Kinopremiéry: Eternals jsou na druhé straně, kde prožívají barevný sen

Vydáno: 03.11.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: TechRadar

Jasnou premiérou prvního listopadového týdne je týmová komiksovka Eternals. Ta srovnatelnou konkurenci nemá, protože zbylých osm novinek pochází z evropské provenience a většinou jde o divácky náročnější počiny.
Eternals (Eternals) (Falcon)

Český plakát filmu Eternals / Eternals
© Falcon
Vzhledem k extrémní popularitě komiksových filmů je jasné, že se začne dostávat i na ty, které vychází z předloh, které zná jen málo diváků. Příkladem budiž akční fantasy drama, které publiku představí nové a ne tak slavné hrdiny a bude znovu spoléhat na současný boom a atraktivní zápletku. Hodně zajímavé je jméno režisérky a spoluscenáristky, kterou je Chloe Zhao, nedávná držitelka Oscara. A právě ona by mohla být tím, kdo odliší snímek od jemu podobných a znovu prokáže, že Marvel umí s podobnými filmaři skvěle pracovat. V titulních rolích se objeví třeba Gemma ChanRichard MaddenAngelina JolieSalma Hayek nebo Kumail Nanjiani. Na ohlasy zatím platí přísné embargo, to by ale nemělo bránit tomu, že půjde o jednoznačný komerční hit. Jasná premiéra týdne.

Synopse: Skupina nesmrtelných hrdinů je nucena vystoupit ze stínů, aby se opětovně spojila proti nejstaršímu nepříteli lidstva, Deviantům. Jejími členy jsou například všemocný Ikaris (Richard Madden), lidstvo milující Sersi (Gemma Chan), kosmickou silou poháněný Kingo (Kumail Nanjiani), superrychlá Makkari (Lauren Ridloff), inteligentní vynálezce Phastos (Brian Tyree Henry), moudrá duchovní vůdkyně Ajak (Salma Hayek) nebo divoká bojovnice Thena (Angelina Jolie).

Zajímavost: Autor komiksu Jack Kirby se při jeho vymýšlení inspiroval také řeckou mytologií.

Oficiální český trailer filmu Eternals / Eternals
Někdo na druhé straně (Andra sidan) (Bohemia MP)

Český plakát filmu Někdo na druhé straně / Andra Sidan
© Bohemia Motion Pictures
Severská kinematografie se v tuzemsku těší velké přízni, proto není divu, že i do našich kin vstupuje nový švédský horor. Na svědomí ho má režijně i scenáristicky debutující dvojice Tord Danielsson a Oskar Mellander, která se evidentně spoléhá na otřepanou synopsi a klasické žánrové postupy. Diváky určitě nenalákají obsazení, v němž chybí kdokoli více povědomý a bohužel ani ohlasy a hodnocení, která jsou naprosto zdrcující a dosahují sotva na průměr. Dá se tedy očekávat, že o víc než cokoli jiného půjde o tradiční béčkovou zábavu pro opravdové milovníky současné podoby žánru.

Synopse: Otec se synem a novou přítelkyní se stěhují do nového domu. Klidné předměstské prostředí je idylickou příležitostí k novému začátku, jenže chlapec se velmi brzy začne přátelit s někým na druhé straně zdi. Mužova přítelkyně se stále zoufaleji snaží na nevysvětlitelné věci najít odpovědi, jenže chlapec jí nedůvěřuje a otec nechápe její zvláštní chování. Nadpozemská síla se však pro nové obyvatele domu stává čím dál nebezpečnější.

Český trailer filmu Někdo na druhé straně / Andra sidan
The Doors: Live at the Bowl ’68 Special Edition (The Doors: Live at the Bowl ’68 Special Edition) (Aerofilms)

Plakát filmu The Doors: Live at the Bowl ’68 Special Edition / The Doors: Live at the Bowl ’68 Special Edition
© Rock ’N’ Load
Zatím pouze na jediný den je plánováno uvedení záznamu slavného koncertu legendární skupiny The Doors, který je zároveň považován za její vůbec nejlepší filmový záznam. Krom největších hitů, Jima Morrisona v nejlepší formě a skvělé hudby se zájemci mohou těšit na zvukově i obrazově zremasterovanou verzi, kterou doplňují exkluzivně natočené rozhovory s několika členy skupiny a jejím tehdejším manažerem. Režijně je pod vším podepsán Ray Manzarek, který platil za jednoho z nejvýraznějších členů, takže je jisté, že si na všem dal hodně záležet. Premiéra pro hudební labužníky.

Synopse: 5. července 1968 odehrála skupina The Doors legendární koncert v Hollywood Bowl, který je zároveň považován za jejich nejlepší filmový záznam. Kapela byla v té době na absolutním vrcholu a každé vystoupení měla dokonale vypilované. Při příležitosti padesátého výročí od její poslední desky se záznam koncertu vrací do kin, kde je navíc obohacen o exkluzivní rozhovory se zbylými členy skupiny a tehdejším manažerem.

Český trailer filmu The Doors: Live at the Bowl ’68 Special Edition / The Doors: Live at the Bowl ’68 Special Edition
Raffael - mladý génius (Raffaello - Il giovane prodigio) (Aerofilms)

Český plakát filmu Raffael - mladý génius / Raffaello - Il giovane prodigio
© youtube
V rámci nepravidelného cyklu Umění v kinech je možné ve vybraných sálech už od 1. listopadu vidět dokument o jednom z nejslavnějších renesančních malířů Raffaelu Santim. Ten vznikl při příležitosti pěti set let od jeho úmrtí a snaží se přiblížit jeho život, dílo a nejdůležitější místa a města pro jeho tvorbu. Pomoci by v tom měl komentář několika mezinárodně uznávaných odborníků. Režie se chopil Massimo Ferrari, vypravěčkou pak je Valeria Golino. Ohlasy zatím neexistují, ale s tím se asi počítá. Premiéra pro milovníky umění.

Synopse: Významný renesanční malíř Raffael Santi proslul zejména působivými portréty žen. Maloval svou matku, která zemřela, když mu bylo osm let, obdivovatelky i milenku, která ho údajně dovedla ke smrti. Většina z nich existovala, jiné byly pouhým výplodem umělcovy fantazie. Dokázal každopádně zachytit ideál nebeské krásy.

Český trailer filmu Raffael - mladý génius / Raffaello - Il giovane prodigio
Gorbačov. Ráj (Gorbachev. Heaven) (Artcam Films)

Plakát filmu Gorbačov. Ráj / Gorbachev. Heaven
© Česká televize
Lotyšsko-český dokument se věnuje intimnímu portrétu jednoho z nejznámějších sovětských politiků, za jehož vlády se rozpadl Sovětský svaz a tehdejší Rusko nastoupilo cestu k jiným politickým poměrům. Režisérem a scenáristou je zkušený Vitalij Manskij, který dostal exkluzivní přístup do politikova domu, kde s ním hovořil a probíral jeho životní postoje i názory na současnost. Právě tato exkluzivita by měla být tím nejlákavějším, protože mnoho tehdy činných představitelů významného východního impéria už nežije, případně nechce mluvit. Hodnocení se pohybují kolem lehkého nadprůměru, takže věřme, že nepůjde o úplnou ztrátu času.

Synopse: Michail Gorbačov byl architektem Glasnosti a Perestrojky - politických kroků, které daly Sovětskému svazu šanci žít svobodně. Zbořil Berlínskou zeď, zároveň ale za jeho vlády vybuchl reaktor v Černobylu a zemřelo mnoho obyvatel pobaltských republik usilujících o nezávislost. Za jeho éry se Sovětský svaz zhroutil, což mu mnoho krajanů nikdy neodpustilo. S tímto břemenem tak dožívá v domku na moskevském předměstí.

Český trailer filmu Gorbačov. Ráj / Gorbachev. Heaven
Hrana zlomu (Bionaut)

Plakát filmu  / Hrana zlomu
© CSFD
Tuzemský thriller vypadá na poměrně odvážný počin, který rozhodně nebude cílit na diváckou první signální, ale spíše se bude snažit rozčeřit české žánrové vody. Režijně a scenáristicky s ním debutuje Emil Křižka, který se snaží být hodně tajemný, protože ze synopse divák moc moudrý není. Ohlasů je zatím naprosté minimum, takže nemá smysl se jimi moc zabývat, nicméně se zmiňují o tom, že jde o dost nekompromisní záležitost, která možná leckoho znechutí. Doplňme jen, že v hlavní roli se objeví čím dál slavnější Štěpán Kozub.

Synopse: Kateřina s Robertem vychovávají svou malou dcerku v luxusní moderní vile, jejich domácnost ale rozhodně není harmonická. Na rozdíl od nich žije dospělý Viktor se svou matkou v polorozpadlém domě na samotě, jejich rodinné vztahy ale nejsou o nic zdravější, byť docela jiným způsobem. Osudy těchto dvou dysfunkčních rodin se jednoho dne fatálně protnou.

Originální trailer filmu Hrana zlomu
Lidi krve (Aerofilms)

Plakát filmu  / Lidi krve
© CSFD
Také druhá tuzemská premiéra tohoto týdne je scenáristickým a režijním debutem a i ona se snaží jít svou cestou a necílit na první místa žebříčků návštěvnosti. Podle synopse jde o drama, které reflektuje snahy o vyrovnání se s minulostí a diváky zavádí do česko-německého pohraničí. Autorem je Miroslav Bambušek, který ze známých tváří obsadil Karla DobréhoMiloslava Mejzlíka a Terezu Hofovou. Ohlasy ani komentáře zatím neexistují a nedá se očekávat, že by se to po premiéře nějak zásadně změnilo, to by ale zájemce odradit nemělo, protože podobné pokusy stojí vždy za pozornost.

Synopse: Otto Hille (Miloslav König) pochází z českoněmecké rodiny. Pro starého a těžce nemocného Leopolda Schwarze (Miloslav Mejzlík) připraví výpravu, která má být jakousi očistnou cestou do minulosti zahalenou tajemstvím. Schwarze doprovází věrně sloužící autistický Mišel (Jiří Černý), kuchař Jan (Tomáš Bambušek) a doktor Ignaci (Jakub Folvarčný). Ke skupině se postupem času přidá i zkrachovalý malíř Henry (Jakub Gottwald). Díky této výpravě se Otto propadá do krajiny svých předků a poznává traumata minulosti, skrze nichž by mohl pochopit přítomnost.

Originální trailer filmu Lidi krve
Barevný sen (APK Cinema Service)

Plakát filmu  / Barevný sen
© Facebook tvůrce
Ačkoli je další premiéra z české provenience loutková, není určena úplně dětem. Podle synopse totiž vypráví o boji s totalitou a nejspíš bude využívat i hodně metafor a symbolů. Režisérem a scenáristou je Jan Balej, který se krom loutkové animace opírá i o solidní hlasové obsazení, v němž hrají prim Matouš RumlAntonie Formanová a Vladimír Javorský. Hodnocení ani komentářů moc není, takže nemá smysl se jimi moc zabývat, ačkoli jsou veskrze průměrná. Připomenout si zaslouží i to, že snímek byl ve své kategorii oceněn Českým lvem, což může být pro diváky tím největším lákadlem.

Synopse: Na Ostrov, kde panuje všemocný vládce a přísný policejní pořádek, připluje skupinka pouličních umělců. Nepovedený výstřel z pouťového děla při jejich vystoupení odstartuje řadu nečekaných událostí. Mládenec Drin, dívka Tuvi a racek Natan jsou nuceni pustit se do nerovného boje s totalitní mocí, který nakonec změní osudy všech obyvatel Ostrova.

Originální trailer filmu Barevný sen
Sny o toulavých kočkách (AČFK)

Plakát filmu  / Sny o toulavých kočkách
© CSFD
Česko-americko-francouzský dokument je rodinnou záležitostí, neboť režisérem a scenáristou je žánrově ostřílený David Sís, který v něm sleduje osudy svého bratra Petra, který se proslavil jako ilustrátor a autor dětských knih. Po celou dobu tak spolu rozmlouvají a odhalují jeho zdroje inspirace, názory i vyznávané hodnoty. Vyjádřit by se měli i ti, kteří malířovu kariéru notně ovlivnili. Hodnocení ani komentáře pochopitelně neexistují a s největší pravděpodobností se to nijak nezmění, takže nezbývá než doufat, že se tento portrét povedl a umělce, který je ve světě slavnější než doma, důstojně předvede tuzemskému publiku.

Synopse: Petr Sís je světoznámý autor a ilustrátor dětských knih. Kde ale bere neustálou inspiraci pro různé příběhy? Jaké zastává životní hodnoty a jaké má názory? Na to vše se snaží odpovědět dokument o jeho životě, v němž nechybí rozhovory s lidmi, kteří měli vliv na jeho kariéru, reportážní záběry a snaha o oživlé kresby. A jak s tím vším souvisí černá kočka?

Originální trailer filmu Sny o toulavých kočkách


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY