Téma: Eddie Murphy: zlaté dítě z Brooklynu

Vydáno: 27.03.2021 13:30 - Václav Limberk | foto: Getty Images

Eddie Murphy, který patří už pátou dekádu k nejpopulárnějším hvězdám stříbrného plátna, slaví šedesáté narozeniny. V tomto článku si připomeneme jeho turbulentní a rozporuplnou filmografii.
Eddie Murphy ve filmu 48 hodin / 48 Hrs.
© Paramount Pictures
Eddie Murphy se narodil 3. dubna 1961 v newyorském Brooklynu. O tom, že se stane komikem, rozhodli Richard Pryor a Peter Sellers, které jako mladý obdivoval. Po začátcích v proslulé televizní show Saturday Night Live se v pouhých 21 letech dočkal filmového debutu v podobě akční komedie 48 hodinNick Nolte tu hrál zkušeného policistu Jacka Catese, který má 48 hodin na to, aby vyřešil případ vraždy svého kolegy. Rozhodne se na tuto dobu z vězení propustit podvodníka Reggieho Hammonda (Murphy), který se zná s pachateli vraždy. Z filmu se stal komerční hit a dnes je považován za klasiku svého žánru.
Originální trailer filmu 48 hodin

Eddie Murphy ve filmu Záměna / Trading Places
© Paramount Pictures
Tento podařený debut mu pomohl k další roli v komedii Záměna, kde ztvárnil pouličního zloděje Billyho Raye, který se stane objektem sázky dvou boháčů. Ti se ho rozhodnou vyměnit za rozmazleného ředitele obchodní společnosti Louise Winthorpa III (Dan Aykroyd). Následkem toho se role obou mužů promění a zatímco Billy Ray poznává luxus a pohodlí, Winthorp se octne na ulici, ztratí přátelé i snoubenku a poznává bídu a příkoří. Chytrá komedie Johna Landise měla také velký divácký úspěch. 
Originální trailer filmu Záměna

Eddie Murphy, Judge Reinhold ve filmu Policajt v Beverly Hills / Beverly Hills Cop
© Paramount Pictures
Murphyho hvězda zazářila naplno už v roce 1984, kdy byl obsazen do hlavní role detroitského policisty Axela Foleyho v akční komedii Policajt v Beverly Hills, která se stala neočekávaným kasovním trhákem a největším hitem v kariéře mladého herce. Foleymu zabili v Detroitu parťáka a on se vydává na vlastní pěst dopadnout jeho vraha, který žije v Los Angeles a má pověst nedotknutelného filantropa a obchodníka s uměním. Policajt v Beverly Hills patří dodnes k tomu nejlepšímu z jeho filmografie. 
Originální trailer filmu Policajt v Beverly Hills

Po tomto megaúspěchu si dal dva roky pauzu a vrátil se v roce 1986 s fantasy komedií Zlaté dítě, kde hrál obyčejného chlapíka z LA, který je informován o tom, že je "vyvolený" a jeho úkolem je zachránit malého tibetského hocha s nadpřirozenými schopnostmi. V následujícím roce se vrátil jako Axel Foley filmem Policajt v Beverly Hills II, který sice kvalit jedničky nedosahuje, ale komerčně byl také úspěšný.

Eddie Murphy ve filmu Cesta do Ameriky / Coming to America
© Paramount Pictures
V roce 1988 si zahrál v komedii Cesta do Ameriky prince Akeema z fiktivní africké země Zamunda. Ten se vydává do Ameriky najít si nevěstu. Absurdně laděná pohádka měla opět velký úspěch a Murphy se při její realizaci sešel podruhé s režisérem Záměny Johnem Landisem. Poprvé se Murphyho kariéra otřásla o rok později, kdy sám režíroval retro komedii Noci v Harlemu, kde si zahrál i jeho dětský idol Richard Pryor. I když nešlo o vyložený propadák, pro studio Paramount to bylo po Murphyho komerčně úspěšných filmech z minulých let zklamání. Poprvé zde byl také "oceněn" Zlatou malinou, kterou získal za nejhorší scénář a k tomu ještě nominaci za nejhorší režii.
Originální trailer filmu Cesta do Ameriky

Eddie Murphy, Halle Berry ve filmu Bumerang / Boomerang
© Paramount Pictures
Poté, co se znovu sešel s Noltem na pokračování Dalších 48 hodin, které úspěch jedničky nezopakovalo, se vrátil v roce 1992 hned dvěma filmy. V komedii Dokonalý džentlmen si zahrál podvodníčka, který se omylem dostane do senátu, a ve filmu Bumerang ztvárnil reklamního agenta hledajícího tu pravou. Z dnešního pohledu se v lepším světle jeví první z nich, i když v době uvedení byl komerčně úspěšnější Bumerang. 

Eddie Murphy ve filmu Zamilovaný profesor / The Nutty Professor
© Universal Pictures
Po dvouleté pauze se znovu vrátil jako Axel Foley, ale třetí spolupráce s Landisem v Policajtovi v Beverly Hills III se ukázala jako jejich nejméně úspěšná a vydařená. Eddieho hvězda začala pomalu ale jistě pohasínat a nezměnil to ani jeho ojedinělý výlet do hororového žánru v podobě propadáku Upír v Brooklynu. Hned potom se vrátil ke komedii v remaku Zamilovaný profesor, kde si střihnul roli obézního profesora Klumpa, kterému se díky experimentu podaří proměnit v hubeného Buddyho Lovea vydávajícího se za Klumpova asistenta. I když měl snímek velký komerční úspěch, šlo o rapidní sestup v kvalitě a posun k takzvanému fekálnímu humoru, který začal být v polovině 90. let v kursu.
Originální trailer filmu Zamilovaný profesor

Po Zamilovaném profesorovi si zahrál v thrilleru Policajt ze San Francisca. Ten ale komerčně propadl, načež se Murphy vrátil znovu do komediálního žánru s dvojicí filmů Doctor Dolittle a Svatý muž. Poprvé také propůjčil svůj hlas animované postavě v disneyovce Legenda o Mulan. Následující rok si zahrál v komediích Doživotí a Trhák pana Bowfingera, které i přes svou kvalitu nebyly komerčně úspěšné. 

Nové milénium zahájil sérií pokračování. Nejdříve šla do kin fekální komedie Zamilovaný profesor 2: Klumpovi a poté hned Dr. Dolittle 2. Jeho nejúspěšnější rolí v té době byl osel, jemuž propůjčil svůj hlas v animovaném megahitu Shrek. Poté přišel rok 2002, který se stal jeho vůbec nejhorším rokem v kariéře díky trojici propadáků: ShowtimeJsem agent a Pluto Nash, který se do historie zapsal jako jeden z největších kasovních průšvihů všech dob.

Eddie Murphy ve filmu  / Dreamgirls
© DreamWorks SKG
Hned následující rok si trochu polepšil s dvojicí komedií Bláznivá školka a Strašidelný dům. Následovalo tříleté období pauzy, v němž pouze znovu namluvil oslíka pro druhého Shreka a na plátno se vrátil až v roce 2006 v muzikálu Dreamgirls, kde si zahrál zpěváka Jamese "Thundera" Earlyho. Za tuto roli si vysloužil svůj první Zlatý glóbus a první (a dosud jedinou) oscarovou nominaci. Bohužel, po tomto ojedinělém úspěchu se opět pustil do natáčení nenáročných komedií, kromě toho, že dále propůjčoval svůj hlas animovanému oslovi v pokračováních Shreka.
Originální trailer filmu Dreamgirls

Eddie Murphy ve filmu Jmenuju se Dolemite / Dolemite Is My Name
© Netflix
První vlaštovkou změny bylo drama Pan Church, kde hrál zcela atypicky vážnou roli a byl v ní velmi přesvědčivý. Murphyho comeback pak byl dokonán o tři roky později, kdy triumfoval v komediálním retru Jmenuju se Dolemite, kde si zahrál skutečnou postavu baviče, herce a zpěváka Rudyho Raye Moora. Dalším návratem byl letošní snímek Coming 2 America, kde se po více jak 30 letech opět proměnil v prince Akeema z Cesty do Ameriky. Také další roky budou ve znamení návratů. Eddie Murphy se má objevit jako třetí sourozenec dvojčat Juliuse a Benedicta Vincentových v komedii Triplets a nejspíše se znovu potkáme s Axelem Foleym ve čtvrtém díle Policajta v Beverly Hills.
Originální trailer filmu Jmenuju se Dolemite

Top 10 filmů s Eddiem Murphym podle ČSFD:

  1. Shrek (pouze hlas)
  2. Legenda o Mulan (pouze hlas)
  3. Policajt v Beverly Hills
  4. Záměna
  5. Shrek 2 (pouze hlas)
  6. Pan Church
  7. Cesta do Ameriky
  8. Doživotí
  9. Dreamgirls
  10. 48 hodin


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY