Kinopremiéry: Dívka na koštěti má hlas lásky a posílá francouzskou depeši

Vydáno: 17.11.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Searchlight Pictures

Tento týden zařadí kina do svých programů sedm novinek, z nichž drtivá většina pochází z Evropy a je určena náročnějšímu publiku. Nejvíc nadšení ale budou fanoušci režiséra Wese Andersona, kteří mohou zajít na jeho poslední počin.
Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun (The French Dispatch) (Falcon)

Český plakát filmu Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun / The French Dispatch
© Falcon
Romantická dramedie se zbytečně komplikovaným českým názvem je sice ze synopse trochu nejasná a vyplývá z ní jen to, že má jít o poctu novinářskému řemeslu, to v tomto případě ale vůbec nevadí. Mnohem důležitější je informace, že režisérem a scenáristou je Wes Anderson, jehož poetika je natolik specifická, že jeho fanoušci mají jasno, ti ostatní se nejspíš návštěvě kina vyhnou. Jak je u tohoto tvůrce zvykem, obsazení je znovu hvězdné a objeví se v něm třeba Tilda SwintonFrances McDormandBill MurrayAdrien BrodyBenicio del ToroLéa Seydoux nebo Timothée Chalamet. Recenze jsou vesměs spokojené, i když ne tak nadšené jako u autorových předchozích počinů, to ale milovníkům tohoto svéráze tolik vadit nebude. Premiéra týdne.

Synopse: Milostný dopis všem novinářům odehrávající se v detašované redakci amerických novin ve fiktivním francouzském městě 20. století, který oživuje sérii reportáží publikovaných v časopise „Francouzská depeše“.

Zajímavost: Snímek byl původně plánovaný jako muzikál.

Český trailer filmu Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun / The French Dispatch
Hlas lásky (Aline, the voice of love) (Bioscop)

Český plakát filmu Hlas lásky / Aline, the voice of love
© Bioscop
Francouzsko-kanadské drama je přiznaně inspirováno osudy slavné zpěvačky Celine Dion, zároveň ale nejde o její biografii. Je velkým sólem režisérky, scenáristky a představitelky hlavní role Valérie Lemercier, na níž leží ta největší zodpovědnost. Ohlasů a komentářů je zatím naprosté minimum, takže stále nelze předjímat, jak to celé dopadlo. V dalších rolích se pak objeví Sylvain MarcelDanielle Fichaud nebo Roc LaFortune. Premiéra, která neláká na velké hvězdy, ale na atraktivní příběh.

Synopse: Sylvette (Danielle Fichaud) a Anglomard (Roc LaFortune) se radují se ze svého čtrnáctého dítěte, kterým je holčička Aline. Jelikož všichni v rodině žijí hudbou, je jen otázkou času, kdy se někomu z nich povede prorazit. A vypadá to, že to padne právě na Aline (Valérie Lemercier), kterou objeví producent Guy-Claude (Sylvain Marcel), jejíž hlas ho naprosto ohromí. Od té doby má v hlavě jen jediný cíl - udělat z Aline nejlepší zpěvačku na světě.

Český trailer filmu Hlas lásky / Aline, the voice of love
Paříž, 13. obvod (Les Olympiades, Paris 13e) (Aerofilms)

Český plakát filmu Paříž, 13. obvod / Les Olympiades, Paris 13e
© Aerofilms
Název francouzského dramatu sice evokuje poctivou kriminální podívanou, zdání ale klame. Jedná se o klasické vztahové drama ze současnosti, v němž se protínají osudy čtyř postav. Režisérem a spoluscenáristou je velezkušený Jacques Audiard, který se snaží zaujmout především černobílou kamerou, která dle poměrně spokojených ohlasů dělá z filmu jedinečný zážitek a i erotika díky tomu vypadá umělecky. Klíčové role ztvárnili v tuzemsku takřka neznámí Noémie MerlantJehny BethMakita Samba a Lucie Zhang. Festivalová premiéra.

Synopse: Výřečná a drzá Émilie (Lucie Zhang) pracuje v callcentru a přivydělává si pronájmem volného pokoje. Naváže intimní vztah s novým nájemníkem Camillem (Makita Samba). Toho ale přitahuje nedobytná Nora (Noémie Merlant), která pro změnu tráví noci videohovory s cam girl Amber (Jehny Beth). Dokáže alespoň někdo z této čtveřice najít lásku?

Český trailer filmu Paříž, 13. obvod / Les Olympiades, Paris 13e
U Petrovových řádí chřipka (Petrovy v grippe) (Film Europe)

Český plakát filmu U Petrovových řádí chřipka / Petrovy v grippe
© Film Europe
Koprodukční, převážně však ruské drama je už podle synopse náročnější kousek plný metafor a halucinačních výjevů a měl by být zároveň jakousi zprávou o Rusku. Za režii a scénář je odpovědný Kirill Serebrennikov, který vsadil na v tuzemsku nepříliš známé herce, kteří by mohli dodat pocit autenticity. Hodnocení ani komentářů příliš není, jsou ale relativně spokojené, i když upozorňují na dost depresivní podívanou, která v divácích zraje několik dní. Uvidíme, co na to české festivalové publikum.

Synopse: Ve městě zasaženém chřipkovou epidemií se rodina Petrovova potýká s dalším dnem v zemi, kde minulost nikdy není minulostí, současnost je nasáklá alkoholem, horečnatými sny o násilí a něze, kde se věci pod vrstvou obyčejného ukazují jako zcela neobyčejné.

Český trailer filmu U Petrovových řádí chřipka / Petrovy v grippe
Drazí soudruzi! (Dorogie tovarishchi) (Film Europe)

Český plakát filmu Drazí soudruzi! / Dorogie tovarishchi
© Kino Lucerna
Symbolicky už ve středu 17. listopadu vstupuje do kin loňské ruské drama, které má být evidentně obžalobou komunistického režimu a vychází z reálných událostí. Jeho režisérem a částečně scenáristou je i za mořem proslulý Andrej Končalovskij, který dle dostupných ohlasů takřka dokumentárního dojmu dosáhl tím, že snímek natočil v archaickém formátu 4:3 a použil černobílou kameru. I v tomto případě platí, že v obsazení se neobjeví nikdo zvlášť povědomý, což ale vůbec nevadí. V kombinaci s vesměs spokojenými a nezřídka vysloveně nadšenými komentáři se zdá, že půjde o ideální záležitost pro přemýšlivější a náročnější publikum.

Synopse: Lyudmila (Julija Vysockaja) je oddanou úřednicí komunistické strany, idealistickou veteránkou druhé světové války a metlou všeho, co vnímá jako protisovětský sentiment. Na začátku šedesátých let je stejně jako další úředníci zaskočena stávkou v místní továrně, které se účastní i její dcera. Jelikož se situace rychle vymkla kontrole, začíná po ní Lyudmila pátrat. Při tom poznává pravou tvář vzývaného režimu a její víra v jeho správnost je těžce otřesena.

Zajímavost: Julija Vysockaja, která ztvárnila hlavní roli, je ve skutečnosti manželkou režiséra.

Český trailer filmu Drazí soudruzi! / Dorogie tovarishchi
Ztraceni v ráji (CinemArt)

Plakát filmu  / Ztraceni v ráji
© CinemArt
Švýcarsko-české komediální roadmovie se zdá být reflexí života československých emigrantů a jejich potomků. Jako svůj celovečerní debut ho natočila absolventka FAMU Fiona Ziegler, česká účast je pak znát na několika technických profesích, hudbě a částečně v obsazení, neboť se objeví třeba Ivan PokornýHana Vagnerová nebo Robert Nebřenský. Ohlasy jsou bohužel spíše nespokojené a hodnocení se pohybují sotva na průměrných hodnotách, a i když jich není tolik, zdá se, že tohle nebude úplně vydařená prvotina.

Synopse: Evžen (Dominique Janne) se sice narodil a vyrostl ve Švýcarsku, jelikož byl ale vždy tak trochu bohém, rozhodl se tamější buržoazní svět, do něhož moc nezapadal, opustit. Přestěhoval se do Prahy, odkud jeho otec (Ivan Pokorný) v roce 1968 emigroval a už se tam nikdy nevrátil. Evžen se i přes dospělý věk nedokáže svému dominantnímu otci zcela postavit. Pro toho je Česko a Praha zapomenutá minulost a záleží mu jen na dobrém jméně a dobře vydělávající zubařské praxi. Evženovi se naopak v Praze daří a potkává tu i svou novou lásku, vypadá to ale, že se bude muset do Švýcarska na chvíli vrátit.

Zajímavost: Jedná se o vůbec první švýcarsko-český koprodukční počin.

Oficiální trailer filmu Ztraceni v ráji
Dívka na koštěti (NFA)

Plakát filmu  / Dívka na koštěti
© NFA
O legendární a oblíbené československé pohádce asi nemá smysl se moc rozepisovat, protože alespoň část z ní zná každý. Národní filmový archiv oslavil čtyřicet let od jejího vzniku tím, že uvádí do kin restaurovanou a nově digitalizovanou kopii a nové generace diváků tak mohou tuto klasiku vidět vůbec poprvé na velkém plátně. Pro připomenutí se dá uvést, že režisérem a spoluscenáristou je Václav Vorlíček, který do hlavní role obsadil zpěvačku Petru Černockou a učinil ji tím nesmrtelnou. Ve vedlejších úlohách se představí Jan HrušínskýJan KrausVlastimil ZavřelVladimír MenšíkStella Zázvorková nebo František Filipovský. Absolutní sázka na jistotu a záruka spokojenosti prakticky celé rodiny.

Synopse: Saxana (Petra Černocká) je sice nejlínější žačkou v čarodějnické škole, jenže když je potrestána třemi sty lety po škole, je i ona donucena jednat a okamžitě utíká do světa lidí. Jelikož po návratu zpět vůbec netouží, shání babské ucho, protože lok z jeho odvaru stačí k tomu, aby se jí cesta zpět mezi pohádkové bytosti navždy uzavřela. Problém je v tom, že byla vždy nepozorná a tak neví, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar ze šalvěje. To jí způsobí značné potíže a zároveň udělá neplechu ve světě lidí.

Zajímavost: Natáčení filmu bylo na Barrandově schváleno pouhý den po odevzdání scénáře.

Hudební klip k filmu Dívka na koštěti


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY