TV tipy: Zmizelá favoritka Eurovize si musí dávat pozor na Boba Dylana

Vydáno: 21.05.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Konec května je v televizích premiérově zajímavý a poměrně bohatý. Z atraktivní nabídky určitě stojí za vyzdvihnutí uvedení výtečného thrilleru Zmizelá, oceňované dramedie Lady Bird a oscarového historického dramatu Favoritka.
Eurosong: Příběh skupiny Fire Saga (Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga) (pátek 21. 5., ČT2, 20.00 - 22.05)

Plakát filmu Eurosong:  Příběh skupiny Fire Saga / Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga
© Impawards
U příležitosti dalšího ročníku velké hudební show Eurovize se do televizí dostává loňská hudební komedie, která ji částečně paroduje a částečně jí skládá poctu. Režírující David Dobkin se v ní nepouštěl do nějaké přehnané satiry a spolehl se spíše na příjemnou a zábavnou atmosféru, z níž je znát obrovský nadhled. K tomu pak přidal i svižné tempo, chytlavé písně a nikterak náročný příběh, který je oslavou určité naivity a kýče optimismu, snílkovství i směšnosti, kterou podobně velké show nabízí. Vzhledem k tomu, že jde o zámořský počin, dokázali tvůrci zachytit celkovou bizarnost, která je s touto události vždy spojena, nikdy ale nic lacině neshazují. Dojem výrazně zlepšují i kouzelné islandské lokace. Titulní role výborně ztvárňují Will Ferrell a Rachel McAdams, které doplňují třeba Dan StevensMikael Persbrandt nebo Pierce Brosnan. Kdyby to celé bylo malinko odvážnější, o něco kratší a možná i vtipnější, dojmy by byly asi o něco lepší. Příjemná oddechovka na páteční večer.

Zajímavost: Menší role si zahrálo i šest vítězů Eurovize.

Oficiální trailer filmu Eurosong: Příběh skupiny Fire Saga / Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga 
Zmizelá (Gone Girl) (sobota 22. 5., Nova, 21.55 - 00.55 / pondělí 24. 5., Nova Cinema, 00.25 - 03.00 / úterý 25. 5., 01.50 - 05.20)

Český plakát filmu Zmizelá / Gone Girl
© Facebook tvůrce
Sedm let stará adaptace románu Gillian Flynn, která k ní sama napsala i scénář, za knihou vůbec nezaostává a je podobně výtečná jako ona. Režírující David Fincher v ní znovu vsadil na svou chladnou a odosobněnou režii, která se k tématu báječně hodí, protože divák v ní nemůže nikomu stranit. K tomu přispívá i střídání záměrně nevěrohodných vypravěčů, které mu umožní rozehrát s publikem hru, v níž některé zásadní zvraty prozradí předem, jiné ale až ve chvíli, kdy už nejdou odkládat. Tím pádem je vše svěží a nenudí. Jak bývá u slavného tvůrce zvykem, precizně mu funguje souhra vizuálna s hudbou dvojice Trent ReznorAtticus Ross, z níž vzniká hypnotická a mnohdy znepokojivá atmosféra. Titulní roli ztvárnila uhrančivá, zcela přesná a na Oscara nominovaná Rosamund Pike, které sekunduje především Ben Affleck, jehož tradiční topornost je tentokrát zcela záměrná, objeví se ale též Neil Patrick Harris nebo Tyler Perry. Decentními vadami na kráse budiž přetažená stopáž a absence působivější pointy a emočně silného momentu. Jeden z tipů týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi.   

Zajímavost: Affleck se kvůli touze spolupracovat s Fincherem vzdal režie snímku.

Oficiální český trailer filmu Zmizelá / Gone Girl
Dej si pozor! (Better Watch Out) (sobota 22. 5., Nova Cinema, 22.25 - 00.05 / pondělí 24. 5., 03.00 - 04.20)

Plakát filmu Dej si pozor! / Better Watch Out
© Teaser Trailer
Australsko-americký komediální horor tuzemská kina zcela minul a dodnes se oficiálně velmi špatně shání. Režisér a spoluscenárista Chris Peckover se v něm spolehl na huntou atmosféru a poměrně otřepanou zápletku, kterou se ovšem nebál ozvláštnit několika zajímavými a nečekanými zvraty. Všemu navíc vyměřil snesitelnou a střídmou stopáž a nasadil i relativně svižné tempo. Potěší též to, že funguje i humor, který tedy není nijak moc nápaditý ani třeskutě vtipný, atmosféru ale příjemně odlehčí. Dojem určité autenticity zajišťuje i vesměs neznámé obsazení, jemuž dominuje skvělý Levi Miller, z povědomějších tváří se objeví jen Virginia Madsen. Co ale výsledku bohužel zoufale chybí, je větší brutalita a více krvavých scén, o což si snímek několikrát vysloveně říká. Tím pádem působí zbytečně sterilně a někdy až nechtěně směšně. Nenápadný tip, který je tím lepší, čím méně toho o něm divák předem ví.  

Zajímavost: Původně se měl film jmenovat Safe Neighborhood

Oficiální trailer filmu Dej si pozor! / Better Watch Out
Mustang (Mustang) (sobota 22. 5., ČT art, 23.20 - 00.55)

Český plakát filmu Mustang / Mustang
© Facebook tvůrce
Francouzsko-německo-turecko-katarské drama se před pěti lety objevilo i v našich kinech, kterými prošumělo a nesetkalo se s větším diváckým ohlasem. To je ale logické, protože celovečerně debutující režisérka a spoluscenáristka Deniz Gamze Ergüven v něm natočila typicky festivalový počin, což znamená, že hodnocení jsou rozporuplná a dost odlišná. Někteří kritizují hodně pomalé tempo, ústřední příběh, který má poukazovat na nesmyslnost některých náboženských tradic i celkové ladění, kterému chybí větší náboj. Dost početná skupina ale právě tohle velebí a hovoří o tom, že se snímek sice tváří povrchně, říká toho ale hodně o islámském světě a jeho kultuře, vytváří výbornou atmosféru a opírá se o pocit autenticity. Všichni se ale vesměs shodují na tom, že ruční kamera výsledku spíše škodí a dělá ho zbytečně akčním a na tom, že všechny hlavní představitelky jsou sympatické a příjemně civilní. Je tak jasné, že snímek není pro každého, vzhledem ke krátké stopáži ale za zkoušku určitě stojí. Tip pro náročnější publikum, o němž se rozepisuje naše recenze.

Zajímavost: Snímek reprezentoval Francii v boji o cizojazyčného Oscara 2016.

Oficiální český trailer filmu Mustang / Mustang
Slavní jezdci (The Glory Guys) (neděle 23. 5., ČT2, 20.00 - 21.55)

Plakát filmu Slavní jezdci / The Glory Guys
© IMDb
Nejen u nás skoro neznámý western z poloviny šedesátých let je z dnešního pohledu nejzajímavější tím, že jeho scénář napsal legendární Sam Peckinpah. Výsledek tak není úplně obyčejnou žánrovkou, ale spíše válečným snímkem, který se drží zaběhnutých schémat. Příběh je naštěstí velmi dobře vystavený a napsaný, protože přivádí na scénu hned několik zajímavých postav, sestává z výborných dialogů a funguje v něm i poměrně zásadní milostná linie. Škoda, že režie připadla Arnoldu Lavenovi, kterému místy chybí napětí, stopáž vyměřil o něco delší, než by se slušelo a ani akci nezvládl tak precizně, na druhou stranu jí tu není tolik. Dobová atmosféra je ale výborná, navíc ji dotváří skvělá hudba a velmi dobrá kamera. V neokoukaném obsazení se objeví mimo jiné Tom TryonHarve PresnellSenta BergerJames Caan nebo Andrew Duggan. Zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Během příprav filmu vyhořel Peckinpahův dům v Malibu, přičemž tvůrce při záchraně scénáře riskoval v plamenech život.

Ukázka z filmu Slavní jezdci / The Glory Guys
Lady Bird (Lady Bird) (pondělí 24. 5., Nova Cinema, 22.15 - 00.00 / středa 26. 5., 00.35 - 02.20 / čtvrtek 27. 5., 02.50 - 04.30)

Český plakát filmu Lady Bird / Lady Bird
© Facebook tvůrce
Čtyři roky staré komediální drama se o něco lepšímu hodnocení těší na zahraničních databázích, což může být dáno větší náročností tuzemského, potažmo evropského publika. Na Oscara nominovaná režisérka a scenáristka Greta Gerwig v něm spoléhá na absolutní jistotu a vůbec ničím nepřekvapí. Nastoluje pomalejší tempo, nikdy úplně nestrhne a nenabídne ani žádnou vyčnívající scénu. Úplně špatně to není, protože příběh tím pádem drží u sebe, je konzistentní, vesměs dává smysl a působí zcela přirozeně. Jinak ale nedokáže ničím zásadně zaujmout, protože vše bylo už někdy zpracováno a leckdy i lépe. Ve slabších momentech tak drží film nad vodou výborné obsazení, jemuž kraluje na Oscara nominovaná a naprosto suverénní Saoirse Ronan, kterou doplňují například taktéž na Oscara nominovaná Laurie MetcalfLucas Hedges a Timothée Chalamet. Výsledku pomáhá i krátká stopáž, v níž je prostor jen na to nejpodstatnější. Další z tipů týdne, o němž se dozvíte v naší recenzi.

Zajímavost: Ronan si barvila vlasy červenou barvou a na radu režisérky nenosila make-up.

Oficiální český trailer filmu Lady Bird / Lady Bird
Bob Dylan: No Direction Home (No Direction Home: Bob Dylan) (pondělí 24. 5., ČT art, 20.15 - 23.40)

Plakát filmu Bob Dylan: No Direction Home / No Direction Home: Bob Dylan
© IMDb
Hudební dokument o legendě folku, ale též básníkovi, spisovatelovi a aktivistovi vznikl sice před patnácti lety, je ale pořád aktuální. Režírující Martin Scorsese v něm totiž na opravdu velkém prostoru, protože monstrózní stopáž v něm o dvacet minut překračuje tři hodiny, odvypráví vše, co je podstatné k pochopení složité osobnosti držitele Nobelovy ceny za literaturu. Pouští se i do zasazování do historických souvislostí, což znamená, že jde i o výstižný obraz doby zachycující naprosto jedinečnou atmosféru. Kromě samotného aktéra v něm promluví i mnoho dalších slavných osobností, přesto nejde o tradiční přehlídku tzv. mluvících hlav. Autor však vyžaduje alespoň minimální znalost Dylanova díla, protože mnoho věcí považuje za automatické a nevysvětlí je. Největším pozitivem budiž fakt, že dokument plně uspokojí jak ty, kteří o písničkáři vědí naprosté minimum, tak i jeho oddané fanoušky, kteří mají doma každé jeho album. Portrét legendy od legendy.     

Zajímavost: Scorsese získal od umělcova managementu přístup do všech souvisejících archivů, což Dylan nikomu nikdy neumožnil.

Originální trailer filmu Bob Dylan: No Direction Home / No Direction Home: Bob Dylan
Spravedlnost pro mou dceru (Au nom de ma fille) (úterý 25. 5., Prima Max, 16.10 - 18.05 / středa 26. 5., 11.25 - 13.20)

Český plakát filmu Spravedlnost pro mou dceru / Au nom de ma fille
© Facebook tvůrce
Před pěti lety se francouzsko-německé drama objevilo i v nabídce zdejších kin, vzhledem k distribuční firmě se mu ale nedostalo tolik pozornosti. Režisér a scenárista Vincent Garenq v něm měl trochu usnadněnou práci, protože měl k dispozici příběh podle skutečné události, který nikoho nenechá chladným a každého příčetného diváka, který cítí emoce, rozčílí. A možná právě na to spoléhal, protože už ničím jiným zásadně nezaujme a bohatě mu stačí udržovat hutnější atmosféru, svižnější tempo a vše poctivě odvyprávět. V hlavní roli se navíc mohl spolehnout na jako vždy velmi dobrého Daniela Auteuila, jehož neméně skvěle doplnil Sebastian Koch. Vzhledem k tomu, že celá kauza se odehrávala třicet let, překvapí extrémně krátká stopáž, která se bohužel nedokáže dostat do úplné příběhové hloubky a v rámci různých zkratek se nevyvaruje ani několika nelogičnostem. Tip, který by zasloužil lepší vysílací čas.   

Zajímavost: Natáčení bylo zahájeno 20. října 2014.

Oficiální český trailer filmu Spravedlnost pro mou dceru / Au nom de ma fille
Todo modo (Todo modo) (úterý 25. 5., ČT art, 23.05 - 01.15)

Plakát filmu Todo modo / Todo modo
© IMDb
Italský thriller z druhé poloviny sedmdesátých let je v našich končinách absolutně neznámý. A je to obrovská škoda, protože režisér a scenárista Elio Petri v něm natočil komorní, ale extrémně působivou žánrovku, která jen málokoho nezasáhne. Největší důraz kladl na atmosféru, která je v dobrém slova smyslu nepříjemná, hodně hustá a vzhledem k tomu, že děj se odehrává v jediném bunkru, taky totálně klaustrofobická. I když vychází z jednoduché premisy, udrží diváckou pozornost po celou dobu, protože tvůrce se nebojí určité sociální a náboženské kritiky, navíc disponuje výborně vymyšlenými a zároveň nesympatickými a vysloveně prohnilými postavami. Pohrává si také s diváckým očekáváním, protože nikdy zcela neodhalí, proč se všichni sešli. Výsledek by byl poloviční bez dobrého obsazení, které se povedlo na výbornou a obzvláště fenomenální jsou v něm Gian Maria Volontè a Marcello Mastroianni. Opomíjený a silný počin.

Zajímavost: Snímek vychází ze stejnojmenné detektivní předlohy Leonarda Sciasciy.

Originální trailer filmu Todo modo / Todo modo
Favoritka (The Favourite) (čtvrtek 27. 5., Prima Max, 22.00 - 00.25)

Český plakát filmu Favoritka / The Favourite
© Facebook tvůrce
Koprodukční historické drama je sice na tzv. mainstream trochu zvláštní, přesto jde o divácky nejpřístupnější počin na Oscara nominovaného řeckého režiséra Yorgose Lanthimose. Ten od první chvíle vsází na fantastickou dobovou atmosféru a výtečnou a taktéž na Oscara nominovanou kameru, možná překvapivě upozaďuje výpravu, která není tak výrazná, přesto se společně s kostýmy dočkala oscarové nominace. Je to ovšem záměrné, protože přednost mají břitké, ironické, sarkastické a někdy až černohumorné dialogy, a precizní psychologie titulních hrdinek. K tomu přispívají i fantastické výkony trojice hlavních představitelek, z nichž Olivia Colman Oscara získala a Rachel Weisz a Emma Stone na něho byly nominovány. Netradiční je i to, že mužské postavy tu nehrají významnou roli a vše pouze karikaturně glosují. Stopáž asi mohla být kratší, to ale částečně kompenzuje celková nekonvenčnost a to, že na výsledku je znát, že tvůrcem je někdo, kdo "normální" filmy netočí. Poslední tip týdne, o němž více odhalí naše recenze

Zajímavost: Hudební doprovod je především barokního původu.

Oficiální český trailer filmu Favoritka / The Favourite


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY