Za horizontem: Americká elegie je nejhorším filmem Rona Howarda

Vydáno: 31.01.2021 16:00 - Václav Limberk | foto: Netflix

Americká elegie je o studentovi práv z Yale, který se na jeden den vrací navštívit svou rodinu do svého rodného města. Kromě toho jde o zatím nejslabší film renomovaného režiséra Rona Howarda.

Americká elegieRecenzoval/a Václav Limberk dne 31.01.2021 16:00. Americká elegie je o studentovi práv z Yale, který se na jeden den vrací navštívit svou rodinu do svého rodného města. Kromě toho jde o zatím nejslabší film renomovaného režiséra Rona Howarda. Hodnocení: 0.5
Americká elegie
Hillbilly Elegy
Drama
USA, 2020 , 116 min.

Režie: Ron Howard
Scénář: J.D. Vance, Vanessa Taylor
Kamera: Maryse Alberti
Herci: Amy Adams, Glenn Close, Gabriel Basso, Haley Bennett, Freida Pinto, Bo Hopkins, Owen Asztalos, Jesse C. Boyd, Stephen Kunken, Keong Sim, Morgan Gao, , , Bill Kelly, David Dwyer


Hodnocení: 1/10
Americká elegie hodnocení na Kinobox.cz: 67.12 %
Ron Howard je bezesporu vynikající režisér, který má na svém kontě celou řadu dnes už klasických hollywoodských filmů. Připomeňme například dobrodružnou sci-fi komedii Zámotek, romantické drama Navždy a daleko, sci-fi Apollo 13 nebo oscarové drama Čistá duše, které mu dokonce vyneslo zlatou sošku za režii. Jeho nejnovější film, pro Netflix natočené drama Americká elegie (v originále Hillbily Elegy, tj. v doslovném překladu buranský žalozpěv) by mělo a nejspíš bude aspirovat na Zlaté maliny. Ani se nechce věřit, že tak dobrý režisér jako Howard mohl natočit takto, řekněme, rozporuplný film.

Glenn Close ve filmu Americká elegie / Hillbilly Elegy
© Vox
Hlavní dilema tohoto filmu spočívá už v tom, že vzniknul, protože takto tuctový a banální příběh nestojí za to, aby s ním tak významný filmař jako Ron Howard ztrácel čas. Paměti jakéhosi bezvýznamného J. D. Vance jsou zajímavé možná pro něj, už ve vedlejším domě jistě žije člověk se zajímavější životní story o překonávání překážek. Stačí se jen podívat na tuctovou hlavní postavu, kterou hraje stejně fádní Gabriel Basso a jediné, co diváka u sledování jeho osudů napadá, je otázka, proč má ztrácet dvě hodiny života sledováním toho jeho.

Čím je tak zvláštní a pozoruhodný? Odpověď je prostá: naprosto ničím. Podobně jsou na tom i vedlejší ženské postavy, především jeho matka, kterou hraje Amy Adams. Jindy skvělá herečka tu působí křečovitě a nepřesvědčivě jako drogově závislá hysterka, která citově vydírá a psychicky deptá všechny okolo a viní je ze své drogové závislosti.

Gabriel Basso, Haley Bennett, Amy Adams ve filmu Americká elegie / Hillbilly Elegy
© Netflix
Co zde má působit dramaticky, vyznívá směšně a trapně. Například scéna, kdy se pod vlivem začne prohánět po nemocnici na kolečkových bruslích. Lépe nedopadla ani Glenn Close v roli hrdinovy babičky. Herečka, která obvykle udivuje hloubkou svého psychologického herectví, tu tentokrát vypadá jako špatně nalíčená karikatura, jejíž maska zadupává snahu o autentický výkon do země.

Pro záplavu vyhrocených, ukřičených scén mizí příležitost do psychologie postav blíže proniknout, a tak je těžké chápat a ještě těžší sympatizovat. Věřme, že šlo o ojedinělou Howardovu slabou chvilku a příště od něj uvidíme zase skvěle natočený zajímavý příběh. Americká elegie působí jako odstrašující příklad toho, jak dobrý film nevypadá.
Oficiální trailer filmu Americká elegie


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Souhlasím, ten film se nedal dodivat. Utrpení ... (Tomas Blue , 02.02.2021 10:43) Reagovat

    Souhlasím, ten film se nedal dodivat. Utrpení od první scény.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY