TV tipy: Whitney bude nahánět posledního z Jediů, dokud je svatba nerozdělí

Vydáno: 17.07.2020 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Lucasfilm

Podobně jako v minulém týdnu je to i tentokrát v televizích jedna velká bída sestávající z pochybných béček a miliontých repríz. Jednou z mála výjimek jsou premiéry předposlední epizody Star Wars a dokumentu Whitney.
Loupež (Robbery) (pátek 17. 7., ČT2, 21.55 - 23.45)

Plakát filmu Loupež / Robbery
© IMDb
Britské kriminální drama z druhé poloviny šedesátých let je v tuzemsku zcela neznámé a nevyšlo na žádném oficiálním nosiči, což je obrovská škoda. Režírující Peter Yates v něm potěší všechny milovníky poctivých žánrovek a staré školy, protože se spolehl na propracovanou a typicky chlapskou atmosféru, až realistické převyprávění jedné z nejslavnějších loupeží v dějinách a zcela záměrně potlačil jakékoli emoce a vše zachycuje s odstupem a chladně. Hlavní devízou pak je takřka geniální akce, které nechybí adrenalin, je naprosto výtečně promyšlená a dbá se v ní na každý detail. Nechybí ani pomalé tempo, v němž je čas na budování vztahů mezi postavami, které si tak získávají diváckou přízeň. Pocit autenticity ještě dotváří méně známé obsazení, v němž se objevili Stanley BakerJoanna PettetJames Booth nebo Frank Finlay. Výtečná záležitost, které lze vytknout snad jen to, že na konci jí trochu dochází dech. Ideální tip na páteční večer.  

Zajímavost: Událost, které se film věnuje, se odehrála 8. srpna 1963 a vešla do dějin jako Velká vlaková loupež.

Originální trailer filmu Loupež / Robbery
Letíme! (A Stork’s Journey) (sobota 18. 7., ČT :D, 13.00 - 14.25)

Český plakát filmu Letíme! / A Stork's Journey
© Facebook tvůrce
Koprodukční animované dobrodružství před třemi lety prolétlo i našimi kiny, díru do světa v nich však neudělalo a dodnes se těší jen lehce nadprůměrnému hodnocení, které je v zahraničí o něco lepší. Nejzásadnějším problémem je to, že režírující Toby Genkel, jemuž pomohla debutující Reza Memari, se nesnaží o žádnou originalitu, ale příliš okatě si půjčuje to nejlepší ze slavnějších hollywoodských žánrovek a to se snaží poskládat dohromady. Daří se mu to dost střídavě, protože na jednu stranu upoutá velkou barevností, svižným tempem a poměrně sympatickými hrdiny, na tu druhou mu ale nohy podráží laciná a nedokonalá animace, křečovité morální poselství a ne úplně vydařený humor. Navíc zcela evidentně cílí na ty nejmenší diváky, takže ti odrostlejší se nemají moc čeho chytnout. Jako odpolední víkendový relax pro děti školkového věku by ale snímek fungovat mohl.  

Zajímavost: Ústřední ptačí hrdina byl navržen Rezou Memari a k životu ho přivedla animační skupina Walking The Dog z Genku.

Český trailer filmu Letíme / A Stork’s Journey
Rychlý jako vítr 3 (Ostwind 3: Aufbruch nach Ora) (sobota 18. 7., ČT :D, 15.35 - 17.25)

Plakát filmu Rychlý jako vítr 3 / Ostwind 3: Aufbruch nach Ora
© CineMaterial
Závěrečný díl u nás skoro neznámé německé dobrodružné trilogie není nijak originální, potěší ale tím, že vysloveně nezklame. Režírující Katja von Garnier v něm vsadila na absolutní jistotu a spolehla se především na dlouhé záběry na krásnou krajinu, svižnější tempo a hlavního zvířecího hrdinu, který si opět získá srdce divaček. Za zmínku pak stojí i fungující romantická atmosféra a uspokojivý závěr, který celou sérii přirozeně uzavře. Ústřední lidskou roli si znovu zahrála spolehlivá Hanna Binke. Oproti předchozím částem zaostává tato především v zápletce, která se přece jen zdá trochu přitažená za vlasy a vynucená a také tím, že s výjimkou hlavní hrdinky tu chybí nějaké sympatické lidské postavy. Příjemná a oddechová záležitost na sobotní odpoledne. 

Zajímavost: V německých kinech měl film premiéru 27. července 2017.

Originální trailer filmu Rychlý jako vítr 3 / Ostwind 3: Aufbruch nach Ora
Fakjů pane učiteli 3 (Fack ju Göhte 3) (sobota 18. 7., Prima Cool, 20.00 - 22.35)

Český plakát filmu Fakjů pane učiteli 3 / Fack ju Göhte 3
© Facebook tvůrce
Před třemi lety se uzavřela i v našich končinách populární německá komediální trilogie a i u ní je příjemné to, že třetí díl je snesitelný a není vyloženým průšvihem. Režisér a scenárista Bora Dagtekin se v něm ani nesnažil nic vymýšlet a vše zaměřil jen na důstojné rozloučení se svými hrdiny. A to se mu poměrně podařilo, protože i když humor už je někdy vyloženě slabý a možná i trapný, snímek má pořád několik dobrých gagů, naprosto pohodovou atmosféru, svižné tempo a sympatické hlavní hrdiny. Toho hlavního si znovu zahrál Elyas M'Barek, kterého doplňují mimo jiné Katja RiemannJella Haase nebo Sandra Hüller. Jen škoda přetažené délky, která je na komedii opravdu zbytečná a také toho, že v závěru se tvůrci snaží až příliš lacině moralizovat a sdělit nějaké poselství. Nenáročná zábava na víkendový večer.

Zajímavost: Cameo roličky si ve filmu zahráli i dva fotbalisté Bayernu Mnichov, David Alaba a Mats Hummels.  

Český trailer filmu Fakjů pane učiteli 3 / Fack ju Göhte 3
Star Wars: Poslední z Jediů (Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi) (sobota 18. 7., Nova, 20.20 - 23.15 / neděle 19. 7., Nova Cinema, 17.05 - 20.00 / pondělí 20. 7., 15.00 - 18.00)

Český plakát filmu Star Wars: Poslední z Jediů / Star Wars: The Last Jedi
© Facebook tvůrce
Osmý díl legendární a oblíbené sci-fi ságy měl premiéru před třemi lety, dodnes ale vzbuzuje vášně, které jen tak neutichnou. Režisér a scenárista Rian Johnson se v něm totiž rozhodl k radikálnímu a odvážnému kroku a celou mytologii postavil lehce na hlavu a vykročil trochu jiným směrem, než fanoušci očekávali, což někteří moc nepřijali a výsledek jim tak přišel nabubřelý, zbytečně pompézní, možná i trochu sobecký, především ale málo osudový. Ti ostatní ale autorský přístup vřele přivítali, ocenili jiný náhled na určité vztahy i věci, komornější pojetí i většinu režijních rozhodnutí. Všichni se pak ale shodují na tom, že nová generace postav není úplně výrazná, rozloučení se s tou starou se úplně nepovedlo a nedaří se ani najít a vystavět zásadnější konflikt. Vizuální stránka je nicméně na fantastické úrovni, protože triky jsou dokonalé, akce je naprosto perfektní, tempo svižné a i přes značnou délku snímek ani chvíli nenudí. V zajímavém obsazení pak nechybí Adam DriverMark HamillCarrie FisherDaisy RidleyJohn BoyegaOscar IsaacAndy Serkis nebo Lupita Nyong'o. Jasný, i když trochu kontroverzní tip týdne, o němž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Jde o vůbec první film z celé ságy, který se časově odehrává hned po skončení minulého dílu.

Oficiální český trailer filmu Star Wars: Poslední z Jediů / Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
Daň za svědomí (Felony) (neděle 19. 7., Prima, 22.55 - 00.10 / pondělí 20. 7., Prima Max, 01.45 - 03.50)

Plakát filmu Daň za svědomí / Felony
© IMDb
Australsko-americký thriller u nás není zase tolik známý, v zahraničí se ale těší docela solidnímu hodnocení. Jeho nejslabším článkem je režírující Matthew Saville, jemuž chybí odvaha, snaha o cokoli překvapivého a až příliš se drží osvědčených žánrových postupů. Na jeho obranu je ale nutno dodat, že mu příliš nepomáhá ani scénář z pera Joela Edgertona, který si také zahrál jednu z hlavních rolí. Ústřední příběh je totiž zoufale předvídatelný, schematický, nevýrazný a spíše než thriller připomíná drama, které se ale nedaří vygradovat a zcela postrádá jakékoli emoce. Na druhou stranu se ale divák dočká slušné akce, svižného tempa, poctivé a trochu potemnělé atmosféry a snesitelné stopáže. Hodně toho pak zachrání obsazení, v němž se krom scenáristy objeví třeba Jai CourtneyMelissa George nebo Tom Wilkinson. Zcela standardní žánrová jednohubka na konec týdne.  

Zajímavost: Scéna klíčové automobilové nehody se natáčela poblíž místa, kde došlo ke skutečné nehodě, která velmi připomíná tu filmovou.

Oficiální trailer filmu Daň za svědomí / Felony
Životní šance (Boychoir) (pondělí 20. 7., ČT2, 21.45 - 23.25)

Plakát filmu Životní šance / Boychoir
© Facebook tvůrce
Šest let staré hudební drama je v tuzemsku poměrně neznámé a svým způsobem je to škoda. Režírující François Girard v něm tedy rozhodně neohromí ani nepřekvapí příběhem, který je plný klišé, předvídatelný a chybí mu jakýkoli moment nebo snaha o překvapení. Je si toho naštěstí dobře vědom a místo toho se soustředí na vynikající atmosféru, výborně pracuje s diváckými emocemi, i když v závěru pořádně a trochu lacině přitlačí na pilu, volí pomalejší tempo, které se k podobnému námětu hodí, především ale ohromí nádhernou hudební složkou, kterou povětšinou tvoří skvěle nazpívané chlapecké sbory. Je ale nutné mít k této hudbě trochu vztah, protože ty, kteří ji úplně nemusí, spíše odradí, protože je na ni kladen opravdu velký důraz. Největším diváckým lákadlem nicméně zůstává obsazení, v němž tedy exceluje malý Garrett Wareing, který drží krok s hvězdami, jaký jsou Dustin HoffmanKathy BatesEddie IzzardDebra Winger nebo Josh Lucas. Dojemný tip.

Zajímavost: Hoffman byl prý jako dirigent naprosto příšerný, protože mu absolutně chyběl rytmus, jeho scény tak natočil skutečný dirigent, který stál před ním mimo záběr kamery.

Oficiální trailer filmu Životní šance / Boychoir
Dokud nás svatba nerozdělí (La sens de la fête) (středa 22. 7., ČT2, 21.35 - 22.30)

Český plakát filmu Dokud nás svatba nerozdělí / Le sens de la fête
© Facebook tvůrce
Tři roky stará francouzská komedie není úplně typickým zástupcem žánrovky své země, ve výsledku ale určitě není špatná. Osvědčená režijní a scenáristická dvojice Eric Toledano a Olivier Nakache v něm zvolila zajímavý úhel pohledu, neboť na svatbu nenahlíží očima svatebčanů, ale zaměstnanců agentury, která ji připravuje. Tím pádem není příběh úplně celistvý a mění se ve sled různých epizod, které jsou povětšinou příjemně úsměvné, nikoli však třeskutě vtipné. Humor je ale poměrně chytrý a nenásilný, což vždy potěší. Možná překvapivě se tvůrci soustředili na značné množství dialogů, které je někdy až kulometné, a i když jsou napsány hodně inteligentně, asi málokdo je úplně kompletně vstřebá. Body navíc rozhodně přidávaji i svižné tempo a pohodová atmosféra, z níž je znát potřebný nadhled. Zdařilo se též obsazení, v němž dostali důvěru v tuzemsku ne tak známí herci, mezi nimiž jsou třeba Jean-Pierre BacriJean-Paul RouveGilles Lellouche nebo Suzanne Clément. Trochu laskavého humoru na středeční večer.  

Zajímavost: Snímek byl ve své vlasti nominován na deset Cézarů, nezískal ale ani jednoho.

Český trailer filmu Dokud nás svatba nerozdělí / La sens de la fête
Valentino (Moonlight and Valentino) (čtvrtek 23. 7., Prima Max, 17.50 - 20.00)

Plakát filmu Valentino / Moonlight and Valentino
© JoBlo.com
Britsko-americké romantické drama z poloviny devadesátých let se u nás moc nepřipomíná a není tolik známé. Důvodem je nepochybně to, že jde o méně výraznou žánrovku, kterou v průběhu let zastínily ty povedenější. Režírující David Anspaugh v něm navíc záměrně cílí především na ženské publikum, takže důraz klade na vykreslení typicky ženských vztahových problémů a dialogů, které muže opravdu nemají moc šanci zaujmout. Trefou do černého byla i posmutnělá atmosféra, která postupem času přechází v ryze romantickou a pro cynické diváky se mění v zoufalý kýč. Do snímku se hodí i zvolená celková komornost a snaha o jakousi civilnost. Ve slabších chvílích ho drží nad vodou výborné obsazení, v němž se objeví Elizabeth PerkinsWhoopi GoldbergShadia SimmonsGwyneth Paltrow nebo Kathleen Turner, mužskou část zastupuje především trochu toporný Jon Bon Jovi. Zaměnitelná žánrovka pro něžnější pohlaví.

Zajímavost: Postava, kterou hraje Turner, byla inspirována nevlastní matkou scenáristky Ellen Simon, kterou byla herečka Marsha Mason.

Oficiální trailer filmu Valentino / Moonlight and Valentino
Whitney (Whitney) (čtvrtek 23. 7., ČT art, 20.00 - 22.00)

Český plakát filmu Whitney / Whitney
© Facebook tvůrce
Dva roky starý dokument o slavné a oblíbené zpěvačce a herečce trochu zůstal za očekáváním a její fanoušky úplně neuspokojil. Režisér a scenárista Kevin MacDonald v něm své dlouholeté zkušenosti prokázal především výbornou střihovou stránkou, která snímku dodává potřebnou dynamiku a v kombinaci s obrovskými hity působí mnohdy hodně emotivně. Nechybí tu ani hodně vzácné záběry z posledních let umělkyně, které nejsou úplně veselé, její osud ale dokreslují dokonale. Největší zklamání ale přichází s výpovědní hodnotou, která není prakticky žádná, protože rodina Whitney Houston měla nad snímkem plný dohled, takže plno informací je záměrně zatajeno, některé výpovědi si protiřečí a někteří její přátelé se vůbec nedostanou ke slovu. Místy tak dokument vypadá spíše jako na objednávku příbuzných, kteří na její smrti chtěli ještě něco vydělat, což ale na druhou stranu také o lecčems svědčí. Trochu jednostranný portrét.

Zajímavost: Celosvětová premiéra proběhla na festivalu v Cannes.

Oficiální český teaser filmu Whitney / Whitney


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY