Kinopremiéry: Black Widow a Lavi společně naskočili na palubu

Vydáno: 07.07.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Impawards

Jasnou premiérou tohoto týdne je sólové dobrodružství komiksové Black Widow v podání Scarlett Johansson. A konkurenci prakticky nemá, protože zbytek novinek tvoří komorní a různorodé evropské snímky.
Black Widow (Black Widow) (Falcon)

Český plakát filmu Black Widow / Black Widow
© Falcon
Jako jedna z mála oblíbených Avengers ještě Black Widow alias Natasha Romanoff neměla svůj origin. To se teď změnilo a právě tato marvelovka přichází do kin jako první velká komiksovka po více než roce. Režie se ujala málo známá Cate Shortland, nejvíc ale stejně kromě značky naláká obsazení, v němž hraje prim Scarlett Johansson, kterou doplňují Florence PughDavid HarbourRachel Weisz nebo William Hurt. Ohlasy ani komentáře zatím neexistují, to ale asi trápí jen málokoho, protože divácký zájem bude enormní. Zřejmě první velký kasovní trhák doby postkoronavirové. Jasná premiéra týdne.

Synopse: Skupina velmi nebezpečných lidí odhalila už téměř zapomenutou minulost Natashi Romanoff (Scarlett Johansson). Proto se superhrdinka musí vydat napříč celým světem. V patách má však Taskmastera, neúprosného zabijáka, jehož jediným úkolem je zničit Black Widow.

Zajímavost: Natasha Romanoff se poprvé objevila v komiksu Tales of Suspense č. 52.

Oficiální český trailer filmu Black Widow / Black Widow
Zkrať to, zlato (Long Short Story) (Bioscop)

Český plakát filmu Zkrať to, zlato / Long Short Story
© Bioscop
Australských filmů se v tuzemských kinech zase tolik neobjevuje, proto je poměrně unikátní, že tento týden se jeden na jejich programy dostal. Konkrétně jde o romantickou komedii, která sice nemá nijak originální námět, ten je ale pořád atraktivní, a když se s ním umí pracovat, vznikne solidní podívaná. Režie a scénáře se chopil zkušený, avšak méně známý herec Josh Lawson, který si ve snímku zahrál jednu z rolí. Ty hlavní ale přenechal Rafeu Spallovi a Zahře Newman. Ohlasů je zatím naprosté minimum, ale shodují se na tom, že jde o lehce nadprůměrnou podívanou, která by neměla nikoho zklamat. Tak uvidíme.

Synopse: Teddy (Rafe Spall) se den po svatbě probudí, aby zjistil, že uplynul celý rok. Zmatený velmi brzy zjistí, že se tahle situace bude opakovat každé ráno, kdy ztratí rok svého života. Po prvotním šoku si uvědomí, že především musí využít každou chvilku, aby neztratil svou životní lásku.

Český trailer filmu Zkrať to, zlato / Long Short Story
Annette (Annette) (Aerofilms)

Český plakát filmu Annette / Annette
© Aerofilms
Koprodukční muzikál sice působí ze synopse tak trochu zvláštně a rozpačitě, po přečtení jména tvůrce se ale znalejšímu publiku leccos objasní. Režisérem je totiž svérázný Léos Carax, který má na podobně divné filmy patent, a i když tentokrát není autorem scénáře, na věci se toho moc nemění. Ohlasy ani recenze zatím neexistují, dají se ale očekávat trochu větší tvůrčí ambice, protože jde o divácky přístupnější žánr, autor se rozhodl pro natáčení v angličtině a hlavní role obsadili Adam Driver a Marion Cotillard. Závěrem se sluší dodat, že tento snímek je tím, který zahájí letošní festival v Cannes.

Synopse: Stand-up komik s ostrým smyslem pro humor Henry (Adam Driver) se zamiluje do světoznámé operní pěvkyně Ann (Marion Cotillard). Ve světle reflektorů jsou dokonalým párem, jenže když se jim narodí holčička Annette s výjimečným darem, obrátí se jim život naruby.

Zajímavost: Hlavní role byla nabídnuta Kristen Stewart, ta ji ale musela odmítnout, protože neumí zpívat.

Český trailer filmu Annette / Annette
Na palubu! (Á l’abordage) (Artcam Films)

Český plakát filmu Na palubu! / À l'abordage
© Artcam
Už loni byla v rámci minifestivalu Tady Vary, který nahrazoval regulérní karlovarský festival, k vidění francouzská komedie, která nyní míří do širší distribuce. Co od ní čekat je ale záhada, protože hodnocení je naprosté minimum a režiséra a spoluscenáristu Guillaumea Braca také moc diváků nezná. S obsazením to není o moc lepší, protože v něm se objevují vesměs debutanti, takže by se mohl dostavit alespoň pocit autenticity. Víc asi netřeba dodávat.

Synopse: Měla to být jednorázová spolujízda, už v Paříži se to ale vše zkomplikovalo, protože místo očekávaných slečen obsadili sedadla Edouardova (Édouard Sulpice) auta zavalitý dobrák Chérif (Salif Cissé) a hovorný frajírek Félix (Eric Nantchouang). Úzkostlivý mamánek za volantem se stává mimoděčným pasažérem Félixova romantického nápadu překvapit na venkově dívku, se kterou kdysi prožil vášnivý letní románek.

Český trailer filmu Na palubu! / Á l’abordage
Pod hvězdami Paříže (Sous les étoiles de Paris) (Bohemia MP)

Český plakát filmu Pod hvězdami Paříže / Sous les étoiles de Paris
© Cinemax
Francouzské drama ze synopse nevypadá nikterak originálně a spíše to vypadá, že půjde o klasické sociální drama s hrdiny na okraji společnosti. A to je asi to jediné relevantní, co se dá napsat, protože znovu platí, že tvůrci jsou vesměs neznámí. Režírující Claus Drexel natočil poslední film před dvanácti lety a snad jen opravdový znalec francouzské kinematografdie pozná Catherine Frot v titulní roli. I v tomto případě platí, že ohlasy ani komentáře zatím neexistují a ani se nedá čekat, že by se to po premiéře nějak výrazně změnilo. Další premiéra do klubových kin.

Synopse: Samotářský život Christine (Catherine Frot) se skládá ze shánění jídla a toulání se po zmrzlých pařížských ulicích. Když se jednoho zimního večera vrátí do svého úkrytu, najde tam plačícího chlapce, který neumí ani slovo francouzsky. Postupně se jí podaří zjistit, že chlapec se jmenuje Suli (Mahamadou Yaffa) a pochází z Burkiny Faso, odkud uprchl se svou matkou. Tu ale zadržela imigrační policie a on zůstal sám. Christine se mu rozhodně pomoci a společně se tak vydávají na strastiplnou cestu pařížským podsvětím, na jejímž koci se snad chlapec sejde se svou matkou.

Český trailer filmu Pod hvězdami Paříže / Sous les étoiles de Paris 
Delete History (Effacer l’historique) (Film Europe)

Český plakát filmu Delete History / Effacer l'historique
© Film Europe
Francouzsko-belgická komedie má poměrně zajímavý námět, který reflektuje dnešní dobu plnou sociálních sítí. I v tomto případě platí, že je to to jediné, nač lze tuzemské publikum lákat. Režijní a scenáristické duo Benoît Delépine a Gustave de Kervern nepatří k těm úplně nejznámějším a v obsazení se snad kromě Benoîta Poelvoordea taktéž neobjeví nikdo extra povědomý. Ohlasů a komentářů v tomto případě ale existuje docela dost a bohužel hovoří o promarněném potenciálu a klouzání po povrchu, které se nechce pouštět do hlubších úvah o současné společnosti. Zájemci by tak tedy neměli moc očekávat.

Synopse: Trojice sousedů z předměstí se vyrovnává s důsledky moderního světa sociálních sítí. Marie (Blanche Gardin) může kvůli sexuální nahrávce ztratit respekt svého syna, Bertrandova (Denis Podalydès) dcera je oběť online šikany, Christine (Corinne Masiero) zase odmítá narůst Uber hodnocení. S pomocí skutečného hackera se odhodlají bojovat s mocnými větrnými mlýny současného života, s technologickými giganty.

Oficiální český trailer filmu Delete History / Effacer l’historique
Maxinožka 2 (Bigfoot Family) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Maxinožka 2 / Bigfoot Family
© Cinemax
Pokračování belgicko-francouzského animovaného dobrodružství evidentně cílí hlavně na ty nejmenší a asi se nedá očekávat nějaká sofistikovaná zábava i pro dospělé. Zahraniční ohlasy tomu vesměs napovídají, protože hodnocení se pohybují pod hranicí lehkého nadprůměru a hovoří o naprosto standardní záležitosti. Režijně se vrátila dvojice Jeremy Degruson a Ben Stassen, takže se opravdu s nějakými zásadními změnami počítat nedá. Tentokrát ani tuzemský divák nemusí litovat povinného dabingu, protože v originálním znění nezní žádná hvězda. Premiéra, která bez dětí nemá smysl.

Synopse: Adamův tatínek je nyní velmi slavný, čehož chce využít ke změně světa. Kontaktuje ho nevládní organizace, aby pomohl chránit největší přírodní rezervaci před znečištěním ropnou společností. Jenže táta jednoho dne zmizí a Maxinožka se svými přáteli musí udělat vše, aby ho našli a zachránili.

Oficiální český trailer filmu Maxinožka 2 / Bigfoot Family
Ubal a zmiz (CinemArt)

Plakát filmu  / Ubal a zmiz
© CinemArt
Tuzemská komedie už ze synopse vypadá jako variace na gangsterky Guye Ritchieho, což přiznává i režijní a scenáristický debutant Adam Hobzik. V našich končinách ale něco podobného může znít dost děsivě, protože kvalita může být všelijaká. Ohlasy zatím neexistují a nedá se předpokládat, že by se to krátce před uvedením výrazně změnilo. Obsazení je sympaticky složené z neokoukaných herců, jakými jsou třeba Matouš RumlJanek Gregor nebo Duy Anh Tran, kterým sekundují známější tváře, mezi nimiž nechybí Karel DobrýMartin HofmannLeoš Noha nebo Tomáš Matonoha. Jak to ale celé dopadne, se musí divák nechat překvapit.

Synopse: Mireček (Matouš Ruml) a Vilém (Janek Gregor) se živí pěstováním trávy a na stole jim teď přistane nabídka, kterou nemohou odmítnout. Prodat veškeré zásoby za jedinou noc. Jenže když uzavřou obchod s nebezpečným Bulharem (Predrag Bjelac) a jeho pravou rukou (Karel Dobrý), zjistí, že jim někdo vykradl pěstírnu. Rázem tak mají pár hodin na to, aby zachránili nejen kšeft roku, ale i svoje malíčky.

Oficiální trailer filmu Ubal a zmiz
Vyšehrad: Seryjál (Bioscop)

Plakát filmu  / Vyšehrad: Seryjál
© CSFD
Před pěti lety český internet ovládl příchod seriálu o vysloužilém fotbalistovi, který velmi vtipně reflektoval některé kauzy tuzemského fotbalu a objevilo se v něm i několik skutečných fotbalistů. Nyní se autoři rozhodli, že do kin vyšlou kompletní seriál, který vzhledem ke krátké stopáži každého dílu nedosáhne ani hodiny a půl, což je docela sympatické. Ti, kteří ho znají nazpaměť, by ale měli zbystřit, protože tvůrci ho obohatili několika ukázkami z chystaného celovečerního filmu, dali si práci s novým mixem zvuku a vylepšenou obrazovou kvalitou. Hlavní roli ztvárnil a pár epizod natočil Jakub Štáfek, který se o režii podělil s Martinem Koppem, dále pak hrají třeba Jakub PrachařJaromír Nosek nebo Ondřej Pavelka. Premiéra, v níž každý bude vědět, do čeho jde.

Synopse: Zkrachovalý fotbalista Lavi (Jakub Štáfek) se ocitl v možná vůbec nejhorší situaci svého života. Svlečený jen v tílku a trenkách, ohořelý a dobitý sedí spoutaný na židli v připravené mučírně a snaží se vzpomenout, co ho do této situace přivedlo. Byl to snad samotný příchod do Vyšehradu? Došla s ním šéfovi klubu trpělivost a rozhodl se ho zbavit? Nebo na něj ty dva maskované týpky poslal někdo úplně jiný?

Originální teaser filmu Vyšehrad: Seryjál
Mazel a tajemství lesa (Bontonfilm)

Plakát filmu  / Mazel a tajemství lesa
© KZMJ
Filmy pro děti a mládež u nás mají dlouhou tradici, v posledních letech se ale tolik netočí. To se snaží změnit režírující Petr Oukropec, který v koprodukci s Německem a Slovenskem natočil snímek, který by dle synopse měl být jakousi ekologickou agitkou. Jak to ale nakonec celé je, je těžké odhadovat, protože ohlasů je naprosté minimum a jsou navíc dost rozpačité. Divák se tak nemá moc čeho chytit, protože ani obsazení není tvořeno zásadně známými tvářemi, mezi nimiž jsou výjimkou snad jen Kristýna Boková a Ester Geislerová. Zřejmě premiéra pro celou rodinu.

Synopse: Děti ze skautského oddílu tráví letní prázdniny na místě, které je ukryto v horách romantické lesní oblasti. Tři týdny žijí jako divoši - spí v týpí, myjí se v potoce, vaří svá jídla na ohni a baví se v lese kolem. Letos však přicházejí skauti do svého lesa naposledy, protože kvůli plánům těžit lithium zmizí tato divočina navždy.

Originální trailer filmu Mazel a tajemství lesa


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY