Box office: Ženy sobě přejely Kazatele, Thor vládne dál

Vydáno: 16.05.2011 08:00 - Zbyněk Kubín | foto: 2011 Paramount Pictures

Marvelácký Thor bez problémů ustál nástup novinek a již druhý týden kraluje žebříčku návštěvnosti severoamerických kin. Komedie Ženy sobě na druhé příčce odstartovala velice slušně, naopak komiksový horor Kazatel totálně propadl.
Článek je založen na odhadech tržeb podle hollywoodských studií. Aktualizovaný žebříček tržeb podle reálných čísel přineseme ve středu ráno.
Devatenáctý víkend byl takovým malým vydechnutím mezi záplavou letních blockbusterů, které na nás momentálně studia chrlí ve velkém. Do kin vstupovaly v širší distribuci pouze dvě novinky a ani jedna z nich si velké ambice nedělala, dalo se tedy očekávat, že Thor snadno uhájí své prvenství z minulého týdne.
Branaghova komiksárna si pohoršila o solidních 48 procent, což je při druhém víkendu, kdy již opadá nápor nedočkavých fanoušků, velice dobré číslo a dává tušit, že kladné recenze a nadšené ohlasy Thora udrží na předních pozicích dlouho. Iron Man 2 či Neuvěřitelný Hulk svého času spadly během druhého víkendu o 60 %, X-Men Origins: Wolverine dokonce o sedmdesát (ale to nastupoval Star Trek).
Thor si připsal dalších 34,5 milionů dolarů a svoje domácí zisky tak navýšil na necelých 120 milionů, celosvětově pak tento blonďák s kladívkem počítá částku 318 milionů. Dle rovnice, že snímek se pro producenty stává výdělečným ve chvíli, kdy nastřádá dvojnásobek svého rozpočtu (ovšem bez nákladů na marketing), se stopadesátimilionový Thor právě zaplatil.
Druhou příčku urvala novinka z produkční dílny Judda Apatowa s názvem Ženy sobě. ERková romantická komedie o jedné divoké družičkovské přípravě na ještě divočejší rozlučku se svobodou je přímo stvořená pro start dámských jízd. A jak vidno na výdělcích, řada zástupkyň něžného pohlaví vyrazila flámovat, nebo alespoň odstrčila manžely na Thora a zaplula do vedlejšího sálu.
Ženy sobě během premiérového víkendu vydělaly slušných 24,4 milionů a díky nízkému 32,5 milionovému rozpočtu si Apatow po sérii propadáků může připočítat další hit. Kristen Wiig a spol. navíc sklízí abnormálně kladná hodnocení, 90 procent zámořských kritiků se o filmu vyjadřuje pozitivně a průměrně udělují hodně slušné bodové ohodnocení 7,5 z deseti.
Bronz kromě českých hokejistů ukořistil i Vin Diesel a jeho parta z Rychle a zběsile 5. Třetí víkend znamená propad o necelých 40 procent na 19,5 milionů dolarů. Jasně nejúspěšnější film série a zatím i letošního roku již atakuje sumu 170 milionů dolarů ze zámoří, celosvětově pak Linovi parťáci nastřádali krásných 440 milionů a stále jedou na plné obrátky.
Bramborová pozice připadla druhé novince týdne, akčnímu hororu na motivy kultovního komiksu Kazatel. Druhá spolupráce herce Paula Bettanyho a režiséra Scotta Charlese Stewarta dopadla po všech stránkách ještě hůře než jejich první snímek Legie. Kazatel přišel studio Screen Gems na více než dvojnásobek (na 60 milionů, Legie vyšla na 26), přitom jeho 14,5 milionů za první tři dny je o 3 miliony horší start.
Takže zatímco béčková Legie se ještě dokázala zaplatit (celosvětově 69 milionů), u Kazatele nic takového nehrozí. Upírská akce navíc dle předpokladů sklízí i extrémně záporné recenze a rozplouvá se tak naděje, že půjde o alespoň zábavnou blbost (nyní to vypadá pouze na blbost). Server Rotten Tomatoes zatím eviduje 51 recenzí, z toho 41 vyznívá záporně a průměrné hodnocení je 4 body z 10.
Další příčky obsadili staří známí. Skvěle se nadále drží Rio, které spadlo o pouhých šest procent, naopak o polovinu si pohoršily dvě svatební romantické komedie z minulého týdne Jumping the Broom a Tvůj snoubenec, můj milenec. Osmou příčku a propad o slušných 32 procent si drží nic moc úspěšná romance Voda pro slony a žebříček uzavírá dvojice malých velkých hitů - Perryho rychle padající Madea's Big Happy Family a naopak skvěle se držící Soul Surfer, který je v první desítce již šestý týden.
Tak, to by byl ten oddych a nyní začněme trénovat, protože se několik týdnů nezastavíme. Za týden se na vlnách podivna přivalí čtvrtí Piráti z Karibiku a nikdo jim nebude konkurovat, protože by neměl šanci. Překoná kapitán Jack Sparrow stomilionovou hranici za první víkend? Kdyby ne, bylo by to zklamání.
BOX OFFICE: VÍKEND OD 06.05.2011
  1. Thor 34,5 mil.
  2. Ženy sobě 24,4 mil.(novinka)
  3. Rychle a zběsile 5 19,5 mil.
  4. Kazatel 14,5 mil.(novinka)
  5. Rio 8 mil.
  6. Jumping the Broom 7,3 mil.
  7. Tvůj snoubenec, můj milenec 7 mil.
  8. Voda pro slony 4,1 mil.
  9. Madea's Big Happy Family 2,2 mil.
  10. Soul Surfer 1,8 mil.
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY