Kinopremiéry: Rozhněvaný muž má čas poznat psa Gumpa, který ho naučil žít

Vydáno: 21.07.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Vertical Ent.

Tento týden je v kinech novinkově hodně silný, protože startují třeba thrillery Guye Ritchieho Rozhněvaný muž a M. Nighta Shyamalana Čas nebo pokračování animovaných Croodsových. Český divák ale určitě nepohrdne ani psem Gumpem.
Rozhněvaný muž (Wrath of Man) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Rozhněvaný muž / Wrath of Man
© Vertical Entertainment
Poctivé akční filmy jako by v posledních letech zažívaly znovuzrození a postupně se vrací do kin. Zástupcem žánru je i nejnovější počin Guye Ritchieho, který v něm dle všeho trochu rezignoval na své tradiční postupy a místo černohumorné gangsterky natočil staromilský a prý i dost brutální, nekompromisní a přímočarý akční film. Jeho hlavní hvězdou je Jason Statham, kterého ze známějších tváří doplňují ještě Josh HartnettScott Eastwood nebo Andy García. Ohlasy jsou nadšené a hovoří o závanu starých časů a naprosto parádní podívané. Premiéra týdne.

Synopse: Do bezpečnostní firmy přichází nový zaměstnanec, který se představuje pouze písmenem H. (Jason Statham). Při jedné loupeži okamžitě zareaguje a pachatele zneškodní poměrně speciálním způsobem. Kdo je tento tajemný muž a jaká je jeho minulost? Los Angeles čeká ukrutně dlouhá noc.

Zajímavost: Zvláštní efekty vytvářelo pražské studio Magiclab.

Oficiální český trailer filmu Rozhněvaný muž / Wrath of Man
Čas (Old) (CinemArt)

Český plakát filmu Čas / Old
© CinemArt
Kdysi vzývaný režisér a scenárista M. Night Shyamalan dokázal před pár lety vstát z klinické smrti a ukázal, že je schopen ještě natočit příjemný thriller s překvapivou pointou. Jeho nejnovější počin by mohl být něčím podobným, protože jeho zápletka vypadá dost originálně a zajímavě. Ohlasy tedy zatím neexistují, takže stejně tak může jít o šlápnutí vedle, věřme ale, že tentokráte se indický tvůrce ukáže v lepším světle. Slibné je i obsazení, v němž se objeví Gael García BernalVicky KriepsRufus Sewell nebo Thomasin McKenzie. Uvidíme, zda půjde o průšvih, nebo o zdařilou komorní záležitost. Tajemná premiéra.

Synopse: Pro rodinu s dvěma malými dětmi to měla být dovolená snů. Luxusní hotel v tropickém ráji a hoteliérův tip na tajnou pláž. Ta na první pohled nemá chybu, protože je nádherně písčitá, obklopená skalami a moře je blankytně modré. Jenže z velkého davu turistů to vypadá, že tip na tuhle pláž nebyl až tak tajný. To zas takový problém není, horší je ale to, že děti na pláži najdou opuštěné věci patřící jiným hostům hotelu a z moře navíc vyloví mrtvolu. Než se všichni vzpamatují ze šoku, čeká je ještě větší otřes - všichni totiž náhle nevysvětlitelně rychle stárnou, což tedy znamená, že z dětí jsou rázem teenageři na prahu dospělosti. Všem na pláži tak začíná být jasné, že pokud se chtějí dožít večera, musí rychle z pláže pryč. Jenže právě to nějak nejde.

Zajímavost: Snímek je adaptací grafického románu Pierrea-Oscara Lévyho Sandcastle.

Oficiální český trailer filmu Čas / Old
Croodsovi: Nový věk (The Croods: A New Age) (CinemArt)

Český plakát filmu Croodsovi: Nový věk / The Croods: A New Age
© CinemArt
Sedm let trvalo, než se animovaná pravěká rodina, která se nehnula ze své jeskyně, dočkala pokračování. To už ji z jeskyně vyhnalo, ale jinak se nedá očekávat nic originálního, protože to vypadá, že se pojede v klasických kolejích dvojek, to znamená více postav, více humoru, více téhož. Režii tentokráte obstaral na velkém plátně debutující Joel Crawford, hvězdné hlasy, které bohužel kvůli dabingu v tuzemsku neuslyšíme, se ale vrátily. Podle reakcí se zdá, že půjde o solidní snímek, který sice nebude tak zábavný jako předchůdce, pořád se ale má o co opřít a nemělo by jít ani o ztracený čas pro dospělé. Premiéra pro celou rodinu.

Synopse: Za zaostalost rodiny Croodsových jednoznačně může táta Grug, který všem bránil v osobním rozvoji, protože v jeskyni je nejlépe. Když konečně všichni překonali strach a tátův odpor, zjistili, že svět je báječné místo k životu, když máte štěstí a narazíte na úrodný a bezpečný plácek. Croodsovi konečně takové místo našli. Mělo ale nevýhodu, protože na něm už žila rodina Lepšíkových, jejichž příjmení už napovídá, že jsou na úplně jiné úrovni než zaostalí Croodsovi. Hned od počátku to mezi oběma rodinami skřípe a vypukne mezi nimi nelítostný boj o místo.

Oficiální český trailer filmu Croodsovi: Nový věk / The Croods: A New Age
Snake Eyes: G.I. Joe Origins (Snake Eyes: G.I. Joe Origins) (CinemArt)

Český plakát filmu Snake Eyes: G.I. Joe Origins / Snake Eyes: G.I. Joe Origins
© CinemArt
Už z názvu je znalejším divákům jasné, o co v akčním snímku půjde. Ti, kteří se tzv nechytají, se stejně na film nepodívají, takže půjde o vysloveně fanouškovskou záležitost a snahu oživit jednu skoro mrtvou ságu, která se zatím dočkala pouze dvou dílů, jejichž kvalita byla hodně nevyrovnaná a ani finančně nešlo o kdovíjaký úspěch. Režii dostal na starost rutinér Robert Schwentke, který láká hlavně na akci a na poměrně dobře vypadající trailery. V hlavní roli se objeví Henry Golding, kterého doplňují třeba Samara Weaving nebo Iko Uwais. Ohlasy zatím neexistují, takže opět platí, že tohle může skončit všelijak.

Synopse: Hlavní motivací pro muže přezdívaného Snake Eyes (Henry Golding) k tomu, aby celý život zasvětil fyzické likvidaci grázlů všeho druhu, byla stará dobrá pomsta. Po násilné smrti otce se vydal na nebezpečnou cestu, na které naštěstí potkal Tommyho známého pod přezdívkou Storm Shadow (Andrew Koji), vznešeného japonského bojovníka, který ho vzal do své země a umožnil mu trénovat v řadách členů prastarého válečnického klanu. Tady poznává nová pravidla a řídí se různými kodexy, které mu dávají nový náhled na život. Přátelství s Tommym ho tato pravidla nutí dodržovat, jenže touha pomstít smrt otce ho neustále láká na scestí.

Oficiální český trailer filmu Snake Eyes: G.I. Joe Origins / Snake Eyes: G.I. Joe Origins
Total Recall (Total Recall) (Pannonia Ent.)

Český plakát filmu Total Recall / Total Recall
© Pannonia Entertainment CZ
S ročním zpožděním ke třicetiletému výročí se do kin vrací legendární sci-fi podle povídky Philipa K. Dicka. Nizozemský režisér Paul Verhoeven v něm tehdy spojil síly s Arnoldem Schwarzeneggerem, a jelikož byli oba na naprostém vrcholu, vzniklo jedinečné a nadčasové dílo, které není jen pouhou sci-fi, ale objevují se v něm prvky břitké společenské satiry a kritiky rozvinutého kapitalismu, černý humor a výborná akce. Tím nejlepším je ale naprosto bizarní a specifická atmosféra Marsu, která se musí "zažít" a vidět. V dalších rolích se pak objeví Sharon StoneRachel TicotinRonny Cox nebo Michael Ironside. Naprostá klasika v nově digitalizované podobě.

Synopse: Douglas Quaid (Arnold Schwarzenegger) je obyčejný stavební dělník, který žije poklidný život se svou ženou Lori (Sharon Stone). Jen v noci ho trápí noční můry, v nichž je na planetě Mars s neznámou ženou. Jeho život se zcela změní, když navštíví cestovní kancelář Recall, která nabízí virtuální cestování pomocí implantování vzpomínek. Douglas si vybere představu, že bude tajný agent na Marsu. Při implantaci vzpomínek však nastanou potíže a pracovníci kanceláře zjistí, že s jeho mozkem už někdo manipuloval. Tím ale jeho potíže teprve začínají.

Zajímavost: Jde o vůbec první film, v němž byl v rámci vize budoucnosti zobrazen tělesný skener lidí na letišti. Ve skutečnosti se začal používat až v roce 2009.

Český trailer restaurované verze filmu Total Recall / Total Recall
Teddy (Teddy) (Film Europe)

Český plakát filmu Teddy / Teddy
© Film Europe
Francouzský horor vypadá ze synopse totálně neoriginálně a vzhledem k tomu, že hodnocení prakticky neexistují, se velmi těžko odhaduje, zda známá zápletka je jen záminkou pro něco hlubšího a filozofičtějšího, nebo půjde opravdu o přímočarý příběh o proměně člověka v monstrum. Příliš nenapoví ani jména tvůrců, jimiž jsou Ludovic Boukherma a Zoran Boukherma, o moc moudřejší divák nebude ani po přečtení obsazení, v němž se nevyskytují žádné povědomé tváře. Uvidíme, zda se vůbec nějakých ohlasů dočkáme.

Synopse: Ve francouzských Pyrenejích zlobí místní vesničany přítomnost vlka. Dvacetiletý Teddy (Anthony Bajon) žije s adoptivním strýcem a pracuje jako výpomoc v masážním salonu. Jeho přítelkyně Rebecca (Christine Gautier) brzy maturuje a čeká ji zářná budoucnost. Jenže při začínajícím létě mladíka za úplňku poškrábe neznámá šelma v lese. Postupem času ho začínají přemáhat zvířecí pudy.

Český trailer filmu Teddy / Teddy
Gump - pes, který naučil lidi žít (Bioscop)

Plakát filmu  / Gump - pes, který naučil lidi žít
© Bioscop
Český rodinný snímek vychází z knižní předlohy Filipa Rožka a jednoznačně spoléhá na kouzlo a roztomilost titulního psa. Navíc jde o jeden z mála tuzemských počinů (ne-li ten vůbec jediný), kde je hlavní pozornost směřována na zvířecího hrdinu a jeho osudy. Ze synopse sice divák příliš moudrý nebude, ale lze si domyslet, že půjde o typicky hřejivý a možná i dojemný snímek o psech a jejich majitelích a majitelkách. O režii, a jak je jeho zvykem i kameru, se postaral F. A. Brabec, který si sehnal hvězdné obsazení, v němž dostali důvěru Boleslav PolívkaEva HolubováIvana ChýlkováKarel RodenJana Plodková nebo Richard Krajčo. Komentáře ani recenze zatím neexistují, ty ale asi bude řešit málokdo. Dost možná hit následujících týdnů.

Synopse: Příběh psa Gumpa je o hledání psího štěstí a také o překážkách a pastech na cestě k tomu správnému člověku. O síle a nezlomnosti, která se ukrývá v každém psovi. Až teprve, když chce někdo páníčkovi, nebo paničce ublížit, poznají mnozí z nich, jak silné má jejich pes srdce a co jeho láska k nim znamená. Co ale člověk v psím srdci zničí, může uzdravit zase jen člověk.

Zajímavost: Psi, kteří se objeví, jsou vesměs z útulku a neměli žádný výcvik.

Originální trailer filmu Gump - pes, který naučil lidi žít
Svéráz českého rybolovu (Aerofilms)

Plakát filmu  / Svéráz českého rybolovu
© Aerofilms
Rybolov je v Česku poměrně populární, nikdy se ale nestal úplným fenoménem, tudíž není divu, že o něm moc dokumentů nevzniklo. To se snaží napravit debutující režisérka a scenáristka Ivana Pauerová Miloševičová, která ve svém počinu sleduje šestici mužů, která se vydává lovit ryby do dalekého Norska. Pokusí se odhalit, v čem spočívá kouzlo rybaření a dát nahlédnout do duše těch, kteří mu zcela propadli. Ohlasy dosud neexistují, takže se opět těžko odhaduje, zda autorka nabídne nějaký přesah, nebo se bude soustředit jen na zachycení celé expedice. Milovníci podobných dobrodružství si určitě snímek nenechají ujít.

Synopse: Parta šesti dobrosrdečných chlapů vyráží do Norska na dalekou cestu za rybami. Sbalí rybářské pruty, nepromokavé bundy, smažené řízky a kartony piv a dají na čas sbohem svým ženám, partnerkám, hospodám a domovům. Moře jim poskytuje svobodu a touha plnit sny je žene vstříc kapitálnímu úlovku. Nejdříve se ale musí vypořádat se špatným počasím, nespolehlivou technikou i vlastními přešlapy.

Originální trailer filmu Svéráz českého rybolovu


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY