Kinopremiéry: Halloween v duně zabíjí a podstupuje poslední souboj s robotem Ronem

Vydáno: 20.10.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Vanity Fair

Z dlouhého seznamu novinek v kinech tento týden jasně vyčnívá nová adaptace slavného sci-fi románu Duna, která je zároveň hodně riskantní a nedivácká. To pokračování oživené hororové série Halloween spoléhá na větší jistotu.
Duna (Dune) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Duna / Dune
© Vertical Entertainment
Očekávaná adaptace slavného sci-fi románu Franka Herberta může být jednou z událostí roku. Její režie se chopil vizuální mág Denis Villeneuve a pustil se v ní do velkého rizika, protože nejde o úplně diváckou látku a celý příběh je poměrně složitý. To ostatně potvrzují i dosavadní reakce, které opěvují nádhernou obrazovou stránku, zároveň ale upozorňují na pomalejší tempo, velké množství postav a košatý děj. Hlavní roli ztvárňuje Timothée Chalamet, vedle kterého se objeví Rebecca FergusonOscar IsaacJosh BrolinJason MomoaJavier Bardem nebo Stellan Skarsgård. Uvidíme, zda si snímek najde i jiné fanoušky než milovníky předlohy. Jasná premiéra týdne.

Synopse: Planeta Arrakis je zdrojem vzácného koření - melanže, jež poskytuje zvláštní psychické schopnosti, které umožňují cestování vesmírem. Nyní je správa planety a s ní spojená komplikovaná těžba neobvyklé látky svěřena vévodovi rodu Atreidů (Oscar Isaac). Celá anabáze je ale součástí spiknutí, z něhož se podaří vyváznout jen vévodovu synovi Paulovi (Timothée Chalamet) a jeho matce (Rebecca Ferguson), kteří uprchnou do pouště. Jejich jedinou nadějí jsou nedůvěřiví domorodí obyvatelé fremeni, kteří jsou schopní trvale přežít ve vyprahlé pustině. Mohl by být Paul tím spasitelem, na kterého tak dlouho čekají?

Zajímavost: Bojový styl rodu Atreidů je založen na filipínských bojových uměních.

Oficiální český trailer filmu Duna / Dune
Halloween zabíjí (Halloween Kills) (CinemArt)

Český plakát filmu Halloween zabíjí / Halloween Kills
© CinemArt
Už po prvním víkendu v zámořských kinech je jasné, že další pokračování několikrát oživené hororové série bude obrovským komerčním hitem. K jeho režii a částečně scénáři se vrátil David Gordon Green, který sice tentokráte neslyší takovou chválu jako u dílu předchozího, ale čte si spíše o tom, že natočil nenápaditý a naprosto tuctový slasher, bez jehož existence by se všichni obešli, to ho ale asi tolik netrápí. Do hlavní ženské role se vrátila i Jamie Lee Curtis, takže o divácká lákadla je postaráno. Více prozrazuje naše recenze. Fanouškovská premiéra.

Synopse: Těžce zraněná Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) odjíždí v doprovodu dcery a vnučky do nemocnice a v protisměru se k jejímu domu řítí hasiči. V jeho útrobách je uvězněn zabiják, který ji pronásledoval celý život. Jenže za pár minut se z ohnivého pekla dostane a začne zvyšovat počet svých obětí. Zpráva o jeho útěku se donese i k Laurie, která je přesvědčena o tom, že když ho porazila jednou, dokáže to znovu. Bude ale potřebovat pomoc, k čemuž je nutné přesvědčit obyvatele městečka, aby se Michaela Myerse přestali bát.

Zajímavost: V celé sérii drží tento snímek rekord v počtu zabitých lidí.

Oficiální český trailer filmu Halloween zabíjí / Halloween Kills
Poslední souboj (The Last Duel) (Falcon)

Český plakát filmu Poslední souboj / The Last Duel
© Falcon
Historické drama má na první pohled všechno, co má správný hit mít. Režisérem je slavný a uznávaný Ridley Scott, který vychází z literární předlohy Erica Jagera, scénář napsali a jedny z hlavních rolí si zahráli Matt Damon a Ben Affleck a vše se odehrává ve Francii čtrnáctého století. Přesto je komerční výsledek tristní a jedná se o obrovský propadák. Ten je důsledkem toho, že prozatímní reakce, které jsou vesměs pochvalné, hovoří o tom, že jde o dialogovou záležitost s naprostým minimem akce, ale opulentní výpravou a naprosto precizní režií, kterou trochu sráží přehnaná stopáž. Krom dvou hlavních hvězd se objeví i Adam DriverJodie Comer nebo Marton Csokas. Premiéra pro milovníky historie.

Synopse: Jean de Carrouges (Matt Damon) a Jacques Le Gris (Adam Driver) jsou dlouholetí přátelé, nyní se z nich ale stávají rivalové. Za vším je Marguerite (Jodie Comer), manželka Carrougese. Tu Le Gris totiž podle jejích slov napadne, ona ho veřejně obviní, on ale dál tvrdí, že je nevinný. Carrouges pochopitelně začne čest své ženy bránit a výsledkem je duel s tím nejvyšším rizikem - smrtí. V případě prokázání neviny navíc Marguerite hrozí upálení za živa.

Oficiální český trailer filmu Poslední souboj / The Last Duel
Rozbitý robot Ron (Ron’s Gone Wrong) (Falcon)

Český plakát filmu Rozbitý robot Ron / Ron's Gone Wrong
© Falcon
Trochu nenápadně vstupuje do kin animák, který podle synopse vypadá klasicky předvídatelně a nenápaditě, dá se ale očekávat alespoň špičková animace a celkově výborná technická stránka. O režii se podělilo duo Alessandro Carloni a Jean-Philippe Vine, který je celovečerním debutantem. Reakcí je zatím naprosté minimum, takže nemá smysl se jimi moc zabývat a tradičně platí, že tuzemský divák přijde kvůli povinnému dabingu o původní znění plné několika slavných hlasů. Premiéra, která bez dětí nemá smysl.

Synopse: Osamělý dvanáctiletý sedmák Barney si pořídil nového chodícího, mluvícího a zcela digitálního přítele Rona, který alespoň podle reklamy má být nejlepší kamarád robot. Ač je Ron roztomilý, zdá se, že není úplně v pořádku a je rozbitý. Během společného soužití ale oba poznávají, že pravé přátelství netkví v dokonalosti.

Oficiální český trailer filmu Rozbitý robot Ron / Ron’s Gone Wrong
Ať nezůstane naživu (Tako da ne ostane ziva) (Balkanfilm)

Český plakát filmu Ať nezůstane naživu / Tako da ne ostane ziva
© Balkanfilm
Po delší době se do tuzemských kin dostává něco z balkánské kinematografie, tentokrát bosenské drama. Jeho režisérem a scenáristou je u nás neznámý Faruk Loncarevic, který obsadil podobně neznámé herce. V orientaci moc nepomůže ani nejasná synopse a moc ohlasů se také čekat nedá. Podle těch několika málo dostupných jde o pomalé a uhrančivé drama, o němž by měl divák před zhlédnutím vědět co nejméně. Tak snad se to potvrdí.

Synopse: Aida (Aida Bukva) opustila přítele Kerima (Dino Sarija), odešla do města a chce začít nový život. Kerim ale dělá vše pro to, aby se k němu vrátila, proto se dívka vydává za ním na vesnici, aby jejich vztah definitivně ukončila.

Zajímavost: V celém filmu je pouhých dvacet sedm záběrů.

Originální trailer filmu Ať nezůstane naživu / Tako da ne ostane ziva
Oáza (Korisnici) (Balkanfilm)

Český plakát filmu Oáza / Korisnici
© Balkanfilm
Další ukázkou balkánské kinematografie je drama z produkce Srbska, Nizozemska, Slovinska, Bosny a Hercegoviny a Francie, které se odehrává v ústavu pro mentálně postižené. A to je jediná relevantní informace, která se potenciálnímu zájemci dostane, protože režiséra a scenáristu Ivana Ikice zná jen minimum festivalových fanoušků a ani v obsazení nelze počítat s nějakou povědomou tváří. Ohlasy pochopitelně zatím neexistují a nedá se čekat, že se to po premiéře zásadně změní. Premiéra pro náročné publikum.

Synopse: Když je Marija (Marijana Novakov) umístěna do ústavu pro mentálně postižené, padne si do oka se svéhlavou Draganou (Tijana Markovic). Jejich přátelství je ale ohroženo, když zjistí, že se obě zakoukaly do místního introverta Roberta (Valentino Zenuni).

Zajímavost: Až na výjimky je kompletní obsazení tvořeno skutečnými chovanci ústavu pro mentálně postižené.

Originální trailer filmu Oáza / Korisnici
Začátek (Beginning) (Film Europe)

Plakát filmu Začátek / Beginning
© Film Europe
I gruzínská kinematografie je v našich končinách dost exotická a do kin a na VOD služby se dostane jen málokdy. Proto zájemci možná ocení dostupnost dramatu celovečerní režijní a scenáristické debutantky Dey Kulumbegashvili, která se dle všeho spolehla na silnou sociální tematiku a na extrémně dlouhé záběry a naprosté minimum dialogů. Ohlasy a hodnocení jsou relativně spokojené a pohybují se na lehkém nadprůměru, takže náročný divák by neměl být vysloveně zklamán.

Synopse: V ospalé dědině dojde k napadení komunity Svědků Jehovových extrémistickou skupinou. Uprostřed tohoto konfliktu se navíc rozpadá svět Yany (Ia Sukhitashvili), manželky vůdce celé komunity. Společně s tím, jak se snaží pochopit své vnitřní tužby, roste její nespokojenost.

Oficiální trailer filmu Začátek / Beginning
Bernini (Bernini) (Pannonia Ent.)

Český plakát filmu Bernini / Bernini
© Pannonia Entertainment CZ
V rámci nepravidelného cyklu Umění v kině je možné ve vybraných kinosálech vidět dokument o výstavě sochaře Giana Lorenza Berniniho v Římě. Jeho režisérem je relativně ostřílený Francesco Invernizzi a jeho největší přínos spočívá v tom, že průvodci jsou kurátoři výstavy, kteří odhalí detailní informace a zájemcům představí nepříliš známou osobu samotného umělce. To, že naprosto chybí jakékoli ohlasy a hodnocení, asi nikoho nepřekvapí.

Synopse: V římské Villa Borghese je vystaveno více než šedesát děl Giana Lorenza Berniniho, čemuž experti přezdívají Berniniho návrat domů. V kinech je tak možné si tato majestátní sousoší připomenout s podrobným výkladem kurátorů celé výstavy.

Český trailer filmu Bernini / Bernini
Kryštof (Bontonfilm)

Plakát filmu  / Kryštof
© Bontonfilm
Česko-slovenské drama je už podle synopse dost antidivácké a rozhodně necílí na první místa žebříčků návštěvnosti. Režisér Zdeněk Jiráský se v něm vrací do temných dob budování komunismu a spoléhá se hlavně na závažnou tematiku, protože v hlavních rolích se objeví naprosto minimálně známé tváře. O to je smutnější, že ohlasy nejsou moc nadšené a hovoří o přinejlepším průměrném dramatu, které ze svého potenciálu nevytěžilo to, co by mělo. Vypadá to tedy na promarněnou příležitost.

Synopse: Kryštof uprchl mezi mnichy nejen pro víru v Boha, ale také před konflikty s otcem a politickými poměry po únorovém puči. Vedle mnišského života je také jedním z posledních článků řetězu, který převádí pronásledované komunistickým režimem přes hranice do Německa. Při jednom z nočních návratů z hranic je svědkem brutálního policejního zásahu proti skupince studentů a téže noci je zlikvidováno i společenství mnichů, v němž žije. Najednou se ocitá na útěku a jeho poslední šancí je přejít přes ještě nezadrátovanou hranici.

Zajímavost: Film vychází z tzv. Akce K z dubna 1950, v jejímž průběhu komunistický režim v Československu přepadl a obsadil mužské kláštery.

Originální trailer filmu Kryštof
Moje slunce Mad (Aerofilms)

Plakát filmu  / Moje slunce Mad
© Česká televize
Česko-slovensko-francouzský animovaný film není překvapivě určen primárně dětem, protože v něm jde o příběh o rozdílných kulturách a nekonečnou tematiku západních žen v islámském světě. K režii se s ním po dlouhých třinácti letech vrátila Michaela Pavlátová, která vychází z románu Petry Procházkové. Největším diváckým lákadlem budiž krom atraktivní formy i exkluzivní hlasové obsazení, v němž jsou slyšet Zuzana StivínováHynek ČermákIvan Trojan nebo Miroslav Krobot. Potěšující jsou i spokojené ohlasy, které tedy tvrdí, že nejde o nikterak originální počin, ale zároveň i to, že se jedná o poctivý a docela povedený snímek.

Synopse: Helena opouští všední život v Praze, aby se v Kábulu vdala za milovaného spolužáka Nazira. Pod jménem Herra začíná v exotickém prostředí novou životní etapu, k vysněné budoucnosti ale nevede jednoduchá cesta. V novém světě hledá své místo, když do jejího života nečekaně vstoupí citlivý chlapec Mad pocházející z dalekých hor.

Zajímavost: Na festivalu animovaných filmů ve francouzském Annecy získal snímek Cenu poroty.

Originální trailer filmu Moje slunce Mad
Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti (Falcon)

Plakát filmu  / Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti
© Falcon
Tuzemský dokument představuje zájemcům jednoho z největších česk(oslovensk)ých literátů, který se ale dlouhodobě usadil ve Francii, kde žije a tvoří, média k sobě moc nepouští, zfilmování svých děl od jisté doby nepovoluje a moc nesouhlasí ani s jejich překlady do jiných jazyků. Režisér a spoluscenárista Miloslav Šmídmajer se podle synopse snaží odpovědět na všechny nejasnosti, které v souvislosti s osobou Milana Kundery vyvstávají. Jak se mu to podařilo, se odhaduje těžko, protože ohlasy zatím neexistují. Je ale pravda, že takto významná postava by si podařený medailon zasloužila. Uvidíme, zda to bude zrovna tento.

Synopse: Dílo Milana Kundery zaujalo po celém světě. Narodil se v Brně, učil na FAMU, za normalizace mu ale bylo v tvorbě bráněno, jeho díla nebyla oficiálně uváděna a vydávána, později byl zbaven československého občanství. Proč odešel do Francie a začal psát ve francouzštině? V čem tkví síla jeho děl? Proč se brání publicitě a kamerám? Proč nechce, aby jeho romány byly zfilmované?

Oficiální trailer filmu Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY