Kinopremiéry: Loni v Marienbadu Mulan přiznala, že je královnou videa

Vydáno: 02.09.2020 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Začátkem září se v tuzemských kinech pokusí zaujmout především hraná verze animované disneyovky Mulan, která je na míru šitá asijskému trhu. Své publikum si ale určitě najde i český dokument Králové videa.
Mulan (Mulan) (Falcon)

Český plakát filmu Mulan / Mulan
© mulan.cz
Zatímco v zámoří míří hraná verze klasické disneyovky rovnou na streamovací službu Disney+, v jiných částech světa to distribuční společnost zkouší v kinech. Není se co divit, protože vzhledem k obsazení i ději je snímek cílen především na asijské, zejména pak na čínské publikum. Dá se od něj čekat tedy známý příběh, který oproti animované předloze nebude mít moc změn a pravděpodobně i velkolepá akce, která připomene výpravné asijské snímky. Režie se chopila protřelá a oceňovaná Niki Caro, která do hlavních rolí obsadila pro našince většinou neznámé tváře, mezi kterými vládne Liu Yifei, nesmí ale chybět ani Jet LiDonnie Yen a Li Gong. Ohlasy zatím neexistují, takže uvidíme, jak tahle kvůli pandemii několikrát odložená premiéra kvalitativně dopadne. Jasná premiéra týdne.

Synopse: Když císař Číny vydá nařízení, že jeden muž na rodinu musí sloužit v císařské armádě k obraně země před nájezdníky ze severu, Hua Mulan (Liu Yifei), nejstarší dcera ctěného bojovníka, zaujme místo svého nemocného otce. V přestrojení za muže překonává nástrahy na každém kroku své cesty a učí se využívat své vnitřní síly a přijímat svůj skutečný potenciál. Navrch může získat uznání vděčného národa i hrdého otce.

Zajímavost: Režii snímku odmítl Ang Lee.

Oficiální český trailer filmu Mulan / Mulan
After: Přiznání (After We Collided) (Bontonfilm)

Český plakát filmu After: Přiznání / After We Collided
© Kino Pohoda
Romantické drama je pokračováním snímku z loňského roku, na který si ale dnes už pravděpodobně moc diváků nevzpomene. Už po přečtení synopse je celkem jasné, jakým směrem se děj bude vyvíjet, a že se cílí především na teenagery, kteří na tyto prvoplánové milostné příběhy s tajemstvím stále slyší. Že půjde spíše o nevýraznou a rutinní podívanou, svědčí jméno režírujícího Rogera Kumblea, který do titulních rolí obsadil méně známé Heroa Fiennese Tiffina a Josephine Langford. Ohlasy ani komentáře zatím neexistují, opravdu se ale nedá čekat nic převratného. Premiéra na první rande pro náctileté.

Synopse: Hodná Tessa (Josephine Langford) a tajemný Hardin (Hero Fiennes Tiffin) se propadli do vzájemné lásky, v níž na ničem jiném nezáleží. Jenže Tessa se dozví o sázce, která jejich vztahu předcházela a odhalí jedno ošklivé tajemství z Hardinovy minulosti. Býval totiž krutý a nepoddajný, uměl dívky využít a odkopnout. Teď je to ale on, kdo by mohl skončit se zlomeným srdcem, kdo bez toho druhého nemůže žít. Udělal obrovskou chybu, kvůli které může jeho láska skončit. Dokáže překonat stíny minulosti a vybojovat svou lásku zpět?

Zajímavost: Film má rating R, protože obsahuje více nahoty a sexu.

Český trailer filmu After: Přiznání / After We Collided
Loni v Marienbadu (L’année derniére á Marienbad) (Marienbad Film)

Český plakát filmu Loni v Marienbadu / L'année dernière à Marienbad
© marienbadfilmfestival
Klasické francouzsko-italské drama z počátku šedesátých let, které bylo nominováno na Oscara za scénář, u nás stále není moc známé. Je to škoda, protože režisér Alain Resnais a scenárista Alain Robbe-Grillet v něm stvořili dílo, které přineslo do té doby hodně nezvyklý narativ, hraje s divákem zajímavou interpretační hru a zcela záměrně nabízí matoucí a nedokonalá časová vodítka. Tento týden se do vybraných kin vrací restaurovaná podoba této klasiky, takže je jedinečná možnost doplnit si vzdělání a poznat, že už kdysi dávno se točily snímky, o nichž se dá dlouze debatovat, a jejichž výklad není jednoznačný. V hlavních rolích se objeví Delphine SeyrigGiorgio Albertazzi a Sacha Pitoëff. Obnovená premiéra pro fajnšmekry.

Synopse: Útržkovitě zachycený příběh muže a ženy, kteří se setkávají v luxusním lázeňském hotelu. On se v ní snaží probudit vzpomínky na loňské milostné vzplanutí, ona si nevzpomíná. Z toho důvodu jí on začne do všech podrobností vyprávět, co společně prožili.

Zajímavost: Sousoší muže a ženy bylo zhotoveno z papíru, aby se s ním dalo manipulovat.

Český trailer filmu Loni v Marienbadu / L’année derniére á Marienbad
Králové videa (Film Europe)

Plakát filmu  / Králové videa
© Totalfilm
Poměrně dlouho očekávaný tuzemský dokument přibližuje dobu, kdy v tehdejším Československu s končícím komunismem a nástupem kapitalismu bylo obrovsky těžké sehnat tehdy aktuální filmové hity. Ty se získávaly na černých burzách a dabovány byly jedním hlasem, který jen četl dialogy a všechno tak mělo své specifické a zvláštní kouzlo. Jako svůj debut ho natočil Lukáš Bulava, který nechal zavzpomínat všechny klíčové osoby, kterými tehdy byli František FukaOndřej NeffRoman Holý nebo Ondřej Hejma. Ohlasy dosud neexistují, ale doufejme, že léta úsilí, k nimž dopomohly i fanouškovské peníze, se vyplatila a ti, kteří vše zažili, mohou nostalgicky zavzpomínat na dřevní doby pirátství u nás a ti, kteří nevědí, o čem je řeč, mohou poznat, jak jejich rodiče sledovali hollywoodské filmy.

Synopse: Vydejte se zpět do časů, kdy našim videím vládly rychlodabingy, filmy se kupovaly na černých burzách a hromadně se pořádaly domácí videoprojekce. Jak na tuto dobu vzpomínají tehdejší piráti, dabéři, distributoři a všichni ti, díky nimž se bylo vždy nač dívat?

Originální trailer filmu Králové videa


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY