Blu-Ray recenze: Le Mans ’66 přichází s hodinovým filmem o filmu

Vydáno: 28.04.2021 07:30 - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Závodní drama Le Mans ‘66 vychází na DVD a také na Blu-Ray, které je opatřeno hodinu dlouhým dokumentem z natáčení, jenž sestává z osmi informacemi naditých kapitol.

Le Mans '66Recenzoval/a Jan Varga dne 28.04.2021 07:30. Závodní drama Le Mans ‘66 vychází na DVD a také na Blu-Ray, které je opatřeno hodinu dlouhým dokumentem z natáčení, jenž sestává z osmi informacemi naditých kapitol. Hodnocení: 4
Le Mans '66
Ford v Ferrari
Drama / Akční / Biografie / Sport
USA, 2019 , 152 min.

Režie: James Mangold
Scénář: Jez Butterworth, John-Henry Butterworth, Jason Keller
Kamera: Phedon Papamichael
Herci: Matt Damon, Christian Bale, Jon Bernthal, Caitriona Balfe, Josh Lucas, Noah Jupe, Tracy Letts, Remo Girone, Ray McKinnon, JJ Feild, Jack McMullen, Corrado Invernizzi, Joseph Williamson, Ian Harding, Christopher Darga

Česká premiéra: 14.11.2019

Hodnocení: 8/10

Vydavatel: Magic Box


Le Mans '66 hodnocení na Kinobox.cz: 89.15 %
Christian Bale, Matt Damon ve filmu Le Mans '66 / Ford v Ferrari
© CinemArt
Název amerického filmu Le Mans ‘66 se vztahuje k vytrvalostním automobilovým závodům pořádaným poblíž francouzského města Le Mans, kde v roce 1966 došlo k souboji mezi italskými vozy Ferrari (favority, kteří vyhráli několik ročníků předtím) a americkými auty značky Ford (nováčky na trati). Hrdiny filmu, natočeného podle skutečných událostí, jsou proto nejen zaměstnanci Fordu a jeho majitel (Tracy Letts), ale hlavně bývalý závodník a konstruktér Carroll Shelby (Matt Damon) a závodní šampion a automechanik Ken Miles (Christian Bale), kteří od něj dostali za úkol navrhnout a sestavit prototyp závodního auta (a postavili legendární Ford GT40). 

Děj filmu se skládá ze tří částí. V té úvodní jsou představeni oba hlavní hrdinové i jejich momentální životní situace (Shelby ze zdravotních důvodů nemůže závodit, leč daří se mu jako prodejci aut, zatímco Miles je na mizině a hledá práci) a zároveň jsou naznačeny poměry panující v automobilce Ford i motivace jejího šéfa vedoucí k tomu, že se rozhodne konkurovat Ferrari na závodním okruhu a najme si k tomu právě Shelbyho s Milesem. V druhé části je sestavován a průběžně vylepšován zmíněný vůz, zatímco Shelbyho nadřízení ve Fordu kují pikle a snaží se zasadit o to, aby svéhlavý a nevypočitatelný Miles na závodech nefiguroval (což se jim nepodaří). No a ve třetí části dojde konečně na onen velký, 24 hodin trvající závod (a předtím ještě na několik kratších). 

Matt Damon ve filmu Le Mans '66 / Ford v Ferrari
© CinemArt
Film Le Mans ‘66 natočil režisér James Mangold, který se z něj zřejmě nesnažil dělat hutné realistické drama, ale spíš příjemnou oddychovou zábavu, v níž má své místo i řada komediálních scén. Režíruje velmi lehkou rukou, jako vypravěč ale na druhou stranu není tolik suverénní a občas mu to znatelně ujede (podivně hysterická manželská hádka v jedoucím autě, zbytečné vršení konců…), což ale neznamená, že by film nedokázal ukočírovat. Svědomitě k sobě váže jednotlivé úrovně příběhu, poctivě buduje postavy a jejich charaktery, zkušeně kombinuje napětí i humor a znamenitě vede herce.

To nejzajímavější na filmu Le Mans ‘66 je nicméně to, že jde sice o americký vlastenecký film o tom, jak to americká automobilka natřela konkurenci (resp. jeho větší část tak působí), ale zároveň kromě vítězoslavného pocitu diváky konfrontuje i s tíživým a hořkým pocitem těžké nespravedlnosti a podlé křivdy, který je v závěru silnější než očekávaná radost a veselí. Do pozice hlavních nepřátel navíc staví nikoli Italy ani jiné konkurenční jezdce, nýbrž hlavně lidi z vlastních řad, zejména různé zaměstnance Fordu a jejich šéfa.

Le Mans ‘66 není v první řadě film o závodění (byť závodní pasáže v něm tvoří tu největší atrakci) – je to film o přátelství dvou mužů, o jejich vášni k autům a k závodění, o jejich snech, osobní hrdosti a životních osudech, jež nebyly vždycky růžové, a které si díky silnému důrazu na postavy a bravurním hereckým výkonům užijí i ti, jimž motoristická tematika příliš nevoní.

BD obal filmu Le Mans '66 / Ford v Ferrari
© Magic Box
Blu-Ray: 

Film Le Mans ‘66 vychází na DVD (bez bonusů) a na Blu-Ray, které má menu v angličtině, nicméně jeho jediný bonus (zato velmi výživný) je opatřen českými titulky. Oním jediným bonusem, nacházejícím se ve složce „Extras“, je hodinu dlouhý dokument z natáčení s názvem Bringing the Rivalry to Life (Dávní soupeři ožívají). Celý dokument se skládá z osmi kapitol, z nichž se můžete kteroukoli pustit samostatně, avšak pochopitelně lze pustit i všechny najednou. Jednotlivé kapitoly pokrývají následující témata: 


1)     Prologue: The Perfect Lap – teoretické debatování o tom, co všechno to obnáší zajet na závodní dráze dokonalé kolo, tedy zcela bez chyb a s nejlepším možným časem, a jaké dovednosti musejí řidiči mít, aby se jim to podařilo.

2)     Directing the Rivalry – segment, v němž jednotliví herci popisují práci režiséra Jamese Mangolda, jeho přístup a filmařské postupy. 

3)     The Real Ken Miles – popis reálného předobrazu postavy, kterou ve filmu ztvárnil herec Christian Bale. 

4)     The Real Carroll Shelby – popis reálného předobrazu postavy, kterou ve filmu ztvárnil herec Matt Damon. 

5)     The Real Ford GT40 – povídání o legendárním vozu, jenž byl navržen pod záštitou značky Ford proto, aby směle konkuroval závodní stáji značky Ferrari. 

6)     What Makes a Good Movie Car – dokument o používání aut ve filmu a povídání o tom, jaké různé modely byly při natáčení využívány. 

7)     Creating an Era – rozprava o tvorbě dobové stylizace 60. let a všech aspektů, které mají ve filmu dodávat dojem autentičnosti a uvěřitelnosti všem lokacím a postavám i samotným závodům. 

8)     Epilogue: Brotherhood – závěr věnovaný tématu skutečného přátelství obou hlavních hrdinů i jejich reálných předobrazů spolu se zdůrazněním, že film je především o kamarádském a profesním vztahu těchto dvou mužů.

Zbývá tudíž už jen dodat, že celý hodinový film o filmu je z informativního hlediska opravdu dostatečně vyčerpávající, takže jakékoli jiné bonusové materiály již ani nejsou potřeba. Spokojenost nade vše.

Technické specifikace (Blu-ray): 

Zvukové formáty: DTS-HD Master Audio 7.1 anglicky, Dolby Digital 5.1 česky, maďarsky a polsky

Titulky: české, anglické pro neslyšící, bulharské, chorvatské, maďarské, polské, portugalské, řecké, slovenské, slovinské a srbské

Obrazové formáty: 16:9 / 2,39:1

V prodeji od 13. 1. 2021

USA, 2019, 152 minut

Český trailer k filmu Le Mans '66


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY