Kinopremiéry: Šíleně smutná Benedetta prochází Raccoon City

Vydáno: 01.12.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Impawards

Na prvních premiérách posledního měsíce v roce jsou znát platné restrikce, protože jich není tolik a jednoznačný hit mezi nimi chybí. Tím nejlákavějším tak je určitě nový počin provokatéra Paula Verhoevena Benedetta.
Resident Evil: Raccoon City (Resident Evil: Welcome to Raccoon City) (Falcon)

Český plakát filmu Resident Evil: Raccoon City / Resident Evil: Welcome to Raccoon City
© Dům kultury Teplice
Filmová podoba slavné videoherní série se po pěti letech pokouší o totální restart a rozjezd úplně nové ságy. O tom svědčí i to, že z původních tvůrců se nikdo nevrátil a začínalo se opravdu od nuly. Režisérem a scenáristou je tentokráte Johannes Roberts, jehož vesměs béčková filmografie o mnohém svědčí, hlavní hereckou hvězdou budiž Kaya Scodelario. Vedle ní se navíc nikdo extra známý neobjeví, takže vše bude stát opravdu jen na ní. První ohlasy jsou ale dost tragické a i z komerčního hlediska jde víceméně o katastrofu, čili se jen potvrzuje, že tvůrci vstoupili do slepé uličky a oživovat tuto značku asi nemá moc cenu. Velmi slabá premiéra týdne.

Synopse: V kdysi prosperujícím sídle farmaceutického gigantu Umbrella Corporation je nyní Raccoon City pouhým vymírajícím městem na středozápadě. Exodus celé společnosti udělal z města pustinu, pod jejímž povrchem číhá zlo. Když toto zlo ožije a rozpoutá se, musí skupina přeživších spolupracovat, aby odhalila celou pravdu a přežila noc.

Zajímavost: Film je adaptací prvních dvou dílů herní série, které vyšly v letech 1996 a 1998.

Oficiální český trailer filmu Resident Evil: Raccoon City / Resident Evil: Welcome to Raccoon City
Benedetta (Benedetta) (Aerofilms)

Český plakát filmu Benedetta / Benedetta
© Aerofilms
Francouzsko-belgicko-nizozemské drama lehce provokuje už svým plakátem a námětem. Do tuzemských kin se s ním vrací slavný režisér a spoluscenárista Paul Verhoeven, který v něm zpracovává svou oblíbenou tematiku náboženství a motiv Ježíše Krista a znovu dráždí všechny puritány otevřeně erotickými scénami a z dogmatického pohledu rouháním. Ohlasy nejsou úplně jednoznačné, hovoří ale o tom, že i přes pokročilý věk má legendární tvůrce co říct, neuchyluje se k lacinému popichování a pořád umí skvěle pracovat s erotickým pnutím a nebojí se jít až na dřeň. Titulní role ztvárnily Virginie EfiraCharlotte Rampling a Daphne Patakia. Naprosto ideální premiéra do adventního období a klubových kin, o níž se může dlouho diskutovat.

Synopse: Charismatická Benedetta (Virginie Efira) má zvláštní schopnost konat zázraky, což jí koncem sedmnáctého století vynese výsadní postavení v jednom toskánském klášteře. Když ale její slabost pro mladou a živelnou Bartolomeu (Daphne Patakia) přeroste v nespoutanou vášeň, rozjede se hra plná intrik, která sahá až do nejvyšších pater italské církve.

Zajímavost: Film je natočen dle románu Judith C. Brown.

Český trailer filmu Benedetta / Benedetta
Dokud nás Bůh nerozdělil (Per tutta la vita) (Bohemia MP)

Český plakát filmu Dokud nás Bůh nerozdělil / Per tutta la vita
© Bohemia Motion Pictures
Z poměrně zajímavé premisy vychází italský snímek, který je prezentován jako komedie. Těžko ale odhadovat, co se od něj dá očekávat, protože hodnocení ani komentáře prakticky neexistují a zmíněná synopse se dá zpracovat opravdu všelijak. Režisérem a spoluscenáristou je Paolo Costella, jehož jméno asi nikomu moc neřekne a o moc lepší to není ani s obsazením, v němž se také nepředstaví nikterak slavné tváře. Premiéra spíše na VOD.

Synopse: Čtyřem párům se stane zdánlivě neuvěřitelná věc - soud totiž prohlásil jejich manželství za neplatná, protože je oddával kněz, který ale nikdy knězem nebyl. Před osmi lidmi tak stojí zajímavá výzva, kdy se musí rozhodnout, zda se po letech společného soužití znovu oddají, nebo situace využijí a půjdou každý svou cestou. Atmosféra je poměrně hustá a finální rozhodnutí není tak jednoduché, jak se zdá, protože druhé osudové ano znamená začátek úplně nového života.

Český trailer filmu Dokud nás Bůh nerozdělil / Per tutta la vita
Tady hlídáme my (Road Movies)

Plakát filmu  / Tady hlídáme my
© Road Movies
Po devíti letech se dočkala pokračování tuzemská komedie, na jejíž existenci si dnes málokdo vzpomene. Ti, kterým se líbila, ale mohou zůstat v klidu, protože tvůrčí tým se moc neobměnil, což znamená, že režii a scénář obstaral Juraj Šajmovič a v hlavních rolích se vrátili Lukáš Vaculík a Jitka Ježková. Ty pak doplňují třeba Pavel NovýMilan ŠteindlerNela Boudová nebo Roman Skamene. Ohlasy ani komentáře dosud neexistují, dá se ale očekávat, že recenze budou podobně tristní jako před lety a o kvalitativní posun opravdu moc nepůjde. Uvidíme tedy, kolik si v této nelehké době tento viditelně divácký počin najde diváků. Možný komerční hit.

Synopse: Lesní inženýr Ivan (Lukáš Vaculík) se zamiloval do vědkyně Julie (Jitka Ježková), s níž si pořídil penzion na Šumavě. Oba se ale snaží o potomka a péči o penzion zanedbávají. Julie propadá zoufalství, proto začne navštěvovat šarlatána Kallvíniho (Milan Šteindler), který jí má pomoci otěhotnět. O provoz penzionu se mezitím starají dvě neschopné babky, které si na výpomoc najala Julie. Vše změní až její šestnáctiletá dcera Kačka (Veronika Divišová), která vymyslí, že penzion přestaví na zařízení pro psy a jejich páníčky. Rázem přijíždí mnoho hostů a vypadá to, že se vše obrací k lepšímu. Pak ale plukovník ve výslužbě Mojmír (Pavel Nový) nešťastnou náhodou při lovu postřelí Julii, která upadne do bezvědomí. Podaří se ji uzdravit?

Originální trailer filmu Tady hlídáme my
Šíleně smutná princezna (NFA)

Plakát filmu  / Šíleně smutná princezna
© NFA
V předvánočním čase se do vybraných kinosálů vrací digitálně restaurovaná pohádka z konce šedesátých let, která dodnes patří k těm nejreprízovanějším a nejoblíbenějším. O režii a částečně scénář se postaral zkušený Bořivoj Zeman, který hlavní role překvapivě svěřil tehdy začínajícím pěveckým megastar Václavu Neckářovi a Heleně Vondráčkové, takže se v ní samozřejmě i zpívá, v pozadí je pak jistili především Josef KemrDarek Vostřel a Bohuš Záhorský. Za pozornost stojí i hudba, kterou složil a zkomponoval tehdy debutující Jan Hammer, který později emigroval a proslavil se až v zámoří. O naprosté klasice, která i dnes působí moderně a relativně nápaditě, asi nemá smysl cokoli dalšího psát, snad jen to, že další generace mají možnost vidět ji znovu na velkém plátně, kde její barevnost přece jen více vynikne.

Synopse: Dvě mladičké královské děti (Václav Neckář a Helena Vondráčková) byly již před lety zasnoubeny a teď se přiblížila chvíle, kdy by měly svůj osud zpečetit sňatkem. Problém je ten, že obě dvě si o svých partnerech chtějí rozhodnout z vlastní vůle a vzájemně k sobě moc sympatií nechovají.

Zajímavost: Tehdejší německá dabovaná verze připravená východoněmeckým studiem byla o dvacet minut kratší.

Ukázka z filmu Šíleně smutná princezna


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY