Mohou vánoční komedie překvapit něčím novým? Zkuste Sváteční rande s Emmou Roberts!

Vydáno: 14.11.2020 11:30 - Lukáš Frank | foto: Wallpapersden

Nejkrásnější svátky v roce se kvapem blíží a pro mnohé z nás to je impuls k tomu vyhledávat více, či méně naivní vánoční filmy, které navodí tu správnou atmosféru. Dokáže to Sváteční rande se sympatickou Emmou Roberts v hlavní roli?

Sváteční randeRecenzoval/a Lukáš Frank dne 14.11.2020 11:30. Nejkrásnější svátky v roce se kvapem blíží a pro mnohé z nás to je impuls k tomu vyhledávat více, či méně naivní vánoční filmy, které navodí tu správnou atmosféru. Dokáže to Sváteční rande se sympatickou Emmou Roberts v hlavní roli? Hodnocení: 3
Streamovací služba Netflix nabízí řadu vánočních komedií horší, nebo lepší kvality a před svátky nám je umí i docela dobře prodat. Mezi Vánočním výsadkem, Vánocemi v divočině nebo Vánocemi na objednávku, které jsou spíše nekoukatelnou kýčovitou sváteční břečkou, se objevila docela příjemná komedie, která se alespoň snaží být něčím originálním. Sváteční rande totiž umí hlavně pobavit.

Emma Roberts, Luke Bracey ve filmu Sváteční rande / Holidate
© Netflix
Nepříliš sympatická Slone (Emma Roberts) a sebevědomý Jackson (Luke Bracey) jsou oba nezadaní a mají po krk toho, že jsou na svátky vždycky sami. Uzavřou mezi sebou dohodu a na všech oslavách v roce si navzájem dělají doprovod, a tak se vyhnou zbytečným a nepříjemným otázkám ze strany příbuzných. Snímek tak nabízí spousty více, či méně úsměvných situací, do kterých se ústřední dvojice dostává. Právě v tom tkví malý záchvěv originality mezi vánočními filmy.

Je docela jasné už od první scény, jak celý film dopadne. Velkou nápovědu přináší i oficiální plakát. Tvůrci si evidentně nic nechtěli nechat pro sebe. Klasickému otřepanému klišé se sice snímek nevyhne, ale celé je to tak dobře a hravě natočené, že i ten největší odpůrce těchto filmů by se mohl bavit. Scénář je docela povedený a snaží se přijít alespoň s něčím trošku novým.

Emma Roberts, Luke Bracey ve filmu Sváteční rande / Holidate
© Netflix
I když na mysl se občas dostane vzpomínka na devět let starý film Kamarád taky rád, který pracoval s podobným motivem. Situace, které se stávají během společných svátečních schůzek, jsou vtipné, neokoukané a hlavní hrdinové se perfektně doplňují až do závěrečných titulků. Pro jednou nemá divák pocit, že ho ze všech těch barev a cukroví začnou bolet zuby.

Emma Roberts je sympatická mladá herečka, která umí naprosto bezprostředně utřít svého hereckého kolegu dobře mířeným a překvapivě i velice vtipným gagem, který jí předepisuje scénář. A ještě k tomu se na ni výborně kouká. Luke Bracey jí zdatně sekunduje a nenechá si nic líbit. Charakterově je ale zajímavější Slone v podání Roberts, která filmu dominuje, ale to nic nemění na tom, že ji Bracey perfektně doplňuje.

Emma Roberts, Luke Bracey ve filmu Sváteční rande / Holidate
© Digital Spy
Občas se stane, že některé komedie neví, kdy přestat a až příliš doslovně zobrazují na plátně nějaký z vtipů. To naštěstí není problém Svátečního rande. Většina humorných scén je ukončena ve správný čas, a tak se v jedné ze scén díkybohu nedočkáme třeba bobku na koberci nebo trapného prdění. Dokonce i postava, která k trapnosti vyloženě svádí, náruživá teta v podání Kristin Chenoweth, svoje nechutnosti zastaví v ten správný čas. Za to buďme opravdu rádi!

Naopak si film umí udělat i legraci sám ze sebe a z romantických filmů obecně, což je velice sympatické a snímku tak naskakují další plusové body. Tím, že se příběh nedrží pouze Vánoc, ale i jiných svátků, nekouká se divák na soutěž o největší filmový vánoční kýč, ale má pocit, že veškeré té hezké atmosféry je tam tak nějak akorát.

Film má relativně dlouhých 103 minut, které ale utečou jak voda hlavně díky sympatické ústřední dvojici a snaze ukázat milovníkům vánočních filmů něco trošku jiného. Je škoda, že tvůrci nevymysleli trošku originálnější zakončení celého snímku, které v posledních dvaceti minutách sklouzne do kategorie přehnaně klišovitých, přeslazených a neoriginálních konců. Tím se dobrý dojem z celého filmu docela pokazí. Na druhou stranu je třeba ocenit to, že se nejedná o typický vánoční film, kterých jsme za poslední roky viděli tisíce.

Český trailer filmu Sváteční rande


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY