Zlatý glóbus 2021: přehled vítězů

Vydáno: 01.03.2021 05:14 - Václav Limberk | foto: Searchlight Pictures

Slavnostní předávání 78. Zlatých glóbů skončilo vítězně pro snímky Země nomádů a Borat 2 a také pro televizní seriály Koruna a Schitt´s Creek.
Frances McDormand ve filmu Země nomádů / Nomadland
© Searchlight Pictures
Před několika okamžiky byli vyhlášeni vítězové 78. ročníku předávání cen Asociace zahraničních novinářů sdružených v Hollywoodu Zlatý glóbus za rok 2020, které se kvůli koronavirové pandemii předávaly téměř o dva měsíce později než obvykle. Jejich provázení měly už počtvrté na starosti Amy Poehler a Tina Fey, které slavnostní večer poprvé v historii uváděly odděleně z New Yorku a z Kalifornie. 

Nejlepším filmem v kategorii drama byl vyhlášen snímek Země nomádů, nejlepším filmem v kategorii komedie/muzikál je Borat Subsequent Moviefilm. V kategorii režie uspěla Chloe Zhao za Zemi nomádů, za scénář byl oceněn Aaron Sorkin za Chicagský tribunál.

Chadwick Boseman ve filmu Ma Rainey – matka blues / Ma Rainey's Black Bottom
© Netflix
Nejlepším hercem v kategorii drama byl posmrtně vyhlášen Chadwick Boseman za film Ma Rainey – matka blues, nejlepší herečkou v kategorii drama se stala Andra Day ve filmu The United States vs. Billie Holiday. Nejlepším hercem v kategorii komedie nebo muzikál se stal Sacha Baron Cohen v druhém Boratovi, nejlepší herečkou ve stejné kategorii byla vyhlášena Rosamund Pike za film Jako v bavlnce.

Nejlepším hercem ve vedlejší roli se stal Daniel Kaluuya ve filmu Judas and the Black Messiah, nejlepší herečkou ve vedlejší roli byla označena Jodie Foster v dramatu The Mauritanian

Fotografie z filmu Duše / Soul
© MickeyBlog
Cenu za nejlepší píseň získala skladba "Io sì (Seen)" z filmu Život před sebou. Za nejlepší hudbu byli oceněni Trent Reznor a Atticus Ross za hudbu k pixarovce Duše, která vyhrála i v kategorii nejlepší animovaný film. Nejlepším cizojazyčným filmem bylo vyhlášeno americké drama o jihokorejských imigrantech Minari

Gillian Anderson ve filmu Koruna / The Crown
© The Playlist
Na poli televize se v kategorii drama stal vítězem seriál Koruna, který přinesl Zlaté glóby i hercům Joshi O'ConnoroviEmmě Corrin a Gillian Anderson. V kategorii muzikál nebo komedie uspěl seriál Schitt's Creek a Catherine O'Hara za herecký výkon z tohoto seriálu. V mužské kategorii uspěl Jason Sudeikis v seriálu Ted Lasso.  

Nejlepší minisérií byl vyhlášen Dámský gambit, za nějž byla oceněna i Anya Taylor-Joy. Za nejlepšího herce v minisérii byl označen Mark Ruffalo v Bludných Kruzích. Nejlepším hercem ve vedlejší roli se stal John Boyega v minisérii Sekerka

Cenu Carol Burnettové za přínos v oblasti televize získal Norman Lear. Cenu Cecilla B. DeMilla za celoživotní přínos v oblasti filmu získala Jane Fonda.

Kompletní seznam vítězů naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY