Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 16. 4. 2021 - 22. 4. 2021

TV tipy: Captain Marvel si rodinu nevybírá a raději tančí foxtrot

Vydáno: 16.04.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Falcon

Jednoznačným tipem aktuálního televizního týdne je premiéra marvelovky Captain Marvel. Ta ale přijde překvapivě až s jeho koncem a do té doby se dá doporučit především několik velmi málo známých a povětšinou evropských filmů.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Šťastný Luke - Bratři Daltonové na svobodě (Les Dalton en cavale) (sobota 17. 4., ČT :D, 12.45 - 14.10)

Plakát filmu Šťastný Luke - Bratři Daltonové na svobodě / Les Dalton en cavale
© Amazon.com
Francouzsko-americký animák z první poloviny osmdesátých let není nejen u nás příliš známý. Režírující čtveřice Joseph BarberaWilliam HannaMorris a Ray Patterson v něm vychází z komiksové předlohy, která taktéž v tuzemsku není moc slavná. Spoléhá se v něm především na svižné tempo, jednoduchou, ale povedenou a příjemnou animaci, střídmou stopáž, v níž je prostor jen na to podstatné a v neposlední řadě i na velmi dobrý vizuální i slovní humor, který pobaví i dospělé. K tomu se přidávají i velice specifická atmosféra divokého západu, výborná hudba a celkový nadhled. Příběh je pochopitelně prostý, protože je pořád určen těm nejmenším a jde spíš o sled různých epizod, které drží pohromadě hlavně kvůli několika postavám. Někomu sice může vadit, že autoři se nepokouší o nic originálního i to, že některá předchozí pokračování byla o něco lepší, v rámci možností ale funguje i tohle. Ideální rodinná zábava po sobotním obědě.

Zajímavost: Film sestává z tří epizod, které se o rok později objevily jako samostatné díly televizního seriálu o Luckym Lukovi.

Originální trailer filmu Šťastný Luke - Bratři Daltonové na svobodě / Les Dalton en cavale
Ty, já a tvůj manžel (Straziami ma di baci saziami) (sobota 17. 4., ČT2, 13.35 - 15.20)

Plakát filmu Ty, já a tvůj manžel / Straziami, ma di baci saziami
© IMDb
Ani italsko-francouzská komedie z konce šedesátých let není nijak moc známá a postupem času se na ni zcela zapomnělo. A svým způsobem je to škoda, protože režírující Dino Risi v ní natočil přesně to, co si divák pod pojmem italská komedie představí. To tedy znamená, že v ní nechybí přehnané a typicky jižanské emoce, naprosto bláznivý příběh, zcela nepravděpodobná, ale fungující milostná zápletka a vesměs sympatické, i když trochu šílené a prakticky nepoužitelné postavy. Nikoho pak samozřejmě nepřekvapí značný nadhled, hodně svižné tempo a bohužel ani to, že děj není konzistentní a zaujme spíš mnoha skvěle vygradovanými a vypointovanými scénami než nějakou logickou a celistvou zápletkou. To ale částečně vyvažuje poměrně chytrý, příjemný a nepodbízivý humor, který si udržuje solidní úroveň a není vulgární. V titulních rolích se představí vynikající Nino ManfrediUgo Tognazzi a Pamela Tiffin. Nijak originální, ale velmi dobrá zábava, která zpříjemní víkendové odpoledne.

Zajímavost: Premiéru v Československé televizi měl snímek 22. srpna 1982.

Ukázka z filmu Ty, já a tvůj manžel / Straziami ma di baci saziami
Rodinu si nevybíráš (On ne choisit pas sa famille) (sobota 17. 4., Prima Max, 15.25 - 17.35 / neděle 18. 4., 13.45 - 15.45)

Plakát filmu Rodinu si nevybíráš / On ne choisit pas sa famille
© AlloCiné
Přesně dekádu stará francouzská dobrodružná komedie taktéž patří mezi ty, které zná v tuzemsku jen málokdo. Jako režisér v ní debutoval Christian Clavier, který se zároveň podílel na scénáři a zahrál si i hlavní roli. A to, že jde o prvotinu, je dost znát, protože jde vesměs o naprostou diváckou jistotu, která nikoho nepřekvapí, zároveň ale vysloveně nezklame. To tedy znamená, že příběh je od prvních minut předvídatelný, plný klišé a humor je místy lehce prvoplánový, na druhou stranu to moc nevadí, protože to celé má svižné tempo, přiměřenou stopáž, hodně pohodovou atmosféru a nechybí tomu nadhled. Možná je trochu škoda, že děj je nevyrovnaný a občas trochu nudí zbytečnými dialogy, které nejsou moc vtipné. Nad vodou tak snímek drží hlavně obsazení, v němž se krom hlavní hvězdy objeví třeba Jean RenoMuriel RobinHelena Noguerra nebo Michel Vuillermoz. Zapomenutelná a neoriginální, zároveň ale naprosto neškodná záležitost.  

Zajímavost: Ve francouzských kinech se film objevil 9. listopadu 2011.

Originální trailer filmu Rodinu si nevybíráš / On ne choisit pas sa famille
Ironclad (Ironclad) (sobota 17. 4., ČT2, 22.15 - 00.15)

Plakát filmu Ironclad / Ironclad
© Medievalists.net
Pod alternativním tuzemským názvem Templář najdete v programu deset let staré historické drama, které mnohdy evokuje počítačovou hru. Režisér a spoluscenárista Jonathan English v něm upoutá zejména skoro autentickou a potřebně "špinavou" a temnou atmosférou středověku a poměrně zajímavým, ačkoli trochu schematickým příběhem, u kterého je ale potřeba nedbat na historické reálie, protože je v něm plno nesmyslů. Čím ale snímek vyniká nejvíc, je brutální a nekompromisní násilí, které jen prohlubuje celkové ladění a svou barbarskostí působí téměř autenticky. Potěší i to, že děj je zasazen do prostředí jediného hradu, které je využito na úplné maximum. Titulní roli si zahrál charismatický a potřebně drsný James Purefoy, kterého doplňují neméně výborní Brian CoxKate MaraCharles Dance a Derek Jacobi, záporáka pak ztvárnil zřejmě záměrně přehrávající Paul Giamatti. Jen škoda, že stopáž je zbytečně přepálená. Krvavá podívaná.

Zajímavost: Purefoy se kvůli roli naučil špičkově zacházet s mečem a nastudoval mnoho informací o templářích.

Originální trailer filmu Ironclad / Ironclad
Melanie: Dar života a smrti (The Girl with All the Gifts) (sobota 17. 4., Nova Cinema, 22.25 - 00.35 / pondělí 19. 4., 02.30 - 04.15)

Plakát filmu Melanie: Dar života a smrti / The Girl with All the Gifts
© JoBlo.com
Pět let starý britsko-americký thriller přichází se svou troškou do mlýna v subžánru zombie filmů, a i když na problematiku originálně nahlíží dětskýma očima, ve výsledku je znát, že se inspiruje slavnějšími žánrovkami. Režírující Colm McCarthy v něm zaujme především na začátku již zmíněným netradičním náhledem, výbornou akcí, hodně solidní a hutnou atmosférou apokalypsy a dost svižným tempem. Postupem času ale tvůrce začne ztrácet dech a snímek se najednou mění v nenápaditý a klišovitý horor, který se zbytečně táhne a s přibývající stopáží se snaží o jakýsi závažný společensko-sociální přesah, což ale působí naivně a někdy i směšně. Hlavní dětskou roli si zahrála solidní, i když někdy otravná Sennia Nanua, tu doplnili Gemma ArtertonPaddy ConsidineFisayo Akinade nebo Glenn Close. Nenáročná jednohubka, která nedokázala využít svůj potenciál.    

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Mikea Careyho, který napsal i jeho scénář.

Oficiální trailer filmu Melanie: Dar života a smrti / The Girl with All the Gifts
Azul (Blue) (neděle 18. 4., ČT2, 20.00 - 21.55)

Plakát filmu Azul / Blue
© Once Upon a Time in a Western
Romantický western z druhé poloviny šedesátých let je dnes zcela zapomenutý a oficiální cestou se prakticky nedá sehnat. Režírující Silvio Narizzano se v něm nepustil úplně standardní žánrovou cestou, ale vsadil na trochu psychologizující příběh se silnou romantickou linkou, která naštěstí funguje. Poměrně překvapivě se spolehl i na precizní vizuální stránku, která je pojata dost velkoryse, neboť kostýmy jsou na žánr až opulentní a lokace jsou vybrané naprosto skvěle, navíc jsou zabírány nádhernou kamerou, která se doslova vyžívá v dlouhých pohledech do krajiny. Potěšující je i gradující tempo, které je v závěru takřka dokonalé a korunuje ho výtečná a strhující akce. Klíčové role ztvárnili Terence Stamp a Joanna Pettet, mezi nimiž funguje potřebná chemie, těm pak sekundují především Ricardo MontalbánKarl Malden a Sally Kirkland. Trochu ovšem zamrzí přehnaná délka a přece jen až moc psychologie. Další neznámý tip. 

Zajímavost: Když bylo natáčení filmu ohlášeno vůbec poprvé, do hlavních mužských rolí se počítalo s Robertem Redfordem a Rodem Steigerem.

Originální trailer filmu Azul / Blue
Aféra z titulní strany (Sbatt il mostro in prima pagina) (pondělí 19. 4., ČT2, 21.45 - 23.15)

Plakát filmu Aféra z titulní strany / Sbatti il mostro in prima pagina
© IMDb
Taktéž italsko-francouzský thriller z počátku sedmdesátých let je v našich končinách zcela neznámý a v televizích se prakticky nevysílá. Režírující Marco Bellocchio v něm vsadil na atraktivní a nadčasovou zápletku s politickým podtextem, která je aktuální i dnes, ačkoli doba a zejména média ovlivňující veřejné mínění dost pokročila. Spolehl se při tom na takřka realistickou dobovou atmosféru, pomalé tempo vyprávění a právě na onen zajímavý a chytře vymyšlený příběh. K tomu přidal i skvělou práci s kamerou a některé intertextové odkazy, které ale dnes už pochopí jen málokdo. Výsledek by ale byl jen poloviční bez precizního obsazení, jemuž dominuje skvostný Gian Maria Volontè, který zastiňuje úplně všechny. Jen je potřeba se připravit na to, že tvůrce rezignoval na veškerou akci a prim hrají dialogy, kterých je někdy přece jen až příliš. Někomu pak může vadit i to, že jde spíš o klasickou detektivku než o politický thriller. To by ale zkušenějšího a připraveného diváka nemělo zaskočit.

Zajímavost: Scénář filmu napsal Sergio Donati, který s ním měl také režijně debutovat, jenže onemocněl a režii převzal Bellocchio. 

Ukázka z filmu Aféra z titulní strany / Sbatt il mostro in prima pagina
Foxtrot (Foxtrot) (úterý 20. 4., ČT art, 22.55 - 00.45)

Český plakát filmu Foxtrot / Foxtrot
© Facebook tvůrce
Před třemi lety prošlo izraelsko-německo-francouzsko-švýcarské drama i tuzemskými kiny, logicky v nich opět zaujalo jen hrstku diváků, protože jde o náročnější a přemýšlivější podívanou. Režisér a scenárista Samuel Maoz v něm nejspíše dostal absolutní tvůrčí svobodu, která je, jak to tak bývá, dvojsečná. Na jednu stranu se projevuje pozitivně v naprosto geniální vizuální stránce, protože jeho obrazové montáže a práce s barvami jsou fascinující. Stejně tak výborná je atmosféra, která se pohybuje od komorní přes kafkovsky absurdní až po tvrdě realistickou a funguje bezmála skvěle. Na druhou stranu ale výsledku trochu škodí rozdělení snímku do jakýchsi třetin, které jsou náladou zcela rozdílné, zpočátku nedávají vůbec smysl a propojí se až v závěru. Svým způsobem je to škoda, protože snaha o vyprávění epického příběhu se symbolickým vyústěním nejde moc dohromady s intimností námětu a jakkoli je pointa výborná, dojem přece jen tato rozpolcenost trochu kazí. Příliš pak nepomáhá ani pomalé tempo, které je v úvodu až extrémní. Podívaná pro zkušenější diváky.

Zajímavost: Snímek vyvolal kritiku izraelské vlády, která tvůrce obvinila z protiizraelských postojů.

Český trailer filmu Foxtrot / Foxtrot
Captain Marvel (Captain Marvel) (čtvrtek 22. 4., Nova Cinema, 20.00 - 22.25)

Český plakát filmu Captain Marvel / Captain Marvel
© Facebook tvůrce
Před dvěma lety spatřil světlo světa další marvelovský origin, na němž bylo nejzajímavější to, že šlo o vůbec první počin, který se plně soustředil na ženskou hrdinku. A právě na jakousi girl power spoléhala režijní a spoluscenáristická dvojice Anna Boden a Ryan Fleck nejvíc, protože výsledek je víc než co jiného naprosto standardní a generická marvelovka, která plní kina. A přes všechny její kvality je to škoda, protože úvodní půlhodina, která je de facto jednou nepřetržitou akční jízdou, ukazuje, jaký v ní byl potenciál. Jakmile ale do hry vstoupí dialogy a tvůrci začínají pracovat s tajemností ústřední postavy, začne vše trochu skřípat, je to zbytečně dlouhé a ani příběh není tak epický, jak by bylo záhodno. Krom akce a většinou hodně solidních vtipů a hlášek tak drží snímek nad vodou skvělé obsazení, jemuž dominují Brie Larson a Samuel L. Jackson, ty pak doplňují třeba Ben MendelsohnJude LawAnnette Bening nebo Djimon Hounsou. Jasný tip týdne a jedna velká sázka na diváckou jistotu, o níž se více dozvíte v naší recenzi.

Zajímavost: Larson má alergii na kočky, proto musela v průběhu natáčení brát prášky na alergii.

Český trailer filmu Captain Marvel / Captain Marvel
Monsieur Chocolat (Chocolat) (čtvrtek 22. 4., ČT art, 20.15 - 22.10)

Český plakát filmu Monsieur Chocolat / Chocolat
© Facebook tvůrce
Pod alternativním tuzemským názvem Pan Čokoláda hledejte v programech francouzské životopisné drama, které před pěti lety bylo k vidění i v tuzemských kinech. Režírující Roschdy Zem v něm vypráví příběh prvního černošského klauna, a jakkoli originálně tento námět zní, výsledek je vesměs standardní žánrovkou. Nejlepší je na něm až geniální melancholická a posmutnělá atmosféra světa cirkusů a šapitó a zachycení celého tamního prostředí. Příběh je totiž značně předvídatelný a klišovitý a nemá v sobě nic, co by diváka nějak zásadně překvapilo. Tolik to ale nevadí, protože určité hořkosladké ladění a skvělé vyvážení humoru s dramatem funguje celou dobu a taktéž tempo je dost slušné. Ve slabších momentech navíc snímek drží nad vodou fenomenální Omar Sy, který si ho krade pro sebe, i když se vedle něj objeví třeba ještě Clotilde HesmeOlivier Gourmet nebo James Thiérrée. Škoda, že to celé není o trochu výraznější.

Zajímavost: James Thiérrée je vnukem legendárního Charlieho Chaplina.

Český trailer filmu Monsieur Chocolat / Chocolat

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Tiché místo: První den (08.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Zimní prázdniny (24.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Hledá se růže pro plyšáka (19.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Dcera divočiny Perinbaba přeje šťastné a krvavé (06.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Box office: Marvels propadly (13.11.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu