Top 10: nejslavnější horory 90. let

Vydáno: 29.02.2020 09:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

V devadesátých letech vznikla řada kultovních hororů včetně Mlčení jehňátek nebo Záhady Blair Witch. Desítku těch nejslavnějších najdete v tomto článku.
Nejslavnější horory 70. let najdete zde.
Nejslavnější horory 80. let najdete zde.

1990 - Misery nechce zemřít

James Caan, Kathy Bates ve filmu Misery nechce zemřít / MiseryRežisér Rob Reiner a spisovatel Stephen King si dobře porozuměli už při adaptaci Kingovy novely Tělo, kterou Reiner natočil pod názvem Stůj při mně. Jediným mínusem toho filmu bylo to, že to nebyl horor. Tuto "chybu" Reiner napravil s filmem o psychopatické fanynce brakových knih Annie Wilkesové (ztvárnila ji oscarová Kathy Bates), která zachránila spisovatele jejích oblíbených knížek o hlavní hrdince jménem Misery Paula Sheldona (James Caan). Misery nechce zemřít patří mezi nejpovedenější adaptace Stephena Kinga a také jediným filmem podle tohoto spisovatele, který byl oceněn Oscarem. 

Originální trailer filmu Misery nechce zemřít
Další významné horory z roku 1990: The Exorcist IIIHráči se smrtíJakubův žebříkDětská hra 2Gremlins 2: Nová generaceChůvaToNoc oživlých mrtvolNightbreedPredátor 2.

1991 - Mlčení jehňátek

Jodie Foster, Anthony Hopkins ve filmu Mlčení jehňátek / The Silence of the LambsRok 1991 znamenal velký triumf hororového žánru, neboť to bylo poprvé, kdy cenu za nejlepší film (Oscara) získal horor. Tím byl slavný snímek, který podle knihy Thomase Harrise natočil Jonathan Demme. Geniální bylo hlavně obsazení dvou hlavních rolí ztvárněných Anthonym Hopkinem a Jodie Foster. Jde o první a nejlepší díl s postavou kultivovaného kanibala doktora Lectera, jehož Hopkins tak bravurně zhmotnil zde a posléze ještě ve filmech Hannibal a Červený drak. Mlčení jehňátek je dosud jedním z nejlepších hororů, jaké kdy byly natočeny.

Originální trailer filmu Mlčení jehňátek
Další významné horory z roku 1991: Mys hrůzyDětská hra 3Lidé pod schodyVracejí se znovaFreddyho smrt - poslední noční můra.

1992 - Candyman

Fotografie z filmu Candyman / CandymanHoror natočil Bernard Rose podle povídky spisovatele a režiséra Clivea Barkera The Forbidden. Pojednává o vysokoškolské studentce Helen (Virginia Madsen), která chce napsat diplomovou práci o jedné z městských legend o Candymanovi. Legenda říká, že ho lze vyvolat tím, že se jeho jméno řekne pětkrát před zrcadlem. Rose natočil působivý horor zasazený do neutěšených periferií Chicaga s charismatickou postavou zabijáka s hákem, jehož ztvárnil Tony Todd, ne nepodobnou slavnějšímu zabijákovi s břitvami místo rukou - Freddymu Kruegerovi. Také Candyman je ztělesněním našich nočních můr. Film má dnes mezi fanoušky hororu kultovní status. Letos bude mít premiéru Candyman, který má být "spirituálním sequelem" k původnímu filmu.

Originální trailer filmu Candyman
Další významné horory z roku 1992: Vetřelec³Armáda temnotBraindead - Živí mrtvíDrákulaHellraiser 3: Peklo na zemiTrávníkářBuffy - zabíječka upírů.

1993 - Lupiči těl

Meg Tilly ve filmu Lupiči těl / Body SnatchersUž třetí filmová verze knihy The Body Snatchers Jacka Kinneye z roku 1955. Předchozími adaptacemi jsou Invaze lupičů těl a Invaze zlodějů těl. Novou verzi natočil známý undergroundový filmař Abel Ferrara. Jeho děj je zasazen na armádní základnu, kde dochází k záhadnému jevu, kdy jsou lidé nahrazováni svými duplikáty neprojevujícími žádné emoce. Lupiči těl jsou zdařilým, napínavým hororem s působivým ztvárněním tajemného, plíživého zla, které se navenek projevuje jako obyčejnost a normálnost. V této filmové verzi se objevili herci Forest WhitakerR. Lee Ermey a Meg Tilly

Originální trailer filmu Lupiči těl
Další významné horory z roku 1993: Stroj časuTemná polovinaSkřítekObchodník s hrůzouNávrat živé smrti III.Jason Goes to Hell: The Final Friday.

1994 - Nová noční můra

Wes Craven ve filmu Nová noční můra / New NightmareK desetiletému výročí premiéry přelomového hororu Noční můra v Elm Street natočil její tvůrce Wes Craven svébytný počin, který je tak trochu pokračováním prvního filmu a tak trochu je i pokusem přijít s něčím originálním. Hlavní hrdinkou je tentokrát herecká představitelka z původního filmu Heather Langenkamp, která hraje fiktivní verzi sama sebe. V civilu zde uvidíme jak režiséra Cravena, který píše scénář nového dílu Noční můry, stejně jako herce Roberta Englunda, představitele Freddy Kruegera. Nová noční můra byl experiment, který hororoví fanoušci povětšinou nepřijali za svůj. 

Originální trailer filmu Nová noční můra 
Další významné horory z roku 1994: In the Mouth of MadnessFrankensteinNadjaVlk.

1995 - Závislost

Lili Taylor ve filmu Závislost / The AddictionDva roky po Lupičích těl si režisér Abel Ferrara střihnul vampýrský horor v podobě experimentálně laděné a černobílé podívané. Pojednává o studentce filozofie Kathleen Conklin (Lili Taylor), kterou náhodně kousne žena jménem Casanova (Annabella Sciorra). Kathleen se brzy stane závislou na krvi a další kousnutí následují. Závislost není pochopitelně mainstreamový, ale spíše intelektuální horor, který lze vnímat i jako metaforu drogové závislosti. Ve vedlejší roli nesmí chybět tehdejší Ferrarův kmenový herec Christopher Walken

Originální trailer filmu Závislost
Další významné horory z roku 1995: Candyman: Farewell to the FleshHalloween: Prokletí Michaela MyerseUpír v BrooklynuVillage of the Damned.

1996 - Vřískot

Fotografie z filmu Vřískot / ScreamWes Craven zabodoval v polovině 90. let se slasherem, který zaznamenal mimořádný divácký úspěch. Film těžil z mnoha hororových tradic a klišé, která se snažil parodicky zlehčovat, i když je v podstatě dodržoval. V centru filmu stála středoškolačka Sidney Prescott (Neve Campbell), kterou pronásleduje maskovaný zabiják, tzv. Ghostface. Scénář k filmu napsal hororový fanoušek Kevin Williamson, který byl při jeho psaní ovlivněn zásadními díly žánru, jako jsou Halloween a Pátek třináctého. Vřískot tak zároveň funguje jako horor i jako takzvaný metahoror, který komentuje jiné horory a jejich pravidla, která se při jejich sledování musí dodržovat. Film se díky nečekanému úspěchu dočkal tří pokračování a kultovního statusu.

Originální trailer filmu Vřískot
Další významné horory z roku 1996: Od soumraku do úsvitu.

1997 - Kostka

Fotografie z filmu Kostka / CubeNízkorozpočtový sci-fi horor byl svěžím závanem, který přivál Vincenzo Natali. Snímek je o šesti lidech, kteří se ocitnou v jakémsi podivném vězení, z něhož se snaží pomocí řešení matematických rébusů dostat ven. Symboliku filmu podtrhovala jména hlavních postav pojmenovaných podle světových věznic. Díky svému surreálně působícímu prostředí se Kostka stala malým kultem, který nicméně nešlo zopakovat a následující sequel a prequel už kouzlo a působivost první Kostky nedokázaly zopakovat. Uvidíme, jak dopadne plánovaný remake.

Originální trailer filmu Kostka
Další významné horory z roku 1997: AnakondaHorizont událostiTajemství loňského létaMimicVřískot 2Vládce prokletých přání.

1998 - Kruh

Nanako Matsushima ve filmu Kruh / RinguV roce 1998 vypukla kruhománie. Záhajil ji japonský horor, který natočil Hideo Nakata. Film se stal v Japonsku ohromným hitem a v brzkém sledu následovaly sequely, prequely, různé spin-offy a také americký remake Kruh, který je pro většinu hororových fandů asi známější. Působivost Kruhu spočívá v jednoduché, ale účelné premise: kdo zhlédne amatérské video plné surreálných, tísnivých výjevů, obdrží vzápětí telefonát, kde se dotyčný dozví, že do sedmi dnů zemře. 

Originální trailer filmu Kruh
Další významné horory z roku 1998: Nadaný žákBladeChuckyho nevěstaChobotniceFakultaHalloween: H20Upíři

1999 - Záhada Blair Witch

Joshua Leonard ve filmu Záhada Blair Witch / The Blair Witch ProjectZázraky se občas dějí. Jedním z nich byl i nízkorozpočtový snímek, který byl pořízen z "autentických" záznamů trojice ztracených filmových studentů, kteří "zmizeli", když se vydali natočit dokument o marylandské čarodějnici. Film za 60 tisíc dolarů natočili Daniel Myrick a Eduardo Sánchez a stal se z něj obrovský hit, který celosvětově utržil téměř 250 milionů dolarů, čímž se stal jedním z nejvýdělečnějších filmů vůbec. Film výrazně zvedl zájem o takzvané "found footage" snímky, které se tvářily, že zachycují skutečné události. Na úspěchu filmu se snažil přiživit sequel Záhada Blair Witch 2, který po zásluze propadl a po letech se tento kult snažil vzkřísit, opět neúspěšně, Adam Wingard se svým filmem Blair Witch: 20 let poté

Originální trailer filmu Záhada Blair Witch

Další významné horory z roku 1999: Candyman: Day of the DeadÚtok z hlubinKonec světaZámek hrůzyMumieRingu 2Ozvěny mrtvých.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY