Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Zmizelá

Recenze: Znepokojivá krimi Zmizelá je další brilantní fincherovka

Vydáno: 30.09.2014 15:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

David Fincher natočil adaptaci psychologické krimi Gillian Flynn, která mu sama napsala scénář, do hlavní role muže pátrajícího po zmizelé manželce obsadil Bena Afflecka a mezi diváky vyvolal vysoká očekávání. Dokázal je potvrdit?

ZmizeláRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 30.09.2014 15:00. David Fincher natočil adaptaci psychologické krimi Gillian Flynn, která mu sama napsala scénář, do hlavní role muže pátrajícího po zmizelé manželce obsadil Bena Afflecka a mezi diváky vyvolal vysoká očekávání. Dokázal je potvrdit? Hodnocení: 4.5

Zmizelá

Gone Girl
Drama / Tajemný / Thriller
USA, 2014 , 149 min.

Režie: David Fincher
Scénář: Gillian Flynn
Kamera: Jeff Cronenweth
Hudba: Trent Reznor, Atticus Ross
Herci: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Tyler Perry, Carrie Coon, Kim Dickens, Patrick Fugit, David Clennon, Lisa Banes, Missi Pyle, Emily Ratajkowski, Casey Rose Wilson, Lola Kirke, Boyd Holbrook, Sela Ward

Česká premiéra: 02.10.2014

Zmizelá hodnocení na Kinobox.cz: 84.65 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Konec roku se nezadržitelně blíží, a to ve filmovém světě znamená, že se na nás brzy začnou hrnout různé oscarovky a snímky, u nichž se počítá s potenciálním oceňováním (ačkoli u nás je uvidíme většinou začátkem roku následujícího). Faktem nicméně je, že závěr letopočtu 2014 má při vší úctě ke všem dalším titulům nejočekávanější už jen dva. Jedním z nich je psychologická krimi Zmizelá, která startuje v těchto dnech.

Fotografie z filmu Zmizelá / Gone Girl"Zmizelou" je manželka Nicka Dunna Amy, která se beze stopy ztratí právě v den jejich pátého výročí. A ač se manžel snaží, seč může a organizuje velké pátrací výpravy, rozhodně se nechová jako někdo, kdo utrpěl velkou ztrátu a v jeho výpovědích navíc mnoho věcí nesedí. Média se případu okamžitě chytí a sledují ho prakticky minutu po minutě, což nikomu na klidu nepřidá. Vyšetřující policisté se tak snaží odhalit pravdu, jak to vlastně s tímto vztahem bylo a zda má Nick se zmizením své ženy opravdu něco společného, jak naznačuje mnoho důkazů.

Film je adaptací stejnojmenného románu Gillian Flynn, který se velmi rychle stal (nejen) americkým bestsellerem a snáší se na něj samá chvála. Pokud ho neznáte (stejně jako zatím já), vřele doporučuji si o ději nic nezjišťovat a seznámit se jen s oficiální synopsí, která je v tomto případě výstižná a zcela dostačující. Je pravda, že se může zdát dost tuctová a zaměnitelná, proti čemuž vlastně nelze nic říct, jenže je tu jeden zásadní fakt, který náhled na věc zcela změní.

Režisérem filmu je totiž uznávaný David Fincher, jenž navíc dostal k dispozici scénář, který napsala sama autorka předlohy. A je opravdu fascinující sledovat, jak jeho styl, který se v posledních letech příliš nemění, stále funguje a nabízí nové možnosti, jak vyprávět příběh, aniž by se začal opakovat nebo vykrádat sám sebe. Hlavní devízou je v tomto případě právě příběh. 

Ben Affleck ve filmu Zmizelá / Gone GirlTen nahlíží na ústřední zápletku z pohledu manžela i ztracené manželky. A jelikož oba dva jsou přiznaně nevěrohodní vypravěči, má Fincher možnost rozehrát skvělou hru s divákem, kterého si vede tam, kam potřebuje, občas mu odhalí nějakou stopu a tím mu dopřeje náskok, jindy ovšem některá tajemství prozradí až společně s hrdiny. Skládat si tyto střípky dohromady je uchvacující a vzhledem k přístupu a zkušenosti autora se naštěstí nestane, že by se pointa dala odhalit dřív, než on sám chce. 

Jeho chladná a odosobněná režie, na kterou jsme v posledních letech zvyklí, k tomuto tématu naprosto padne, protože díky ní naštěstí nemáte tendenci stranit nějaké postavě a můžete se tak spíše soustředit na hledání pravdy. A času budete mít dost, protože tempo rozhodně není strhující a všechno plyne dost pomalu a nějaká zásadnější akční scéna tu není ani jedna. Měl-li bych film k něčemu přirovnat, tak bych napsal, že jde o něco mezi Zmizením, Zodiacem a Muži, kteří nenávidí ženy.

Neil Patrick Harris ve filmu Zmizelá / Gone GirlTi, kteří režisérovu tvorbu sledují, nikterak nepřekvapí, že kooperace výtečné hudby (i když mnohdy jde o směs různých znepokojivých zvuků) a obrazu je naprosto famózní a vytváří velice zvláštní stíšněnou až hypnotickou atmosféru. Naprostým vrcholem pak je z tohoto hlediska jediná opravdu krvavá scéna, v níž naplno vynikne, jak Fincher umí využít hudebního doprovodu k tomu, aby zprostředkoval jedinečný zážitek, který dlouho nedostanete z hlavy.

Mnohé navíc potěší, že mimo ústřední linie se tu dá najít několik dalších jemných přesahů v podobě úvah nad tím, jak moc média utváří názor společnosti, jak je velmi těžké nenechat se jimi manipulovat a v neposlední řadě i nad institucí manželství jako takové a nad tím, že někdy věci nemusí být tak, jak se zdají a pravdu se nikdy nikdo nedozví, i kdyby sebevíc chtěl.

Ben Affleck, Rosamund Pike ve filmu Zmizelá / Gone GirlK brilantnímu výsledku přispívá i výtečné obsazení, v němž jednoznačně vyniká Rosamund Pike, o níž by se dalo napsat hodně, což by ovšem znamenalo značně spoilerovat, takže musím zůstat jen u toho, že je fantastická a mnohé nejspíš překvapí. Ben Affleck odvádí svůj standard posledních let, to tedy znamená, že je velmi dobrý, ale občas se nevyhýbá typické prkennosti a prázdným pohledům. Na jeho castingu jde nejvíc vidět, jak moc Fincher ví, co dělá, protože vysmívaný herec se do role nepřesvědčivého a místy toporného manžela dokonale hodí, takže své zápory může tentokráte využít jako přednosti. I další jsou ale obsazeni naprosto přesně a i ta nejmenší role je odehrána výborně. 

Od plného počtu tak Zmizelou dělí vlastně jen malinko přetažená stopáž, několik konců a paradoxně chybějící větší pointa a také to, že v ní nenajdete jedinou scénu, která by s vámi nějak emocionálně zamávala (ačkoli ona zmiňovaná "krvavá" k ní má hodně blízko) a tím pádem by se dostavilo ono pověstné mrazení v zádech. To ale vůbec nic nemění na tom, že vysoká očekávání, která byla na film kladena, jsou naplněna a opět se jen potvrzuje, že točí-li něco David Fincher, vždy je to událost. I proto ho má drtivá většina fandů tak ráda.

Oficiální trailer filmu Zmizelá / Gone Girl

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Tim Burton natočí film o gigantické ženě (02.02.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Jennifer Garner se vrátí jako Elektra (09.07.2023 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Flash bleskurychle servíruje fanservis, ale jako příběh pokulhává (15.06.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Flash hledá americkou spravedlnost mezi živly (14.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Flash se představuje ve finálním traileru (01.06.2023 09:45 v Novinky | Trailery)
- Stroj času: Sylvester Stallone versus Wesley Snipes ve filmu Demolition Man (21.05.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- Recenze: Přes všechny snahy je thriller Hypnotik jen zaměnitelnou žánrovkou (13.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Hypnotik poznává život pro samouky (10.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Nový trailer: Flash (26.04.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Ben Affleck vyšetřuje vraždu v thrilleru Hypnotik (19.04.2023 11:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Air: Zrození legendy je nenápadné, ale výborné dobové drama (08.04.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Papežův vymítač zrodil legendu Super Mario Bros. (05.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Flash se předvádí v prvním traileru (13.02.2023 08:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Drsnej Shaft a Abraham Lincoln jsou božští kazišuci (27.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nový Superman bez Henryho Cavilla (15.12.2022 07:30 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu