TV tipy: Daisy Millerová natočila úžasný propadák o kouzelném domě

Vydáno: 19.06.2020 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Tentokrát televize spoléhají především na reprízy osvědčených hitů. Mimo nich se ale dostane na spoustu kvalitních, leč v našich končinách neprávem opomíjených titulů. Tipem týdne je premiéra komediálního dramatu Úžasný propadák.
Mansfieldské sídlo (Mansfield Park) (pátek 19. 6., ČT2, 20.55 - 22.50 / sobota 20. 6., 12.25 - 14.15)

Plakát filmu Mansfieldské sídlo / Mansfield Park
© Cinephilegirl - WordPress.com
Britské drama z konce devadesátých let je u nás jednou velkou neznámou a příliš se nepřipomíná. Důvodem je nejspíš to, že nejde o tak výrazný počin a navíc ho zastínily mnohem slavnější adaptace románů Jane Austen. Režisérka a scenáristka Patricia Rozema se v něm původní knihou spíše inspiruje, protože mnohé podstatné pasáže vynechala a jiné naopak svévolně přidala. To bude pro znalce předlohy zcela zásadní problém, ti ostatní by to ale mohli ocenit, protože autorka se pokouší poměrně očekávatelnou zápletku přizpůsobit moderní době, což se jí poměrně daří. Vsadila u toho na svižné tempo, velmi jemnou nadsázku a skoro neznatelnou ironii, solidní dobovou atmosféru a v rámci možností i hodně solidní výpravu. Bonusem budiž i fungující romantická linie. Jakýsi pocit autenticity pak dodává obsazení méně známými tvářemi, mezi nimiž hrají prim Frances O'ConnorHarold PinterLindsay Duncan nebo James Purefoy. Škoda jen, že to celé není vizuálně výraznější a občas je to vypravěčsky neukotvené a roztříštěné. Nenáročná záležitost na konec pracovního týdne.

Zajímavost: Původní román byl za život Austen jejím nejúspěšnějším a vydělal jí více než tři sta liber.

Oficiální trailer filmu Mansfieldské sídlo / Mansfield Park
Kouzelný dům (sobota 20. 6., ČT1, 15.15 - 17.00 / neděle 21. 6., 06.30 - 08.15)

Plakát filmu  / Kouzelný dům
© Antikvriát Pražský Almanach
Protektorátní psychologické drama se dnes moc nepřipomíná, což je obrovská škoda, protože je značně nadčasové a hodně připomíná některá díla Davida Lynche. Režisér a scenárista Otakar Vávra se v něm pustil do adaptace románu Karla Josefa Beneše a vsadil na hodně silný a na svou dobu velmi psychologicky propracovaný příběh, v němž skvěle pracoval s určitou nejistotou a hodně znepokojivou a specifickou atmosférou. Tu jen prohlubuje hodně zajímavá a "ostrá" kamera Jana Rotha a částečně i hudba Františka Škvora. Z dnešního pohledu potěší i několik záběrů na Prahu, která ještě nebyla znesvěcena nacistickými symboly. Naprosto excelentní je obsazení, v němž hlavní roli ztvárnila Adina Mandlová, kterou doplňují mimo jiné Růžena NaskováLeopolda DostalováEduard KohoutZdeněk ŠtěpánekFrantišek Kreuzmann nebo tehdy ve třiašedesáti (!) letech debutující Terezie Brzková. Dojem bohužel kazí pár několik zbytečně patetických a nedůvěryhodných scén a těžko uvěřitelný a zbytečný závěr. Zapomenutá tuzemská klasika. 

Zajímavost: Premiéra proběhla 21. listopadu 1939 v kinech Světozor a Na Příkopě. 

Ukázka z filmu Kouzelný dům
Kurýr 3 (Transporter 3) (sobota 20. 6., Prima Cool, 20.00 - 22.10 / neděle 21. 6., 16.05 - 18.10)

Plakát filmu Kurýr 3 / Transporter 3
© Amazon
Třetí díl kdysi úspěšné akční série je starý už dvanáct let a mnohem lepší hodnocení má na zahraničních databázích než na těch tuzemských. A není se co divit, protože režírující Olivier Megaton v něm vskutku ničím nepřekvapí a divákům servíroval jen a pouze předvídatelný a leckdy nelogický příběh, který nedrží u sebe, je jen sledem různých epizod a pouhou záminkou k prakticky nekonečné akci. Ta je na tvůrce zvládnutá docela solidně, ačkoli už se u ní začíná projevovat jeho pozdější nedostatek - značná nepřehlednost, chaotický střih a prakticky žádný řád. To, že se v ní porušují veškeré fyzikální zákony, asi ani není třeba připomínat. Stopáž je naštěstí dost krátká na to, aby se divák začal vysloveně nudit a některé scény jsou navíc někdy nezáměrně vtipné, což jinak seriózní podívanou dost odlehčí. Titulní roli znovu ztvárnil nepřemožitelný a roztomile toporný Jason Statham, jehož protihráčem je velmi dobrý Robert KnepperNatalya Rudakova naopak jako osudová žena nepřesvědčí, objeví se ale i François Berléand a Jeroen Krabbé. Absolutní výplach na víkendový večer.

Zajímavost: Statham se ani jednou nenechal zastupovat kaskadérem.

Oficiální trailer filmu Kurýr 3 / Transporter 3
24 hodin života (24 Hours to Live) (sobota 20. 6., Prima Cool, 22.10 - 00.05 / Prima Max, 23.45 - 01.25)

Plakát filmu 24 hodin života / 24 Hours to Live
© Amazon
Tři roky starý americko-jihoafricko-hongkongský thriller u nás není moc známý a oficiální cestou nelze sehnat. Jednoznačně je to dáno tím, že jde o ryzí béčkovou zábavu, kterých každoročně vychází docela dost. Režírující Brian Smrz v něm nicméně zaujme jednoduchou zápletkou, kterou ovšem oživuje tím, že v ní kombinuje válečný snímek, thriller a sci-fi, což se tedy někdy dost vzájemně bije, po většinu naštěstí nedlouhé stopáže ale docela funguje a nepůsobí to směšně. Největší devízou jsou určitá nostalgie, která vrací diváky do devadesátých let, kdy podobných filmů vznikal opravdu přehršel a zdařilá akce, která si díky přísnějšímu ratingu může dovolit být poměrně drsná a místy hodně brutální. Ústřední roli ztvárnil velmi dobrý Ethan Hawke, jemuž zdatně sekundují mimo jiné Rutger HauerPaul AndersonQing Xu nebo Liam Cunningham. Další nenáročný výplach na víkendový večer.   

Zajímavost: Snímek měl premiéru na filmovém festivalu v Austinu v říjnu 2017.

Originální trailer filmu 24 hodin života / 24 Hours to Live
Grissomova banda (The Grissom Gang) (sobota 21. 6., ČT2, 23.20 - 01.25)

Plakát filmu Grissomova banda / The Grissom Gang
© IMDb
V tuzemsku absolutně neznámé kriminální drama z počátku sedmdesátých let je poctivou gangsterkou, která ještě reflektuje dozvuky předchozí dekády. Režírující Robert Aldrich v něm vychází z románu Jamese Hadleyho Chase, kterého se drží jen velmi volně, což ale těm, kteří ho neznají, nebude tolik vadit. Okouzlí totiž skvělou dobovou a dusnější atmosférou a nekompromisní a krvavou akcí, která k podobným počinům patří a nebere si servítky. Trochu možná překvapí docela fungující romantická linie. Někomu naopak nemusí sednout to, že ani jedna z postav není vysloveně sympatická a všechny jsou spíše realistické a v dobrém slova smyslu "špinavé". Celkovému dojmu pak prospívá i obsazení ne tak známými tvářemi, mezi nimiž jsou Kim DarbyScott WilsonTony MusanteRobert Lansing nebo Connie Stevens. Třešínkou na dortu pak je depresivní, oproti předloze však smířlivý závěr. Temný a opomíjený počin. 

Zajímavost: Literární předloha patřila k nejpopulárnějším a nejvýdělečnějším knihám v Británii v průběhu druhé světové války.

Originální trailer filmu Grissomova banda / The Grissom Gang
Záchranáři (The Rescuers) (neděle 21. 6., Nova, 09.50 - 11.25 / pondělí 22. 6., Nova Cinema, 05.40 - 07.10 / čtvrtek 25. 6., 08.45 - 10.15)

Plakát filmu Záchranáři / The Rescuers
© IMDb
Animované dobrodružství z konce sedmdesátých let z produkce studia Disney patří u nás k těm méně známým a jeho hrdiny znají dříve narození diváci spíše z knížek svého dětství. Režírující duo John Lounsbery a Wolfgang Reitherman v něm tedy nijak neuchvátí animací, která není úplně dokonalá a už v době vzniku působila zastarale, nicméně není to nikterak zásadní. Potěší i humor, který není úplně infantilní a příběh, jenž sice je tradičně jednoduchý a nenáročný, je ale víceméně roztomilý a překvapivě mu chybí vážnější morální poselství. Taktéž hlavní postavy jsou sympatické a naštěstí mezi nimi chybí nějaká absolutně otravná. Důležitou složkou je též hudba, která je poměrně chytlavá, nikoli ale podbízívá a titulní píseň se navíc dočkala nominace na Oscara. K plusům patří i svižné tempo a tradičně střídmá stopáž. Jen škoda, že je snímek zbytečně nenápadný a nevýrazný. Příjemné nedělní probouzení pro celou rodinu. 

Zajímavost: V roce 1999 bylo odhaleno, že ve filmu se objevil podprahový záběr nahé ženy v okně.

Originální trailer filmu Záchranáři / The Rescuers
Balada o Vojtovej Maríne (pondělí 22. 6., ČT art, 22.45 - 23.50)

Plakát filmu  / Balada o Vojtovej Maríne
© Osobnosti.cz
Československé televizní drama z první poloviny šedesátých let je dnes zapomenuté a moc se nepřipomíná. Tehdy debutující režisér Martin Ťapák v něm znovu oslavil kouzlo slovenského folkloru a pomohl si při tom nádhernou lyrickou a citlivou černobílou kamerou, velmi specifickou atmosférou a celkovým kouzlem slovenského venkova a starých časů, které už jsou pomalu na ústupu. Jak je u tvůrce zvykem, ústřední příběh se rozvíjí hodně pomalu, postupně ale přebere vládu a působí potřebně křehce. Důležitou úlohu pak hraje hudba a taneční choreografie, které jsou naprosto precizní, fascinující a uchvátí i ty, kteří jinak folkovou hudbu nevyhledávají. Titulní role ztvárnili Ivan Mistrík a Hedviga Melicherová, mezi nimiž probíhá potřebná chemie. Potěší i vskutku krátká stopáž, v níž je čas jen na to nejpodstatnější, přesto je v ní těch tanců možná trochu moc. Zcela zapomenutý počin.

Zajímavost: V jedné scéně se objevují prostřihy na tančícího malého chlapce, kterým je sám režisér.

Ukázka z filmu Balada o Vojtovej Maríne
Keanu - Kočičí gangsterka (Keanu) (středa 24. 6., Nova Cinema, 22.05 - 00.00 / pátek 26. 6., 01.25 - 04.10)

Plakát filmu Keanu - Kočičí gangsterka / Keanu
© IMDb
Čtyři roky stará akční komedie u nás není tak známá a hodnocená je jen průměrně, na zahraničních databázích je na tom ale o mnoho lépe. Jednoznačným důvodem je osoba dvou hlavních představitelů, jimiž jsou komici Jordan Peele a Keegan-Michael Key, kteří jí vstoupili na pole celovečerních snímků, což je dost znát. Navíc režii svěřili minimálně známému Peteru Atenciovi, který jejich velmi specifický humor nedokázal dobře vypointovat a ani načasovat. Navíc je celková úroveň vtipů dost kolísavá a na jeden vydařený připadají dva vysloveně trapné. Celovečerní formát jim ale moc nesvědčí, protože je znát, že mají zkušenosti s krátkými útvary a nějaký celistvý příběh jim absolutně nefunguje. Stopáž je ale naštěstí rozumně střídmá, takže nikdy se nedostaví vyslovená nuda. Je navíc škoda, že ani vizuální stránka není tak propracovaná jako jejich jednotlivé gagy. Tip pro milovníky koček. 

Zajímavost: Roli kočky si ve filmu zahrálo hned sedm koťátek.

Oficiální trailer filmu Keanu - Kočičí gangsterka / Keanu
The Disaster Artist: Úžasný propadák (The Disaster Artist) (čtvrtek 25. 6., Nova Cinema, 21.45 - 23.35)

Plakát filmu The Disaster Artist: Úžasný propadák / The Disaster Artist
© Facebook tvůrce
Tři roky staré komediální drama je hodně zajímavým počinem, který divákům přiblíží vznik v zámoří kultovního filmu Pokoj, který je považován za nejhorší počin všech dob. Režisér a představitel hlavní role James Franco z něj udělal svou one man show a spolehl se na pořádně "švihlou" atmosféru, svižné tempo a hodně specifický humor, který nemá moc obdoby. Velmi chytře ho ale koncipuje jako artovou podívanou s důrazem na bizarní momenty a scény, než že by se soustředil na nějakou pořádnou "řachandu". Navíc si pomohl unikátním tématem, které samo sobě je originální a atraktivní. On sám v hlavní roli je naprosto démonický, nikdy ale z hlavního hrdiny nedělá karikaturu, ale spíš takovou smutnou postavičku. Zdatně mu navíc sekunduje jeho bratr Dave a potěší i velké množství cameo rolí, v nichž se objeví spousta hvězdných tváří. Nechybí tu ani emoce, kterých je překvapivě hodně. Jen je možná pro plné pochopení a vychutnání snímku vidět film, o jehož tvorbě se v něm vypráví. Dost možná tip týdne.

Zajímavost: Reakce publika při premiéře ve filmu je fiktivní a je prý myšlena jako metafora budoucnosti filmu.

Oficiální trailer filmu The Disaster Artist: Úžasný propadák / The Disaster Artist
Daisy Millerová (Daisy Miller) (čtvrtek 25. 6., ČT art, 22.45 - 00.15)

Plakát filmu Daisy Millerová / Daisy Miller
© IMDb
Romantické drama z první poloviny sedmdesátých let je v našich končinách známé jen minimálně. Režírující Peter Bogdanovich v něm vychází z románu Henryho Jamese, kterého se drží možná až moc věrně a některé dialogy jsou dokonce doslovné. Rezignoval tu tak trochu na jakoukoli invenci, na druhou stranu se mu podařilo vytvořit takřka autentickou dobovou atmosféru, kterou jako jeden z mála příliš neromantizuje. Soustředil se na pomalejší tempo, které je někdy na škodu, vzhledem k překvapivě krátké stopáži ale zásadně nevadí a nikoho neunudí. Vše ještě dotvořil slušnou výpravou a nádhernými kostýmy, které si vysloužily oscarovou nominaci. Titulní roli ztvárnila tehdy začínající Cybill Shepherd, které dělali společnost mimo jiné Barry BrownCloris Leachman nebo Mildred Natwick. Jediné, co vysloveně zamrzí, je samotný závěr, který není moc uspokojivý. Další zapomenutá záležitost. 

Zajímavost: Kameru obsluhoval Ital Alberto Spagnoli, pro něhož šlo o hollywoodský debut.

Originální trailer filmu Daisy Millerová / Daisy Miller


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY