Zemřel Lynn Stalmaster

Vydáno: 13.02.2021 07:00 - Václav Limberk | foto: Getty Images

Ve věku 93 let zemřel legendární castingový režisér Lynn Stalmaster, který obsadil Dustina Hoffmana do filmu Absolvent nebo Christophera Reeva do Supermana.
Christopher Reeve ve filmu Superman / Superman
© Warner Bros. 
"Casting by" Lynn Stalmaster jsme mohli vidět v titulcích mnoha filmů. Byl to právě tento průkopník svého oboru, který získal do hlavní role filmu Absolvent neznámého debutanta Dustina Hoffmana, rovněž debutujícího Neda Beattyho do filmu Vysvobození nebo Christophera Reeva do hlavní role komiksového Supermana. Za mnohé mu mohou být vděčni například John Travolta, který díky Stalmasterovi získal v roce 1975 roli v seriálu Welcome Back, Kotter nebo Jeff Bridges, kterého obsadil v úplném počátku jeho kariéry do snímku Rozlícené posluchárny a o něco později znovu do filmu Iceman Cometh, The.

Poprvé se jeho jméno v titulcích samostatně objevilo ve filmu Případ Thomase Crowna. Jeho práce zahrnovala obsazení na několika stovkách filmů. Kromě výše zmíněných přidejme tituly Kdo seje vítrVelký útěkV žáru nociKoně se také střílejíHarold a MaudeJeremiah JohnsonTootsie9 a 1/2 týdne a Ohňostroj marnosti. V roce 2016 byl jako vůbec první castingový režisér oceněn čestným Oscarem.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY