TV tipy: Stážisti na planetě opic potkávají babu na zabití

Vydáno: 12.03.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Fairbanks on Film - WordPress.com

I v tomto týdnu je sice v televizích poměrně bohatá premiérová nabídka, většina z nich ale není tak kvalitní, aby se dostala do našeho výběru. Z těch, které zůstaly, asi nejvíc zaujme druhý díl rozverného muzikálu Mamma Mia!.
Baba na zabití (Duplex) (sobota 13. 3., Prima Max, 10.45 - 12.40)

Plakát filmu Baba na zabití / Duplex
© IMDb
Americko-německá komedie z první poloviny milénia nepatří k těm úplně nejvýraznějším a její hodnocení se pohybuje v rámci lehkého nadprůměru. Režírující Danny DeVito v ní hodně spoléhá na poměrně fungující a nápaditý černý humor, který ale bohužel doplácí na snahy o korektnost a širší diváckou přístupnost a chybí mu potřebná nekompromisnost. Nedaří se mu ani udržet svižné tempo, které je hodně nevyrovnané a některé momenty jsou zbytečně zdlouhavé. Příběh je pochopitelně nedůležitý, protože jde spíš o sled různých epizod, které jsou jen záminkou pro humorné situace, větší koherence by mu ale nepochybně prospěla. Ve slabších chvílích výsledku pomáhá výborné obsazení, v němž hrají prim Ben Stiller a Drew Barrymore, příliš nezaostávají ani Eileen EssellJustin Theroux nebo Maya Rudolph. K dobru tvůrci budiž připsána i střídmá stopáž, v níž není moc hluchých míst. Trochu nedotažená žánrovka na sobotní dopoledne.

Zajímavost: Film měl původně režírovat Greg Mottola.

Originální trailer filmu Baba na zabití / Duplex
Mimi šéf (The Boss Baby) (sobota 13. 3., Nova Cinema, 20.00 - 21.45 / neděle 14. 3., 14.40 - 16.20 / pondělí 15. 3., 11.55 - 13.35)

Český plakát filmu Mimi šéf / The Boss Baby
© Facebook tvůrce
Čtyři roky staré animované dobrodružství se proti ostatním žánrovkám ničím nevymyká, nicméně je docela slušně zábavné a při troše tolerance pobaví i dospělé. Režírující Tom McGrath se v něm opírá především o extrémně svižné až videoklipovitě zběsilé tempo, v němž se pořád něco děje, i když to samozřejmě povětšinou nedává moc smysl. Body sbírá i častými a vesměs vtipnými narážkami na současnou popkulturu a komiksové trháky, v úvodu dokonce cituje i několik slavných hororů. Vizuální stránka je pochopitelně výborná, i když není úplně dokonalá, postavičky jsou ale natolik sympatické a zábavné, že to de facto moc nevadí. S přibývající stopáží je přece jen všeho až moc, humor je zbytečně infantilní a morální poselství laciná. Ideální víkendová zábava pro celou rodinu, o níž více prozradí naše recenze

Zajímavost: V průběhu filmu se barva očí hlavního hrdiny několikrát změní z modré na zelenou a naopak.

Oficiální český trailer filmu Mimi šéf / The Boss Baby
Komunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie (sobota 13. 3., ČT art, 20.15 - 01.55)

Plakát filmu  / Komunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie
© Česká televize
Dva roky starý dokument se stal bohužel posledním dílem legendárního režiséra a scenáristy Karla Vachka, který loni zemřel. A svou filmografii v něm zakončil opravdu velkolepě, protože nedělal kompromisy a divákům naservíroval šestapůlhodinovou (!) podívanou, v níž shrnul vše, co bylo pro jeho tvorbu typické. Vzhledem k jeho zkušenostem a stylu pak vůbec nevadí, že s většinou jeho názorů nemusí divák souhlasit, protože on je vtipným střihem, zajímavými argumenty a výborným obrazovým pojetím dokáže zpracovat tak, že je odpůrci přijmou. Nechybí tu ani několik významných postav tuzemských dějin a filozofických úvah nad tím, kam se směřování naší země ubíralo. Jeho výhodou je i to, že se nebojí mluvit o tématech, která jsou ve společnosti stále tabuizovaná a vzhledem ke specifickému odosobněnému snímání je pojmenovat naprosto konkrétně a věcně. Samozřejmě, že monstrózní a až nelidská stopáž odradí potenciální diváky nejvíc, ti, kteří ale snímku šanci dali, potvrzují, že uteče jako voda a snesli by i více. Tip pro fajnšmekry.

Zajímavost: Snímek je rozdělen do čtyř dílů, které zkoumají současnou politiku, filozofii, náboženství a umění. 

Originální trailer filmu Komunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie
Stážisti (The Internship) (neděle 14. 3., Nova, 15.20 - 17.40 / pondělí 15. 3., 01.05 - 03.15 / úterý 16. 3., Nova Cinema, 15.50 - 18.10)

Český plakát filmu Stážisti / The Internship
© Facebook tvůrce
Sedm let stará komedie je více než co jiného celovečerní reklamou na nejslavnější internetový vyhledávač a oslavou jeho firemní kultury. Režírující Shawn Levy se v ní ani o nic jiného nesnažil, protože od prvních minut je zcela jasné, jakou cestou se bude předvídatelný a klišovitý příběh ubírat a ničím zásadně nepřekvapí. Klíčový humor vychází ze střetu dvou generací a jejích technologických a technických znalostí, nicméně tolik nepobaví a nápaditých vtipů je spíše pomálu. O trochu lepší je to pak s popkulturními narážkami a vysloveně IT žertíky, těch je ale zase málo. Hlavní role ztvárnili spolehliví Owen Wilson a Vince Vaughn, který se podílel i na scénáři. Ty pak doplnili třeba Rose ByrneMax MinghellaDylan O'Brien nebo Josh Gad. Škoda jen, že stopáž není střídmější, protože těch hluchých míst je v ní až moc. Nenáročná zábava po nedělním obědě, o níž se více píše v naší recenzi.  

Zajímavost: Tři dívky ve scéně z knihovny jsou dcery Levyho.

Oficiální trailer filmu Stážisti / The Internship
Mamma Mia! Here We Go Again (Mamma Mia: Here We Go Again!) (neděle 14. 3., Nova, 20.20 - 22.25 / pondělí 15. 3., Nova Cinema, 17.50 - 20.00 / čtvrtek 18. 3., 12.00 - 14.10)

Český plakát filmu Mamma Mia! Here We Go Again / Mamma Mia: Here We Go Again!
© Facebook tvůrce
Pokračování veleúspěšného muzikálového hitu vzniklo po jedenácti letech a spoléhá se na stejné atributy. Režisér a scenárista Ol Parker v něm znovu vsadil na jednoduchý a  povrchní příběh, který tentokráte není tak morálně pochybný, svižné tempo a pochopitelně i krásné lokace a pohodovou letní atmosféru. Klíčovou složku snímku pak samozřejmě tvoří hudba legendární skupiny ABBA a tentokráte se dostalo i na méně známé písně, což paradoxně může někomu vadit, protože prvoplánových hitů tu není zas tolik. Moc se nezměnilo ani obsazení, v němž se objeví Amanda SeyfriedLily JamesJulie WaltersAndy GarcíaMeryl StreepStellan SkarsgårdColin Firth a Pierce Brosnan, v závěru se přidá i Cher. Stopáž je trochu přehnaná, protože v tak řídkém příběhu se situace vesměs opakují a jsou jen pojítkem mezi jednotlivými hudebními čísly. Absolutní sázka na diváckou jistotu, kterou se zabývá i naše recenze.  

Zajímavost: Natáčení probíhalo v Chorvatsku a Anglii.

Oficiální český trailer filmu Mamma Mia! Here We Go Again / Mamma Mia: Here We Go Again!
Zůstaň nablízku (Please Stand By) (pondělí 15. 3., Prima Max, 20.00 - 22.05 / úterý 16. 3., 18.10 - 20.00)

Plakát filmu Zůstaň nablízku / Please Stand By
© Pinterest
Čtyři roky staré komediální drama není v našich končinách moc známé. Přitom není vůbec špatné, ale doplatilo na režírujícího Bena Lewina, který v něm celou dobu spoléhá na absolutní jistotu a chybí mu jakýkoli náznak osobitosti a větší invence. Dostal totiž k dispozici poměrně zajímavý příběh o osudech autistické dívky a jako by na všechno ostatní rezignoval a nechal působit jen ten. Atmosféra je velmi solidní, nicméně tempo je hodně nevyrovnané a místy se až nepříjemně vleče, výsledek zároveň zcela postrádá emoce a je dost chladný, což je trochu problém, protože na diváka tím pádem nezapůsobí tak, jak by měl. Chování hlavní hrdinky také někdy vypadá dost nahodile a těžko říct, jak je její autismus realistický, to ale asi tolik nevadí. Většinu pochybností ale kompenzuje úžasná Dakota Fanning v titulní roli, která zastiňuje úplně všechny, mezi kterými jsou třeba i Alice Eve a Toni Collette. O to víc mrzí, že snímek není výraznější a drží se zbytečně při zemi.

Zajímavost: Jmenovky spolupracovníků hlavní hrdinky jsou napsané stejným fontem jako úvodní titulky seriálu Star Trek.

Oficiální trailer filmu Zůstaň nablízku / Please Stand By
Eden a potom (L’Eden et aprés) (pondělí 15. 3., ČT art, 21.45 - 23.20)

Plakát filmu Eden a potom / L'éden et après
© FilmAffinity
Experimentální francouzsko-československé drama z raných sedmdesátých let je v tuzemsku zcela neznámé a do programů se zařazuje jen vzácně. A není se co divit, protože jeho režisérem a scenáristou je Alain Robbe-Grillet, který se naplno věnoval i literatuře, což je na výsledku znát. O uceleném příběhu nemůže být ani řeč, neboť celá nedlouhá stopáž je jen jedním velkým experimentem s opojnou kamerou, jiskřivě erotickou atmosférou, krásnými lokacemi a jednotlivými momenty. Vzhledem k osobě tvůrce jsou v popředí i časté filozofické úvahy, které ale někdy působí až moc samoúčelně, do sebe zahleděně a nedávají divákům moc šanci se v nich zorientovat a udělat si na ně názor. Samozřejmostí pak je i plno metafor, symbolů a nejasná hranice mezi realitou a představou. Hlavní roli ztvárňuje výborná Catherine Jourdan, z pohledu našince je důležitější účast tří slovenských filmařů, konkrétně kameramana Igora Luthera a herců Juraje Kukury a Ludovíta Krónera, kteří se na výsledku výrazně podíleli. Tip pro extrémně náročné publikum. 

Zajímavost: Natáčení probíhalo v Bratislavě, Dunajské Stredě a na ostrově Djerba.

Originální trailer filmu Eden a potom / L’Eden et aprés
Planeta opic (Planet of the Apes) (čtvrtek 18. 3., Prima Cool, 20.15 - 22.45)

Plakát filmu Planeta opic / Planet of the Apes
© Facebook tvůrce
Před dvaceti lety vzbudil remake sci-fi klasiky poměrně ohlas a velká očekávání, výsledek byl ale dost rozpačitý. Režírující Tim Burton se v něm sice drží literární předlohy Pierra Boulleho věrněji, nedokáže ale vytvořit potřebnou atmosféru a napětí. Moc se mu nedaří ani prokreslit lidské postavy, které jsou nevýrazné a zaměnitelné. Mnohem lepší to pak je s těmi opičími, protože těm nechybí propracovaná psychologie a motivace a jsou paradoxně sympatičtější, než by měly být. Ne úplně vydařený je samotný závěr, který je hodně zvláštní a vrcholí prvoplánovou a rádoby šokující pointou, která absolutně nefunguje. Výsledek jednoznačně zachraňuje precizní vizuální stránka, v níž vynikají dokonalé masky, které ale nezastiňují úchvatné herecké výkony a jsou pod nimi poznat všichni představitelé, mezi nimiž jsou třeba Helena Bonham CarterTim RothMichael Clarke DuncanKris Kristofferson nebo Paul Giamatti. O to větší je škoda, že ústřední Mark Wahlberg je vesměs průměrný. Lehké zklamání. 

Zajímavost: Duncan si při natáčení vyvrtnul kotník a do nemocnice jel přímo v opičí masce.

Oficiální trailer filmu Planeta opic / Planet of the Apes
Žalman aneb Naslouchám tichu Země (čtvrtek 18. 3., ČT art, 20.15 - 21.30)

Plakát filmu  / Žalman aneb Naslouchám tichu Země
© Filmový přehled
Dva roky starý tuzemský dokument sleduje životní osudy poměrně známého písničkáře Pavla Žalmana Lohonky. Zkušený režisér Zdeněk Gawlik v něm prošel vskutku celou umělcovu kariéru a zaměřuje se přece jen víc na jeho fanoušky, protože objasňuje vznik a pozadí některých jeho písní a nechává nahlédnout do jeho soukromí. Neopomíná ani jeho doprovodné zpěvačky, z nichž už jsou samozřejmě paní v letech, což je působivé a tím pádem vše působí přirozeně. Nasazuje i pomalejší až meditativní tempo, v němž nechává působit většinu Žalmanových myšlenek, které jsou někdy přešpříliš filozofické a pro někoho možná až moc velký důraz kladou na náboženské otázky. Jediné, co kazí příjemný dojem, jsou viditelně inscenované pasáže, v nichž se zpovídaný stylizuje do různých rolí, v nich ale působí prkenně a trochu tím degraduje svou osobnost. Zajímavý portrét folkové legendy. 

Zajímavost: Natáčení trvalo sedmnáct dní.

Oficiální trailer filmu Žalman aneb Naslouchám tichu Země
Henryho deník (The Book of Henry) (čtvrtek 18. 3., Nova Cinema, 22.25 - 00.20)

Plakát filmu Henryho deník / The Book of Henry
© Facebook tvůrce
Kriminální drama je v našich končinách skoro neznámé a na oficiálních nosičích, natožpak v kinech se k nám nikdy nedostalo. Důvodem je to, že jeho hodnocení jsou rozpačitá a v době zámořské premiéry se dočkalo mnohdy zdrcujících kritik a nevelkého diváckého úspěchu. Režírující Colin Trevorrow v něm dostal k dispozci scénář, který se přepracovával dlouhých dvacet let, což je na něm dost znát, navíc kombinuje hned několik žánrů. Mezi nimi navíc tvůrce přeskakuje zdánlivě nahodile, násilně a bez jakéhokoli přechodu. První polovina totiž naláká na trochu zvláštní dětskou revenge story a nevyhýbá se velice decentnímu a jemnému humoru, ta druhá se ale mění v bizarní podívanou, která graduje do totálního nesmyslu a chybí v ní jakékoli poselství. Atmosféra se ovšem celou dobu udržuje poměrně solidní a ani stopáž není natolik dlouhá, že by se do ní vkrádala nuda. V titulních rolích se představí výborní Naomi WattsJaeden Martell a Jacob Tremblay, těm pak sekundují například Dean NorrisLee Pace nebo Sarah Silverman. Hodně osobitý tip. 

Zajímavost: Film se natáčel třicet šest dní.

Oficiální trailer filmu Henryho deník / The Book of Henry


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY