Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 23. 4. 2021 - 29. 4. 2021

TV tipy: Barry Seal, Giordano Bruno a Hanele spolu hrají dvojí hru, v níž je pronásleduje čistokrevné zlo

Vydáno: 23.04.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Wallpaper Cave

Jasným tipem končícího dubna je v televizích premiéra akční podívané Barry Seal: Nebeský gauner s Tomem Cruisem. Vedle ní se pak objeví několik menších a mnohdy i komornějších filmů, které neprávem upadly v zapomnění.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jak si vzít milionáře (How to Marry a Millionaire) (sobota 24. 4., ČT2, 13.45 - 15.20)

Plakát filmu Jak si vzít milionáře / How to Marry a Millionaire
© Facebook tvůrce
Romantická komedie z počátku padesátých let u nás není tolik známá a do programů se moc nezařazuje. Režírující Jean Negulesco v ní toho moc neřešil a natočil typického zástupce žánru, který i přes notné stáří vesměs funguje. Zápletka, která vychází z divadelní hry Zoe Akins a Dalea Eunsona, je naprosto triviální a prostinká a je logicky plná poměrně dobře napsaných a vypointovaných dialogů. Vzhledem k době vzniku je třeba počítat se sytou barevností a úplným využitím tehdy populárního technicoloru, což působí trochu kýčovitě. Potěší ale příjemný konverzační a situační humor a až naivní romantická linie, která je s odstupem času roztomilá. Třešínkou na dortu pak jsou na Oscara nominované kostýmy. V hlavních rolích se objevily velmi dobré Betty GrableLauren Bacall a Marilyn Monroe, které doplňují třeba David WayneRory Calhoun nebo Cameron Mitchell. Ideální oddechovka po sobotním obědě.

Zajímavost: Bacall si později stěžovala, že Monroe chodila často pozdě a místo do očí se jí při natáčení dívala na čelo, což ji znervózňovalo.

Originální trailer filmu Jak si vzít milionáře / How to Marry a Millionaire
Barry Seal: Nebeský gauner (American Made) (sobota 24. 4., Nova, 22.05 - 00.10 / pondělí 26. 4., Nova Cinema, 00.35 - 02.25 / úterý 27. 4., 02.55 - 05.10)

Český plakát filmu Barry Seal: Nebeský gauner / American Made
© Facebook tvůrce
Čtyři roky starý kriminální thriller je jednou velkou odlehčenou akční jízdou, nad níž nemá cenu moc přemýšlet. Režírující Doug Liman v něm vsadil na poetiku osmdesátých let, což znamená, že příběh není nijak náročný a je spíše sledem epizod, nebere se moc vážně a prim hraje především výborná, svižná a skvěle sestříhaná akce. Nechybí ani humor, který jinak vážné téma příjemně sráží a z hlavního hrdiny, který není vzorem morálky, dělá relativně sympatického hrdinu. Titulní roli si plně užívá fantastický Tom Cruise, který zastínil úplně všechny, mezi kterými jsou třeba Domhnall GleesonJesse Plemons nebo Caleb Landry Jones. Kdyby to celé bylo trochu soudržnější, více uvěřitelné a záporáci byli výraznější, byly by dojmy ještě možná o něco lepší. Tip týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi

Zajímavost: Všechny scény, v nichž Cruise létá v letadle, natočil bez jakéhokoli kaskadéra.

Oficiální český trailer filmu Barry Seal: Nebeský gauner / American Made
Lucky Luke na Divokém západě (Tous á l’Ouest: Une aventure de Lucky Luke) (neděle 25. 4., ČT :D, 09.20 - 10.45)

Plakát filmu Lucky Luke na Divokém západě / Tous à l'Ouest: Une aventure de Lucky Luke
© Amazon.com
Animované dobrodružství na motivy slavného komiksu pochází z druhé poloviny nového milénia a je na něm znát, že celovečerně debutující režisér Olivier Jean Marie se snaží o trochu modernější přístup, což se mu tak úplně nepodařilo. Potěší ale, že zůstal u poctivé ruční animace, která vypadá více než dobře a má svoje kouzlo. O příběhu nemá smysl se moc rozepisovat, protože znovu jde o sled různých epizod, které jsou vesměs vtipné, převážně ale zaměřené na dětské publikum, takže humor je povětšinou jednoduchý a infantilní. Tempo je nicméně potřebně svižné až do konce a stopáž je velmi střídmá, čili je v ní prostor jen na to nejdůležitější, což v tomto případě není úplně na škodu. Z dnešního pohledu je pozitivem i to, že se tvůrci nesnaží o žádné moralizování a přesahy, ale opravdu spoléhají jen a pouze na diváckou první signální. Naprosto neškodná zábava k nedělnímu probouzení. 

Zajímavost: Snímek volně vychází z komiksu La Caravane z roku 1964.

Originální trailer filmu Lucky Luke na Divokém západě / Tous á l’Ouest: Une aventure de Lucky Luke
Malý kousek nebe (A Little Bit of Heaven) (neděle 25. 4., Prima Max, 17.45 - 20.00 / pondělí 26. 4., 13.30 - 15.45)

Plakát filmu Malý kousek nebe / A Little Bit of Heaven
© JoBlo.com
Dekádu staré romantické drama není úplně nejvýraznější, milovníky žánru ale určitě nezklame. Režírující Nicole Kassell v něm spoléhá na absolutní diváckou jistotu a ničím nepřekvapí. Od počátku tedy buduje melancholickou a posmutnělou atmosféru, která jde ruku v ruce s vážným a ne úplně příjemným tématem, které se zpočátku pokouší podat s příjemně a nečekaně cynickým humorem. Přidávají se i pomalejší tempo a poměrně slušně napsané dialogy, které mají spád, vtip a odsýpají. S přibývající stopáží, která naštěstí není moc dlouhá, se ale autorka uchyluje k ohraným klišé, začíná balancovat na hranici kýče a bohužel i tahat z diváků laciné emoce, které jsou v závěru velmi prvoplánové a vykalkulované. Ve slabších momentech ale snímek drží nad vodou solidní obsazení, v němž hlavní roli ztvárňuje báječná Kate Hudson, které sekundují především Gael García Bernal a Kathy Bates, objeví se ale též Whoopi GoldbergRosemarie DeWittTreat Williams nebo Peter Dinklage. Nenáročná a dojemná jednohubka.

Zajímavost: Ačkoli Dinklage má jen malou roli, byl čtvrtým nejlépe placeným hercem z obsazení.

Oficiální trailer filmu Malý kousek nebe / A Little Bit of Heaven
Giordano Bruno (Giordano Bruno) (neděle 25. 4., ČT2, 21.45 - 23.40)

Plakát filmu Giordano Bruno / Giordano Bruno
© IMDb
Nejen u nás je italsko-francouzské historické drama z počátku sedmdesátých let absolutně neznámé. A svým způsobem je to škoda, protože režírující Giuliano Montaldo se v něm zabýval posledními osmi lety slavného italského církevního reformátora a jeho příběh aktualizoval na tehdejší politické poměry v Itálii. Tím de facto získává body navíc, protože tím prokázal nadčasovost celého tématu, které je jistě aktuální i dnes. Krom samotné tematiky si pomohl nádhernou kamerou, bohatou výpravou, celkovou realizací některých scén a docela hutnou a místy hodně bezvýchodnou atmosférou, kterou tvoří také jako vždy fenomenální hudba Ennia Morriconeho. Hlavní roli ztvárnil zcela přesný Gian Maria Volontè, který není úplně strhující a soustředí se spíš na vnitřní emoce. Jen škoda, že tvůrce si asi záměrně drží určitý odstup od diváka a nikdy mu nedovolí se emočně úplně ponořit a ztotožnit se s hlavním hrdinou. Neprávem opomíjená záležitost.   

Zajímavost: Československou televizní premiéru měl snímek 17. ledna 1978.

Originální trailer filmu Giordano Bruno / Giordano Bruno
Hanele (úterý 27. 4., ČT art, 21.05 - 22.40)

Plakát filmu  / Hanele
© IMDb
České romantické drama z konce devadesátých let se příliš nepřipomíná a na nosiči pro domácí kino vyšlo už před osmnácti lety a je tím pádem v podstatě nesehnatelné. Na Českého lva nominovaný režisér a spoluscenárista Karel Kachyňa v něm zadaptoval poměrně náročnou povídku Ivana Olbrachta a dodal jí svou svébytnou a originální poetiku. Ta je znát hlavně v první polovině, která je až snová a magická, nic moc se v ní neděje a jen se velmi pomalu buduje atmosféra a prosakuje konflikt mezi venkovskou židovskou komunitou a tradicionalistickým pojetím světa. Ve druhé polovině pak vše graduje a otěže přebírá silná a zároveň citlivá romantická linie a již zmíněný náboženský konflikt. Celé to navíc parádně doplnila na Českého lva nominovaná hudba Petra Hapky. V hlavní úloze uchvátí tehdy debutující a dodnes málo známá Lada Jelínková, kterou doplňují třeba Miroslav NogaJiří OrnestTáňa FischerováMilan Lasica nebo Stanislav Zindulka. I vzhledem k relativně krátké stopáži se někdy může zdát, že tvůrce klouže po povrchu a nepouští se do hlubší analýzy problému, to ale úplně nevadí, protože výsledek je díky tomu stravitelnější i pro ty méně náročné diváky. Další pozapomenutý tip. 

Zajímavost: Pro Kachyňu šlo o vůbec poslední celovečerní film, poté natočil už jen pár televizních počinů.

Ukázka z filmu Hanele
Dvojí hra (Duplicity) (středa 28. 4., Nova Cinema, 20.00 - 22.20 / čtvrtek 29. 4., 15.45 - 18.05)

Plakát filmu Dvojí hra / Duplicity
© FilmAffinity
Po dvanácti letech, které uplynuly od vzniku romantického thrilleru, se na něj trochu zapomnělo. A je to asi právem, protože režisér a scenárista Tony Gilroy v něm má solidně našlápnuto a zejména v úvodu naláká diváky na parádní a chytrou špionážní podívanou s překvapivými zvraty a atraktivním příběhem. Postupem času se ale bohužel začne opájet vlastní genialitou, zápletku zbytečně překombinovává, přitom se ale nikam neposouvá a trochu nepochopitelně zpomaluje tempo, které je ke konci až nesnesitelně rozvleklé. Konspirační atmosféra ale funguje celou dobu, dialogy mají spád a jsou dobře napsané, a když tvůrce občas odlehčí nějakým tím vtípkem, posune to na trochu jinou úroveň. Takových momentů ale žel bohu moc není. Ústřední pár si zahráli Julia Roberts a Clive Owen, mezi nimiž probíhá zvláštní chemie a jejich slovní špičkování je radost poslouchat, bravurně je doplňují také Tom Wilkinson a Paul Giamatti, kteří jsou tu ale hodně málo. Staromilský a trochu překombinovaný počin, který je až moc zahleděný sám do sebe. 

Zajímavost: Snímek se natáčel necelých osmdesát dnů.

Oficiální trailer filmu Dvojí hra / Duplicity
Nekecej a pádluj! (Without a Paddle) (středa 28. 4., Paramount Network, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu Nekecej a pádluj! / Without a Paddle
© Rotten Tomatoes
Dobrodružná komedie z první poloviny milénia se vezla na vlně tehdy populárních teenagerských žánrovek. Jediný rozdíl byl, že režírující Steven Brill se ji pokusil ozvláštnit odkazy na některé slavné dobrodružné filmy, z jejichž námětů vycházel, jen je zasadil do komediální roviny. A právě to byl kámen úrazu, protože většina humoru sice nikoho neurazí, ale je zoufale nenápaditá, jednoduchá a nedotažená. Na jeden povedený vtip tak vychází dva až tři nevýrazné, což je škoda, protože potenciál v sobě mají, což dokazuje vynikající scéna s medvědem. Jak už u podobných záležitostí bývá zvykem, nemá smysl řešit příběh, který je slepencem několika epizod, které jsou pouze záminkou k různým vtipům a gagům. Tempo je naštěstí natolik svižné a stopáž natolik střídmá, že snímek nikdy nezačne vysloveně nudit, byť k tomu mnohdy nemá daleko. V hlavních rolích se představí Matthew LillardSeth Green a Dax Shepard, kteří ale nejsou moc výrazní. Těm pak sekundují například Christina MooreRay Baker nebo Burt Reynolds. Příjemná, ačkoli nenápadná oddechovka.  

Zajímavost: Spousta scén v přírodě se natáčela v obřím skladišti.

Originální trailer filmu Nekecej a pádluj! / Without a Paddle
Poločas štěstí (středa 28. 4., ČT art, 21.35 - 23.05)

Plakát filmu  / Poločas štěstí
© Filmový přehled
Československé normalizační drama z první poloviny osmdesátých let se dnes moc nepřipomíná, což je trochu škoda. Ve značně nevyrovnané filmografii režírujícího Zbyňka Brynycha jde o jeden z těch nejlepších počinů, i když je hodnocen jen lehce nadprůměrně. Podařilo se mu tu zachytit až unikátní kouzlo proměny pražské čtvrti Žižkov, jejíž atmosféra je naprosto fantastická, autentická a opravdu tu hraje jednu ze zásadních rolí. Dále pak výborně vytvořil jakousi melancholickou náladu člověka bilancujícího svůj život, která je smutná i veselá zároveň a umožňuje divákům plně se identifikovat s některými postavami. Celistvý příběh tu neexistuje, protože důraz je kladen právě na vnitřní rozpoložení, dojmy a úplně obyčejné lidské příběhy, které potkávají každého. V titulní roli exceluje Josef Vinklář, jehož výkon bere dech, k němu se přidává i neméně skvělý Jiří Adamíra a doplňují je ještě třeba Hana Maciuchová nebo Zora Jandová. Možná, že někdy jsou postavy klišovité a děj je trochu předvídatelný, bez toho by ale možná ono kouzlo autentičnosti úplně nefungovalo. Opomíjená záležitost.  

Zajímavost: Svou poslední roli ve filmu ztvárnil Zdenek Hodr, který téhož roku zemřel.

Televizní spot filmu Poločas štěstí
Čistokrevné zlo (Thoroughbreds) (čtvrtek 29. 4., Nova Cinema, 22.25 - 00.00)

Plakát filmu Čistokrevné zlo / Thoroughbreds
© Facebook tvůrce
Čtyři roky stará kriminální komedie je typickou ukázkou tzv. amerického indie filmu, který někomu sedne, jiný ho ale bez milosti odstřelí. Debutující režisér a scenárista Cory Finley v něm natočil hodně zvláštní počin, který je vyprávěn v extrémně pomalém tempu, pracuje jen s náznaky a snaží se být chytřejší než divák. To se mu ale úplně nedaří, protože jakmile odkryje všechny karty, rázem nemá čím překvapit. Postavy totiž nejsou úplně sympatické a výrazné, mají však hodně propracovanou psychologii. Na druhou stranu tu nechybí mysteriózní atmosféra, nádherná kamera a hodně zajímavý hudební doprovod. Výtečné je obsazení, v němž hraje prim trio Anya Taylor-JoyOlivia Cooke a Anton Yelchin, které drží snímek nad vodou i v těch nejslabších momentech. Kdyby byl autor trochu přímočařejší a zvolil svižnější tempo, dojmy by asi byly o něco lepší. Pro někoho generační výpověď, pro druhého vychtěná póza.

Zajímavost: Anton Yelchin tragicky zemřel čtrnáct dní po skončení natáčení.

Oficiální trailer filmu Čistokrevné zlo / Thoroughbreds

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Luc Besson natočí Drákulu (18.02.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Zimní prázdniny (24.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Tom Wilkinson (30.12.2023 22:21 v Novinky | Zprávy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Civil War (15.12.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Furiosa má první trailer (01.12.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu