TV tipy: Bojový anděl Alita se účastní hry peněz a poznává tajemství mumie

Vydáno: 22.10.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Na konci října je televizní výběr dost různorodý a docela zajímavý. Z premiér nejvíc upoutají osobitá romantická komedie Palm Springs a dobrodružné sci-fi Alita: Bojový anděl. I zbytek našeho výběru ale stojí za vidění.
Tajemství mumie (Les aventures extraordinaires d’Adéle Blanc-Sec) (pátek 22. 10., Prima Cool, 20.15 - 22.30 / sobota 23. 10., 14.50 - 17.15 / středa 27. 10., Prima Max, 11.00 - 13.20)

Plakát filmu Tajemství mumie / Les aventures extraordinaires d'Adèle Blanc-Sec
© unifrance.org
Jedenáct let starý francouzský dobrodružný snímek má diametrálně odlišné hodnocení na tuzemských databázích, kde dosahuje na průměr a na těch zahraničních, kde už atakuje zajímavější hodnoty lehce přes šest bodů. Těžko říct čím to může být, režisér a scenárista Luc Besson se v něm každopádně viditelně inspiroval slavnými hollywoodskými počiny a spolehl se na svižné, i když lehce nevyrovnané tempo, exotické lokace a velmi jednoduchý příběh, který občas nedává smysl. Horší je to s humorem, který je možná až moc infantilní a ne úplně funguje a někdy se tvůrce odváže přece jen příliš. Hlavní roli ztvárnila velmi dobrá Louise Bourgoin, které sekundují třeba Mathieu AmalricGilles Lellouche nebo Jean-Paul Rouve. Škoda, že to celé není o něco osobitější a nápaditější. Výplachovka na páteční večer.

Zajímavost: Snímek vychází z komiksu, který vznikl v roce 1976.

Originální trailer filmu Tajemství mumie / Les aventures extraordinaires d’Adéle Blanc-Sec
„Já to tedy beru, šéfe...!“ (pátek 22. 10., Televize Seznam, 22.05 - 00.15 / sobota 23. 10., 14.05 - 16.15)

Plakát filmu  / „Já to tedy beru, šéfe...!“
© Aukro
Československá normalizační komedie z druhé poloviny sedmdesátých let je trochu zacyklená ve své době a i přes ne úplně špatné hodnocení je dnes víc než čímkoli jiným závanem nostalgie. Režisér a scenárista Petr Schulhoff v ní opět nasadil určitý satirický tón, který je ale z dnešního pohledu vyprchalý a zůstal tak už jen klasický slovní a situační humor, který je naštěstí na solidní úrovni. Výsledku pak pomáhají i svižné tempo, velmi dobrá dobová atmosféra a střídmá stopáž, v níž není prostor na nic nepodstatného. V těch nejslabších chvílích pak snímek drží nad vodou standardně výborné obsazení, v němž hrají prim Luděk Sobota a Petr Nárožný, které doplňují třeba Iva JanžurováMíla MyslíkováAlena Vránová nebo Marie Rosůlková. Další oddechová záležitost na konec pracovního týdne.

Zajímavost: V průběhu natáčení prodělal Schulhoff infarkt.

Ukázka z filmu „Já to tedy beru, šéfe...!“ 
Hra peněz (Money Monster) (pátek 22. 10., Nova, 22.40 - 00.25 / úterý 26. 10., Nova Cinema, 20.00 - 22.00)

Český plakát filmu Hra peněz / Money Monster
© Facebook tvůrce
Pět let starý thriller je dnes trochu zapomenutý, což je dáno tím, že není tak úplně výrazný. Režírující Jodie Foster v něm neměla nějaké vysoké ambice a opírala se o po většinu času předvídatelný příběh, který je v úvodu sice naivní, to ale do značné míry kompenzuje solidní atmosférou, dobrou prácí s napětím, budováním vztahů mezi postavami a sociálním přesahem, který ale pro mnohé může být svým vyzněním trochu na hraně. Herecké zkušenosti prokázala při výběru obsazení, kterému dominuje charismatický George Clooney, jemuž dělají společnost především standardně spolehlivá Julia Roberts a velmi dobrý Jack O'Connell. Jen to tempo mohlo být o něco vyrovnanější, protože některé scény se trochu táhnou. S tím souvisí i stopáž, která také mohla být o pár minut kratší. Příjemná jednohubka, o níž se více dočtete v naší recenzi.  

Zajímavost: V roce 2014 figuroval scénář k filmu na tzv. Blacklistu, tedy seznamu nejpovedenějších scénářů roku.

Český trailer filmu Hra peněz / Money Monster
Kantor Ideál (sobota 23. 10., ČT1, 15.25 - 17.00 / neděle 24. 10., 06.25 - 07.55)

Plakát filmu  / Kantor Ideál
© Bontonland
Na prvorepublikové komedii se zub času také podepsal a dnes plně uspokojí jen milovníky tehdejší kinematografie a filmové vědce. Režírující Martin Frič v ní vychází z literární předlohy Ferdinanda Tomka, která je ale pouhopouhou a nenáročnou červenou knihovnou a sympaticky s ní bojuje tím, že ty nejlacinější pasáže omezuje na naprosté minimum a soustředí se na pohodovou dobovou atmosféru a zasazení děje do školního prostředí, které má své kouzlo. Naštěstí tu funguje i slovní a situační humor, který je poměrně nápaditý a vtipný ve své naivitě. Na výsledku je ale hodně znát, že jde o jeden z prvních zvukových filmů, čemuž odpovídá i ne úplně hezká kamera, především ale herectví titulního páru. Zatímco Karel Lamač je velmi dobrý a svým způsobem charismatický, Anny Ondráková úděsně přehrává a místy je až nesnesitelná. Dále se pak objeví třeba Theodor PištěkAntonie NedošinskáJaroslav MarvanSvětla Svozilová nebo debutující Nataša Gollová. Velmi odlehčená záležitost pro pamětníky.  

Zajímavost: Tomek napsal předlohu pod pseudonymem Adéla Červená.

Ukázka z filmu Kantor Ideál
Palm Springs (Palm Springs) (sobota 23. 10., Paramount Network, 20.00 - 21.55 / neděle 24. 10., 22.00 - 00.00)

Český plakát filmu Palm Springs / Palm Springs
© Aerofilms
Svérázná romantická komedie prošla v loňském roce i našimi kiny, kam ve velmi podivné době naprosto zapadla. Debutující režisér Max Barbakow se v ní opíral o značnou svéráznost a atraktivní, i když trochu otřepanou zápletku s časovou smyčkou, kterou sice nevyužívá na maximum, účel se mu ale splnit podařilo. Má tedy problémy s tempem, které je dost nevyrovnané, občas i se samotným příběhem, nejvíc ale bojuje se žánrovou zařazeností, protože v první polovině srší humorem a absurdita některých situací je poměrně zdařile promyšlená, s blížícím se koncem ale snímek zvážní a mění se v drama, které ale moc nefunguje a působí hodně rozpačitě. Naštěstí ale tvůrce vyměřil tak krátkou stopáž, že nudných momentů je v ní naprosté minimum, a když je nejhůř, všechno zachrání perfektní obsazení, v němž exceluje Andy Samberg, jehož skvěle doplňují především Cristin Milioti a J. K. Simmons. Hodně osobitý tip na sobotní večer, o němž více čtěte v naší recenzi.

Zajímavost: Jelikož při natáčení bylo velké vedro, útočilo na štáb spousty hmyzu, většinu postprodukce tak zabralo jeho digitální odstraňování.

Český trailer filmu Palm Springs / Palm Springs
Alita: Bojový Anděl (Alita: Battle Angel) (sobota 23. 10., Prima Cool, 20.15 - 22.50 / neděle 24. 10., 14.45 - 17.15 / čtvrtek 28. 10., Prima Max, 12.40 - 15.05)

Český plakát filmu Alita: Bojový Anděl / Alita: Battle Angel
© Facebook tvůrce
Dva roky starý dobrodružný film odkazuje k devadesátým letům, kdy se podobných záležitostí točilo docela dost. Režírující Robert Rodriguez se v něm hodně umírnil a spoléhá především na výborné akční scény, na nichž je znát štědrý ropočet i jeho "béčkové" kořeny, protože vzhledem k tomu, že po většinu času se mezi sebou bijí roboti, si může dovolit být trochu víc násilný, aniž by tekly potoky krve. Body sbírá i skvělou postapokalyptickou atmosférou. V hlavní roli uhrane sympatická Rosa Salazar, na níž upoutají především velké oči, o moc nezaostávají ani překvapivě civilní Christoph Waltz a minimalistický Mahershala Ali. Jen škoda, že tempo je nevyrovnané a od poloviny se dost vleče a děj se začíná opakovat, i samotný příběh by mohl být o něco propracovanější a promyšlenější, protože potenciál, který se v něm ukrývá, ani zdaleka nevyužívá. Hodně příjemný tip, o němž se detaily dozvíte z naší recenze

Zajímavost: Jedná se o vůbec nejdražší film Rodriguezovy kariéry.

Oficiální český trailer filmu Alita: Bojový anděl / Alita: Battle Angel
La French - Francouzská spojka (La French) (sobota 23. 10., ČT2, 22.10 - 00.20)

Plakát filmu La French - Francouzská spojka / La French
© CSFD
Francouzsko-belgický thriller není v našich končinách příliš známý, což je trochu škoda. Režisér a spoluscenárista Cédric Jimenez v něm připomíná zlatou éru podobných kriminálek, protože důraz klade na opravdu hutnou dobovou atmosféru sedmdesátých let, naprostý minimalismus, svižné tempo a v závěru i na drsnou akci a hodně zajímavý příběhový zvrat. Vyznění hodně pomáhá i excelentní obsazení, v němž kralují Jean Dujardin a Gilles Lellouche, vedle nichž se objeví třeba Céline SalletteBenoît Magimel nebo Guillaume Gouix. K dokonalosti chybí jen propracovanější příběh, o něco charismatičtější záporáci, kratší stopáž a možná i chybějící originalita, protože tvůrci si evidentně půjčují to nejlepší z podobných hollywoodských žánrovek, ale tak trochu jim chybí srdíčko a větší zaujetí. Poctivá filmařina na sobotní večer.

Zajímavost: Logo filmové společnosti Gaumont v úvodu filmu je stejné, jaké se používalo v sedmdesátých letech.

Originální trailer filmu La French - Francouzská spojka / La French
Bohémové (Rent) (sobota 23. 10., ČT art, 22.50 - 01.00)

Plakát filmu Bohémové / Rent
© Facebook tvůrce
Muzikál z první poloviny nového milénia u nás není tolik známý a uspokojí asi jen úplné fanoušky žánru. Režírující Chris Columbus v něm poměrně překvapivě vystoupil ze škatulky mistra rodinné zábavy a natočil přímočarou záležitost, která má výtečnou dobovou a bezstarostnou atmosféru, která naprosto rezonuje s poměrně závažnou tematikou. Podařilo se mu také spojit to nejlepší z filmu a divadla, takže kulisy a výprava jsou opulentní, choreografie takřka dokonalé a vše je zabíráno výbornou a dynamickou kamerou. Nesmí chybět ani perfektní hudební čísla, která připomínají spíše klipy. To, že děj je hodně epizodický, asi nikoho nepřekvapí. Příjemné je i obsazení, v němž dostali důvěru Anthony RappAdam PascalRosario Dawson nebo Jesse L. Martin. Dojem kazí jen pomalý a těžkopádný rozjezd a lehce přetažená délka. Tip pro milovníky muzikálů. 

Zajímavost: Columbus se krátce po začátku filmu objevil v cameo roli zoufalého řidiče.

Oficiální trailer filmu Bohémové / Rent
Scooby-Doo a Batman: Spolu a odvážně (Scooby Doo & Batman: The Brave and the Bold) (čtvrtek 28. 10., Nova, 05.35 - 07.05 / pátek 29. 10., Nova Cinema, 06.15 - 07.40)

Plakát filmu Scooby-Doo a Batman: Spolu a odvážně / Scooby-Doo & Batman: The Brave and the Bold
© Reddit
I když název filmu zní dost děsivě a obě titulní postavy jsou de facto nespojitelné, není výsledek vůbec špatný, i když je v něm více ze světa Scoobyho-Doo než z Batmana. Režírující Jake Castorena v něm hodně evokuje komiksovou předlohu a často se ve filmu objevují komiksová okénka, komiksové prvky a i celé úvodní titulky jsou pojaty komiksově. Objeví se tu i hodně slavných postav, jejichž přítomnost překvapivě funguje a moc neruší. Jednoduchou, ale účinnou animaci kompenzuje svižné tempo, střídmá stopáž a povedený humor, který má hodně přesahů a popkulturních odkazů, které pobaví i dospělé. Je pravda, že někdy to tvůrci přehánějí a pár scén je opravdu bizarních, naštěstí jich není tolik, aby to výrazně kazilo dojem, a možná i příběh mohl být o něco nápaditější a propracovanější. Tip, který by zasloužil lepší vysílací čas.

Zajímavost: V USA film vyšel 9. ledna 2018.

Originální trailer filmu Scooby-Doo a Batman: Spolu a odvážně / Scooby-Doo & Batman: The Brave and the Bold
Fimfárum Jana Wericha (čtvrtek 28. 10., ČT :D, 09.10 - 10.50)

Plakát filmu  / Fimfárum Jana Wericha
© Levné knihy
Skoro dekádu starý animovaný snímek stále patří k tomu nejlepšímu, co v daném žánru v tuzemsku vzniklo. Režírující duo Vlasta Pospíšilová a Aurel Klimt převedlo předlohu Jana Wericha do filmové podoby velice citlivě a podařilo se mu zachovat poetiku celého díla a díky naprosto precizní obrazové stránce mu dodat hodně svébytnou atmosféru. Výborná je i celková výprava, která získala Českého lva a loutkové pojetí všech příběhů je originální. Nechybí tu pochopitelně ani jemně ironický humor samotného autora předlohy, který několik příběhů odvypráví svým specifickým hlasem, ve zbytku ho nahradil Ota Jirák, který s ním udržuje krok. I když jednotlivé příspěvky jsou značně nevyrovnané a některé dokonce trochu nudí, nic moc to nemění na tom, že jde o ideální podívanou pro celou rodinu, která navíc zachovává ducha oblíbené knihy, která není určena tak úplně dětem. Příjemné sváteční probouzení. 

Zajímavost: Postavičky mají na každé ruce jen čtyři prsty.

Originální trailer filmu Fimfárum Jana Wericha


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY