TV tipy: Avengers vzpomínají na hudbu a je jich mnohem víc než dvanáct do tuctu

Vydáno: 03.09.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

První zářijový televizní týden má dva jasné a výrazné tipy. Tím prvním je kultovní japonské anime Ghost in the Shell, druhým pak zakončení ságy Avengers s podtitulem Endgame. Vedle nich se dostane na řadu méně známých počinů.
Ghost in the Shell (Kōkaku kidōtai) (pátek 3. 9., ČT art, 23.10 - 00.35)

Plakát filmu Ghost in the Shell / Kôkaku kidôtai
© IMDb
Japonské anime z poloviny devadesátých let je naprostým kultem, základem cyberpunkové kultury a inspirovalo mnoho slavných "západních" filmů, pro děti ale rozhodně není. Režírující Mamoru Oshii v něm vychází ze stejnojmenné komiksové předlohy a diváka uchvátí nádhernou a propracovanou animací, svěžím tempem, dusivou a dost depresivní atmosférou blízké budoucnosti, drsnou akcí, především ale hlubokým příběhem, který není tak jednoznačný, jak se zpočátku zdá a zdařile pracuje i se značným filozofickým přesahem, který je jednoznačnou součástí snímku a je na stejné úrovni jako titulní zápletka. Důležitým prvkem je také až meditativní hudba Kenjiho Kawaie. Mnohé pak možná překvapí i hodně střídmá stopáž, v níž se toho ale odehraje dost a dost. Je pochopitelné, že snímek nesedne úplně každému a záměrná absence emocí může někomu sledování hodně ztížit, to ale nic nemění na tom, že jde o jeden z nejzásadnějších počinů moderní kinematografie. Jeden z tipů týdne. 

Zajímavost: Pro větší realističnost odjel štáb mimo Japonsko, kde zkoušel různé zbraně a způsob, jakým ničí předměty.

Oficiální trailer filmu Ghost in the Shell / Kōkaku kidōtai
Špióni odvedle (Keeping Up with the Joneses) (sobota 4. 9., Prima Max, 14.05 - 16.10 / neděle 5. 9., 13.35 - 15.40)

Plakát filmu Špióni odvedle / Keeping Up with the Joneses
© IMP Awards
Pět let stará akční komedie je u nás hodnocena velmi lehce nadprůměrně, na zahraničních databázích je na tom o něco lépe. Režírující Greg Mottola toho v ní moc neřeší a pracuje s naprosto tuctovým, předvídatelným a klišovitým příběhem, který nikoho nepřekvapí, je až moc epizodický a příliš nedrží u sebe. Od začátku nastoluje pohodovou atmosféru a svižné tempo, díky nimž nebude divák moc řešit absentující logiku a nikterak zajímavou akci. Ani humor není moc nápaditý a na jeden povedený vtip připadají dva až tři nezdařené, trapných je naštěstí naprosté minimum. Dost toho ale zachraňuje velmi dobré obsazení, v němž klíčové role ztvárnili Gal GadotZach GalifianakisIsla Fisher a Jon Hamm, které doplňují třeba Patton Oswalt nebo Matt Walsh. Nenáročná a snadno přehlédnutelná záležitost na víkendové odpoledne. 

Zajímavost: Gadot dvakrát ve filmu promluví hebrejsky.

Oficiální trailer filmu Špióni odvedle / Keeping Up with the Joneses
Sobota (sobota 4. 9., Prima, 16.50 - 18.52 / neděle 5. 9., Prima Max, 15.40 - 17.40 / středa 8. 9., 07.50 - 09.50)

Plakát filmu  / Sobota
© Filmový přehled
Protektorání romantické drama není až tak známé a do programů se moc nedostává. Dáno je to asi i tím, že režírující Václav Wasserman v něm natočil zcela seriózní počin s minimem humoru, který je spíše ironického rázu. Částečně ho staví do protikladu se slavnými prvorepublikovými komediemi, z nichž si tak trochu utahuje a spoléhá se na nostalgickou a melancholickou atmosféru. Nikam nespěchá a důraz klade na dialogy, které ale nejsou tak úderné, jak by možná divák očekával a také příběh je trochu posmutnělý, v rámci možností realistický, ačkoli z dnešního pohledu možná naivní a jeho hlavní hrdina není morálně úplně sympatický. Jak už to u podobných snímků z tehdejší doby bývá, nad vodou ho drží výborné obsazení, v němž své poslední významné role ztvárnili Oldřich Nový, který byl posléze internován v koncentračním táběře, a Adina Mandlová, která už pak točila jen v němčině, dále se objeví třeba František HanusHana Vítová nebo Jiřina Štěpničková. Škoda jen, že to celé není o chloupek výraznější. Zapomenutý tip.

Zajímavost: Premiéra filmu proběhla 12. ledna 1945.

Ukázka z filmu Sobota
Vzpomínky na hudbu (The Music Never Stopped) (sobota 4. 9., Televize Seznam, 20.00 - 22.15 / neděle 15. 9., 13.55 - 16.15)

Plakát filmu Vzpomínky na hudbu / The Music Never Stopped
© IMDb
Dekádu staré drama v našich končinách příliš známé není a oficiální cestou se k němu také dostat nejde. Debutující režisér Jim Kohlberg v něm dostal k dispozici scénář vycházející ze skutečného lékařského případu, ten byl ale pouze záminkou k na první pohled klišovitému a nepřekvapivému příběhu. Ten ale díky kombinaci s vážnou nemocí získává na hloubce a síle a sbližování otce a syna pak nepůsobí lacině a násilně. Tvůrce se pak mohl opřít o melancholickou atmosféru, silné emoce, pomalejší tempo, v němž je čas na práci s postavami a také na naprosto dokonalý a trefný soundtrack plný dobových hitů. Závěr je sice malinko prvoplánovým atakem na divácké city a možná až moc dojemný, nijak zásadně to ale nevadí. V ústředních rolích se překvapí vynikající J. K. Simmons a Lou Taylor Pucci, kterým zdatně sekundují Julia OrmondCara Seymour nebo Tammy Blanchard. Nenápadný, ale hodně působivý tip na víkendový večer.

Zajímavost: Scénář filmu je založen na odborné eseji Poslední Hippie Dr. Olivera Sackse.

Originální trailer filmu Vzpomínky na hudbu / The Music Never Stopped
Klér (Kler) (sobota 4. 9., ČT art, 22.20 - 00.30)

Plakát filmu Klér / Kler
© IMDb
Tři roky staré polské drama se do tuzemské distribuce vůbec nedostalo a oficiální cestou se dodnes nedá sehnat, což je obrovská škoda. Režisér a spoluscenárista Wojciech Smarzowski v něm totiž názorně ukazuje, o jaký kus dál je polská kinematografie před tou českou. Jeho největší síla spočívá v tom, že naprosto brilantně kombinuje žánry, protože začíná jako ztřeštěná komedie, přechází v nekompromisní satiru a skončí tíživým a hutným dramatem o prorůstání politiky a klientelismu do církve. Vypomáhá si potřebně temnou a mrazivou atmosférou, dost černým humorem, krásnou kamerou a pomalejším tempem, v němž je prostor na představení postav, kterých je opravdu dost, a budování vztahů mezi nimi. Titulní role si zahráli Arkadiusz JakubikJanusz GajosRobert Wieckiewicz a Jacek Braciak. Jen ta stopáž mohla být o pár minut kratší. Nic pro pravověrné katolíky.

Zajímavost: Scénář vznikal pět let a až na jednou scénu mají všechny reálné předobrazy.

Oficiální trailer filmu Klér / Kler
Mrtvý na univerzitě (Dead Man on Campus) (neděle 5. 9., Paramount Network, 03.00 - 05.00)

Plakát filmu Mrtvý na univerzitě / Dead Man on Campus
© Movie Poster Shop
Komedie z končících devadesátých let u nás tolik známá není, v zámoří se ale těší poměrně solidnímu hodnocení. Debutující režisér Alan Cohn v ní natočil naprosto typického zástupce tehdy populárních teenagerských komedií z univerzitního prostředí. To tedy znamená, že zápletka je dost absurdní a je pouze záminkou k různým vtipům a gagům, jejichž kvalita je notně kolísavá, těch trapných je ale naštěstí naprosté minimum. K tomu se přidává i svižné tempo, potřebně ujeté a zajímavé postavy a střídmá stopáž, v níž je prostor jen na to nejnutnější. Vydařilo se i obsazení, v němž titulní role sehráli výborní Tom Everett Scott a Mark-Paul Gosselaar, vedle nichž září především geniální Lochlyn Munro, který si svou epizodku ukradl naprosto pro sebe a učinil z ní nezapomenutelný zážitek. Škoda, že podobných momentů tu není víc a tvůrci se trochu víc neodvázali. Víkendový tip pro nespavce. 

Zajímavost: Postava profesora Durkheima je pravděpodobně pojmenována po francouzském sociologovi Emilu Durkheimovi, který se většinu kariéry zabýval sebevraždami. 

Originální trailer filmu Mrtvý na univerzitě / Dead Man on Campus
Avengers: Endgame (Avengers: Endgame) (neděle 5. 9., Nova, 20.20 - 23.45 / středa 8. 9., Nova Cinema, 20.00 - 23.20)

Český plakát filmu Avengers: Endgame / Avengers: Endgame
© Facebook tvůrce
K završení další marvelovské kapitoly není potřeba mnoho psát, neboť překonalo mnoho rekordů, vyjádřil se k němu snad každý a pro fanoušky univerza šlo o naprostou povinnost. Režírující bratři Anthony Russo a Joe Russo ho pojali zase trochu jinak a v rámci možností komorněji. Trochu překvapivě z něj udělali heist komedii, která docela funguje, ale v závěru, který musí být epický, přechází do temného dramatu plného deprese, navíc výborně pracují s emocemi, takže dojmou nejednoho diváka. Fascinující zůstává práce s extrémním množstvím postav, kdy žádná z nich není upozaďována ani protěžována, každá má svou chvilku a dokáže ji plně využít. O akci nemá smysl cokoliv psát, protože je potřebně velkolepá, výborně zvládnutá a vysoký rozpočet je na ní znát. V obsazení se samozřejmě objeví Robert Downey Jr.Chris EvansMark RuffaloChris HemsworthScarlett JohanssonJeremy RennerPaul RuddBenedict Cumberbatch nebo Don Cheadle. Monstrózní stopáž v tomto případě vadí jen minimálně, protože o moc krátit by asi nešlo. Pochopitelně je ale třeba počítat s tím, že snímek je určen pro ty, kdo se orientují a znají nejlépe všechny předchozí filmy. Ostatní nemají šanci. Druhý tip týdne, o němž se více píše v naší recenzi.

Zajímavost: Snímek obsahuje přes dva tisíce trikových záběrů.

Český trailer filmu Avengers: Endgame / Avengers: Endgame
Dvanáct do tuctu (Cheaper by the Dozen) (pondělí 6. 9., Prima Max, 20.00 - 22.00 / úterý 7. 9., 17.55 - 20.00)

Plakát filmu Dvanáct  do tuctu / Cheaper by the Dozen
© IMDb
Bez dvou let dvacet let stará rodinná komedie je mnohem populárnější a lépe hodnocená v zámoří než v našich končinách. Svým způsobem je to logické, protože jde o typicky americkou komedii založenou na síle rodinny a její soudržnosti. Režírující Shawn Levy v ní toho moc nevymýšlel a spolehl se na jednoduchý a předvídatelný příběh, v němž jsou tuny klišé a nikoho nepřekvapí. Úroveň humoru je naprosto standardní a kolísavá, což znamená, že vedle sebe koexistují vtipy trefné a někdy i docela chytré s těmi zoufale prvoplánovými, špatně vypointovanými a jen málo vtipnými. Tempo je naštěstí dost svižné a stopáž rozumná natolik, že k vyslovené nudě nikdy nedojde, ačkoli pár míst vyžaduje značnou diváckou toleranci. Snímek drží nad vodou výborný Steve Martin, který musí krom Bonnie Hunt kooperovat především s mnoha dětskými herci, kteří jsou někdy dost otravní a pokouší divákovu trpělivost. Nenáročná večerní oddechovka, u které není třeba vůbec přemýšlet. 

Zajímavost: Film je založen na osudech rodiny Gilbrethových, která měla šest chlapců a šest dívek.

Oficiální trailer filmu Dvanáct do tuctu / Cheaper by the Dozen
Samec (Spread) (úterý 7. 9., Prima Max, 22.05 - 23.55 / čtvrtek 9. 9., 01.05 - 02.55)

Plakát filmu Samec / Spread
© IMDb
Komediální drama z první poloviny nového milénia je opět na zahraničních databázích hodnoceno o dost lépe než na těch našich a po důvodech není třeba dlouho pátrat ani v tomto případě. Režírující David Mackenzie v něm totiž dostal k dispozici příběh, který je stále atraktivní, bohužel je ale zpracován neoriginálně a v mnoha scénách připomíná slavnější a povětšinou i lepší počiny. Na druhou stranu si ale na nic nehraje a svět povrchních radovánek zachycuje podobně povrchně s pomocí kýčovitého klipovitého střihu, vizuálu plného laciných pozlátek, záměrně jednoduchých a prázdných dialogů a spousty odhalených ženských a částečně i mužkých těl. Navíc se nesnaží nijak moralizovat a diváka do ničeho netlačí. Hlavní roli ztvárnil toporný a svým způsobem nechtěně zábavný Ashton Kutcher, jemuž sekundují mimo jiné Anne HecheMargarita Levieva nebo Rachel Blanchard. Jen ty rádoby seriózní emoční scény si tvůrce opravdu mohl odpustit. Nenáročná záležitost. 

Zajímavost: Heche a Kutcher se během natáčení soustředili hlavně na milostné scény, které chtěli udělat pobuřující a ojedinělé.

Oficiální trailer filmu Samec / Spread
Dort (Cake) (čtvrtek 9. 9., Paramount Network, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu Dort / Cake
© Facebook tvůrce
Sedm let staré drama doplácí především na nevyrovnaný scénář, který sice pracuje s atraktivním a tíživým námětem, nedokáže ho ale plně využít. Režírující Daniel Barnz v něm navíc zvolil dost pomalý rozjezd a první polovina je hodně utahaná, rozvláčná a bloumá se v ní odnikud nikam. V kontextu toho pak lehce depresivní a posmutnělá atmosféra působí trochu samoúčelně. Ve druhé polovině se ale rázem trochu zrychlí, najednou se pracuje i s emocemi a děj zajímavě graduje, rozpačité dojmy to ale tolik nevylepší. Dáno je to i tím, že autoři se nechtěli pustit do nějakého psychologického thrilleru, ale vše se snažili udržet v civilní a intimní rovině, což se jim daří jen částečně, protože někdy není zcela jasná motivace postav a jako by se báli intenzivnějších a působivějších scén. Nad vodou tak jednoznačně drží výsledek vynikající Jennifer Aniston, která dokazuje, že není jen komediální herečkou, tu velmi dobře doplňují třeba Anna KendrickSam WorthingtonFelicity Huffman nebo William H. Macy. Snadno přehlédnutelný tip.

Zajímavost: S výjimkou falešných jizev nemá Aniston po celou dobu filmu žádný makeup.

Oficiální trailer filmu Dort / Cake


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY