Kinopremiéry: Volání divočiny v roce 1917 končí v síti

Vydáno: 26.02.2020 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Poslední únorový týden je v kinech především ve znamení válečného dramatu 1917, které si odneslo tři Oscary a je natočeno zdánlivě na jeden záběr. Společenskou diskuzi pak určitě rozpoutá dokument V síti o sexuálních predátorech.
1917 (1917) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu 1917 / 1917Největší favorit oscarové soutěže sice nakonec ze dvanácti nominací uzmul jen tři sošky, to by ale na jeho kvalitách příliš měnit nemělo. Po sedmi letech, které strávil u Jamese Bonda, si víceméně pro radost natočil režisér a spoluscenárista Sam Mendes válečné drama, které údajně vychází z historek jeho dědy. Nejzajímavější je na něm fakt, že je točeno v reálném čase a jakoby na jeden záběr, což umocňuje poměrně zajímavý zážitek. Kameru navíc držel klasik Roger Deakins, který si za ni vysloužil i Oscara. Hlavní role ztvárnili méně známí George MacKay a Dean-Charles Chapman, v těch epizodních se pak mihnou třeba Benedict CumberbatchColin Firth nebo Mark Strong. Ohlasy jsou navíc vesměs spokojené, což potvrzuje i naše recenze. Jasná premiéra týdne.

Synopse: Na sklonku první světové války dostávají dva mladí britští vojáci Schofield (George MacKay) a Blake (Dean-Charles Chapman) zdánlivě nesplnitelný úkol. V nervy drásajícím závodě s časem musí zdolat nepřátelské území a doručit zprávu, která má zabránit smrtícímu útoku na stovky vojáků, mezi kterými je i Blakeův bratr.

Zajímavost: Celé natáčení probíhalo v exteriérech, štáb si dokonce vykopal i vlastní zákopy.

Oficiální český trailer filmu 1917 / 1917
Volání divočiny (The Call of the Wild) (CinemArt)

Český plakát filmu Volání divočiny / The Call of the WildPoměrně nenápadně vstupuje do kin další adaptace legendárního románu Jacka Londona. Tentokrát se jí režijně chopil Chris Sanders, pro kterého jde po třech animácích o hraný debut, na svůj původ dá nicméně zavzpomínat, neboť hlavní psí hrdina není skutečné zvíře, ale digitální trik. Diváckým lákadlem bude určitě i Harrison Ford v ústřední lidské roli. Potěšující je fakt, že dosavadní ohlasy jsou poměrně spokojené a také diváci na film docela slyší a chodí, takže to vypadá, že se po delší době vydařila překvapivá a příjemná žánrovka. Premiéra pro celou rodinu.

Synopse: Buck je pes hýčkaný svým pánem i svou rodinou. Když je ale ze svého domova v Kalifornii unesen obchodníky se psy, kteří jej prodají do mrazivé divočiny kanadského Yukonu během vrcholící zlaté horečky, jeho život se radikálně změní. Najednou je novými pány nucen v psím spřežení tahat hlubokým sněhem těžké sáně, nicméně díky nezlomné vůli dokáže v těchto podmínkách přežít. Brzy se mu ale naštěstí podaří uniknout a nového přítele najde v samotářském dobrodruhovi Johnu Thorntonovi (Harrison Ford). Po jeho boku zjistí, že díky instinktům dokáže v divočině nejen přežít, ale najít v tomto prostředí i zalíbení.

Zajímavost: Z úcty k autorovi předlohy bylo natáčení ve znamení ekologie, což znamená, že se nepoužívaly jednorázové plastové lahve a štáb využíval solárních generátorů a recyklovaný papír.

Oficiální český trailer filmu Volání divočiny / The Call of the Wild
Vidíš měsíc, Danieli (Ser du månen, Daniel) (Film Europe)

Český plakát filmu Vidíš měsíc, Danieli / Ser du månen, DanielSeverské filmy jsou u nás stále v oblibě, proto není divu, že do kin míří další. Tentokrát jde o dánsko-norsko-švédské drama vycházející ze skutečných událostí, které se odehrály v roce 2013. Diváky láká především na atraktivní téma zajatců organizace Islámský stát a na náhled fungování tohoto spolku. Neznámá nejsou ani jména tvůrců, neboť režisérem je Niels Arden Oplev, jemuž jakožto debutant vypomáhal i jeden z představitelů hlavní role Anders W. Berthelsen. Mimo něj pak ústřední role ztvárnili Esben Smed Jensen a Toby Kebbell. Ohlasů zatím není moc, ale jsou dost nadšené, takže zájemci by snad měli být spokojeni. Evropská premiéra týdne.

Synopse: V roce 2013 byl dánský fotoreportér Daniel Rye (Esben Smed Jensen) zajat teroristickou organizací Islámský stát a držen jako rukojmí celých 398 dnů, společně s ním však bylo drženo i několik dalších rukojmí včetně amerického novináře Jamese Foleyho (Toby Kebbell). Oba žurnalisté přežívali jen velmi těžce, Danielova rodina navíc prožívala hrůzu z toho, že už nikdy svého syna neuvidí naživu. Klíčovou osobou celé události se posléze stal vyjednavač Arthur (Anders W. Berthelsen), který při zajišťování Danielova propuštění sehrál naprosto zásadní roli.

Zajímavost: Název filmu je odkazem na úryvek z deníku matky hlavního hrdiny.

Český trailer filmu Vidíš měsíc, Danieli / Ser du månen, Daniel
Daleká cesta (NFA)

Plakát filmu  / Daleká cestaRestaurované a digitalizované verze se dočkal druhý celovečerní počin Alfréda Radoka z úplných počátků komunismu, který neměl lehký osud. Drama z období holocaustu je totiž tak syrové a sugestivní a navíc kombinuje hranou a dokumentární formu, že bylo nejprve odsunuto do vesnických kin a posléze z distribuce vyřazeno úplně. Autor si opravdu nebral servítky a život v terezínském ghettu zobrazil věcně a až nepříjemně reálně a svým přístupem přeběhl dobu o několik let. Hlavní role ztvárnili Blanka WaleskáOtomar Krejča a Viktor Očásek, vedle nichž se objevili ještě třeba Zdeňka Baldová nebo Eduard Kohout. Ne úplně jednoduchá podívaná si díky své unikátnosti určitě zaslouží pozornost nové generace diváků.

Synopse: Židovská rodina prožívá v průběhu druhé světové války velkou nejistotu, Její vztahy se nejprve zcela rozpadnou a následně jsou všichni její členové deportováni do terezínského ghetta, odkud už není návratu.

Trailer na restaurovanou verzi filmu Daleká cesta
V síti (Aerofilms)

Plakát filmu  / V sítiO českém dokumentu, který bohužel doprovází dost nepovedený plakát, se mluví už dlouho, neboť se zabývá celospolečensky důležitým tématem sexuálních predátorů a jejich útocích na děti. Režijní a scenáristická dvojka Barbora Chalupová a Vít Klusák v ní vsadila na formu experimentu, kdy třem plnoletým, leč extrémně mladistvě vypadajícím herečkám založila identitu na diskuzních fórech a seznamkách a mapovala reakce mužů všeho věku. Ohlasy jsou relativně dobré a hovoří o tom, že přes veškeré chyby a mnoho chybějících témat jde o extrémně důležitý počin, který má význam. Je jasné, že rodiče dětí budou snímek asi vnímat jinak než jejich potomci, v tomto případě to ale vůbec nevadí. Sluší se ještě dodat, že film má dvě verze - "plnotučnou", která jde do klasické distribuce a obsahuje několik necenzurovaných záběrů a "zkrácenou", která má kolem šedesáti minut a je cílena na školní projekce.

Synopse: Radikální experiment otevírá tabuizované téma zneužívání dětí na internetu. Tři dospělé herečky s dětskými rysy se vydávají na sociální sítě, aby v přímém přenosu prožily zkušenost dvanáctiletých dívek online. Ve věrných kopiích dětských pokojíků chatují a skypují s muži, kteří je na netu aktivně oslovili a vyhledali. Drtivá většina těchto mužů požaduje sex přes webkameru, posílá fotky svých penisů a odkazy na porno. Dochází dokonce i k vydírání dětí.

Zajímavost: Tvůrci měli k dispozici 390 hodin záznamů.

Originální trailer filmu V síti


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY