TV tipy: Nedotknutý Tolkien volá rod a zírá na kozy

Vydáno: 13.08.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Wallpaper Abyss - Alpha Coders

Druhá polovina srpna už je v televizích zajímavější než předchozí týdny, i když nějaká zásadní premiéra stále chybí. K tomu nejatraktivnějšímu tak budou patřit drsná polská krimi nebo biografie slavného spisovatele Tolkiena.
Balerína (Ballerina) (pátek 13. 8., Televize Seznam, 20.00 - 21.55 / sobota 14. 8., 12.20 - 14.10)

Český plakát filmu Balerína / Ballerina
© Facebook tvůrce
Francouzsko-kanadské animované dobrodružství před čtyřmi lety obohatilo i programy tuzemských kin, jak už to ale u podobných záležitostí bývá, větší úspěch v nich nezaznamenalo. Spíše než o kvalitách to ale vypovídá o nehvězdnosti a menší propagaci. Celovečerně debutující režisérské duo Eric Summer a Éric Warin se v něm spolehlo na tradiční žánrová klišé v podobě předvídatelného a jednoduchého příběhu, sympatických postaviček, decentního morálního poselství a v tomto případě i velmi dobré animace, která je vzhledem k nehollywoodskému původu skoro dokonalá. Potěší i přítomnost příjemného a poměrně chytlavého soundtracku bez otravných a prvoplánových písní. Tvůrcům by se asi dalo vytýkat, že se soustředí především na dětského diváka a dospělý si tu nenajde vůbec nic a infantilnímu humoru se opravdu nezasměje, to se ale dá odpustit. Horší je to s podivnými zápornými charaktery a trochu delší stopáží, která mohla být o deset minut kratší. Nenáročný páteční tip pro celou rodinu.     

Zajímavost: Předlohou pro animaci byli tvůrcům skuteční pařížští baleťáci.

Český trailer filmu Balerína / Ballerina
Všechno, co chceš (Absolutely Anything) (sobota 14. 8., Nova, 14.25 - 16.05 / pondělí 16. 8., Nova Cinema, 11.30 - 13.15 / úterý 17. 8., 00.55 - 02.30)

Plakát filmu Všechno, co chceš / Absolutely Anything
© IMDb
Šest let stará sci-fi komedie je notně bizarní a absurdní. Způsobeno je to tím, že se u ní sešli legendární komici ze skupiny Monty Python, což je znát už od první minuty. Režisér a spoluscenárista Terry Jones v něm měl k dispozici naprosto bláznivý, ale inteligentní příběh, který sice nedrží u sebe a je sledem jednotlivých epizod, veškerý humor je ale tak nápaditý a skvěle vypointovaný, že to vlastně nevadí. Tempo je potřebně svižné, dialogy vtipné a stopáž natolik střídmá, že v ní naštěstí naprosto absentují hluchá místa a celé je to zaobalené do naprosto pohodové atmosféry, z níž je poznat absolutní tvůrčí nadhled. Titulní roli ztvárnil velmi dobrý Simon Pegg, jemuž výtečně sekunduje sexy Kate Beckinsale, jen škoda, že kvůli dabingu našinec neuslyší hlasy kompletních montypythonů, kteří namluvili mimozemšťany. V závěru možná tvůrci potenciál úplně nevyužili a zbytečně zvolnili, to ale tolik nevadí. Originální podívaná na sobotní odpoledne.   

Zajímavost: Úvodní píseň nazpíval Roger Taylor, bubeník skupiny Queen.

Oficiální britský trailer filmu Všechno, co chceš / Absolutely Anything
Uličnice (sobota 14. 8., Prima, 16.30 - 18.52 / neděle 15. 8., Prima Max, 10.45 - 13.05 / středa 18. 8., 10.55 - 13.15)

Plakát filmu  / Uličnice
© CSFD
Prvorepubliková komedie z druhé poloviny třicátých let je dnes už logicky překonána a určena tak je hlavně milovníkům tehdejší kinematografie a filmovým fajnšmekrům. Režírující Vladimír Slavínský v ní vychází z divadelní předlohy Václava MírovskéhoKarla Tobise a Václava Špilara, tudíž je jasné, že jde o komorní záležitost, v níž nemá smysl řešit prostinký příběh a prim v ní hrají především dialogy. Ty jsou poměrně vtipné a vypointované, z dnešního pohledu ale zoufale naivní. Důležitou roli zde hraje i hudební doprovod, díky němuž snímek trochu inklinuje k operetě, některé písně ale nejsou tak zajímavé a působí dost nudně. Samostatnou otázkou pak je, nakolik je záměrný sebeparodizující tón, který ironizuje tehdejší Barrandov. Zajímavé je se pak zaměřit na určitý pedofilní podtón, který je trochu znepokojující. Hlavní úlohu ztvárnila pro někoho nesnesitelná Věra Ferbasová, jíž sekundují Jindřich PlachtaJiří DohnalZdeňka Baldová nebo Ladislav Pešek. Ne úplně známý tip.

Zajímavost: Natáčelo se v Karlových Varech.

Ukázka z filmu Uličnice
Nedotknutí (Come As You Are) (sobota 14. 8., ČT art, 22.10 - 23.55)

Plakát filmu Nedotknutí / Come As You Are
© IMDb
Dva roky stará dramedie je v našich končinách naprosto neznámá a oficiální cestou se k ní nelze dostat. Leckomu ale bude připadat povědomá, neboť jde o zámořský remake belgického snímku. Režírující Richard Wong v ní naštěstí dostal k dispozici totožný scénář, v němž se udělalo jen minimum změn a soustředil se proto na vykreslení atmosféry a citlivé zachycení celé zápletky. To se mu povedlo na výbornou, protože s emocemi pracuje výborně a nikdy se neuchýlí k lacinému prvoplánovému dojímání a z celého snímku je poznat určitý roztomilý nadhled. To pak propojil se svižným tempem, minimem sentimentu a chytrým humorem, který překvapí tím, že není vulgární a skvěle funguje. V obsazení sice neláká na velké hvězdy, protože se objeví Grant RosenmeyerHayden Szeto nebo Ravi Patel, o to víc se na ně ale spoléhá, neboť všichni jsou výborní a situace, které by mohly sklouznout k vysmívání, zvládají s naprostým přehledem. Nebýt originálu a toho, že jde opravdu o remake jedna ku jedné, bylo by hodnocení možná o něco lepší.   

Zajímavost: Snímek byl inspirován životem Asty Philpota.

Oficiální trailer filmu Nedotknutí / Come As You Are
Kousek nebe (neděle 15. 8., ČT2, 21.50 - 23.20)

Plakát filmu  / Kousek nebe
© Terryhoponozky
Tuzemské romantické drama je poměrně komorní, a i když se svého času objevilo v kině, na menší obrazovce je mu přece jen o něco lépe. Režírující Petr Nikolaev v něm vycházel z na Českého lva nominovaného scénáře Jiřího Stránského, jenž v něm adaptoval svou vlastní povídku. To tedy znamená, že téma samo o sobě je silné a tvůrci jen stačilo vytvořit hutnou až klaustrofobní dobovou atmosféru, zvolit pomalejší tempo, v němž je prostor na důvěryhodné budování vztahů a vyměřit střídmou stopáž, v níž se divák nebude moc nudit. K tomu přidal i trochu zvláštní, ale působivou a na Českého lva nominovanou hudbu, důležité morální a lidské poselství a pochopitelně i velmi dobré herecké výkony. Titulní role ztvárnili Jakub Doubrava a Táňa Pauhofová, kterým sekunduje především na Českého lva nominovaný Petr Forman, dále se pak objeví třeba Zuzana StivínováKarel ZimaOndřej Vetchý nebo Pavel Zedníček. Připomínka narození významného spisovatele a bohužel i hodně nelehkých dob. 

Zajímavost: Natáčení probíhalo v nevyužívané věznici v Mladé Boleslavi.

Originální trailer filmu Kousek nebe
Volání rodu (neděle 15. 8., Televize Seznam, 22.15 - 23.45 / pondělí 16. 8., 13.55 - 15.25 / středa 18. 8., 22.15 - 23.45)

Plakát filmu  / Volání rodu
© s-antikvariat.cz
Zavěrečný díl československé normalizační trilogie podle knih Eduarda Štorcha je kvalitativně srovnatelný s těmi předchozími a moc změn v něm nenajdete. Režírující Jan Schmidt si tedy udržuje stejnou úroveň, což znamená, že snímek cílí především na děti a mladistvé, kterým se svěžím tempem a určitou nekonfliktností snaží ukázat, jak to asi v pravěku vypadalo. Opírá se znovu o skoro autentickou, i když trochu uhlazenou atmosféru, střídmou stopáž, v níž je čas jen na to nejnutnější a také o spolehlivou hudbu Zdeňka Lišky. Tentokráte nechybí ani trocha napětí, malinko akce a opravdu decentní temný podtón, který ale nemá moc prostoru se rozvinout. Z obsazení nejvíce zaujme vynikající Miroslav Moravec, dále se pak objeví i Jiří BartoškaGabriela OsvaldováLuba Skořepová nebo Jaroslava Pokorná. Ne tak často připomínaná trilogie.

Zajímavost: Celá trilogie se točila naráz po celý rok.

Televizní spot filmu Volání rodu
Sejmout zabijáka (Kill the Irishman) (pondělí 16. 8., ČT2, 22.15 - 00.00)

Plakát filmu Sejmout zabijáka / Kill the Irishman
© IMDb
Pod alternativním českým názvem Jak sejmout Irčana v programu najdete dekádu staré kriminální drama, které tedy není nijak přelomové, milovníky gangsterek ale uspokojí. Režisér a scenárista Jonathan Hensleigh se v něm drží ověřených postupů, což znamená, že spoléhá na atraktivní zápletku, která se v tomto případě navíc zaštiťuje skutečnou událostí, velmi slušnou, ačkoli nijak drsnou akci a výbornou dobovou atmosféru. Jen to tempo je o něco pomalejší, než by se slušelo, nechybí ale poměrně tradiční černý humor, i když ani ten není nijak výrazný a zásadní. Radost udělá stylový a až překvapivě nekompromisní závěr. Hlavní roli dostal na starost obstojný, ale poněkud nevýrazný Ray Stevenson, kterému dělají společnost mimo jiné Vincent D'OnofrioVal KilmerChristopher WalkenVinnie Jones nebo Linda Cardellini. Snímek, na němž není nic zásadně špatně, jen by potřeboval být výraznější.   

Zajímavost: Film je adaptací knihy Ricka Porrella To Kill the Irishman: The War That Crippled the Mafia.

Originální trailer filmu Sejmout zabijáka / Kill the Irishman
Fízlové 3: Ve jménu zásad (Psy 3: W imie zasad) (úterý 17. 8., Prima Max, 22.25 - 01.05 / čtvrtek 19. 8., 00.25 - 03.00)

Plakát filmu Fízlové 3: Ve jménu zásad / Psy 3: W imie zasad
© Showcase Cinemas
Polské akční drama z loňského roku je zakončením u nás nepříliš známé trilogie, z ohlasů ale vyplývá, že k pochopení netřeba znát předchozí díly. Režisér a scenárista Wladyslaw Pasikowski mnohé překvapí hodně temnou atmosférou, drsnou až brutální akcí a nekompromisností, na kterou možná nejsou úplně zvyklí. Akce je na (východo)evropský film naprosto špičková, navíc není zařazena na úkor samotného příběhu, který je podobně precizní a promyšlený. Zcela záměrně v něm chybí jediná kladná postava, což dává tvůrci velkou možnost k prohloubení charakterů a práci s diváckými emocemi a střídajícími se sympatiemi. Podobně excelentní je obsazení, v němž je našinci jedinou povědomou tváří ústřední Bogusław Linda. Dojem kazí jen zbytečně pomalé tempo a přetažená stopáž, což je znát zejména v závěrečné třetině, která trochu drhne a není tím pádem tak uspokojivá, jak by zasloužila. Ukázka kvalitní filmařiny od sousedů. 

Zajímavost: Mezi druhým a třetím dílem uplynulo pětadvacet let.

Oficiální trailer filmu Fízlové 3: Ve jménu zásad / Psy 3: W imie zasad
Muži, co zírají na kozy (The Men Who Stare at Goats) (středa 18. 8., Paramount Network, 19.58 - 22.00)

Plakát filmu Muži, co zírají na kozy / The Men Who Stare at Goats
© Amazon.com
Americko-britská komedie je hodně zvláštní a svůj potenciál absolutně nevyužila. Ke svému celovečernímu debutu a doposud jedinému režijnímu počinu si jinak protřelý scenárista Grant Heslov scénář paradoxně nenapsal, což může být kámen úrazu. K dispozici tak dostal příběh, který sice vychází z románu Jona Ronsona, celou dobu ale neví, čím chce být. Chvíli se tak pohybuje v mantinelech nápadité válečné satiry, chvíli v oblasti naprosto šílené černé komedie, chvíli zase v rámci seriózního válečného dramatu. Ve výsledku tak není vůbec ničím a nadějný a originální námět dost promrhává ve změti sice svižně natočených, ale nenápaditých scén s podivnou pointou. Nad vodou tak snímek drží vtipně použitá hudba, několik takřka geniálních scén, především ale neskutečně hvězdné obsazení, v němž se objeví George ClooneyEwan McGregorJeff BridgesKevin SpaceyStephen Lang nebo Robert Patrick. Solidní žánrovka, která ale měla být lepší, o čemž se píše i v naší letité DVD recenzi.  

Zajímavost: Projekt vojáků, co zabíjí myslí, byl po válce ve Vietnamu skutečně testován, výsledky ale nejsou známy.

Originální trailer filmu Muži, co zírají na kozy / The Men Who Stare at Goats
Tolkien (Tolkien) (středa 18. 8., Prima Max, 20.00 - 22.10 / čtvrtek 19. 8., 17.45 - 20.00)

Plakát filmu Tolkien / Tolkien
© Narnia Fans
Životopisné drama o autorovi slavného Pána prstenů bylo před dvěma lety hodně očekáváno, jenže výsledek byl tak rozpačitý a výdělky tak nízké, že v tuzemsku kina zcela minulo. Režírující Dome Karukoski si v něm možná vzal až příliš velké sousto, protože ve střídmé stopáži chtěl odvyprávět co nejvíc a soustředil se jen na určité období spisovatelova života, jenže ani to se úplně nepovedlo a v příběhu je hodně děr a nejasností. Také celé pojetí je spíše komornější a televizní a na to, že jde o tak významného autora, je snímek dost nevýrazný. Totéž se dá říct i o postavách včetně té titulní, protože všechny jsou snadno zaměnitelné. K světlejším stránkám určitě patří poctivá dobová atmosféra, solidní výprava, relativně svižné tempo a atraktivní téma. V hlavní roli se snaží obstojný Nicholas Hoult, jemuž sekundují Lily CollinsCraig RobertsColm Meaney nebo Derek Jacobi. Pro fanoušky slavné ságy lehké zklamání.

Zajímavost: Před uvedením filmu se rodina J. R. R. Tolkiena od jeho obsahu distrancovala.

Oficiální trailer filmu Tolkien / Tolkien


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY