix Resurrections / The Matrix: Resurrections
© Vertical Entertainment
Po osmnácti letech přichází do kin pokračování trilogie, jejíž první díl způsobil na konci devadesátých let revoluci a mnohým představil svět východních kultur, z něhož vycházel a stal se takřka kultem. A i když další dvě části byly spíše zklamáním, své publikum si našly. Co ale čekat od té nejnovější, je velkou záhadou, protože ačkoli trailery vypadaly lákavě, následné klipy zase působily jako parodie. A v tomto duchu se vyjadřují i první ohlasy, které hovoří o tom, že někteří budou snímek milovat, protože se nebere vážně, je dostatečně meta a divný a ti druzí ho budou ze stejných důvodů nenávidět. Podstatné je, že o režii se postarala Lana Wachowski a v hlavních rolích se vrátili Keanu Reeves a Carrie-Anne Moss, které doplnili třeba Yahya Abdul-Mateen IINeil Patrick HarrisJada Pinkett Smith nebo Christina Ricci. Uvidíme, jak se k tomu postaví zástupy fanoušků. Jasná premiéra týdne.

Synopse: Neo (Keanu Reeves) žije už dvacet let obyčejný život jako Thomas Anderson v San Franciscu, kde pravidelně dochází na terapie, kde mu terapeut předepisuje modré pilulky. Ani on, ani Trinity (Carrie-Anne Moss) se navzájem neznají. Morpheus (Yahya Abdul-Mateen II) mu však znovu nabídne červenou pilulku a opět tak otevře jeho mysl světu Matrixu.

Zajímavost: Na rozdíl od předchozích dílů je tento natočen digitálně.

Oficiální český trailer filmu Matrix Resurrections / The Matrix Resurrections
Zpívej 2 (Sing 2) (CinemArt)

Český plakát filmu Zpívej 2 / Sing 2
© CinemArt
Od pokračování úspěšného animáku by bylo naivní očekávat nějakou zásadní originalitu. K režii a scénáři se znovu vrátil Garth Jennings, takže spíše půjde o velkou sázku na absolutní diváckou jistotu. Chybět samozřejmě nebudou ani slavné hity v nových úpravách a možná i pár nových postaviček. Tuzemského diváka pak může mrzet, že kvůli povinnému dabingu neuslyší původní hvězdné hlasové obsazení, v němž se objeví třeba i Bono. Hodnocení se pohybují na úrovni velmi dobrého nadprůměru a taktéž komentáře hovoří o tom, že příběh pochopitelně nemá cenu řešit, ale hudební čísla jsou povedená a celé už to připomíná spíše muzikál. Jak ale budou chodit rodiny do kin o svátečním období, se vzhledem k současné situaci nedá odhadnout.

Synopse: Každý, kdo chce uspět v šoubyznysu, musí vystupovat v Redshore City, hlavním městě zábavy. Tady ale má vše pod kontrolou nelítostný vlk Jimmy Crystal, bez jehož souhlasu není možné nic. Koalák Buster Moon sice v týmu má hvězdnou pěveckou sestavu, jenže je téměř jisté, že konkurz skončí totálním fiaskem. Buster je tedy nucen riskovat a Crystalovi slíbí, že když ho nechá nacvičit v jeho městě show, obsadí do ní žijící legendu, lva Claye Callowaye. Ten ale dlouhá léta žije v ústraní, zásadně nevystupuje a je těžké ho k čemukoli přemluvit. Jenže Buster Moon se jen tak nevzdá a pro úspěch je ochoten zkusit cokoliv.

Zajímavost: Snímek bude mít mezinárodní premiéru skoro na den přesně pět let po uvedení prvního dílu.

Oficiální český trailer filmu Zpívej 2 / Sing 2
Tři přání pro Popelku (Tre nøtter til Askepott) (Bontonfilm)

Český plakát filmu Tři přání pro Popelku / Tre nøtter til Askepott
© Blesk
O norském remaku legendární československé pohádky se toho i na nefilmových webech napsalo dost a dost, o jeho existenci se tudíž ví. Krom velmi propíraného (ne)vystřiženého gay polibku ale moc informací potenciální divák nezískal a ono není divu, protože lákat není moc na co. Seriály ostřílená režisérka Cecilie A. Mosli je celovečerní debutantkou a ve své vlasti je známá hlavně jako herečka, představitelka hlavní role Astrid S je taktéž debutantkou a ani v dalších úlohách se neobjeví nikdo byť jen minimálně povědomý. Hodnocení prakticky neexistují, nedá se ale čekat, že tuzemský divák bude při citlivosti a velmi specifickému postavení předlohy nějak zvlášť tolerantní. Odvážný remake.

Synopse: Popelka (Astrid S) po smrti otce bojuje s tyranskou macechou a nevlastní sestrou. Podaří se jí ale také překazit lov třem mladíkům a navrch obdrží tři kouzelné oříšky. Díky nim se zúčastní úchvatného plesu, kde naprosto oslní přítomného prince, před kterým ale uteče, přičemž ztratí svůj střevíček.

Zajímavost: Kvůli roli podstoupila Astrid S trénink jízdy na koni i výcvik lukostřelby.

Český trailer filmu Tři přání pro Popelku / Tre nøtter til Askepott


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY