Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscarová recenze: Nadějná mladá žena

Recenze: Carey Mulligan patří celý film! Jako Nadějná mladá žena je excelentní.

Vydáno: 23.03.2021 07:30 v sekci Recenze - Lukáš Frank | foto: Focus Features

Slavnostní oscarový ceremoniál, jehož scénář zatím není známý, se nezadržitelně blíží a vítěze všech kategorií odhalí už 25. dubna 2021. Připravili jsme pro vás recenze osmi filmů, které jsou nominovány v hlavní kategorii.

Nadějná mladá ženaRecenzoval/a Lukáš Frank dne 23.03.2021 07:30. Slavnostní oscarový ceremoniál, jehož scénář zatím není známý, se nezadržitelně blíží a vítěze všech kategorií odhalí už 25. dubna 2021. Připravili jsme pro vás recenze osmi filmů, které jsou nominovány v hlavní kategorii. Hodnocení: 4.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Nadějná mladá žena na sebe upoutala už zajímavým trailerem, který sliboval neokoukanou a docela originální podívanou. Mladá dívka předstírající opilost se nechá sbalit na první pohled hodným sympaťákem, aby mu v přítmí jeho bytu dala životní lekci. Příběh, který tu ještě nebyl. Filmů, které se dotýkají problematiky hnutí #MeToo, bylo v poslední době natočeno několik. Většina ale zůstala jen na půli cesty k tomu doopravdy zaujmout nebo šokovat tím správným směrem, a tak jen vyšuměla do ztracena. Pětatřicetiletá režisérka a herečka Emerald Fennell (Koruna, Dánská dívka), která je zároveň producentkou filmu a autorkou scénáře, si ve filmu sama zahrála a svoji celovečerní prvotinu dokázala natočit téměř bez chyby. A rovnou z toho byly 3 nominace na Oscara!

Carey Mulligan ve filmu Nadějná mladá žena / Promising Young Woman
© Focus Features
Cassie (Carey Mulligan) poznáváme jako drsnou třicátnici se smyslem pro černý humor, který suše dávkuje divákům a získává tak u nich další plusové body. Její inteligence až mrazí a rezignovaný postoj k životu prokazuje absolutním nezájmem o cokoliv. Tato kdysi nadějná mladá žena žije tajný druhý život, ve kterém nejde o nic víc než o pomstu. O pomstu mužskému pokolení. Scénář postupně odhaluje minulost, díky které se život Cassie obrátil naruby a nastoluje jí nečekaná setkání, která mohou pomoci napravit křivdy z dřívějška.

Herečce Carey Mulligan je sice teprve 35 let, ale už nějakou dobu exceluje snad v každém filmu, ve kterém se objeví. O tom svědčí i obrovské množství nominací na všemožné prestižní ceny. Její podání blonďaté Cassie nemá jedinou chybu a zcela právem je Mulligan jednou z nominovaných na zlatého plešouna. Letošní konkurence je ale veliká, tak se nechme překvapit, jak Akademie rozhodne. Ač jsou vedlejší herecké výkony na vysoké úrovni a perfektně Cassie doplňují, Mulligan si pro sebe ukradla celý film a po jeho zhlédnutí bude mít divák pocit, jako by byla na plátně po celou dobu jen ona. A ono to vůbec nevadí a perfektně to funguje!

Fotografie z filmu Nadějná mladá žena / Promising Young Woman
© Tattoo News
V jedné chvíli sledujeme frustrovanou a na celý svět naštvanou Cassie, která už dlouhé roky dělá práci, která ji absolutně nenaplňuje, v té druhé se zcela promění v odhodlanou ženu, která udělá vše pro to, aby se pomstila a alespoň trošku dokázala nastolit řád ve světě, který tak nesnáší. I když to vypadá, že celý film je v podstatě jeden velký útok proti mužům a je určen převážně ženám, není tomu tak. Téma je podáno (a zahráno) natolik dobře, že obě pohlaví donutí se zamyslet nad celým problémem a motivaci Cassie, proč tohle všechno dělá, jistě pochopí. Právě tohle pochopení se zcela jistě dostaví v perfektní scéně s děkankou univerzity v podání Connie Britton.

Obdiv si zaslouží i samotná režisérka. Emerald Fennell má malé zkušenosti se psaním scénářů a téměř žádné zkušenosti s režií, a přesto to není vůbec znát. Svůj scénář dokázala perfektně přenést na plátno i s veškerým napětím a mrazením v zádech ve správných chvílích, postupným dávkováním větších nebo menších překvapení, s optimální dávkou humoru a se skvělými hereckými výkony.

Na chvíli se dočkáme i sladké romantické atmosféry mezi hlavními hrdiny, která ale nemá dlouhého trvání a ač by se mohlo zdát, že ze žánru filmu vybočuje, naopak do něj zcela zapadá. Celému jejímu dílu naprosto dominuje závěr, který je jedním z nejlepších, který jsme měli možnost za poslední dobu vidět. Šokující, překvapivý, syrový a zcela uspokojující. Atmosféru filmu dokresluje povedený soundtrack, jemuž vévodí upravené písně Britney Spears nebo třeba i otravná Stars are blind Paris Hilton, která výjimečně tak otravně nepůsobí.

Carey Mulligan ve filmu Nadějná mladá žena / Promising Young Woman
© Notion
Nadějná mladá žena je jedním z nejlepších filmů svého žánru a také tohoto tématu. Má vše, co by měl oscarový snímek mít. Neokoukaný a originální scénář, silné téma, bezchybně hrající hlavní herečku, perfektní soundtrack a překvapivý závěr, nad kterým budete ještě nějakou dobu přemýšlet. Snímek divákem jen tak neprošumí, nenechá ho bez emocí, naopak jej donutí zamyslet se nad celou touto problematikou a je jedno, jestli jde o muže, nebo ženu.

Kdybych měl být hnidopich a najít nějakou tu chybičku na Nadějné mladé ženě, tak je to možná její název, který na mě v češtině působí trošku kostrbatě a nepříliš zapamatovatelně, ač je překlad v podstatě doslovný. Druhým mínusem, ale možná jen mým osobním, je obsazení Jennifer Coolidge do role Cassieny matky, která pro mě bude asi už navždy Stiflerovou mámou. Uvidíme, jestli Akademie překvapí a vybere jako nejlepší film právě Nadějnou mladou ženu. Její zvolení by určitě nebylo ostudou, ale porota se bohužel zřejmě touto cestou nevydá.

Originální trailer filmu Nadějná mladá žena

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Oscar 2021: Nejlepší herec v hlavní a vedlejší roli
Oscar 2021: Nejlepší herec v hlavní a vedlejší roli Pěticí nominovaných herců v hlavní roli jsou Chadwick Boseman, Anthony Hopkins, Riz Ahmed, Steven Yeun a Gary Oldman. Za vedlejší roli jsou nominováni Daniel Kaluya, Sacha Baron Cohen, Leslie Odom jr., Paul Raci a LaKeith Stanfield. čtěte zde
Vydáno: 10.04.2021 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
TV tipy: 9. 4. 2021 - 15. 4. 2021
TV tipy: Gagarin, Pancho Villa, Igor Stravinsky a Coco Chanel jsou Street Kings V polovině dubna už to v televizích není taková premiérová smršť jako v minulých týdnech, přesto se v programech najdou hodně zajímavé a navíc málo vysílané snímky, které se leckdy nedají jinou cestou sehnat. čtěte zde
Vydáno: 09.04.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
V dubnu na streamovacích službách: Udělejte si zásoby popcornu! Duben bude ve znamení popcornových scifi!
V dubnu na streamovacích službách: Udělejte si zásoby popcornu! Streamovací služby minimalizovaly premiéry artových filmů a zaměřily se na popcornové snímky, které by mohly odstartovat letní blockbusterovou sezónu. Ta sice začínala obvykle v kinosálech, ale ty jsou stále zahaleny tmou. čtěte zde
Vydáno: 07.04.2021 07:30 v sekci Radar
0
Box office: 13. víkend
Box office: Godzilla s Kongem porazila koronavirus Tržby monstrfilmu Godzilla vs Kong se po dlouhé době vyšplhaly nad hranici třiceti milionů, což je nejlepší výsledek od začátku pandemie. čtěte zde
Vydáno: 05.04.2021 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Oscar 2021: Nejlepší herečka v hlavní a vedlejší roli
Oscar 2021: Nejlepší herečka v hlavní a vedlejší roli Oscara za hlavní roli můžou získat Frances McDormand, Carrey Mulligan, Andra Day, Viola Davis nebo Vanessa Kirby. Za roli vedlejší si ho může odnést Yuh-Jung Youn, Maria Bakalova, Glenn Close, Olivia Colman nebo Amanda Seyfried. čtěte zde
Vydáno: 03.04.2021 13:30 v sekci Články | Publicistika
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Oscar 2021: nominace na nejlepší americké filmy roku vyhlášeny (15.03.2021 14:06 v Články | Publicistika)
- Téma: TOP 15: Herci s nejvíce Zlatými malinami (06.03.2021 10:30 v Články | Žebříčky)
- Zlatý glóbus 2021: přehled vítězů (01.03.2021 05:14 v Články | Publicistika)
- Velký Gatsby bude natočen jako animovaný film (25.02.2021 12:00 v Novinky | Zprávy)
- Box office: Croodsovi se vrátili na vrchol (15.02.2021 07:30 v Komentáře | Box office)
- Box office: Thriller Střípky se drží na prvním místě (08.02.2021 07:30 v Komentáře | Box office)
- Josh Duhamel nahrazuje Armieho Hammera v akční komedii Shotgun Wedding (04.02.2021 12:00 v Novinky | Zprávy)
- Zlatý glóbus 2021: přehled nominací (03.02.2021 15:34 v Články | Publicistika)
- Box office: thriller Střípky s Denzelem Washingtonem byl první (01.02.2021 07:30 v Komentáře | Box office)
- Box office: Liam Neeson zůstal na vrcholu (25.01.2021 07:30 v Komentáře | Box office)
- Téma: Oscar 2021: jací jsou favorité? (20.01.2021 10:10 v Články | Publicistika)
- Box office: Liam Neeson se vrací na vrchol (18.01.2021 07:30 v Komentáře | Box office)
- Box office: Wonder Woman zůstává na vrcholu (11.01.2021 07:30 v Komentáře | Box office)
- Téma: nejlepší filmy roku 2020 podle filmserveru (06.01.2021 07:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   41/2020

Chlast
8/10

Kritický portrét společnosti, v níž je všudypřítomný alkohol součástí národní kultury, a zároveň vyvážené drama o čtveřici středoškolských učitelů, kteří si v rámci vědeckého pokusu udržují konstantní hladinku půl promile.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2021 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver
Zavřít reklamu