TV tipy: Rapeři z Comptonu prožívají nejlepší léta svého života třicet minut po půlnoci

Vydáno: 08.05.2020 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Premiérově bohatý je aktuální televizní týden, který opět začíná prodlouženým víkendem. K největším hitům budou patřit uvedení úspěšného rapového biopicu, válečného dramatu Anthropoid nebo thrilleru o honu na Usámu bin Ládina.
Straight Outta Compton (Straight Outta Compton) (pátek 8. 5., Nova Cinema, 22.10 - 00.40 / neděle 10. 5., 02.05 - 04.45)

Český plakát filmu Straight Outta Compton / Straight Outta Compton
© Cinemart
Pod trochu tuctovým alternativním českým názvem Rapeři z Comptonu se skrývá jedno z nejpříjemnějších překvapení posledních let. Režírující F. Gary Gray v něm totiž dokázal historii legendární gangsta rapové skupiny podat takovým způsobem, že strhne i diváky mimo USA, kde rozhodně nejde o až tak známou partu. Od počátku zaujme výtečnou dobovou atmosférou, svižným tempem a velmi vyváženě střídá scény dialogové a hudební, z nichž vše jasně pochopí i ten, kdo o podobném hudebním žánru v životě neslyšel. Velmi dobře zachytil též náladu tehdejší společnosti, z níž rezultoval úspěch celého tělesa, které se stalo jejím mluvčím. Úspěchu výrazně pomohlo i obazení méně známými herci, mezi nimiž vyniká O'Shea Jackson Jr. a z povědomých tváří se objeví jen Paul Giamatti. Jediné, co trochu strhává body, je fakt, že snímek produkovala sama skupina NWA, takže je vše podáno dost jednostranně a nepochybně jsou obroušeny některé hrany, někomu pak může chybět víc emocí a nějaká silnější scéna. Už při pátku jeden z tipů týdne, o němž se více dozvíte v naší recenzi.

Zajímavost: Režisér filmu se v něm mihne v roličce moderátora rádia 1580 KDAY.

Oficiální český trailer filmu Straight Outta Compton / Straight Outta Compton
Nejlepší léta našeho života (The Best Years of Our Lives) (sobota 9. 5., ČT2, 12.35 - 15.15)

Plakát filmu Nejlepší léta našeho života / The Best Years of Our Lives
© Pinterest
V USA naprostá klasika oceněná sedmi Oscary je u nás takřka neznámá, což je svým způsobem škoda. Jednou ze sošek ověnčený režisér William Wyler v ní pouhý rok po skončení války zachytil osudy vojáků, kteří se vrací domů a snaží se začlenit zpět do společnosti. A udělal to hodně civilně, protože se v ní soustředil na intimní, o to ale silnější emoce a opíral se o výborně napsaný a jednou ze sošek oceněný scénář, v němž se střídá melancholie, nostalgie a romantika, přičemž ani jedno nevyčnívá a není zachyceno nijak zásadně kýčovitě. Skvělé jsou i dobová atmosféra, černobílá kamera, oscarová hudba a nechybí tu ani jemný humor, který vše potřebně odlehčuje. Špičkové je též obsazení, jemuž dominují Oscarem ocenění Fredric March a původně neherec Harold Russell, kterým sekundují třeba Myrna LoyDana Andrews nebo Teresa Wright. Smrtící je ale stopáž, která atakuje tři hodiny a zejména v první polovině vyžaduje i kvůli extrémně pomalému tempu a přehnané naivitě diváckou toleranci. Nepříliš vysílaná záležitost. 

Zajímavost: Russell ve válce skutečně přišel o obě ruce poté, co mu v nich explodovala výbušnina TNT, takže háky, které ve filmu má, jsou pravé. 

Oficiální trailer filmu Nejlepší léta našeho života / The Best Years of Our Lives
Anthropoid (Anthropoid) (sobota 9. 5., Nova, 22.30 - 00.35 / pondělí 11. 5., Nova Cinema, 00.05 - 02.10 / úterý 12. 5., 02.05 - 03.50)

Český plakát filmu Anthropoid / Anthropoid
© Facebook tvůrce
Koprodukční historický thriller to měl v našich končinách těžší než kdekoli jinde na světě, protože zachycuje jednu z nejzásadnějších a nejvýznamnějších událostí našich dějin. Proto je pozitivní, že hodnocení má hodně solidní a ohlasy jsou shovívavé a vesměs spokojené. Režisér, spoluscenárista a kameraman Sean Ellis v něm tedy celou akci trochu zjednodušuje, což ale zásadně nevadí, protože se opírá o věrohodnou dobovou atmosféru, autentické české lokace, svižné tempo, především ale o závěrečnou scénu, která je zvládnutá naprosto bravurně a nechybí v ní napětí a emoce. Tím pak částečně kompenzuje dost plakátové zpodobnění obou atentátníků a ne zcela fungující snahu o romantickou linii. Titulní role si zahráli velmi dobří Cillian Murphy a Jamie Dornan, jimž krom Tobyho Stephense sekundují i čeští herci, mezi nimiž jsou Aňa GeislerováAlena MihulováJan Budař nebo Ondřej Malý. Mezinárodní pohled na zlomovou československou operaci ve druhé světové válce, jehož detaily rozebírá naše recenze.

Zajímavost: Kvůli natáčení byla postavena přesná kopie kostela, v němž se parašutisté skrývali.

Oficiální český trailer filmu Anthropoid / Anthropoid
Válka policajtů (La guerre des polices) (sobota 9. 5., ČT2, 22.35 - 00.15)

Plakát filmu Válka policajtů / La guerre des polices
© Fan de Cinéma
Francouzské krimi z konce sedmdesátých let je nejen u nás prakticky neznámé a v průběhu času jej zastínily podobné filmy. Svým způsobem by ale byla škoda jej minout, ačkoli režírující Robin Davis v něm nepředvádí nic zásadního ani nového a opírá se o z dnešního pohledu předvídatelný a klišovitý příběh o boji uvnitř policie s přílišným akcentem na morální poselství, i když svého času toto téma řešil jako jeden z prvních. Moderního diváka tak spíše zaujme poctivá staromilská režie s pomalejším tempem, která klade důraz na dialogy, propracované postavy a autentickou atmosféru Paříže, která snímku dodává zvláštní kouzlo. Nechybí ani solidní a příjemně syrová a drsná akce, které je ale o něco méně. V hlavních rolích excelují Claude Brasseur a Claude Rich, které skvěle doplňuje Marlene Jobert. Slušná žánrovka, na které ale přece jen zub času trochu zapracoval. 

Zajímavost: Brasseur získal za svůj výkon Césara.

Ukázka hudby z filmu Válka policajtů / La guerre des polices
Bambi 2 (Bambi II) (neděle 10. 5., ČT :D, 09.35 - 10.45)

Plakát filmu Bambi 2 / Bambi II
© Amazon.com
Pokračování legendárního hollywoodského animáku z válečných časů vzniklo až před čtrnácti lety a překvapivě nedopadlo zas tak špatně, jak by jeden očekával. Debutující režisér Brian Pimental v něm tedy ve všem zaostává, nicméně se o nic zásadního ani nesnaží. Poctivá ruční animace, která není úplně dokonalá, je tedy dost archaickou záležitostí a moc diváků neuspokojí, na druhou stranu se tvůrce opírá o sympatické hrdiny, svěží tempo a střídmou stopáž, v níž je prostor jen na to nejdůležitější. Příběh tedy uspokojí především děti, protože není nikterak komplikovaný, místy je i poněkud naivní a všechny postavy jsou vesměs sympatické a roztomilé. Výrazně zamrzí jen častá kýčovitost a prvoplánová hra s emocemi, protože tvrůce dojímá prakticky od prvních momentů. Tip spíše pro dětské publikum.

Zajímavost: Snímek vycházel z dochovaných poznámek a návrhů k prvnímu filmu, které sepsal sám Walt Disney.

Originální trailer filmu Bambi 2 / Bambi II
Den co den (Every Day) (pondělí 11. 5., Prima Max, 10.45 - 12.35)

Český plakát filmu Den co den / Every Day
© Facebook tvůrce
Dva roky staré romantické drama sice zpestřuje duchařský motiv, tvůrci z něj ale nedokáží vytěžit až zas tolik. Režírující Michael Sucsy v něm spoléhal hlavně na celkem pohodovou atmosféru, poměrně svižné tempo a pochopitelně na ústřední romantickou zápletku, která není nijak objevná a naopak je zoufale předvídatelná, nikoho ale vysloveně neurazí a relativně bavit by mohla i mužské publikum. Titulní role ztvárnili obstojní Angourie Rice a Justice Smith, mezi nimiž funguje potřebná chemie, oba navíc dokáží prodat většinu lehce kýčovitých dialogů. Ze známějších tváří se pak na chvíli objeví jen Maria Bello. Škoda jen, že autor se s postupujícím časem snaží čím dál víc dojímat, což už ke konci působí nechtěně směšně a kontraproduktivně, na druhou stranu potěší decentní filozofický přesah, který ale není nikterak rozveden. Nenáročná žánrovka, nad níž se nesmí moc přemýšlet, by potřebovala být o něco výraznější.  

Zajímavost: Film vychází z románu Davida Levithana.

Český trailer filmu Den co den / Every Day
30 minut po půlnoci (Zero Dark Thirty) (pondělí 11. 5., ČT2, 21.40 - 00.10)

Český plakát filmu 30 minut po půlnoci / Zero Dark Thirty
© Bontonfilm
Osm let starý thriller není úplně jednoduchou podívanou a nejvíc doplácí na snahu být co nejautentičtější. Režírující Kathryn Bigelow v něm chce hon na Usámu bin Ládina zachytit tak věrně a skoro až dokumentaristicky, že první polovina je svým pomalým tempem a nedějovostí skoro nesnesitelná. Ta druhá je na tom o něco lépe, protože je svižnější, především v ní ale dojde k závěrečné dlouhé akci, která je natočená naprosto výtečně, realisticky a nepostrádá potřebné napětí a adrenalin. Dojem nicméně značně vylepšuje skvěle obsazená a vynikající Jessica Chastain, která je po celou dobu zároveň sexy a charismatická a právě ona drží film nad vodou v těch nejslabších momentech. Potěší ale i vedlejší role, v nichž se objeví třeba Mark StrongJoel EdgertonChris Pratt nebo Scott Adkins. Podrobnosti hledejte v naší recenzi. Něco pro milovníky historie moderního vojenství. 
Zajímavost: Chastain se kvůli roli seznámila se strukturou a fungováním CIA, s předobrazem své postavy se ale setkat nemohla.

Český trailer filmu 30 minut po půlnoci / Zero Dark Thirty
Polnočná omša (pondělí 11. 5., ČT art, 22.35 - 00.05)

Plakát filmu  / Polnočná omša
© Filmer
Zcela zapomenuté československé psychologické drama z počátku šedesátých let vychází z divadelní hry Petera Karvaše, což je na něm dost znát. Režisér a spoluscenárista Jiří Krejčík v něm totiž kladl důraz na jednoduchý, ale fungující děj, který je podobenstvím o zradě, lidství a odvaze a na celkovou komornost. Naprosto geniálně v něm postavil do kontrastu vánoční svátky a válečné události a vytvořil z toho velmi hutnou až nepříjemnou atmosféru všudypřítomného strachu. V ní si pomohl i tradičně výtečnou, i když tentokráte značně minimalistickou hudbou Zdeňka Lišky a černobílou kamerou Rudolfa Stahla. Samozřejmostí je famózní obsazení, v němž se sešli Jozef KronerLadislav ChudíkHana MeličkováIvan MistríkEmília Vášáryová nebo Hanjo Hasse. Škoda snad jen špatného zvuku, díky němuž jsou některé dialogy skoro nesrozumitelné. Zapomenutý československý klenot.

Zajímavost: Margit Bara, která hrála jednu z rolí, neuměla slovensky ani slovo, její pasáže byly proto předabované.

Originální trailer filmu Polnočná omša
Letní hokej (úterý 12. 5., ČT2, 21.00 - 22.15 / čtvrtek 14. 5., 01.15 - 02.25)

Plakát filmu  / Letní hokej
© Facebook tvůrce
Loňský tuzemský dokument se sice podle názvu i námětu tváří jako sportovní, ve výsledku tomu tak ale vůbec není. Režírující a scenáristická dvojice Rozálie Kohoutová a Tomáš Bojar ho totiž pojali jako sondu do české společnosti, která bohužel ve své pravdivosti řekne mnohé a na optimismu rozhodně nepřidá. Dopad je o to větší, že první polovina nedlouhé stopáže je dost odlehčená a působí jako příjemná komedie o tom, jak se v africké zemi učí hrát hokej. Jakmile se ale děj přesune zpět do naší vlasti, začne syrová a místy až krutá podívaná o české malosti, xenofobii a rasismu. Autoři navíc nemají potřebu exhibovat a nechávají promlouvat své hrdiny, což většinou naprosto stačí a vše ještě korunují až šokujícím epilogem. Filmařsky obyčejná, svým sdělením ale až nepříjemně realistická výpověď o nás.

Zajímavost: Afričtí hokejisté pocházejí z města Salé.

Originální trailer filmu Letní hokej
Cukrová bouda (úterý 12. 5., ČT art, 22.40 - 00.05)

Plakát filmu  / Cukrová bouda
© Jozef Square
Československé drama z raných osmdesátých let je dnes skoro zapomenuté, což je obrovská škoda. Režisér a spoluscenárista Karel Kachyňa v něm zadaptoval knihu Vladimíra Körnera a pro sebe naprosto typicky vsadil na specifickou poetiku, která znovu zachycuje silný příběh z pohledu dítěte. Tyto poetické momenty navíc skvěle propojil s až realistickým zobrazením poválečného venkova a značně si vypomohl i kamerou Jana Čuříka, která je stejně tak syrová jako krásně lyrická a nebojí se zabírat dlouhé záběry výborně zvolených lokací. Tvůrce překvapí i tím, že dobu krátce po skončení války na rozdíl od svých vrstevníků nezobrazuje nijak optimisticky, ale podařilo se mu v ní vykreslit hutnější atmosféru nejisté doby a blížící se nebezpečí chodu dějin. Nejvýraznější roli své kariéry tu dostala Jana Švandová, které výtečně sekunduje Miroslav Macháček, dále se pak objeví třeba začínající Michal DlouhýJiří Kodet nebo Lubomír Kostelka. Škoda výpravy, která působí dost lacině. Další opomíjený klenot.

Zajímavost: Film měl původně končit úplně jinak, cenzoři však po půl roce diskuzí donutili režiséra závěr změnit.

Televizní spot k filmu Cukrová bouda


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY