Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscarová recenze: Nadějná mladá žena

Recenze: Carey Mulligan patří celý film! Jako Nadějná mladá žena je excelentní.

Vydáno: 23.03.2021 07:30 v sekci Recenze | Premiéry - Lukáš Frank | foto: Focus Features

Slavnostní oscarový ceremoniál, jehož scénář zatím není známý, se nezadržitelně blíží a vítěze všech kategorií odhalí už 25. dubna 2021. Připravili jsme pro vás recenze osmi filmů, které jsou nominovány v hlavní kategorii.

Nadějná mladá ženaRecenzoval/a Lukáš Frank dne 23.03.2021 07:30. Slavnostní oscarový ceremoniál, jehož scénář zatím není známý, se nezadržitelně blíží a vítěze všech kategorií odhalí už 25. dubna 2021. Připravili jsme pro vás recenze osmi filmů, které jsou nominovány v hlavní kategorii. Hodnocení: 4.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Nadějná mladá žena na sebe upoutala už zajímavým trailerem, který sliboval neokoukanou a docela originální podívanou. Mladá dívka předstírající opilost se nechá sbalit na první pohled hodným sympaťákem, aby mu v přítmí jeho bytu dala životní lekci. Příběh, který tu ještě nebyl. Filmů, které se dotýkají problematiky hnutí #MeToo, bylo v poslední době natočeno několik. Většina ale zůstala jen na půli cesty k tomu doopravdy zaujmout nebo šokovat tím správným směrem, a tak jen vyšuměla do ztracena. Pětatřicetiletá režisérka a herečka Emerald Fennell (Koruna, Dánská dívka), která je zároveň producentkou filmu a autorkou scénáře, si ve filmu sama zahrála a svoji celovečerní prvotinu dokázala natočit téměř bez chyby. A rovnou z toho byly 3 nominace na Oscara!

Carey Mulligan ve filmu Nadějná mladá žena / Promising Young Woman
© Focus Features
Cassie (Carey Mulligan) poznáváme jako drsnou třicátnici se smyslem pro černý humor, který suše dávkuje divákům a získává tak u nich další plusové body. Její inteligence až mrazí a rezignovaný postoj k životu prokazuje absolutním nezájmem o cokoliv. Tato kdysi nadějná mladá žena žije tajný druhý život, ve kterém nejde o nic víc než o pomstu. O pomstu mužskému pokolení. Scénář postupně odhaluje minulost, díky které se život Cassie obrátil naruby a nastoluje jí nečekaná setkání, která mohou pomoci napravit křivdy z dřívějška.

Herečce Carey Mulligan je sice teprve 35 let, ale už nějakou dobu exceluje snad v každém filmu, ve kterém se objeví. O tom svědčí i obrovské množství nominací na všemožné prestižní ceny. Její podání blonďaté Cassie nemá jedinou chybu a zcela právem je Mulligan jednou z nominovaných na zlatého plešouna. Letošní konkurence je ale veliká, tak se nechme překvapit, jak Akademie rozhodne. Ač jsou vedlejší herecké výkony na vysoké úrovni a perfektně Cassie doplňují, Mulligan si pro sebe ukradla celý film a po jeho zhlédnutí bude mít divák pocit, jako by byla na plátně po celou dobu jen ona. A ono to vůbec nevadí a perfektně to funguje!

Fotografie z filmu Nadějná mladá žena / Promising Young Woman
© Tattoo News
V jedné chvíli sledujeme frustrovanou a na celý svět naštvanou Cassie, která už dlouhé roky dělá práci, která ji absolutně nenaplňuje, v té druhé se zcela promění v odhodlanou ženu, která udělá vše pro to, aby se pomstila a alespoň trošku dokázala nastolit řád ve světě, který tak nesnáší. I když to vypadá, že celý film je v podstatě jeden velký útok proti mužům a je určen převážně ženám, není tomu tak. Téma je podáno (a zahráno) natolik dobře, že obě pohlaví donutí se zamyslet nad celým problémem a motivaci Cassie, proč tohle všechno dělá, jistě pochopí. Právě tohle pochopení se zcela jistě dostaví v perfektní scéně s děkankou univerzity v podání Connie Britton.

Obdiv si zaslouží i samotná režisérka. Emerald Fennell má malé zkušenosti se psaním scénářů a téměř žádné zkušenosti s režií, a přesto to není vůbec znát. Svůj scénář dokázala perfektně přenést na plátno i s veškerým napětím a mrazením v zádech ve správných chvílích, postupným dávkováním větších nebo menších překvapení, s optimální dávkou humoru a se skvělými hereckými výkony.

Na chvíli se dočkáme i sladké romantické atmosféry mezi hlavními hrdiny, která ale nemá dlouhého trvání a ač by se mohlo zdát, že ze žánru filmu vybočuje, naopak do něj zcela zapadá. Celému jejímu dílu naprosto dominuje závěr, který je jedním z nejlepších, který jsme měli možnost za poslední dobu vidět. Šokující, překvapivý, syrový a zcela uspokojující. Atmosféru filmu dokresluje povedený soundtrack, jemuž vévodí upravené písně Britney Spears nebo třeba i otravná Stars are blind Paris Hilton, která výjimečně tak otravně nepůsobí.

Carey Mulligan ve filmu Nadějná mladá žena / Promising Young Woman
© Notion
Nadějná mladá žena je jedním z nejlepších filmů svého žánru a také tohoto tématu. Má vše, co by měl oscarový snímek mít. Neokoukaný a originální scénář, silné téma, bezchybně hrající hlavní herečku, perfektní soundtrack a překvapivý závěr, nad kterým budete ještě nějakou dobu přemýšlet. Snímek divákem jen tak neprošumí, nenechá ho bez emocí, naopak jej donutí zamyslet se nad celou touto problematikou a je jedno, jestli jde o muže, nebo ženu.

Kdybych měl být hnidopich a najít nějakou tu chybičku na Nadějné mladé ženě, tak je to možná její název, který na mě v češtině působí trošku kostrbatě a nepříliš zapamatovatelně, ač je překlad v podstatě doslovný. Druhým mínusem, ale možná jen mým osobním, je obsazení Jennifer Coolidge do role Cassieny matky, která pro mě bude asi už navždy Stiflerovou mámou. Uvidíme, jestli Akademie překvapí a vybere jako nejlepší film právě Nadějnou mladou ženu. Její zvolení by určitě nebylo ostudou, ale porota se bohužel zřejmě touto cestou nevydá.

Originální trailer filmu Nadějná mladá žena

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Víly z Inisherinu 8/10
Recenze: Víly z Inisherinu jsou temným dramatem o konci jednoho přátelství Na nadcházejícím předávání Oscarů bude k největším favoritům patřit snímek Víly z Inisherinu, který bývá řazen k tomu nejlepšímu, co v loňském roce vzniklo. Zaslouží si poslední počin Martina McDonagha všechen ten humbuk?... čtěte zde
Vydáno: 29.01.2023 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
10 komerčně nejúspěšnějších filmů Stevena Spielberga
Téma: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů Stevena Spielberga Steven Spielberg může být považován za otce blockbusterů, které se zrodily v polovině 70. let díky jeho Čelistem. Jaké další trháky jsou spojeny s jeho jménem? čtěte zde
Vydáno: 28.01.2023 10:30 v sekci Články | Žebříčky
0
TV tipy: 27. 1. 2023 - 2. 2. 2023
TV tipy: Drsnej Shaft a Abraham Lincoln jsou božští kazišuci Také přelom ledna a února je v televizích spíše ve znamení mnoha repríz, případně takřka neznámých snímků, o nichž toho nejde moc zjistit. Nejlákavějšími tipy tak jsou pravděpodobně komedie Kazišuci a Jsem božská.... čtěte zde
Vydáno: 27.01.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 4. týden
Kinopremiéry: Víly z Inisherinu se ocitají v zajetí dealerovy mysli Jednoznačným tahákem konce ledna v kinech je premiéra čerstvě na devět Oscarů nominovaného komediálního dramatu Víly z Inisherinu. Své diváky by si mohlo najít i uvedení dánské trilogie Dealer, která proslavila Madse Mikkelsena.... čtěte zde
Vydáno: 25.01.2023 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Oscar 2023: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny
Oscar 2023: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny Před chvílí byly ohlášeny nominace na 95. ročník udílení cen americké Akademie filmových věd a umění Oscar. Nabízíme vám hlavní přehled nominovaných snímků a tvůrců. čtěte zde
Vydáno: 24.01.2023 15:00 v sekci Novinky | Zprávy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: nejlepší filmy a seriály roku 2022 podle filmserveru (16.01.2023 12:30 v Články | Žebříčky)
- Zlatý glóbus 2023: Vítězné jsou snímky Fabelmanovi a Víly z Inisherinu (11.01.2023 05:30 v Články | Publicistika)
- Téma: 20 nejočekávanějších filmů roku 2023 (11.12.2022 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Když srdce dubu promluvilo, přišla láska (30.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer 5. série seriálu Koruna (21.10.2022 13:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer 2. série: Bílý lotos (06.10.2022 18:57 v Novinky | Trailery)
- Herci, kteří si zničili kariéru (06.10.2022 10:00 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Shotgun Wedding (05.10.2022 14:30 v Novinky | Trailery)
- Mila Kunis je Luckiest Girl Alive (06.09.2022 19:39 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Když promluvila (20.07.2022 17:46 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Film Spencer chtěl být tak trochu jiným životopisem, jenže bizarní zpracování princezně Dianě vůbec nesluší (26.01.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Dáma na kolejích je krvavá nevěsta, která utíká na panství Downton (21.01.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Seriál Bílý lotos bude mít druhou sérii (11.01.2022 14:41 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Kleopatra utíká přes 110. ulici, volá divočinu a ocitá se na prahu války (07.01.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Josefínu bude hrát Vanessa Kirby (05.01.2022 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Profesorka Umbridgeová jako královna Alžběta II. na první fotce (06.08.2021 10:00 v Novinky | Zprávy)
- Mark Wahlberg v dramatu Joe Bell (15.07.2021 08:57 v Novinky | Trailery)
- Dokument Osvoboďte Britney Spears v českém jazyce exkluzivně na Voyo (30.06.2021 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Top 20 ČR: Tiché místo vedlo v Česku (15.06.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Duše vedla slabý víkend (08.06.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)

PREMIÉRA TÝDNE   04/2023

Víly z Inisherinu
8/10

Na nadcházejícím předávání Oscarů bude k největším favoritům patřit snímek Víly z Inisherinu, který bývá řazen k tomu nejlepšímu, co v loňském roce vzniklo. Zaslouží si poslední počin Martina McDonagha všechen ten humbuk?

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2023 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver
Zavřít reklamu