DVD: Dívka, která kopla do vosího hnízda

Vydáno: 23.05.2011 15:45 - Zbyněk Kubín | foto: Facebook tvůrce

Na DVD dorazilo filmové zpracování závěrečné části trilogie Milénium z pera Stiega Larssona, která osudy hackerky Lisbeth Salander definitivně uzavírá. Dechberoucí finále ale rozhodně nečekejte.

Dívka, která kopla do vosího hnízdaRecenzoval/a Zbyněk Kubín dne 23.05.2011 15:45. Na DVD dorazilo filmové zpracování závěrečné části trilogie Milénium z pera Stiega Larssona, která osudy hackerky Lisbeth Salander definitivně uzavírá. Dechberoucí finále ale rozhodně nečekejte. Hodnocení: 3
Dívka, která kopla do vosího hnízda
Luftslottet som sprängdes
Drama / Thriller / Krimi
Německo, 2009 , 147 min.

Režie: Daniel Alfredson
Scénář: Stieg Larsson, Ulf Ryberg
Kamera: Peter Mokrosinski
Hudba: Jacob Groth
Herci: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Lena Endre, Annika Hallin, Jacob Ericksson, Sofia Ledarp, Anders Ahlbom, Micke Spreitz, Georgi Staykov, Mirja Turestedt, Niklas Falk, Hans Alfredson, Lennart Hjulström, Jan Holmquist, Niklas Hjulström

Česká premiéra: 21.03.2012

Hodnocení: 6/10

Vydavatel: Bontonfilm


Dívka, která kopla do vosího hnízda hodnocení na Kinobox.cz: 72.01 %
O knižní trilogii Milénium, jejím zesnulém autorovi a následných filmových adaptacích (těch hotových, i připravovaných hollywoodských) toho bylo napsáno již tolik, že tu divnou potetovanou švédskou holku zná téměř každý. Bez ohledu na to, jestli se kdy zajímal o knihy a filmy. Švédové se za své národní bohatství rozhodně nestydí a kují železo, dokud je žhavé. Bohužel, domácí narychlo točené filmové adaptace (všechny tři vznikly během jediného roku) nedopadly úplně nejlépe a s výjimkou vynikajícího prvního dílu s názvem Muži, kteří nenávidí ženy se jedná o veskrze průměrné thrillery, z nichž doslova stříká promarněný potenciál předlohy.
Třetí díl začíná přesně tam, kde druhý skončil. Lisbeth leží po "přátelském" setkání se svým otcem v nemocnici s kulkou v hlavě a obviněním z pokusu o vraždu na krku, zatímco on se zotavuje ve vedlejším pokoji ze zranění, jež mu jeho dcera způsobila sekyrou. Oba, ač upoutáni na lůžko, nezahálí a spřádají plány, jak se jeden druhého již nadobro zbavit. Nelení ani novinář Michael Blomkvist, jenž chystá speciální vydání měsíčníku Milénium, kde hodlá vzít spravedlnost do svých rukou a dopodrobna rozkrýt celou Lisbethinu hodně krutou minulost. Znamená to ale zveřejnění spousty špíny na vysoce postavené a vlivné muže švédské politiky, spolčené v tajném a řádně úchyláckém spikleneckém uskupení, jehož členem je i Zalačenko, Lisbethin otec. To samozřejmě pro všechny účastníky není zrovna bezpečná půda a mrtvoly na sebe nenechají dlouho čekat.
První část filmové trilogie vznikla pod režijním vedením Nielse Ardena Opleva a byla to vynikající poctivá temná detektivka, jež nasadila laťku, které se výrazně akčnější druhý díl s názvem Dívka, která si hrála s ohněm ani nepřiblížil a svým televizním vzhledem a několika neúmyslně vtipnými momenty si vysloužil vesměs negativní ohlasy. Trojka, kterou stejně jako prostřední část režíroval Daniel Alfredson, měla dát odpovědi na všechny otazníky a být důstojným vyvrcholením mnohahodinové divákovy pozornosti. Což se... nestalo.
Alfredson natahuje, kde se dá, a než se prokoušeme k finálnímu soudnímu přelíčení, jsme podrobeni nekonečně nudnému utrpení v podobě výslechů, kdy vyslýchaný nespolupracuje, jednání, která k ničemu nevedou, a spoustě prázdných pohledů a frází. Sice je to mnohem lépe natočené než amatérská dvojka a díky působivému hudebnímu doprovodu lze hovořit o mrazivé atmosféře, ale že se na plátně nic neděje, prostě zamaskovat nejde. Závěr samotný pak nelze nazvat vyvrcholením jako spíše předvídatelným plynulým vyústěním, které mohlo klidně přijít o hodinu dřív. Zachránit to tentokrát nedokáže ani charismatická Noomi Rapace v roli Lisbeth, která je většinu svého prostoru nucena nesouhlasně koukat do zdi nebo surfovat na netu ze svého nemocničního lůžka.
Překvapení se zkrátka nekoná a po nepříliš povedeném druhém dílu bohužel navázal režisér Daniel Alfredson tam, kde minule přestal. Dívka, která kopla do vosího hnízda má atmosféru a odpoví na většinu otázek, ale dělá to neobratně, pomalu a bez napětí. Zbytečně štědrá stopáž vás ukolébá a dokoukávat budete jen z povinnosti.
Jako obě předchozí části, i toto DVD vydání je zcela prosto jakýchkoli bonusů, zato nás obdaří hodně pochybnou kvalitou českého dabingu, jenž je stejně jako originální znění pouze v dvoukanálovém formátu.
TECHNICKÁ SPECIFIKACE:
Zvuk: 2.0 Dolby Digital švédský, 2.0 Dolby Digital český
Titulky: české, české pro neslyšící
Obraz: 16:9



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • prodlouzena verze (Lucifrid, 25.05.2011 07:54) Reagovat

    Ono by to chtelo vydat celou trilogii v prodlouzene verzi. Kazdy dil ma cca o 20-30 minut navic a pry to kvalitu zveda o hodne nahoru :( Zatim co vim, vysla ta verze jen ve Skandinavii a bohuzel bez anglickych titulku :(

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY