Zemřel Sean Connery

Vydáno: 31.10.2020 14:55 - Václav Limberk | foto: AP

Ve věku 90 let zemřel skotský herec Sean Connery, který proslul především jako první filmový představitel agenta 007 Jamese Bonda.
Sean Connery ve filmu Srdečné pozdravy z Ruska / From Russia with Love
© MGM/UA
Sean Connery se narodil v roce 1930 ve Skotsku. Klíčový v jeho kariéře byl rok 1962, kdy ho Terence Young obsadil jako agenta 007 Jamese Bonda v první filmové bondovce jménem Dr. No. Agenta 007 pak ztvárnil ještě ve filmech Srdečné pozdravy z RuskaGoldfingerThunderballŽiješ jenom dvakrát a Diamanty jsou věčné. Conneryho talent ale roli neohroženého Bonda převyšoval a jeho filmová kariéra mu nabídla mnoho dalších nezapomenutelných rolí a filmů. Jmenujme alespoň některé z nich: MarniePahorekZardozVražda v Orient-Expressu nebo Muž, který chtěl být králem.

V roce 1983 se ještě rozloučil s postavou Jamese Bonda v neoficiální bondovce Nikdy neříkej nikdy. V 80. letech pak slavil úspěch v gangsterce Neúplatní, za níž získal Oscara. Vedlo se mu i nadále díky rolím ve filmech Indiana Jones a poslední křížová výpravaHon na ponorkuSkála nebo Past. Po filmu Liga výjimečných se odebral do filmového důchodu. Za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii byl oceněn v roce 2002 v Karlových Varech. Sean Connery zemřel 31.10. 2020 ve věku 90 let.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY