Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscarová recenze: Nadějná mladá žena

Recenze: Carey Mulligan patří celý film! Jako Nadějná mladá žena je excelentní.

Vydáno: 23.03.2021 07:30 v sekci Recenze | Premiéry - Lukáš Frank | foto: Focus Features

Slavnostní oscarový ceremoniál, jehož scénář zatím není známý, se nezadržitelně blíží a vítěze všech kategorií odhalí už 25. dubna 2021. Připravili jsme pro vás recenze osmi filmů, které jsou nominovány v hlavní kategorii.

Nadějná mladá ženaRecenzoval/a Lukáš Frank dne 23.03.2021 07:30. Slavnostní oscarový ceremoniál, jehož scénář zatím není známý, se nezadržitelně blíží a vítěze všech kategorií odhalí už 25. dubna 2021. Připravili jsme pro vás recenze osmi filmů, které jsou nominovány v hlavní kategorii. Hodnocení: 4.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Nadějná mladá žena na sebe upoutala už zajímavým trailerem, který sliboval neokoukanou a docela originální podívanou. Mladá dívka předstírající opilost se nechá sbalit na první pohled hodným sympaťákem, aby mu v přítmí jeho bytu dala životní lekci. Příběh, který tu ještě nebyl. Filmů, které se dotýkají problematiky hnutí #MeToo, bylo v poslední době natočeno několik. Většina ale zůstala jen na půli cesty k tomu doopravdy zaujmout nebo šokovat tím správným směrem, a tak jen vyšuměla do ztracena. Pětatřicetiletá režisérka a herečka Emerald Fennell (Koruna, Dánská dívka), která je zároveň producentkou filmu a autorkou scénáře, si ve filmu sama zahrála a svoji celovečerní prvotinu dokázala natočit téměř bez chyby. A rovnou z toho byly 3 nominace na Oscara!

Carey Mulligan ve filmu Nadějná mladá žena / Promising Young Woman
© Focus Features
Cassie (Carey Mulligan) poznáváme jako drsnou třicátnici se smyslem pro černý humor, který suše dávkuje divákům a získává tak u nich další plusové body. Její inteligence až mrazí a rezignovaný postoj k životu prokazuje absolutním nezájmem o cokoliv. Tato kdysi nadějná mladá žena žije tajný druhý život, ve kterém nejde o nic víc než o pomstu. O pomstu mužskému pokolení. Scénář postupně odhaluje minulost, díky které se život Cassie obrátil naruby a nastoluje jí nečekaná setkání, která mohou pomoci napravit křivdy z dřívějška.

Herečce Carey Mulligan je sice teprve 35 let, ale už nějakou dobu exceluje snad v každém filmu, ve kterém se objeví. O tom svědčí i obrovské množství nominací na všemožné prestižní ceny. Její podání blonďaté Cassie nemá jedinou chybu a zcela právem je Mulligan jednou z nominovaných na zlatého plešouna. Letošní konkurence je ale veliká, tak se nechme překvapit, jak Akademie rozhodne. Ač jsou vedlejší herecké výkony na vysoké úrovni a perfektně Cassie doplňují, Mulligan si pro sebe ukradla celý film a po jeho zhlédnutí bude mít divák pocit, jako by byla na plátně po celou dobu jen ona. A ono to vůbec nevadí a perfektně to funguje!

Fotografie z filmu Nadějná mladá žena / Promising Young Woman
© Tattoo News
V jedné chvíli sledujeme frustrovanou a na celý svět naštvanou Cassie, která už dlouhé roky dělá práci, která ji absolutně nenaplňuje, v té druhé se zcela promění v odhodlanou ženu, která udělá vše pro to, aby se pomstila a alespoň trošku dokázala nastolit řád ve světě, který tak nesnáší. I když to vypadá, že celý film je v podstatě jeden velký útok proti mužům a je určen převážně ženám, není tomu tak. Téma je podáno (a zahráno) natolik dobře, že obě pohlaví donutí se zamyslet nad celým problémem a motivaci Cassie, proč tohle všechno dělá, jistě pochopí. Právě tohle pochopení se zcela jistě dostaví v perfektní scéně s děkankou univerzity v podání Connie Britton.

Obdiv si zaslouží i samotná režisérka. Emerald Fennell má malé zkušenosti se psaním scénářů a téměř žádné zkušenosti s režií, a přesto to není vůbec znát. Svůj scénář dokázala perfektně přenést na plátno i s veškerým napětím a mrazením v zádech ve správných chvílích, postupným dávkováním větších nebo menších překvapení, s optimální dávkou humoru a se skvělými hereckými výkony.

Na chvíli se dočkáme i sladké romantické atmosféry mezi hlavními hrdiny, která ale nemá dlouhého trvání a ač by se mohlo zdát, že ze žánru filmu vybočuje, naopak do něj zcela zapadá. Celému jejímu dílu naprosto dominuje závěr, který je jedním z nejlepších, který jsme měli možnost za poslední dobu vidět. Šokující, překvapivý, syrový a zcela uspokojující. Atmosféru filmu dokresluje povedený soundtrack, jemuž vévodí upravené písně Britney Spears nebo třeba i otravná Stars are blind Paris Hilton, která výjimečně tak otravně nepůsobí.

Carey Mulligan ve filmu Nadějná mladá žena / Promising Young Woman
© Notion
Nadějná mladá žena je jedním z nejlepších filmů svého žánru a také tohoto tématu. Má vše, co by měl oscarový snímek mít. Neokoukaný a originální scénář, silné téma, bezchybně hrající hlavní herečku, perfektní soundtrack a překvapivý závěr, nad kterým budete ještě nějakou dobu přemýšlet. Snímek divákem jen tak neprošumí, nenechá ho bez emocí, naopak jej donutí zamyslet se nad celou touto problematikou a je jedno, jestli jde o muže, nebo ženu.

Kdybych měl být hnidopich a najít nějakou tu chybičku na Nadějné mladé ženě, tak je to možná její název, který na mě v češtině působí trošku kostrbatě a nepříliš zapamatovatelně, ač je překlad v podstatě doslovný. Druhým mínusem, ale možná jen mým osobním, je obsazení Jennifer Coolidge do role Cassieny matky, která pro mě bude asi už navždy Stiflerovou mámou. Uvidíme, jestli Akademie překvapí a vybere jako nejlepší film právě Nadějnou mladou ženu. Její zvolení by určitě nebylo ostudou, ale porota se bohužel zřejmě touto cestou nevydá.

Originální trailer filmu Nadějná mladá žena

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 24. týden
Kinopremiéry: Zvrácená žena na tahu rychle a zběsile pronáší přípitek Restart kin probíhá v obrovském tempu, neboť i v tomto týdnu startuje dvanáct novinek. Jednoznačně nejatraktivnější je devátý díl automobilové ságy Rychle a zběsile, vybírat ale lze z různých žánrů od animáků po horory.... čtěte zde
Vydáno: 16.06.2021 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 23. týden
Top 20 ČR: Tiché místo vedlo v Česku V českých kinech se za uplynulý víkend chodilo nejvíce na premiéru amerického hororu Tiché místo: Část II. Návštěvnost se za víkend přehoupla přes deset tisíc diváků. čtěte zde
Vydáno: 15.06.2021 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 23. víkend
Box office: Tiché místo se vrací na vrchol V souboji novinek proti stálicím zvítězil těsně zástupce druhé skupiny, když horor Tiché místo: Část II porazil muzikál Život v Heights. čtěte zde
Vydáno: 14.06.2021 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tiché místo: Část II 6/10
Recenze: Film Tiché místo: Část II recykluje nápady svého předchůdce Po ročním odkladu se do kin konečně dostává pokračování Tichého místa, které vypráví o členech jedné rodiny, kteří se naučili přizpůsobit svůj život tomu, aby nemuseli vydávat žádné zvuky. čtěte zde
Vydáno: 12.06.2021 10:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 11. 6. 2021 - 17. 6. 2021
TV tipy: Ve znamení lásky se zrodila hvězda, která nikdy nezestárne V polovině června v televizích nejvíc naláká ke sledování zařazení premiér finále ságy Star Wars s podtitulem Vzestup Skywalkera a hudebního dramatu Zrodila se hvězda. Zavzpomínat ale můžete i na zesnulou Libuši Šafránkovou. ... čtěte zde
Vydáno: 11.06.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Top 20 ČR: Duše vedla slabý víkend (08.06.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Kina se pomalu otevírají (01.06.2021 08:55 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Nadějná mladá žena má ještě čas zapadnout mezi rytíře spravedlnosti (26.05.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Oscar 2021: filmem roku je Země Nomádů (26.04.2021 05:56 v Články | Publicistika)
- Oscar 2021: nejlepší film (24.04.2021 09:30 v Články | Publicistika)
- Oscar 2021: Nejlepší herečka v hlavní a vedlejší roli (03.04.2021 13:30 v Články | Publicistika)
- Oscar 2021: nominace na nejlepší americké filmy roku vyhlášeny (15.03.2021 14:06 v Články | Publicistika)
- Téma: TOP 15: Herci s nejvíce Zlatými malinami (06.03.2021 10:30 v Články | Žebříčky)
- Zlatý glóbus 2021: přehled vítězů (01.03.2021 05:14 v Články | Publicistika)
- Velký Gatsby bude natočen jako animovaný film (25.02.2021 12:00 v Novinky | Zprávy)
- Box office: Croodsovi se vrátili na vrchol (15.02.2021 07:30 v Komentáře | Box office)
- Box office: Thriller Střípky se drží na prvním místě (08.02.2021 07:30 v Komentáře | Box office)
- Josh Duhamel nahrazuje Armieho Hammera v akční komedii Shotgun Wedding (04.02.2021 12:00 v Novinky | Zprávy)
- Zlatý glóbus 2021: přehled nominací (03.02.2021 15:34 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   23/2021

Tiché místo: Část II
6/10

Po ročním odkladu se do kin konečně dostává pokračování Tichého místa, které vypráví o členech jedné rodiny, kteří se naučili přizpůsobit svůj život tomu, aby nemuseli vydávat žádné zvuky.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2021 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver
Zavřít reklamu