Téma: top 10: herci s nejvíce Oscary

Vydáno: 16.01.2021 09:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Předávání cen Akademie filmových umění a věd proběhne tento rok o něco později a to je vhodná příležitost ohlédnout se za desítkou herců s největším počtem Oscarů.
10. Denzel Washington (1 Oscar za hlavní roli, 1 Oscar za vedlejší roli, 8 nominací)

Celkem osm hereckých nominací a dva Oscary má na svém kontě herec Denzel Washington, což z něj činí vůbec nejúspěšnějšího herce černé pleti v historii. Svého prvního Oscara získal za roli vojína Tripa v historickém dramatu Glory pojednávajícím o bojích v Americké občanské válce v 19. století. Druhého Oscara, tentokrát už za hlavní roli, získal tento herec o 12 let později za zkorumpovaného policistu Alonzo Harrise v kriminálním thrilleru Training Day
Denzel Washington přebírá Oscara za Training Day

9. Robert De Niro (1 Oscar za hlavní roli, 1 Oscar za vedlejší roli, 7 nominací)

Robert De Niro získal svého prvního Oscara v roce 1974 za vedlejší roli v gangsterském sequelu Kmotr II, kde hrál postavu mladého Vita Corleona, kterého v prvním díle ztvárnil Marlon Brando. Druhou sošku, za hlavní roli, si odnesl o šest let později za postavu boxera Jakea La Motty v životopisném dramatu Zuřící býk. Kvůli ztvárnění staršího a obtloustlého La Motty přibral téměř 30 kilo.
Robert De Niro přebírá Oscara za film Zuřící býk

8. Sean Penn (2 Oscary za hlavní roli, 5 nominací)

Až na čtvrtý pokus dokázal herec s pověstí rebela proměnit nominaci v zlatou sošku. Bylo to v roce 2003 v kriminálním dramatu Tajemná řeka, kde hrál postavu Jimmyho Markuma, jednoho z trojice přátel vyrovnávajících se s traumatickou minulostí a zločinem. O pět let později pak Penn triumfoval podruhé za homosexuálního senátora Harveyho Milka v dramatu Milk.
Sean Pen přebírá Oscara za Mystic River

7. Tom Hanks (2 Oscary za hlavní roli, 6 nominací)

Tom Hanks proměnil hned svou druhou nominaci za výkon v roli homosexuálního právníka Andrew Becketta v dramatu Philadelphia. Podruhé byl oceněn hned o rok později za prostomyslného Forresta Gumpa ve stejnojmenném filmu z roku 1994. 
Tom Hanks přebírá Oscara za film Philadelphia

6. Dustin Hoffman (2 Oscary za hlavní roli, 7 nominací)

Dustin Hoffman získal svého prvního Oscara za výkon v roli Teda Kramera, jehož opustí manželka a nechá mu na starost malého syna, v dramatu Kramerová versus Kramer. Druhou cenu získal o devět let později za roli autistického Raymonda Babbitta, který cestuje se svým mladším bratrem Charliem, v psychologickém dramatu Rain Man
Dustin Hoffman přebírá Oscara za film Rain Man

5. Marlon Brando (2 Oscary za hlavní roli, 8 nominací)

Marlon Brando byl představitelem charakterního psychologického herectví, které mu v 50. letech vyneslo prvního Oscara v dramatu V přístavu, kde hrál bývalého boxera Terryho Malloye, který se rozhodne postavit zločineckému předákovi, pro něhož sám pracoval. Druhého Oscara získal o téměř dvacet let později za roli mafiánského bosse Vita Corleona v legendárním eposu Kmotr. Cenu si však odmítl převzít. Jako důvod uváděl způsob, jakým byli ve filmu a v televizi zpodobňováni indiáni.  
Marlon Brando přebírá Oscara za film V přístavu

4. Spencer Tracy (2 Oscary za hlavní roli, 9 nominací)

Téměř šedesát let předtím, než se podařilo Tomu Hanksovi získat dva roky po sobě Oscara, se to samé povedlo Spenceru Tracymu. V roce 1937 získal sošku za roli rybáře Manuela, který zachrání malého chlapce před utopením, v dobrodružném filmu Stateční kapitáni, a o rok později získal druhou cenu v životopisném dramatu Muži zítřka, kde hrál idealistického pátera Flanagana. Tracy byl posléze nominován ještě šestkrát, naposledy ve svém posledním filmu Hádej, kdo přijde na večeři.
Spencer Tracy přebírá Oscara

3. Walter Brennan (3 Oscary za vedlejší roli, 4 nominace)

Walter Brennan byl vůbec prvním hercem v historii Oscarů, který ho získal ve vedlejší roli, což bylo v roce 1937 a to za roli v dramatu Come and Get It známého i pod názvem Děvče z baru. O dva roky později byl opět oceněn - v romantickém filmu Kentucky - a za další dva roky získal třetího Oscara za roli soudce Roye Beana ve westernu Muž ze západu. Čtvrtou nominaci za film Seržant York už neproměnil. 
Walter Brennan přebírá Oscara

2. Jack Nicholson (2 Oscary za hlavní roli, 1 Oscar za vedlejší roli, 12 nominací)

Jack Nicholson je hercem s nejvíce oscarovými nominacemi, z dvanácti pokusů skóroval třikrát. Poprvé to bylo v roce 1975 v legendárním dramatu Přelet nad kukaččím hnízdem za roli rebela Randla McMurphyho, který svádí boj s autoritativní vrchní sestrou v psychiatrické léčebně. O osm let později byl oceněn za vedlejší roli bývalého astronauta Garreta Breedlova v psychologickém dramatu Cena za něžnost a do třetice za hlavní roli nerudného spisovatele kýčovitých románů Melvina Udalla v komedii Lepší už to nebude, kterou mimochodem natočil stejný režisér jako Cenu za něžnost.
Jack Nicholson přebírá Oscara za film Lepší už to nebude

1. Daniel Day-Lewis (3 Oscary za hlavní roli, 6 nominací)

Jediným hercem v historii, kterému se podařilo získat třikrát Oscara v hlavní herecké kategorii, je Daniel Day-Lewis. Proměnil hned svou první nominaci ve filmu Moje levá noha, kde představuje ochrnutého irského spisovatele Christyho Browna. Druhou cenu získal o 18 let později v dramatu Až na krev, kde hrál postavu ropného magnáta a do třetice byl oceněn za amerického prezidenta Abrahama Lincolna v životopisném historickém filmu Lincoln
Daniel Day-Lewis přebírá Oscara za film Lincoln


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Nechápu ,kde je třebas Jeff Bridgers,který má ... (Tomáš Strádal , 12.02.2024 23:01) Reagovat

    Nechápu ,kde je třebas Jeff Bridgers,který má 2 Oscary za hlavní roli..a další hromadu za vedlejší. Správně by měl být někde na hoře. crazy heart a Opravdová kůráž.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY