Kinopremiéry: Havel se vydává vzhůru za sny

Vydáno: 22.07.2020 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Bontonfilm

Koronavirové léto v kinech pokračuje, takže aktuální novinky jsou opět z Evropy a jasný divácký hit mezi nimi chybí. Největší potenciál má určitě tuzemské drama Havel o části života prvního prezidenta České republiky.
Havel (Bontonfilm)

Plakát filmu  / Havel
© Idnes
Jak už název českého dramatu napovídá, jeho hlavním hrdinou je poslední československý a první český prezident. Režisér a spoluscenárista Slávek Horák ho však sleduje v letech, kdy ještě politikem nebyl a bojoval s komunistickým režimem a za prosazování svých ideálů a končí právě v momentě Sametové revoluce. Klíčovou roli si zahrál dosud málo známý Viktor Dvořák, jemuž sekundují Aňa GeislerováJiří BartoškaMartin Hofmann nebo Stanislav Majer. První ohlasy tedy nejsou úplně nadšené a hovoří spíše o standardním a nevýrazném životopisu, který chvílemi neví, čím chce být, na druhou stranu ale nejsou nijak zdrcující, takže by snad mělo jít o zdařilou, i když trochu fádní záležitost. Jasná premiéra týdne.

Synopse: Václav Havel (Viktor Dvořák) nebýval vždy prezidentem. Mezi roky 1968 a 1989 prošel zásadní proměnou od lehkovážného dramatika, přes bojovníka za lidská práva až po vůdčí osobnost sametové revoluce a celosvětovou ikonu. Jeho osobnímu životu dominovaly boj za pravdu a správnou věc, pronásledování, věznění, ale také bouřlivé milostné vztahy, vlastní pochyby a humor. Nejsilnější a také dost neobvyklý vztah prožil se svou manželkou Olgou (Aňa Geislerová).

Zajímavost: Dvořák strávil před natáčením na vlastní žádost pár dní ve věznici v Ruzyni.

Originální trailer filmu Havel
Všechna moje láska (All my Loving) (Film Europe)

Český plakát filmu Všechna moje láska / All my Loving
© Film Europe
Německé drama z loňského roku nemá tuzemského diváka moc nač lákat, protože se kolem něj nemotají nikterak slavní tvůrci. Ani synopse nevypadá bůhvíjak originálně, když se ale na druhou stranu téma krize středního věku zpracuje dobře, pořád táhne a má co nabídnout. Jeho režisérem a spoluscenáristou je Švýcar Edward Berger, který do hlavních rolí obsadil trojici Lars EidingerNele Mueller-Stöfen a Hans Löw. Ohlasů a komentářů je zatím naprosté minimum, takže nejsou úplně relevantní, jiné vodítko ale divák nemá.

Synopse: Život tří sourozenců Stefana (Lars Eidinger), Julie (Nele Mueller-Stöfen) a Tobiase (Hans Löw) se na první pohled zdá fajn. Stefan pracuje jako pilot, má velký byt, rychlá auta a mnoho žen. Až zmizení jeho dcery Vicky (Mathilde Berger) ho vytrhne z povrchních vztahů a probudí v něm nový a mnohem hlubší cit. Julie se svým manželem si užívají pár dní v Itálii, aby trochu oživili unavený vztah. Julie ale brzy zjistí, že ani na dovolené se nedokáže oprostit od úzkostných pečovatelských zlozvyků a místo manželovi věnuje pozornost zraněnému psovi. Tobias je otcem tří dětí a právě dokončuje vysokoškolská studia, jenže právě na něj padne úloha pečovatele o nemocného otce. Jak všichni sourozenci zvládnou krize, kterými se teď prochází?

Český trailer filmu Všechna moje láska / All my Loving
Vzhůru za sny (Drømmebyggerne) (Bontonfilm) 

Český plakát filmu Vzhůru za sny / Drømmebyggerne
© OstravaInfo
Současné filmové krize využívají kinaři alespoň tím, že se snaží uvádět co nejvíc animáků, aby nalákali rodiny s dětmi. Další zástupce je z Dánska a na první pohled zaujme synopsí, která vypadá hodně originálně, zajímavě a skýtá řadu možností a velký potenciál. A to je tak vše, co se dá napsat, neboť režisérka a spoluscenáristka Kim Hagen Jensen je debutantka a ohlasy zatím neexistují. Jediné, co se snad dá předpokládat, je to, že animace asi nebude úplně dokonalá. Premiéra pro ty nejmenší.

Synopse: Život dvanáctileté Míny se obrátí vzhůru nohama hned dvakrát. Poprvé, když proti své vůli dostane nevlastní sestru Jenny, která je stejně stará jako ona, zničehonic se přistěhovala, je strašně otravná a všichni chtějí, aby z nich byly nejlepší kamarádky. A podruhé, když během spánku objeví senzační tajemství o tom, jak vznikají sny. Díky šťastné nehodě zjistí, že svět snů má podobu nekonečných filmových studií, které připomínají Hollywood. Je pochopitelně ohromena a všechno si nechá vysvětlit. Pak ji ale napadne, co by se stalo, když zkusí ovlivnit sny někoho druhého a zasáhnout do jejich scénáře. Od myšlenky není daleko k realizaci a dívka to zkusí. Jenže se nestačí divit.

Český trailer filmu Vzhůru za sny / Drømmebyggerne
Riverdance 25: Výroční show (Riverdance 25th Anniversary Show) (Pannonia Entertainment)

Český plakát filmu Riverdance 25: Výroční show / Riverdance 25th Anniversary Show
© Edison Filmhub
Milovníky irské hudby a tanců určitě potěší záznam show seskupení Riverdance, které se odehrálo v letošním roce v Dublinu při příležitosti pětadvacátého výročí jeho vystoupení v přestávce soutěže Eurovize. Režisérem je v podobných dokumentech docela protřelý Chris Hunt, který láká na novou scénu a kostýmy, inovativní světelné pojetí a monstrózní projekci. Ohlasy pochopitelně neexistují, to ale zájemcům určitě vadit nebude, protože tady půjde hlavně o hudební a pohybový zážitek.

Synopse: V roce 1994 proběhlo v přestávce soutěže Eurovize vystoupení irské hudební a taneční skupiny Riverdance, které je dodnes považováno za nejlepší přestávkový program soutěže v historii a zajistilo skupině miliony fanoušků. Na základě úspěchu měla v únoru 1995 premiéru nová celovečerní show, kterou dodnes vidělo 127 milionů diváků po celém světě. Po pětadvaceti letech se tvůrci vrací, aby uvedli galapředstavení s inovativním světelným designem, projekcí, novou scénou a kostýmy.

Český trailer filmu Riverdance 25: Výroční show / Riverdance 25th Anniversary Show


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY